Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 22/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22.8.96

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [3] ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [4] ΙΡΑΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 22/08/1996 (ΑΠΕ)

    Οι πρόωρες εκλογές και οι διεργασίες στα κόμματα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου στο Ιράν, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του αθηναϊκού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βασούλα δώστα όλα. Τα ίδια 'κόλπα' εφαρμόζει και ο 'Μικρός Ανδρέας' για να εξαπατήσει τους Ελληνες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σφαγή κορυφής για τις λίστες. Ηττοπάθεια στο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "Εκλογές - TV χωρίς κανόνες. Σήμερα η τυπική ανακοίνωση: Κάλπες στις 22 Σεπτεμβρίου"

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εξορία τη Ντόρα στέλνει ο Εβερτ. Τελεσίγραφο Μητσοτάκη στη Ρηγίλλης".

    ΕΘΝΟΣ: "Τρέχουν και δε φτάνουν στη ΝΔ. Η αξιοπρεπής ήττα στόχος τώρα του Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σήμερα συνέρχεται το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και για πολλούς... Δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αρχισαν τις αλχημείες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εφοδος φαυλότητας. Στάζουν βρωμιά τα καθαρά χέρια του Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Και μανιφέστο στις 3 Σεπτέμβρη! Σημίτης: Δική του ιδεολογική πλατφόρμα, 22 χρόνια μετά τον Ανδρέα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Με δέσμη παροχών αρχίζει η μάχη. Μείωση τιμών της ΔΕΗ και νέα στεγαστικά δάνεια".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ολοι μαζί για το νέο θρίαμβο. 'Δεν περισσεύει κανείς' τονίζει ο Κ. Σημίτης σε κυβέρνηση και κόμμα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Παζάρι Εβερτ - Μητσοτάκη για τη Ντόρα".

    ΝΙΚΗ: "Λίστα υπουργών στο Επικρατείας. Πρόσωπα - κλειδιά για τη νέα κυβέρνηση".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καθημερινή δράση για τα λαϊκά συμφέροντα. Κυβερνητικό τρικ και πρόωρες εκλογές".

    [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες δραστηριοποιούνται έντονα στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί πλήρως η κρίση και η ένταση που έχει προκληθεί συνεπεία των τελευταίων γεγονότων και ταυτόχρονα να αρχίσει ο στρατιωτικό διάλογος. Λόγω των ενεργειών του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, η κρίση έχει υποχωρήσει σημαντικά. Δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο Ρίτσαρντ Μπιτι θα επισκεφθεί την περιοχή στο τέλος Αυγούστου. Οι πληροφορίες προσθέτουν ότι την περιοχή ενδέχεται να επισκεφθεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ ενώ ο Πρόεδρος Κλίντον έχει επικαλεσθεί και τη βοήθεια του Χόλμπρουκ στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να τροχοδρομηθούν κάποιες εξελίξεις, που να επιτρέπουν την επανάληψη συνομιλιών στο Κυπριακό. Δεν έχει γνωσθεί κατά πόσο ο Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί την περιοχή ή θα ενεργεί από τα παρασκήνια".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "Ούτε αρνητική ούτε και απόλυτα θετικά αναμένεται να είναι η απάντηση που θα δώσει σήμερα ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης στον Γκουστάβ Φεϊσέλ. Η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων τάχθηκε εναντίον της έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος με τον Ντενκτάς, ωστόσο επισημάνθηκε απ'όλους ότι θα πρέπει ν'απορριφθεί η πρόταση Γκάλι ολοκληρωτικά και κατά τρόπο που να φανερώνει ότι η Ε/Κ πλευρά δεν είναι συνεργάσιμη με τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καθώς προηγήθηκε και η ομόφωνη απόρριψη από τη δική μας πλευρά της εισήγησης για άμεση συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς. Τα μέλη του σώματος εξουσιοδότησαν λοιπόν τον Πρόεδρο Κληρίδη να χειριστεί διπλωματικά το θέμα. Και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα εισηγηθεί στον αντιπρόσωπο του Γ.Γ. των Η.Ε. την έκδοση χωριστών ανακοινωθέντων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "τα γνωστά της σχέδια για έναρξη 'εφ'όλης της ύλης' ελληνοτουρκικού διαλόγου, που στοχεύει σε 'λύση-πακέτο' όλων των υφισταμένων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, προβάλλει και πάλι η Αγκυρα. Σε χθεσινή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να αναμένεται οποιαδήποτε κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, εάν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Στην ανακοίνωση εκφράζεται η ικανοποίηση της Τουρκίας σχετικά με την πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπ. Γκάλι, για απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Γλ. Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, καθώς και για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, ενώ υπογραμμίζεται πως η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τη σχετική πρόταση".

