Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 02/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέντευξη Σημίτη
  • [3] Εκλογές
  • [4] Επίσκεψη Δουκάκη
  • [5] Κύπρος - Επίσκεψη Αρσένη
  • [6] Συνέντευξη Πάγκαλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και οι διεργασίες για την κατάρτιση των συνδυασμών κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γκάλοπ νίκης. Οι 2 στους 3 πείθονται από τη ΝΔ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ποιοι μπαίνουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ολα τα ονόματα των επιτυχόντων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αγωγιάτης του Εβερτ ο Τσοβόλας. Πρόσεχε Δημήτρη μη χάσεις το δίκιο σου.."

    ΕΘΝΟΣ: "Εφαγαν τον μίστερ Γκλίκ! Μετά τη συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ότι "ο Εβερτ δεν τραβάει"

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι κολλητοί" έσονται πρώτοι. Οι άνθρωποι των προέδρων προηγούνται στις λίστες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βρίζει και κινδυνολογεί (ο Σημίτης). Εντρομος ο Βασιλιάς της υποκρισίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΠΑΣΟΚ: Λίστα για... 38%. Μόνο 5 βουλευτές Επικρατείας βλέπει σίγουρους ο Σημίτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συνέντευξη Σημίτη: Διπλό προς την Αριστερά και στους Συντηρητικούς".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Με δύναμη ξεκινά σήμερα ο Σημίτης από Μυτιλήνη και Χίο. Τεχνική αισιοδοξία καλλιεργεί ο Εβερτ".

    ΝΙΚΗ: "Ωδινεν όρος και έτεκεν... 4 του ΠΑΣΟΚ στο Επικρατείας! Χλωμές μεταγραφές οι υπόλοιποι 8".

    [2] Συνέντευξη Σημίτη

    Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο κ. Σημίτης εκφράζει τη βεβαιότητά του για "νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και κάνει διπλό άνοιγμα. Απευθυνόμενος προς την Αριστερά επισημαίνει ότι το μέλλον ανήκει στην Κεντροαριστερά και ότι θα γίνουν προτάσεις, μετεκλογικά και σε πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ για να βοηθήσουν την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "ο διάλογος με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς δεν είναι ένας διάλογος κορυφής. Δεν πιστεύω, προσθέτει στις συνεργασίες κορυφής. Απευθυνόμενος προς τους Συντηρητικούς ο Πρωθυπουργός διερωτάται αν αξίζει η κρίσιμη ψήφος στην σπαρασσόμενη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας μήπως αυτό, που αναζητούν είναι αυτό, που ανακάλυψαν άλλοι στο ΠΑΣΟΚ; Ο κ. Σημίτης τονίζει ότι "έχουν επουλωθεί τα τραύματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ότι δεν φοβάται διαρροές οπαδών του ΠΑΣΟΚ προς το ΔΗΚΚΙ του κ. Τσοβόλα, το οποίο χαρακτηρίζει "κόμμα διαμαρτυρίας".

    Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν μετά τις αμερικανικές εκλογές υπάρξουν εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τονίζει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα θελήσει να προχωρήσει κάποιες λύσεις στην περιοχή. Επαναλαμβάνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία για κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μπορεί να έχουμε καλές σχέσεις με μια χώρα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και έχει αξιώσεις σε κυριαρχικά μας δικαιώματα, προσθέτει ο Πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι "έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα που εξασφαλίζει την αποτροπή στη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο. Στα Ιμια η Τουρκία επεδίωκε πολεμική σύρραξη και διαπραγματεύσεις αντί γι αυτό υπήρξε μια σθεναρή αντίδραση της κυβέρνησης και υιοθέτηση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ της βασικής μας θέσης επί δεκαετίες ότι το διεθνές δίκαιο είναι το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να τοποθετούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στο Κυπριακό τονίζει ότι είναι θέμα πρώτης εθνικής προτεραιότητας και υπογραμμίζει ότι εάν δεν επιλυθεί δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προαναγγέλλει ακόμη πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον, που θα συμβάλουν στην διαβαλκανική συνεργασία και στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή υπογραμμίζοντας ότι "είμαστε από τις χώρες με μεγάλη οικονομική παρουσία στην περιοχή και τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ ζητούν τη συνεργασία μας". Εκφράζει την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το Σκοπιανό να "καταλήξουν σε ένα θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα αποτέλεσμα". Επισημαίνει ωστόσο ότι "η Ελλάδα έχει προσέλθει στις συνομιλίες αυτές με καλή πίστη και με βάση τις γνωστές της θέσεις. Εμείς, προσθέτει, θα αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα το θέμα. Η πολιτική που εφαρμόσαμε μέχρι τώρα όμως έχει οδηγήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τα Σκόπια και έχει ανοίξει νέες δυνατότητες και προοπτικές για την ελληνική πολιτική στα Βαλκάνια".

