Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 08/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 8.8.96

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [3] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΤΟΥΝΤΖΜΑΝ
  • [4] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ
  • [5] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/08/1996 (ΑΠΕ)

    Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας εκατό και πλέον νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε μελέτη του Τουρκικού Αρχηγείου Πολεμικών Ακαδημιών, αλλά και η επιτυχής συνάντηση Μιλόσεβιτς-Τούντζμαν στη Βουλιαγμένη που οργανώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μηχανή παραγωγής αντιστασιακών. 'Ερχονται εκλογές."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "100 νησιά θέλουν οι Τούρκοι. Η άκρως απόρρητη έκθεση των στρατηγών της 'Αγκυρας."

    Η ΑΥΓΗ: "Θερμο-κέφαλα σενάρια. Τούρκοι στρατηγοί διεκδικούν 100 νησιά! ΣΥΝ: Να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Διεθνής επιτυχία του Κ. Σημίτη. Κατάφερε να τα βρουν Μιλόσεβιτς και Τούτζμαν."

    ΕΘΝΟΣ: "Νέα μπλόφα με Κάλυμνο και... 999 νησιά. Η 'Αγκυρα εκβιάζει τώρα με κουβέντα για το μισό Αιγαίο!"

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά... 100 θέλουν οι Τούρκοι! Πέρασαν για... περιπολικό τα νησιά μας!"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ζητούν το μισό Αιγαίο."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Και την Κάλυμνο θέλουν οι Τούρκοι. Ιδού οι συνέπειες της υποχώρησης Σημίτη στα 'Υμια. Δραματική δικαίωση του 'Εβερτ."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το χαβά τους οι Τούρκοι. Τα γεράκια διεκδικούν δεκάδες νησάκια μας εν ονόματι... και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Θέλουν... μόνο 100 νησιά. Οι εξωφρενικές βλέψεις της 'Αγκυρας στο Αιγαίο διατυπώνονται σε δημοσιευθείσα μελέτη επισήμου τουρκικής στρατιωτικής αρχής."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Απειλή Αττίλα για 100 νησιά. 'Εκθεση του τουρκικού στρατού για δυναμική έξοδο στο Αιγαίο."

    ΤΑ ΝΕΑ: "100 νησιά διεκδικεί τώρα η Τουρκία! Προκλητική έκθεση του τουρκικού Επιτελείου. Και η Κάλυμνος στα εξωφρενικά σχέδια της 'Αγκυρας."

    ΝΙΚΗ: "Προαναγγελία θυέλλης στο Αιγαίο. 100 νησιά διεκδικούν οι Τούρκοι στρατηγοί. Γεράσιμος Αρσένης: "Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε"."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέος γύρος στην ελληνοτουρκική όξυνση. Προκλητική έκθεση του τουρκικού στρατού."

    [2] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    "Με καινοφανή νομικά επιχειρήματα", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας διεκδικεί όλα τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση έξι μιλίων από τις τουρκικές ακτές". Στη στήλη "απόψεις" της ίδια εφημερίδας "το επιχείρημα που χρησιμοποιείται στην έκθεση, είναι μοναδικό διεθνώς, κυριολεκτικά "τουρκική πατέντα" για να "ερμηνευτεί" η Συνθήκη της Λοζάννης: "η απόσταση των τριών μιλίων εφ' όσον κατά την εποχή των συμφωνιών ήταν η απόσταση των χωρικών υδάτων της περιόδου εκείνης, έτσι και τώρα, όσο δεν υπάρχει αντίθετη διάταξη, τα ευρισκόμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στα χωρικά ύδατα των έξι μιλίων που ισχύουν σήμερα, είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκίας".

    Για το ζήτημα αυτό, η ΝΙΚΗ παρουσιάζει δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, σύμφωνα με τις οποίες "η απειλή από πλευράς της Τουρκίας, είναι μόνιμη και ορατή. Εμείς πάντως, τονίζει ο κ. Αρσένης, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση μετά και τις νέες ρυθμίσεις για τη στρατιωτική θητεία".

    Για τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ στόχος της νέας τουρκικής πρόκλησης είναι "η επιβολή του διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά υπό τον όρο της αμφισβητήσεως, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά και στις βραχονησίδες. Φυσικά, γεννάται το πρόβλημα του πως θα θέσει η κυβέρνηση το θέμα στις Βρυξέλλες και ποια θα είναι η υποστήριξη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

    [3] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΤΟΥΝΤΖΜΑΝ

    Τα ΝΕΑ θεωρούν ως "μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την ελληνική πλευρά -που αναβαθμίζει το ρόλο της Αθήνας στα Βαλκάνια, τη χθεσινή συμφωνία Σερβίας-Κροατίας, που επιτεύχθηκε στη Βουλιαγμένη ύστερα από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και που προβλέπει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μετά από νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους, στο Βελιγράδι, στα τέλη Αυγούστου.

