Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 9.8.96

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ
  • [3] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ
  • [4] ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
  • [5] ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/08/1996 (ΑΠΕ)

    Το πρωτοφανές έγκλημα της δολοφονίας πέντε μελών της οικογένειάς του από 24χρονο φοιτητή, και σε δεύτερο πλάνο η προκλητική έκθεση των Τούρκων στρατηγών, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοσέλιδων των σημερινών αθηναϊκών εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σατανάς ο γιος. Συγκλονίζεται η Ελλάδα. Τεράστιες ευθύνες της αστυνομίας."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αμόκ αίματος και φρίκης. Σκότωσε γονείς, αδελφή, γιαγιά και θείο."

    Η ΑΥΓΗ: "Η εκλογολογία δεν πάει διακοπές. Με κυβερνητική έμπνευση."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρελές διακοπές για την πορνο-Μιμή. Πήρε τη βρωμοπαρέα της και πήγαν να γλεντήσουν..."

    ΕΘΝΟΣ: "Φρίκη. Θάσος: Τραγωδία που δεν χωράει ο νους."

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οπως διεπίστωσε από το 'Διδυμότειχο μπλουζ' ο 'Εβερτ... αυθάδης πυρετός στον τόπο."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εσφαξε την οικογένειά του."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φρίκη! Το έγκλημα του αιώνα στη Θάσο."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Απίστευτη σφαγή. Ομολόγησε ο 24-χρονος ψυχοπαθής στη Θάσο."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η 'Αγκυρα απειλεί με κρίση. Με το επιχείρημα ότι η Ελλάς ασκεί επεκτατική πολιτική..."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Γενναία σύνταξη αλλά με εισφορά. Μηνιαία συμμετοχή αγροτών 7-13.500 για συντάξεις 140-260.000."

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εγώ σκότωσα και τους πέντε λέει ο γιος. Σοκ από το πρωτοφανές έγκλημα."

    ΝΙΚΗ: "Εκτός σχεδίου το... Δημόσιο! Κόβουν φως, νερό, τηλέφωνο..."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βάλτε φόρους εμείς δεν έχουμε φράγκο... Αποκαλυπτική κυβερνητική εγκύκλιος για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση."

    [2] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

    Το ΕΘΝΟΣ πληροφορεί ότι "στους τρεις τόμους που ετοίμασε το Αρχηγείο Πολεμικών Ακαδημιών περιλαμβάνονται οι τουρκικές θέσεις για τη 'γεωγραφική, ιστορική και νομική κατάσταση στο Αιγαίο' για τη 'θάλασσα του Αιγαίου και τα νησιά' καθώς και για τον 'Ελληνικό επεκτατισμό που καλύπτεται με απάτη'." Σε άλλο σημείο του άρθρου του ΕΘΝΟΥΣ, εκτιμά πως "η επιχειρηματολογία του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου, έχει πρωτίστως στηριχθεί στις νομικές παρατηρήσεις του Αμερικανικού Πενταγώνου".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "υψηλόβαθμοι επιτελείς του Γ.Ε.Ε.Θ.Α., αποδίδουν τη χθεσινή θρασύτατη αποκάλυψη της πολυσέλιδης έκθεσης των Πολεμικών Ακαδημιών της Τουρκίας, στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης στο Αιγαίο το Φθινόπωρο, καθώς και προετοιμασίας του καθοδηγούμενου από την Ουάσιγκτον, ελληνοτουρκικού διαλόγου, μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "ο τουρκικός τύπος μεταφέροντας αποσπάσματα από τη γνωστή έκθεση του Αρχηγείου Πολεμικών Ακαδημιών, κατέγραψε χθες την αντίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, για την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα στο Αιγαίο και διατύπωσε την απειλή ότι 'οι κρίσεις και συγκρούσεις θα αποτελέσουν φυσική συνέπεια', εάν δεν αλλάξει η πολιτική της Ελλάδος".

    Σε παρεμφερές άρθρο τους ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: " 'Φραγμό' στις εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, που με τις βραχονησίδες Ιμια, άρχισε να εκδηλώνει συστηματικά πλέον η Τουρκία, επιχειρεί να θέσει το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 1996-2000, τη σύνταξη του οποίου ολοκληρώνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η νέα αμυντική φιλοσοφία περιλαμβάνει: άμεσο και ισχυρό χτύπημα εχθρικών δυνάμεων που εμπράκτως αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία. Αποκατάσταση κυριαρχίας που ενδεχομένως θιγεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Ανταπόδοση με άμεσο και ισχυρό χτύπημα σε άλλο ευαίσθητο σημείο του αντιπάλου.

