Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 03/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Δηλώσεις Δουκάκη
  • [5] Οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, η κατάρτιση των συνδυασμών και οι επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ. Κυκλοφορεί σήμερα εφημερίδα των Παπανδρεϊκών εναντίον Σημίτη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ζούμε δυστυχώς... πολύ. Ο Σημίτης ανακάλυψε γιατί βουλιάζει η οικονομία".

    Η ΑΥΓΗ: "Θυμίζει Παπανδρέου. Επιχειρεί να παγιδεύσει αριστερούς με την 'κεντροαριστερά'."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αέρας νίκης για Σημίτη. Μεγάλη πλειοψηφία για μια ισχυρή Ελλάδα".

    ΕΘΝΟΣ: "Μαζί για το 2.000. Προσκλητήριο Σημίτη σήμερα με το μανιφέστο για το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Φοβάται καταδίκη από το ΔΗΚΚΙ ο κ. Σημίτης, όπως διαπιστώνεται από τις ομιλίες του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σε πέλαγος ο Σημίτης. Δεν γνωρίζει η δεξιά του τι ποιεί η αριστερά του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ολες οι λίστες της Νέας Δημοκρατίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πυρά... από το Αιγαίο. Ο Σημίτης ανεβάζει τους τόνους κατά ΝΔ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κορυφώνεται η σύγκρουση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με στόχο τους 'αναποφάσιστους'."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Οι λίστες της νίκης. Ολα τα ονόματα των υποψηφίων σε 52 εκλογικές περιφέρειες".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σκληρή επίθεση Σημίτη από τη Μυτιλήνη: κατηγορώ τη ΝΔ για πατριδοκαπηλία".

    ΝΙΚΗ: "Αντί - διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη από Σημίτη. ΠΑΣΟΚ: 22 χρόνια μετά".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: " 'Μαυρίζουν' οι συνταξιούχοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ".

    [2] Εκλογές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σε τροχιά θριάμβου βαδίζει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, στον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για μια ισχυρή Ελλάδα που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Σήμερα, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η πρώτη δημοσκόπηση που φέρει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα με διαφορά πέντε μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με το ίδιο γκάλοπ, η νίκη του Κώστα Σημίτη θα είναι θριαμβευτική αφού αναμένεται να προστεθεί στο ΠΑΣΟΚ και η συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων. Πανικόβλητη η Ρηγίλλης από τα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, παρήγγειλε σε εταιρία που έχει αναλάβει την καμπάνια της Ρηγίλλης δημοσκόπηση-μαϊμού, προκειμένου να ενθαρρύνει τη διαλυμένη βάση του κόμματος. Πρόκειται για την ίδια εταιρία, η οποία τις παραμονές των εκλογών του 1993 έφερε τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα δύο μέρες αργότερα να γελάει το πανελλήνιο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "το στίγμα ενός άλλου προεκλογικού αγώνα έδωσε από τη Χίο και τη Λέσβο χθες ο Κ. Σημίτης. Χωρίς λαοθάλασσες και μπαλκόνια, αλλά με πολιτικό λόγο και επιχειρήματα. Αλλά και για πρώτη φορά με τόσο υψηλούς τόνους - κυρίως στη Μυτιλήνη - στην επίθεσή του κατά Εβερτ. Και λίγο μετά ανάμεσα στο πλήθος".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "σκληρό 'κατηγορώ' για πατριδοκαπηλία προς την αξιωματική αντιπολίτευση, απηύθυνε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο χθες το βράδυ από τη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σημίτης υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της ΝΔ οδηγεί σε εθνική περιπέτεια. Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα υψηλούς για τον ίδιο τόνους ο κ. Σημίτης έκανε ευθέως λόγο για 'πατριδοκάπηλους' από την πλευρά της ΝΔ ενώ μίλησε απερίφραστα για συνέχιση του βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας απο το 4ο Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου εγκρίθηκαν οι λίστες νίκης των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε 52 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, με γνώμονα τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών, που έγιναν σε όλες τις οργανώσεις του Κινήματος και με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών και των προβεβλημένων στελεχών. Μόνο για 4 νομούς (Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα, Κιλκίς και Πέλλα) δεν ανακοινώθηκαν χθες οι τελικές λίστες, γιατί προέκυψαν μικρά προβλήματα με τις υποψηφιότητες και το ΕΓ παρέπεμψε το θέμα στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα δώσει λύση οριστική σήμερα, με την επιστροφή του από Χίο και Μυτιλήνη. Σήμερα, ημέρα γιορτής για το ΠΑΣΟΚ, που κλείνει τα 22 του χρόνια, ο Κώστας Σημίτης, σε πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, θα παρουσιάσει το νέο μανιφέστο του Κινήματος, που ναι μεν θα έχει σαφές αναφορές στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, αλλά και θα δίνει το στίγμα της νέας εποχής για μια νέα νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ και για μια ισχυρή Ελλάδα".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "προσκλητήριο προς όλες τις γενιές που συμπαρατάχθηκαν και στηρίζουν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη απευθύνει με το Μανιφέστο της 3ης Σεπτέμβρη για το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενώ αύριο από το Περιστέρι εξειδικεύει τα μέτρα του νέου κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του για αγρότες, μικρομεσαίους και ανέργους. 'Ολοι μαζί για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 2000' αναμένεται να τονίζει ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός του, στη 1μμ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο κ. Σημίτης απευθυνόμενος προς όσους ίδρυσαν και στήριξαν το κυβερνών κόμμα το 1974, το ανέδειξαν σε πλειοψηφικό ρεύμα το 1981, το κράτησαν όρθιο το 1989, το έφεραν εκ νέου στην εξουσία το '93. 'Ανανεώνοντας και αλλάζοντας το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις επιταγές της νέας εποχής μένουμε πιστοί στις ιδέες και στα οράματα του Α. Παπανδρέου' πρόκειται να αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ θα δώσει το στίγμα του πως κυβερνάει ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα σήμερα".