    [3] Εκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την ικανοποίησή του για την τακτική της Ν. Δημοκρατίας κατά την προεκλογική περίοδο, εξέφρασε -μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες - ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ιδρυτής της παράταξης κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "μηνύματα νίκης απ'όλη την Ελλάδα γεμίζουν σιγουριά και μεγάλη αισιοδοξία τη Νέα Δημοκρατία. Η χθεσινή άκρως επιτυχημένη επίσκεψη του κ. Εβερτ στην Αλεξανδρούπολη όπου διακήρυξε την αποφασιστικότητά του για την αντιμετώπιση των εθνικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων, γέμισε με ενθουσιασμό τους κατοίκους της παραμεθόριας Θράκης που είδαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να υφαρπάζει την ψήφο τους και να γκρεμίζει τα όνειρα και τις ελπίδες τους και να πραγματοποιεί έφοδο στα πενιχρά εισοδήματά τους. Είδαν τον κ. Εβερτ να δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να υποσταλεί Ελληνική Σημαία από καμιά παραμεθόρια περιοχή και ότι η περιοχή θα αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς και έκριναν. Η κυβέρνηση της 23ης Σεπτεμβρίου θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "την ταπεινή του καταγωγή για την οποία κάποτε υπεφημανευόταν εξευτελίζει ο Δημήτρης Τσοβόλας κατά τον πιο αγοραίο τρόπο με τη συμπεριφορά του τις τελευταίες μέρες. Σκέτος ΑΓΩΓΙΑΤΗΣ και νεροκουβαλητής του Εβερτ έχει καταντήσει! ο λαϊκός ήρωας των εβερτικών! Ολα τα φερέφωνα της Ν. Δημοκρατίας τον εξυμνούν!".

    "Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και οι υποψήφιοι ρίχνονται στον αγώνα του... σταυρού. Στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των δύο μεγάλων κομμάτων οι Πρόεδροι φρόντισαν να τοποθετήσουν τους 'κολλητούς' τους και εξανάγκασαν τους 'κολλητούς' των εσωκομματικών αντιπάλων τους να κατέλθουν σε περιοχές 'εκλογικά δύσβατες'. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. χθες υπήρχαν και κάποιες φωνές διαμαρτυρίας για τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στο Επικρατείας, ενώ αναμένονται και κάποιες φωνές διαμαρτυρίας στη ΝΔ μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων", επισημαίνει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ .

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "ανησυχία για το ηθικό της παράταξης και την αποτελεσματικότητα του εκλογικού αγώνα σε κρίσιμες περιοχές έφεραν στην Αραβαντινού αλλά και σε κομματικές οργανώσεις πληροφορίες για τον αποκλεισμό καταξιωμένων στελεχών από τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες πιθανότατα να ανακοινωθούν σήμερα. Οι πληροφορίες αυτές αποτέλεσαν και την αφορμή που προκάλεσε χθες το πρωί τη συνάντηση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Κων. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ πρώην πρωθυπουργό κ. Τ. Τζαννετάκη. Για το θέμα της λίστας θα γίνει σήμερα στη Ρηγίλλης σύσκεψη των ηγετικών στελεχών υπό την προεδρία του κ. Εβερτ για τις τελικές αποφάσεις".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ,"οι διαφωνίες για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας εστιάστηκαν κυρίως στη διαδικασία δημοσιοποίησής του η οποία όπως έλεγαν στελέχη απ'όλες τις 'πτέρυγες' του ΠΑΣΟΚ έγινε με τρόπο σαφώς αντικαταστατικό. Τα μέλη της ΚΕ διάβασαν έκπληκτα τη σύνθεση του ψηφοδελτίου από δελτίο Τύπου που είχε δοθεί νωρίτερα στους δημοσιογράφους. Ομως, αντιδράσεις προκλήθηκαν από τα μέλη της ΚΕ και εξαιτίας της μη ολοκληρωμένης παρουσίασης πάρα πολλών ψηφοδελτίων. Στα περισσότερα είχε διαφανεί - και εκφράστηκε- κίνδυνος αποκλεισμού υποψηφίων που πρώτευσαν στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "σε ένα 'μηδενικό' από άποψη εντυπώσεων, αποτέλεσμα που προκάλεσε αισθήματα απογοήτευσης αλλά και οργής τόσο στα στελέχη όσο και στη λαϊκή βάση του Κινήματος, κατέληξε η μακρά κυοφορία του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι 4 μόλις κομματικά στελέχη 'εκπροσωπούν' το Κίνημα στο 12μελές ψηφοδέλτιο. Ούτε μόνο ότι τα υπόλοιπα εκ 'μεταγραφής' πρόσωπα μακράν απέχουν από του να προσπορίζουν κύρος και εμβέλεια σε αυτό. Το ακόμη πιο ενοχλητικό είναι πως το ψηφοδέλτιο συμπληρώνει πρόσωπο που το 1989 συνυπέγραψε υβριστικά κείμενα 'καταδίκης' της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της αναφερόμενη στις δηλώσεις και εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ κατά την περιοδεία του στον Εβρο, γράφει ότι "εξασφαλίζουν τους κατοίκους των ακριτικών μας περιοχών και διασφαλίζει συνθήκες αναπτύξεως. Στρατηγική που βασίζεται και στη στήριξη με μια σοβαρή, αξιόπιστη και σεβαστή εξωτερική πολιτική αλλά και στην πολύπλευρη παρέμβαση για την οικονομική και τελικά πληθυσμιακή ανάπτυξη των εθνικά ευαίσθητων αυτών περιοχών που σήμερα φθίνουν. Κατέστησε απόλυτα σαφές από τον ακριτικό Εβρο ο Μιλτιάδης Εβερτ ότι η προσήλωση της ΝΔ ως αυριανής κυβερνήσεως στην ανάγκη να παγιωθεί η ειρήνη στην περιοχή δεν πρέπει επ'ουδενί να παρεξηγηθεί ούτε από την Αγκυρα ούτε από συμμάχους και εταίρους".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η εξομολόγηση του μίστερ Γκίκ στο 'ΕΘΝΟΣ της Κυριακής' ότι ο Εβερτ δεν τραβάει του στοίχισε την απόλυσή του: χθες, εγκατέλειψε την Αθήνα επιστρέφοντας στην Αμερική αφού διαπίστωσε ότι ο αρχηγός της ΝΔ έχει δημιουργήσει 'θολή εικόνα' έπαψε να είναι ο 'μπουλντόζας' δημιουργεί ερωτηματικά "αν τριγυρνά στις ταβέρνες, κ.α.".