    [3] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει για τους 200 μοτοσικλετιστές που παίρνουν μέρος στην ειρηνική πορεία "πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα" ότι "ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Κύπρο (από τον Πειραιά), με έκδηλη ανησυχία αλλά και αποφασιστικότητα.

    Πρόθεση των μοτοσικλετιστών, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, είναι "να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για την ελεύθερη διακίνηση σε όλη την Κύπρο και όχι η πρόκληση επεισοδίων, αν και επιδίωξή τους είναι να περάσουν στη 'νεκρή ζώνη' και τα κατεχόμενα εδάφη αφού δεν πτοούνται από τις απειλές της κυβέρνησης του ψευδοκράτους".

    Οι 200 μοτοσικλετιστές από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ "Θα προσπαθήσουν την Κυριακή να... ρίξουν τα 'τείχη' που χωρίζουν την κατεχόμενη από την ελεύθερη Κύπρο. Αλλωστε και το ξεκίνημά τους, στις 2 Αυγούστου από το Βερολίνο, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι: 'πριν από λίγο καιρό ήταν και αυτό διαιρεμένο', λένε, γκαζώνοντας τις μηχανές τους".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρεται στην κινητοποίηση της κυπριακής αστυνομίας, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και των αρχών των βρετανικών βάσεων "προς αποτροπή οποιονδήποτε επεισοδίων κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στη 'γραμμή Αττίλα'. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και ο Πρόεδρος Κληρίδης αυτοπροσώπως θα βρεθεί στην αίθουσα επιχειρήσεων της αστυνομίας, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της πορείας".

    [4] ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ

    Σύμφωνα με "έγκυρες πληροφορίες" της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ "σε επίσπευση του ανασχηματισμού προσανατολίζεται ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος προτίθεται να κάνει περιορισμένες αλλαγές και εσωτερικές μετακινήσεις, με στόχο να δοθεί στην κυβέρνηση 'ένα νέο πρόσωπο', εναρμονισμένο με το 'νέο ξεκίνημα' του ΠΑΣΟΚ, που ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει αρχές Σεπτεμβρίου στην έκθεση Θεσσαλονίκης".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "τουλάχιστον έξι γραπτές εισηγήσεις υπουργών και συνεργατών του, οι οποίοι ζητούν εκλογές τον Οκτώβριο, έχει στις βαλίτσες του ο Πρωθυπουργός, που βρίσκεται από χθες για διακοπές στη Σίφνο". Το επιχείρημα όσων ζητούν πρόωρες εκλογές, κατά τα ΝΕΑ είναι "τόσο το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ μετά το Συνέδριο, όσο και η ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής προκειμένου 'η κυβέρνηση να αποκτήσει τον αέρα που απαιτείται και να προχωρήσει χωρίς εμπόδια και αμφισβητήσεις, στις μεγάλες τομές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική'."

    Η ΑΥΓΗ θεωρεί ότι η εκλογολογία εκπορεύεται "από την ίδια την κυβέρνηση. Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού και από υπουργούς του οικονομικού επιτελείου. Από αυτούς δηλαδή, που λογικά θα έπρεπε να τηρούν την πιο συνετή στάση. Η τακτική αυτή αντικατοπτρίζει τους προβληματισμούς που έχουν αναπτυχθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενόψει των διαφαινόμενων αδιεξόδων, ιδίως στην οικονομία, ταυτόχρονα όμως τροφοδοτεί το κλίμα ακριβώς που παραλύει όχι μόνο την οικονομία αλλά και κάθε προσπάθεια ενασχόλησης με τα ζέοντα προβλήματα του τόπου".

    [5] ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ

    Σε πρωτοσέλιδό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: "Πραγματικά απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα, έγκλημα από τον προβληματικό γιο μιας οικογένειας. Ο 24χρονος Θεόφιλος Σεχίδης, φοιτητής Νομικής, σκότωσε και τεμάχισε τους γονείς του, την αδερφή, τη γιαγιά και το θείο του στη Θάσο. Τα τεμαχισμένα πτώματα τα μετέφερε με σακούλες σκουπιδιών, σε σκουπιδότοπο της Κεραμωτής Καβάλας. "Ηταν όλοι άρρωστοι και εγώ ο μόνος υγιής", είπε στην ομολογία του".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 9 August 1996 - 9:00:24