    "Η συμφωνία που επετεύχθη στη Βουλιαγμένη, υπογραμμίζει, κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια της Γιουγκοσλαβικής κρίσης και την καταγράφει ως μετέχουσα ενεργά στα δρώμενα στην περιοχή και ως παράγοντα σταθερότητας στη Βαλκανική".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι χθες "παραμερίστηκε σε μεγάλο βαθμό η εχθρότητα λόγω του πολυετούς πολέμου. Η ανακοίνωση ότι θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών, σημαίνει ότι υπήρξε πρόοδος στα περισσότερα θέματα τα οποία χωρίζουν τη Γιουγκοσλαβία με την Κροατία".

    [4] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "ούτε τα προβλήματα που τους προκάλεσε το Σερβικό τελωνείο με τις βίζες, ούτε τα μικροατυχήματα που είχαν μέχρι να φθάσουν στα σύνορα, κλόνισαν τους 150 καβαλάρηδες της ασφάλτου, οι οποίοι έφθασαν χθες σε δύο γκρουπ στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζονται για την πράσινη γραμμή, μέσω Βόλου-Αθηνών και Λευκωσίας. Χθες το πρωί έφθασε ένα γκρουπ από 15 Ιταλούς, που στο Λευκό Πύργο ενώθηκε με 30 Κύπριους καβαλάρηδες και 20 Ελλαδίτες. Και όλοι μαζί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι υπάρχει "εντολή στους στρατιώτες του 'Αττίλα' να πυροβολούν εν ψυχρώ όσους από τους ελληνοκύπριους μοτοσικλετιστές-διαδηλωτές, επιχειρήσουν να μπουν στα κατεχόμενα (την προσεχή Κυριακή, όταν θα κορυφωθεί η αντικατοχική τους πορεία)", από τον διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων Χασάν Κοντακσί.

    Σχετικά με την απόφαση της κυπριακής αστυνομίας να χρησιμοποιήσει βία σε περίπτωση επεισοδίων κατά την αντικατοχική πορεία των μοτοσικλετιστών προς τη νεκρή ζώνη, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, μεταφέρει καταγγελίες του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας μοτοσικλέτας, Γιώργου Χατζηκώστα, σύμφωνα με τις οποίες "η αστυνομία παραβίασε τη συμφωνία όσον αφορά τη διέλευση των μοτοσικλετιστών και γι' αυτό, είπε, οι μοτοσικλετιστές δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία".

    [5] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Στο αθλητικό ένθετο ΟΜΑΔΑ των ΝΕΩΝ, περιγράφονται οι "στιγμές χαράς και εθνικής ομοψυχίας που έζησε χθες η Βουλή των Ελλήνων (κατά τη βράβευση των Ολυμπιονικών). Οι αρχηγοί των κομμάτων χθες ήταν ενωμένοι. Τους ένωσαν εκείνοι που δόξασαν τη χώρα. Οι αντιδικίες και οι αντιπαραθέσεις από το βήμα της Βουλής, έδωσαν τη θέση τους στην κοινή υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα ενισχύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει για τον αθλητισμό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει επίσης ότι "σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο πολιτικός κόσμος σύσσωμος συνεχάρη και τίμησε με την απονομή των χρυσών μεταλλίων, των 150 χρόνων κοινοβουλευτικού βίου, τα οκτώ νέα παιδιά που κατέκτησαν 4 χρυσά και 4 αργυρά μετάλλια στην 26η Ολυμπιάδα και τα ευχαρίστησε για το μήνυμα ελπίδας που ήρθε σε μια περίοδο κόπωσης και προβλημάτων για τον τόπο".

    Δυστυχώς τονίζει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ "από τις ομιλίες των αρχηγών των αστικών κομμάτων, δεν έλειψαν ούτε οι γνωστές υπερβολές, ούτε η προσπάθεια εκμετάλλευσης της επιτυχίας των αθλητών, αλλά ούτε και ο διαχωρισμός μεταξύ όσων κατέκτησαν κάποια από τις πρώτες θέσεις - στους οποίους αποδόθηκαν όλες οι τιμές - και των υπολοίπων μελών της ελληνικής αποστολής στην Ατλάντα.


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 8 August 1996 - 9:50:28