Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 23/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23.8.96


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [3] ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [4] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • [5] ΠΡΙΝΟΣ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 23/08/1996 (ΑΠΕ)

    Η προκήρυξη των εκλογών για τις 22 Σεπτεμβρίου, είναι το θέμα που κυριαρχεί στη σημερινή ειδησεογραφία του αθηναϊκού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οργιο με τις λίστες. Και επίσημα 22 Σεπτεμβρίου η κάλπη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "6 μοιραία λάθη Σημίτη. Τι προσπαθεί να συγκαλύψει με τις εκλογές".

    Η ΑΥΓΗ: "Εθνικό θέμα η αναξιοπιστία. Η κυβέρνηση προχωρεί σε πρόωρες εκλογές με στόχο την εν λευκώ εξουσιοδότηση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σωσίβιο στον Ψηλό αναζητεί ο Εβερτ. Ο Μητσοτάκης αρνείται να γίνει συνυπεύθυνος της εκλογικής συντριβής της Νέας Δημοκρατίας".

    ΕΘΝΟΣ: "ΜΑΤ από Σημίτη. Λύστε μου τα χέρια για μεγάλες αποφάσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "22... αντινικοτ το χαρμάνι της κάλπης. 'Φουμάρισε' την ημερομηνία που γούσταρε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ψεύτες μέχρι τέλους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Είσαι ψεύτης... έλα να μετρηθούμε στην TV. Ο Εβερτ ξεσκεπάζει τον αναξιόπιστο Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τώρα δεν τις θέλει ο Εβερτ τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός έριξε τον κύβο για 22 Σεπτεμβρίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η οικονομία στις κάλπες. Σημίτης: Εγκριση για μέτρα ανάπτυξης. Εβερτ: Φθάσατε σε οικονομικό αδιέξοδο".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Νέα πρόσωπα. Βαθιά ανανεωτική τομή από τον Κ. Σημίτη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μονομαχία Σημιτη - Εβερτ στην TV. Σημίτης: νέα εντολή για νέο ξεκίνημα".

    ΝΙΚΗ: "Εντολή για ανανέωση. Κ. Σημίτης: Τετραετία μεγάλων προκλήσεων".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πάθος και πείσμα για την εκλογική μάχη".

    [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΑΥΓΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες υπογραμμίζουν την απόρριψη από ελληνικής πλευράς της τουρκικής πρόταση για διμερή διάλογο για το Κυπριακό. Η ελληνική κυβέρνηση επεσήμανε ότι είναι διεθνές και όχι ελληνοτουρκικό πρόβλημα. Ωστόσο, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προστίθεται ότι "παράλληλα το Κυπριακό, είναι το μείζον εθνικό μας θέμα και η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων" περνά μέσα από τη δίκαιη και μόνιμη λύση του σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Κασουλίδης όσο και ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Γούσταβ Φεϊσέλ απέφυγαν να αποκαλύψουν το περιεχόμενο της χθεσινής απάντησης του Προέδρου Κληρίδη προς τον Μπούτρος Γκάλι. Εγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο κ. Κληρίδης απέρριψε την πρόταση Γκάλι για συνάντησή του με τον Ντενκτάς για κοινή δήλωση. Οσο δεν αφορά το στρατιωτικό διάλογο ο κ. Κληρίδης, αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για έναν τέτοιο διάλογο όπως περιλαμβάνεται στη συμφωνία με την Μαντλέν Ολμπράιτ, δηλαδή μεταξύ του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του διοικητή των τουρκικών στρατευμάτων".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "το προσχέδιο της κοινής δήλωσης Κληρίδη-Ντενκτάς που ετοίμασαν τα Ηνωμένα Εθνη και ζητούσαν από τους δύο να υιοθετήσουν, αναφέρει τα εξής: 1. Οι δύο ηγέτες εκφράζουμε το συγκλονισμό και τη θλίψη μας για τα τελευταία γεγονότα. 2. Τα γεγονότα αυτά δεν εκφράζουν τις επιθυμίες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. 3. Δεν πρέπει να ξανασυμβούν παρόμοια γεγονότα. 4. Θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση των διαφορών μας, μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών. 5. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε με τον Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εγκαθίδρυση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της κατηγόρησε την τριμελή διερευνητική επιτροπή για τους αγνοομένους, για υπερβολικό χάσιμο χρόνου και μειωμένες προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων στην Κύπρο".

