Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά - ΗΠΑ
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] Ελλάδα - ΗΠΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/11/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, η κατάσταση που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η στάση των ΗΠΑ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σπάει τη συμφωνία !Επισπεύδει τη ρήξη ο Εβερτ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φόβοι για 3 "βόμβες". Κλονίζεται το χρηματιστήριο. Οργιο φημών και για άλλα "κανόνια"".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στέλνει τη Μιμή στον εισαγγελέα με τις νέες αποκαλύψεις ο Κρεμαστινός".

    ΕΘΝΟΣ: "Κ. Καραμανλής: Δεν λέω "όχι". Ετοιμάζομαι για την πρόκληση. Η κρίση στη ΝΔ θα αντιμετωπισθεί με τρόπο οριστικό αλλά και προοπτικό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ορεκτικό στο "μενού" του Πολυτεχνείου οι χθεσινοί εμπρησμοί μπροστά στο Υπουργείο Εσωτερικών ..".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Υποπτοι ακροβατισμοί. Ο κ. Μητσοτάκης κινεί τα νήματα της ανωμαλίας στη ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σκούπα στις τσέπες των δημοτών. Αγρια έφοδος με νέους φόρους και τέλη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κάθαρση στη Σοφοκλέους. Τα πρώτα μέτρα μετά το μεγάλο κανόνι".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Συνωμοσία σιωπής στο εμπόριο ναρκωτικών. Εγγραφο-φωτιά της ΕΛ.ΑΣ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κανένας δεν παίρνει το χρίσμα. Το πρώτο γκάλοπ για την κρίση στη ΝΔ".

    ΝΙΚΗ: "Σκάνδαλο Αβραμόπουλου. Σε "νονούς" τα παρκόμετρα του Δήμου".

    [2] Ελληνοτουρκικά - ΗΠΑ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια η Αγκυρα φέρεται να αναμένει μια σαφή, έντονη και ταυτόχρονα αποτελεσματική παρέμβαση των ΗΠΑ για τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στο Κυπριακό και δευτερευόντως στις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Μπατού σε κατ' ιδίαν συνομιλία με πολύ στενό κύκλο δημοσιογράφων, έκανε λόγο για την πολυδιαφημισμένη πλέον αμερικανική παρέμβαση, λέγοντας επί λέξει: Αυτή τη φορά η Ουάσιγκτον θα κτυπήσει τη γροθιά στο τραπέζι και θα επιβάλει δρομολόγηση εξελίξεων στο Κυπριακό ώστε να έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος έως τον Οκτώβριο του 1997, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται η έναρξη της ουσιαστικής φάσης διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    "Την ανάγκη επιβολής βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό από τη διεθνή κοινότητα με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον τύπου Ντέϊτον ή Καμπ Ντέϊβιντ, τόνισε ο Μάικλ Δουκάκης, γράφει η ΝΙΚΗ υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος Κλίντον θα πρέπει να αναλάβει την υπόθεση προσωπικά μετά την αλλαγή της ηγεσίας στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Ο δημοκρατικός πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη φημολογούμενη ανάληψη πρωτοβουλίας από το Λευκό Οίκο με στόχο την προώθηση λύσης Ντεϊτον για την Κύπρο. Οσον αφορά το Αιγαίο ο Δουκάκης υποστήριξε ότι ΗΠΑ και διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να επιβάλουν το σεβασμό των διεθνών συνθηκών από την Τουρκία".

    [3] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ η έκθεση της Ιρλανδικής προεδρίας στην ΕΕ για το Κυπριακό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η Συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης "κάλυπτε" και το θέμα της Κύπρου, καθώς η προεδρία είχε σημειώσει ότι "η ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στην κατεύθυνση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. "Απο τότε καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε", τονίζει η έκθεση της προεδρίας, η οποία υπενθυμίζει ότι "το ΕΚ, το οποίο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, κάλεσε στις 24/10/1996 και πάλι την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από το νησί". Σε άλλο σημείο της έκθεσης υπογραμμίζεται επίσης ότι "ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα ήταν προς το συμφέρον και των δυο κοινοτήτων να συνεργαστεί η Τουρκία με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της απέναντι στους Τουρκοκύπριους ώστε να συμβάλουν στην αναζήτηση δίκαιης λύσης του προβλήματος ενδεχομένως με απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες και σε συμφωνία με όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στις 20 Νοεμβρίου η κυπριακή κυβέρνηση θα υποβάλει στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών τις αντιπροτάσεις της για τον στρατιωτικό διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ την Τετάρτη ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο τόσο για τις αντιπροτάσεις των Ηνωμένων Εθνών όσο και για τις αντιπροτάσεις της κυβερνήσεως. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις προτάσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως έχουν γιατί αφήνουν ακάλυπτες κατοικημένες περιοχές στη Λευκωσία. Η Εθνική Φρουρά εισηγείται απαγκίστρωση σε συγκεκριμένα μόνο σημεία της γραμμής αντιπαρατάξεως εκτός της Λευκωσίας. Απο την πλευρά τους οι Τούρκοι δεν αποδέχονται απαγκίστρωση πέραν των διακοσίων μέτρων".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "νέο κύκλο αναταραχής στη Νέα Δημοκρατία επιχειρεί η ομάδα των αιρετικών, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τη δρομολόγηση κοινά αποδεκτής πορείας προς το Συνέδριο. Είναι μάλιστα πασιφανές ότι η απόπειρα νέας εσωκομματικής έντασης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης αναπτύσσεται από κείνους ακριβώς που ευθύνονται για τη δωδεκαετή κακοδαιμονία του κόμματος και την τελευταία εκλογική αποτυχία. Ως κεντρική εστία της ανωμαλίας και της καθήλωσης του κόμματος σε νοσηρή και αδιέξοδη εσωστρέφεια αποδεικνύεται ήδη ο αυτοπαρουσιαζόμενος σαν εγγυητής της ενότητας επίτιμος πρόεδρός του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "Σπάει ο Μ. Εβερτ τη συμφωνία του Πολιτικού Συμβουλίου, που δρομολογούσε λύσεις στο αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας! Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες ο κ. Εβερτ σχεδιάζοντας την ρήξη η οποία, όπως πιστεύουν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, είναι ο μόνος πλέον δρόμος για να κρατηθεί στην ηγεσία, ετοιμάζει διαγραφές όσων αντιπαλεύουν τα σχέδιά του. Ως Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, συγκάλεσε για αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσει "τη συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών".

    Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο Κώστας Καραμανλής, που έχει προταθεί για τη διαδοχή του κ. Εβερτ στο συνέδριο δηλώνει "δεν αποκλείω τίποτε" διευκρινίζει όμως ότι "ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτές τις υποθέσεις είναι να βιάζεται κανείς να επισπεύδει και να αναδεικνύει εικόνα άμετρης φιλοδοξίας". Επίσης τονίζει ότι η κρίση στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί πια να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα ή με πρόχειρους συμβιβασμούς και προσωπικές ανακωχές, άρα να διαιωνιστεί. Η ΝΔ καλείται - ως μεγάλη πρόκληση πλέον - να την αντιμετωπίσει με τρόπο οριστικό, αμετάκλητο και προοπτικό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ δημοσιεύει συνεντεύξεις του γενικού γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Γιώργου Παναγιωτόπουλου και του πρώην υπουργού, Στέφανου Μάνου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει ότι "οποιαδήποτε προσπάθεια συντήρησης της κρίσης στη ΝΔ μετά τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου, είναι δόλια και αποβλέπει στην αποδυνάμωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών". Ο Στέφανος Μάνος τονίζει ότι "Τώρα που ξεκαθαρίζει ή μάλλον τώρα που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ξεκαθαρίσματος αυτού του θέματος, το επόμενο είναι η αποσαφήνιση της πολιτικής".

    [5] Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στο Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους αφού κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος του ανοίγματος διαφόρων χρηματιστηριακών εταιριών που πούλαγαν στην κυριολεξία αέρα κοπανιστό στους επενδυτές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι "σε μια περίοδο άνθησης των χρηματιστηρίων ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται καθηλωμένος στις 930-950 μονάδες δέσμιος ενός κυκλώματος συμφερόντων. Η εφημερίδα μας πιστεύει στις δυνατότητες του Χρηματιστηρίου, γι' αυτό υποστηρίζει την αναγκαιότητα της εισαγγελικής παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα και της παραδειγματικής κάθαρσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "για μια πρώτη φορά υπό το κράτος συσσωρευμένων ανομημάτων, τίθεται θέμα βαθιάς εξυγίανσης του "ναού του χρήματος", προκειμένου να διασωθεί το κύρος του θεσμού και φυσικά να προστατευτούν οι επενδυτές. Ετσι, ενώ χθες βράδυ ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Εμμ. Ξανθάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης του και οι χρηματιστές εν μέσω διαφωνιών, όριζαν να αποφασίσουν σήμερα το πρωί αν θα πιάσουν δουλειά, η κυβέρνηση προχωρεί στη λήψη μέτρων, όπως: διπλασιασμός του προστίμου, εκτός συναλλαγών οι εταιρίες που παρανομούν. Απο αύριο κιόλας επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών θα αρχίσουν το ξεσκόνισμα στα χαρτοφυλάκια".

    [6] Ελλάδα - ΗΠΑ

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από κομματική συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, ανέφερε ότι "ελπίζω να τηρήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις των Αμερικανών για το Κυπριακό". Η αμερικανική κυβέρνηση ορκίζεται τον Ιανουάριο και "αμέσως μετά ελπίζουμε να συναντηθούμε με το νέο υπουργό Εξωτερικών". Αλλωστε, πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος "οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αμερική είναι αποφασιστικές για την πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής και ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Παπανδρέου, θα ενημερώσουμε για τις θέσεις μας τη νέα αμερικανική κυβέρνηση". Σχετικά με την ίδρυση στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι "πάντα υποστηρίζουμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ" αλλά το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ποιος θα είναι επικεφαλής του στρατηγείου, Αμερικανός ή Ευρωπαίος, αυτό θα το δείξει ο χρόνος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 11 November 1996 - 11:05:31