    Η ΑΥΓΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες θεωρούν "αντιπερισπασμό" την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών "προκειμένου η Αγκυρα να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά τις δύο δολοφονίες στην Κύπρο. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αποδιεθνοποιήσει το Κυπριακό και να το εμφανίσει ως διμερή ελληνοτουρκική διαφορά, πρότεινε χθες απευθείας διάλογο με την Αθήνα για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Κύπρο".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "επίσημη αντίδραση στην τουρκική πρόταση, δεν υπήρξε από την Αθήνα, ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν χθες ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός κάθε λογικής. Προ των πυλών άλλωστε, φαίνεται να είναι ο στρατιωτικός διάλογος μεταξύ των διοικητών της Εθνικής Φρουράς και των κατοχικών δυνάμεων για τον οποίο Αθήνα και Λευκωσία έχουν ήδη οργανώσει τη 'γραμμή άμυνας' προκειμένου να αποτραπεί de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω συμμετοχής εκπροσώπου του σε αυτό. Ο Γλ. Κληρίδης, επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα στον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ, τις αποφάσεις του σχετικά με τις προτάσεις Γκάλι για πολιτικό διάλογο με τον Ντενκτάς, και έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος όπως άλλωστε και το σύνολο των κυπριακών κομμάτων έχουν ήδη διευκρινίσει ότι απορρίπτουν το διάλογο. Διαφωνίες, ωστόσο, εκφράστηκαν μεταξύ των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, καθώς και για τις διαδηλώσεις και τη μορφή που παίρνουν τα μηνύματα τα οποία δίνονται για την είσοδο των διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη".

    [3] ΕΚΛΟΓΕΣ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "οι ιστορικές ευκαιρίες που έχει Ελλάδα σήμερα κατά τον Πρωθυπουργό, είναι η ισότιμη συμμετοχή στην εξέλιξη της Ε.Ε. Να πρωταγωνιστήσει σε Βαλκάνια και Μεσόγειο. Να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό και την ταχύρυθμη ανάπτυξη της οικονομίας. Να οικοδομήσει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "οι πρόωρες εκλογές ήταν και είναι ένα στοίχημα για τον Κ. Σημίτη και μάλιστα σοβαρό και πολλαπλό. Κατ'αρχην προσωπικό: ο Πρωθυπουργός έδωσε εξετάσεις δύναμης, επιρροής και δυνατότητας άσκησης αρχηγίας (και ό,τι αυτή συνεπάγεται) στο εσωτερικό του κόμματος και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάμψει όλες τις αντιρρήσεις των στελεχών εκείνων που αντιδρούσαν στο σενάριο πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές αυτές θα είναι κι ένα στοίχημα για το 'νέο ΠΑΣΟΚ' που ευαγγελίζεται ο Πρωθυπουργός. Αυτός το εκσυγχρονισμένο ΠΑΣΟΚ θα δώσει για πρώτη φορά εξετάσεις στο εκλογικό σώμα και θα πρέπει έμπρακτα να αποδείξει το νέο ύφος και το νέο ήθος του".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "Σκληρό παζάρι γίνεται στη Ν.Δ. μεταξύ των κ. Μιλτιάδη Εβερτ και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επίκεντρό του έχει την τύχη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη - αν θα είναι υποψήφια στην Αθήνα ή στην Ευρυτανία - καθώς και των μητσοτακικών βουλευτών στις επικείμενες εκλογές. Η κ. Μπακογιάννη πάντως, επιθυμεί να κατέλθει υποψήφια στην Αθήνα, ενώ στη Ρηγίλλης πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνει στην Ευρυτανία".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η αξιοπρεπής ήττα που θα του επιτρέψει να διατηρηθεί στην προεδρία του κόμματος αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα του Μ. Εβερτ. Τελικός του στόχος είναι να μπορέσει να πετύχει ποσοστό καλύτερο από αυτό του Κ. Μητσοτάκη, το 1993, ώστε να καταφέρει να υπερασπιστεί τη θέση του. Ο πανικός όμως και η ηττοπάθεια, που διακατέχουν τη Ρηγίλλης, κάνουν το στόχο αυτό να μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Στη Ν.Δ. όλοι τρέχουν και δε φτάνουν. Ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη εγκαταλείπει την Ευρυτανία αναζητώντας τη σωτηρία στη σιγουριά της Α' Αθηνών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "σε ριζική ανανέωση των εκλογικών συνδυασμών της Ν.Δ. θα προχωρήσει ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Μ. Εβερτ, δίδοντας με αυτό τον τρόπο και πρακτικά δείγματα εκσυγχρονισμού, αλλά και σύγχρονου πολιτικού λόγου. Σύμφωνα με ρητή δέσμευση του ίδιου του Προέδρου της Ν.Δ. υποψήφιοι θα είναι και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση όλοι οι νυν βουλευτές του κόμματος (109), αλλά για τις υπόλοιπες θέσεις των συνδυασμών (191) έχει επιφυλαχθεί. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν πολλές αλλαγές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "Πολλές είναι οι αντιδράσεις που αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης από στελέχη της κυβερνήσεως για την απόφασή του για την προσφυγή της χώρας σε πρόωρες εκλογές. Αντιρρήσεις που αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Πρωθυπουργό κατά τη σημερινή συνεδρίασι του Υπουργικού Συμβουλίου".