    [3] ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "αποφασισμένος να προχωρήσει σε βαθιές τομές σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας είναι ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, επιχειρώντας με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 22 Σεπτεμβρίου να απελευθερώσει τα χέρια του, αλλά και να λάβει την έγκριση του εκλογικού σώματος για τις αλλαγές αυτές.

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "πέντε λόγους επικαλείται η κυβέρνηση για την προσφυγή στις κάλπες και την αποφυγή μιας μακράς, πολύμηνης προεκλογικής περιόδου (η οποία όπως είπε ο κ. Σημίτης, 'θα ήταν καταστροφική' για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας). Πρώτον, την ανάγκη να συμμετάσχει η χώρα ισότιμα και δυναμικά στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού λάβει εγκαίρως και αποφασιστικά όλα τα αναγκαία μέτρα και αποφάσεις. Δεύτερον, την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας και τη λήψη μέτρων που θα οδηγούν σε αυτοτροφοδοτούμενη οικονομική ανάπτυξη. Τρίτον, τη δρομολόγηση μεγάλων τομών και μεταρρυθμίσεων στη διοίκηση, την παιδεία, τους θεσμούς και στην ενδυνάμωση επί τω δικαιότερω, του κοινωνικού κράτους και των μηχανισμών πρόνοιας. Τέταρτον την κατοχύρωση των συμφερόντων της χώρας μέσα από πρωτοβουλίες συνεργασίας και ειρήνης στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Πέμπτον, την ανάγκη ενδυνάμωσης του εσωτερικού μετώπου και την αναβάθμιση της ισχύος της χώρας ώστε να υπάρξει αποτελεσματική στήριξη της διπλωματικής δραστηριότητας και της αμυντικής θωράκισης απέναντι στην τουρκική επιβουλή".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι " τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής, όπως η πτώση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο αριθμό, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και οι αυξητικές τάσεις του ΑΕΠ, θα αποτελέσουν ένα από τα μεγάλα ατού του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ όμως σημειώνει ότι όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ "τα οικονομικά αδιέξοδα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε με την πολιτική της την υποχρέωσαν στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Την απάντηση αυτή έδωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Μ. Εβερτ, λίγη ώρα μετά την εξαγγελία που έκανε ο Πρωθυπουργός για τις πρόωρες εκλογές".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάρει άνετα τη νίκη, καθώς ο κυριότερος αντίπαλός του δεν έχει πείσει ούτε τους πιο πιστούς νεοδημοκράτες. Μακάρι η νίκη του, να είναι και νίκη όλου του ελληνικού λαού. Γιατί πολλά προβλήματα εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά μας έχουν ζώσει..."

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "μέσα σε παγερή ατμόσφαιρα στο υπουργικό Συμβούλιο και νωρίτερα στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, εκμαίευσε χθες τη συναίνεση των υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 22 Σεπτεμβρίου".

    Η ΝΙΚΗ στο δικό της σχόλιο, ισχυρίζεται ότι "ο πρωθυπουργός ήταν ασαφής. Δηλαδή, δεν ήταν επαρκώς δικαιολογημένος. Το έχει αυτό το πρόβλημα ο Κ. Σημίτης. Δεν παρατάσσει συλλογισμούς και επιχειρήματα που οδηγούν στο συμπέρασμα. Με άλλα λόγια δεν αναφέρθηκε εξειδικευμένα στους λόγους που μας οδηγούν, έτσι πρόωρα, στις κάλπες. Τα γενικά και αφηρημένα δεν πείθουν. Και ο Πρωθυπουργός δεν έπεισε. Και δεν έπεισε όχι μόνο την αντιπολίτευση. Δεν έπεισε και πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Αυτό επ'ουδενί σημαίνει ότι οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ θα αφήσουν το Κίνημά τους. Αλλά έχουν κι αυτοί το... πρόβλημα. Γιατί γίνονται τελικά οι εκλογές;"