    [4] Επίσκεψη Δουκάκη

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "την ανησυχία του για την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο εξέφρασε χθες ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας της Μασαχουσέτης και υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 1988 Ελληνοαμερικανός Μάικλ Δουκάκης αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα. Ο κ. Δουκάκης προανήγγειλε "νέα δυναμική πρωτοβουλία για το Κυπριακό", αμέσως μετά την επανεκλογή Κλίντον (την οποία θεωρεί σίγουρη) ενώ υποστήριξε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί μέσα στο 1997. Ο πρώην κυβερνήτης και νυν καθηγητής πανεπιστημίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "ο Μ. Δουκάκης που επισκέφθηκε την Ελλάδα καλεσμένος από την ελληνοαμερικανική Ενωση και την Ενωση Αποφοίτων Αμερικανικών πανεπιστημίων θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, με τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ, με τον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη και με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο".

    [5] Κύπρος - Επίσκεψη Αρσένη

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "το Κυπριακό θα λυθεί, ο 'Αττίλας' θα φύγει από το νησί και η Κύπρος δικαιωμένη θα ζήσει ως ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος μέσα στην ΕΕ. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένης προς εχθρούς και φίλους φθάνοντας χθες στην Κύπρο, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον κατάπλου του αρματαγωγού 'Σάμος' στο λιμάνι της Λεμεσού. Ο κ. Αρσένης υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και έχει αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες στην περιοχή. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο κ. Αρσένης τόνισε ότι η υλοποίηση του δόγματος δεν μπορεί να γίνεται στο κενό".

    [6] Συνέντευξη Πάγκαλου

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα το ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος απευθύνει έκκληση όπως τα εθνικά μας θέματα "μείνουν στο μέτρο του δυνατού έξω από την εκλογική αναμέτρηση". Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα των πρόωρων εκλογών δηλώνει πως "είναι προτιμότερο όταν αυτό είναι δυνατόν να τηρούνται οι προθεσμίες που προβλέπονται ως κανόνας απο το Σύνταγμα. Προβλέπεται η εξαίρεση, την οποία αυτή τη στιγμή εμείς εφαρμόζουμε, αλλά θα ήταν προτιμότερο να τηρηθεί ο κανόνας. Αυτό το διατηρώ ως άποψη". Ο κ. Πάγκαλος τονίζει "πιστεύω στο δικομματισμό γιατί εκφράζει τη συσπείρωση δύο βασικών απόψεων για την κοινωνία. Σε μια κοινωνία, η οποία δεν έχει την πολυτέλεια της πολυδιάσπασης, διότι είναι πολύ συμπαγής". "Οραμά μου για το μέλλον", προσθέτει,"είναι αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ αλλά κυβερνητική πλειοψηφία που θα περιλαμβάνει και άλλα κόμματα, που θα μπορέσουν να συνεργαστούν με βάση τις προγραμματικές διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης ή και συμμετοχή κοινωνικών παραγόντων έξω από τον κόσμο της πολιτικής, σε κυβερνητικές ευθύνες όλων των επιπέδων, που δεν είναι μονάχα το υπουργικό συμβούλιο. Χωρίς κανένα πρόβλημα θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με το Συνασπισμό αλλά και με το κόμμα του κ. Τσοβόλα, το οποίο προσπαθεί να εκπροσωπήσει κοινωνικά στρώματα που είναι ταυτόσημα με του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, δεν καθιστούν δυνατή τη συνεννόηση μαζί τους οι θέσεις του ΚΚΕ και του κ. Σαμαρά". Τέλος, προβλέπει μετά την 'ήττα' της Νέας Δημοκρατίας αυτόματη αλλαγή του αρχηγού της".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 2 September 1996 - 10:56:32