    Η ΝΙΚΗ, αντίθετα, αναφέρει χαρακτηριστικά "αποχαιρετισμός στα όπλα, σήμερα στην πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σημίτης κηρύσσει την έναρξη της προεκλογικής κινητοποίησης του ΠΑΣΟΚ, ανήμερα της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη παρουσιάζοντας την δική του αντι-διακήρυξη. Μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα, που με το πρόσχημα της 'επανίδρυσης' του ΠΑΣΟΚ - δανεικός όρος από αριστερές διεργασίες της δεκαετίας του '80 - κατ'ουσίαν θα αποκηρύσσει το ριζοσπαστικό παρελθόν του Κινήματος, επισημοποιώντας τη νέα πορεία. Είκοσι δύο χρόνια μετά το 1974 και παραμονές μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρηση το κόμμα που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου υπό την ηγεσία Σημίτη, ούτε λίγο, ούτε πολύ, αφοπλίζεται".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του ισχυρίζεται ότι "οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την κεντροαριστερά του κ. Σημίτη, είναι οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι χρηματιστές, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεισαγωγείς, οι μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου, οι εργολάβοι, οι μεσάζοντες, οι 'βαρόνοι' των ΜΜΕ, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοϊδιοκτήτες και λοιποί υπέρ-προνομιούχοι Ελληνες, οι οποίοι μόλις και αποτελούν το 3% του πληθυσμού. Με αυτό το 3% οικοδομεί την Κεντροαριστερά και το 'νέο ΠΑΣΟΚ' του κ. Σημίτη - πιστεύοντας, προφανώς ότι το υπόλοιπο 97% του ελληνικού λαού αποτελείται από κάφρους και μαζοχιστές, οι οποίοι θα του δώσουν 'αυτοδυναμία' για να τους ρίξει - 'δημοκρατικά' στην εξαθλίωση!".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "ο κ. Σημίτης απευθύνεται σε ψηφοφόρους της φιλελεύθερης παράταξης και της Αριστεράς με ψεύδη, ενώ μιλά για 'σπαρασσόμενη ΝΔ', τη στιγμή που το 'αλληλοφάγωμα' στο κόμμα του δεν έχει τέλος. Αντιδράσεις για το 'αριστερό ψηφοδέλτιο Επικρατείας' του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τους αποκλεισμούς κορυφαίων στελεχών του Κινήματος από τα ψηφοδέλτια πολλών εκλογικών περιφερειών".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "θέλει τους αριστερούς ψηφοφόρους όχι όμως την ισότιμη σχέση με την Αριστερά! Σήμερα ο Κ. Σημίτης αναμένεται να εξαγγείλει το Μανιφέστο του 'νέου' ΠΑΣΟΚ. Χθες όμως στα βήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, με όχημα την 'κεντροαριστερά' του ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο να διευρύνει την άνετη κυβερνητική αυτοδυναμία του χωρίς να κρύβει την επιδίωξή του να περιθωριοποιήσει την Αριστερά και ιδιαιτέρως την ανανεωτική Αριστερά".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "οι επιτελείς της άρχουσας τάξης και οι ξένοι προστάτες έχουν πάρει τα μέτρα τους. Από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση σίγουρα θα προκύψει κυβέρνηση με τη μία μορφή ή την άλλη. 'Η με αυτοδυναμία ενός από τα δύο κόμματα του δικομματισμού ή με τη συνέχιση της πολιτικής του δικομματισμού με τα απαραίτητα συμπληρώματα των κεντροαριστερών ή των κεντροδεξιών σεναρίων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι ήταν "εθνικά απαράδεκτη η χθεσινοβραδινή εμφάνιση του κ. Σημίτη στη Μυτιλήνη. Ο πρωθυπουργός έμοιαζε να δίνει εξετάσεις υποτέλειας. Προσπάθησε να εμφανίσει τη ΝΔ σαν το κόμμα της περιπέτειας στα εθνικά θέματα και να δώσει ο ίδιος εγγυήσεις για μια ήρεμη συμβίωση με την Τουρκία. Το θλιβερό 'σόου' της Μυτιλήνης ενισχύει την άποψη πως ο κ. Σημίτης, όπως και βασικοί του συνεργάτες, δίνουν μάχη για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα σχέδια ξένων πρεσβειών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "παρελθόν για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί ο Αμερικανός καθηγητής Τζόζεφ Γκλίγκ, ο οποίος συνεργάσθηκε με την Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του κόμματος το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο κ. Γκλίγκ ειδικός στην έρευνα και την επεξεργασία των τάσεων-προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, ο οποίος είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στη ΝΔ και κατά την προεκλογική περίοδο του 1989, πληροφορήθηκε αρμοδίως στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι η ΝΔ μετά και την οριστικοποίηση της συμφωνίας της με δύο διαφημιστικές εταιρίας ("BOLD" και "SPOT THOMPSON") δεν επιθυμεί παράταση της μεταξύ τους συνεργασίας. Πηγές της Ρηγίλλης τόνιζαν χθες ότι ο κ. Γκλίγκ ουδεμία συνεργασία είχε κατά το διάστημα της παραμονής του στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτ. Εβερτ (ουδέποτε τον συνάντησε), ούτε καν με τον εκπρόσωπο Τύπου Π. Παυλόπουλο αλλά οι επαφές του ήταν μόνο με το συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα Τζ. Τζαννετάκη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η 'ρευστότητα των αναποφάσιστων' που εξακολουθεί να υπάρχει στην εκλογική βάση, καίτοι μένουν μόνο τρεις εβδομάδες από την αναμέτρηση της 22ας Σεπτεμβρίου υπαγορεύει - έστω και με τεχνητά μέσα - την κορύφωση της πολιτικής συγκρούσεως. Ετσι, τα δύο μεγάλα κόμματα επιχειρούν συνεχείς αναπροσαρμογές της προεκλογικής τους τακτικής, με αποτέλεσμα να δίδεται, συχνά η εντύπωση της αντιφατικότητος και συγχύσεως των ιδεολογικοπολιτικών τους θέσεων".