    Για "εκλογικές αλχημείες" κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, αναφερόμενος στην αλλαγή εδρών σε 13 Περιφέρειες. Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι περιφέρειες αυτές είναι αυστηρά επιλεγμένες ώστε εξώφθαλμα δημιουργούν υποψίες για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή τη συγκεκριμένη στιγμή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την τακτική "Τσοβόλα δώστα όλα" επιλέγει η κυβέρνηση για την προεκλογική της εκστρατεία και το πρώτο βήμα έγινε με τις δήθεν μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που ανακοίνωσε η υπουργός Ανάπτυξης κ. Βάσω Παπανδρέου. Ηδη, τα γραφεία των υπουργών έχουν πάρει εντολή να συγκεντρώσουν τα στοιχεία για τις παροχές και τους διορισμούς, που μπορούν να γίνουν και να τα αποστείλουν στο Πολιτικό Γραφείο".

    Στο σχόλιό της η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "οι εκλογές που θα γίνουν σε τριάντα μέρες ακριβώς από σήμερα θα μείνουν στην πολιτική μας ιστορία ως μια εν ψυχρώ σχεδιασμένη επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου του. Ενα βασικό στοιχείο αυτής της επιχείρησης εξαπάτησης είναι το τεράστιο ψεύδος που κατά τρόπο αδίστακτο μεταχειρίζεται ο Πρωθυπουργός. Είχε εξαρχής προσχεδιάσει, ο κ. Σημίτης, ότι αν κέρδιζε την κούρσα διαδοχής στην Πρωθυπουργία, θα διεκδικούσε και το κόμμα. Κι αν το κέρδιζε κι αυτό, θα έκανε αμέσως εκλογές και την ίδια στιγμή διερρήγνυε τα ιμάτιά του υπέρ της εξαντλήσεως της τετραετίας".

    [4] ΙΡΑΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το ρόλο της 'γέφυρας' μεταξύ του Ιράν και του 'έξω κόσμου', προτίθεται να παίξει η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, στην Τεχεράνη όπου συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των δύο αντιπροσωπειών συμφωνήθηκε η προώθηση τριμερών συνεργασιών Ελλάδας-Αρμενίας-Ιραν και Ελλάδας-Βοσνίας-Ιραν. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από την ιρανική κυβέρνηση στην επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών μιας και αυτή την περίοδο το Ιράν αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πολιτικής αποκλεισμού από τις ΗΠΑ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "η ελληνική κυβέρνηση παρέσχε χθες την υποστήριξή της στο Ιράν, που κατά τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο 'επιζητεί τη μέγιστη ενσωμάτωσή του, στη διεθνή σκηνή', ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση της Τεχεράνης προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει στην κρίση της Ελλάδας με την Τουρκία. Ειδικότερα, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε χθες ότι κατά την άποψή του η Ουάσιγκτον δεν είναι εξουσιοδοτημένη να 'αποφασίζει μονομερώς για τις συνθήκες βάσει των οποίων διεξάγονται το διεθνές εμπόριο' επικρίνοντας κατ'αυτό τον τρόπο εμμέσως πλην σαφώς τον νόμο Ντ'Αμάτο της αμερικανικής βουλής που ποινικοποιεί τις επενδύσεις τρίτων με το Ιράν".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 22 August 1996 - 10:32:29