    Η ΑΥΓΗ κάνει λόγο για "εκλογές χωρίς συνταγματική αιτιολογία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "με ωμό και απροσχημάτιστο τρόπο, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι την επομένη των εκλογών θα προχωρήσει 'με άλματα' στη λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Επιβεβαίωσε ότι θέλει τη 'λαϊκή εντολή' για να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε κατάσταση 'θυέλλης' ο Κ. Σημίτης έδωσε χθες το εναρκτήριο λάκτισμα για τις πρόωρες εκλογές, με τη διπλή εμφάνισή του στο Εκτελεστικό Γραφείο και στο υπουργικό Συμβούλιο. Εκτός από το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Α. Δημητρακόπουλου και άλλοι βουλευτές μη θέτοντας, εκ νέου υποψηφιότητα ο κ. Σημίτης, αντιμετωπίζει και τον σοβαρό κίνδυνο διαρροών προς την πλευρά του κ. Δ. Τσοβόλα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για "κάλπη-κες υποσχέσεις και ανεύθυνα λόγια. Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την ανακοίνωση των εκλογών, οι υπουργοί έταζαν 'λαγούς με πετραχήλια' και κατέθεταν νομοσχέδια με τα 'επτά θαύματα του κόσμου'. Οσα δεν έκαναν τρία χρόνια, ανακοίνωσαν χθες ότι θα τα κάνουν μετά τις εκλογές, υποτιμώντας κατά τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "επαίτης, απολογητικός και ικέτης, παρουσιάστηκε χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ, δίνοντας έκδηλα την εντύπωση ότι οι εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου είναι ήδη γι'αυτόν χαμένη υπόθεση. Δύο ακριβώς λεπτά μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ο υπό προθεσμία ακριβώς 30 ημερών (23 Αυγούστου-22 Σεπτεμβρίου) πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε μια εκ των προτέρων γραμμένη ομιλία του, την οποία κι αυτή με δυσκολία κατάφερε να διατυπώσει στην κυριολεξία αυτοκτόνησε πολιτικά".

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "η Νέα Δημοκρατία, πιθανότατα να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα τις λίστες των υποψηφίων, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνουν οι προκριματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της με τίτλο "Τι θα κριθεί", σημειώνει ότι "οι Ελληνες πολίτες θα κρίνουν, κυρίως, στις εκλογές αυτές τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων. Δηλαδή τη σαφήνεια, το εφικτό και την αξιοπιστία των προτεινόμενων λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα, στα οποία δεν υφίσταται δυνατότητα πολλών επιλογών. Θα κρίνουν την ποιότητα και την ικανότητα του στελεχικού δυναμικού που διαθέτουν κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα. Θα κρίνουν τέλος και τους δύο νέους ηγέτες τους που διεκδικούν την πρωθυπουργία τον κ. Σημίτη, πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μ. Εβερτ".

    [4] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "νέα αγορά μαμούθ, αυτή τη φορά με 145 ελικόπτερα, αξίας τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προχωρεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της έγκυρης εβδομαδιαίας αμερικανικής εφημερίδας που συνδέεται στενά με το Πεντάγωνο "Defense News" που εκδίδεται στο Σπρίνγκφιλντ της Βιρτζίνια".

    [5] ΠΡΙΝΟΣ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ένα εκατομμύρια περισσότερα βαρέλια πετρελαίου θα αντλούνται πλέον κάθε χρόνο από τα κοιτάσματα του Πρίνου στη Θάσου. Η πρώτη 'οριζόντια' γεώτρηση, που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις μέρες με επιτυχία στην περιοχή, του νέου κοιτάσματος του Βόρειου Πρίνου θα οδηγήσει στην αύξηση των αντλούμενων ποσοτήτων πετρελαίου. Συνολικά, από τις εξέδρες γεώτρησης, στην περιοχή του Πρίνου, αναμένεται να παράγονται 4,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (πέρσι, έφθασαν τα 3,2 εκατ. βαρέλια)."
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 23 August 1996 - 10:04:11