    [3] Κυπριακό

    "Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Γεράσιμος Αρσένης υπογράμμισε ότι αν απειληθεί ο ελληνισμός της Κύπρου, κινδυνεύει και ο ελληνισμός της Θράκης, τονίζοντας ότι η μοίρα της Κύπρου και της Θράκης είναι κοινή και κοινή θα πρέπει να είναι η άμυνα", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι πεποίθηση του κ. Αρσένη είναι "ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδας-Κύπρου θα πραγματωθεί, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου".

    [4] Δηλώσεις Δουκάκη

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την αισιοδοξία και την πεποίθησή του για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά την επανεκλογή του Μπίλ Κλίντον, εξέφρασε χθες σε συνέντευξη τύπου, ο πρώην υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για πρόεδρος της Αμερικής, Μάικλ Δουκάκης. Η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ, η πολιτική κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο Κογκρέσο, αλλά και στο Λευκό Οίκο και η συμφωνία της Αγκυρας με τη Βαγδάτη, είναι τρεις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού και στον περιορισμό των διενέξεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας έπειτα από την επανεκλογή του κ. Κλίντον, τόνισε ο κ. Δουκάκης και πρόσθεσε: "δεν είναι αλήθεια ότι ο Μπίλ Κλίντον δεν προσπάθησε να κάνει ο,τι μπορεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην Αμερική για την επίλυση του Κυπριακού". "Δεν ξέρω κανέναν πρόεδρο που να είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η υπόθεση του Κυπριακού με ενδιαφέρει προσωπικά", είπε".

    [5] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ξεπέρασαν τα 750 δις δραχμές οι πωλήσεις τίτλων του Δημοσίου κατά την τελευταία έκδοση με τα μειωμένα επιτόκια των ετήσιων εντόκων γραμματίων στο 12,70% δημιουργώντας θετικές συνθήκες για την κάλυψη των υψηλών δανειακών αναγκών κατά τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους. Οι πωλήσεις υπερκάλυψαν τις λήξεις των παλαιών τίτλων που έφθαναν τα 606 δις δραχμές με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλέον υψηλό ταμειακό απόθεμα ικανό να καλύψει άνετα τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 3 September 1996 - 10:04:30