Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 21/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τουρκία - ΕΕ
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Συμφωνία Ελλάδας-Αρμενίας
  • [5] ΕΕ-ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/06/1996 (ΑΠΕ)

    : Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Φλωρεντία και η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στο Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο MEDA και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς και οι εσωκομματικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δεν είμαστε βορειο-υπηρέτες. Συγκλονιστική συνέντευξη-κραυγή με την Βορειοηπειρώτισσα Ελεονόρα Κοκαβέση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παπαδόπουλος και Παπαντωνίου προτείνουν: "Εκλογές γιατί ... χανόμαστε".

    Η ΑΥΓΗ: "Απειλείται η αυτοτέλεια των ΑΕΙ. Παρασκηνιακοί σχεδιασμοί για τη διοίκηση των πανεπιστημίων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ειδικό Δικαστήριο για τον Δ. Λιβανό. Ερχεται τώρα και η σειρά της Μιμής".

    ΕΘΝΟΣ: "Νόμιμα τα ρουσφέτια. Βόμβα από τον Αρειο Πάγο για τις παράνομες προεκλογικές προσλήψεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στα όπλα τους καλεί ο Σαμαράς για την οικονομική ενίσχυση της Αμυνας, απευθυνόμενος προς όλους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πλιάτσικο υπουργών και με το νόμο. Νομοσχέδιο-"έκτρωμα" τους εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κανόνι για 300.000 ΙΧ. Κλείνουν 10 ασφαλιστικές εταιρίες. Αύξηση 5% αξιώνουν όλες. Ερχεται κραχ και στις ασφάλειες ζωής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το σχέδιο Σημίτη στο Συνέδριο. Ξεκαθαρίζουν τώρα οι θέσεις των δύο πλευρών. Οχι αντιπροεδρία. Πρωθυπουργός εκλεγμένος από τους Συνέδρους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συναυλία" επιδομάτων στη Βουλή. Ολοι οι βουλευτές -πλην ενός- ψήφισαν 57 δις προς δημοσίους υπαλλήλους".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εως 150.000 πάνω τα ΙΧ. Τα ευρωπαϊκά μονοπώλια επιβάλλουν την αντικατάσταση. Για παλιοσίδερα όλα τα συμβατικά μέχρι το 2002".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ομόλογα με πριμ για την Αμυνα. Αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης".

    ΝΙΚΗ: "Στο ... παζάρι η "καθαρή λύση". Οι "εκσυγχρονιστές" οριστικά κάνουν πίσω στον αντιπρόεδρο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ώρα της διάλυσης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Υποπτες μεθοδεύσεις κυβέρνησης και διεύθυνσης της επιχείρησης".

    [2] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η Ελλάδα αναμένεται να επιμείνει στην άσκηση βέτο όσον αφορά το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο MEDA το οποίος θα θέσει η ιταλική προεδρία χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως υψίστης προτεραιότητα για την ΕΕ. Ο προεδρεύων του Ε. Συμβουλίου Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι στην εισήγησή του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα αντιμετωπίσει σειρά πιέσεων ώστε να συμβάλει στην απρόσκοπτη υλοποίησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας στο πλαίσιο της συζήτησης για το MEDA ειδικά δε θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα της Γαύδου. Δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί το Συμβούλιο να λάβει θέση. Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν χθες ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλου με Αραβες πρεσβευτές στην Αθήνα χωρών που βρίσκονται στη λίστα των χρηματοδοτούμενων από το MEDA μεσογειακών κρατών, οι δεύτεροι τάχθηκαν υπέρ των ελληνικών θέσεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "με δύο βασικούς στόχους κατέρχεται η ελληνική αντιπροσωπεία στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίες αρχίζουν σήμερα στη Φλωρεντία. Ο ένας εξ αυτών δεν είναι άλλος από το να γίνει σαφές στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ότι η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου της Αγκυρας, πάγια επιδίωξη της οποίας είναι η συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Ο δεύτερος αφορά και πάλι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το επιδιωκόμενο από ελληνικής πλευρά είναι η συναίνεση των Ευρωπαίων ηγετών στο να αποκοπεί η Τουρκία από τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό MEDA".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας υπό το πρίσμα της ευρύτερης σταθερότητας της περιοχής".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "την κοινοτική αλληλεγγύη εν όψει της τουρκικής επιθετικότητας και σε διπλωματικό επίπεδο επιδιώκει να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Φλωρεντίας που αρχίζει σήμερα τις εργασίες της. Επιδίωξη που αν επιτευχθεί αποτελεί και μια σαφή απάντηση στο τουρκικό ειδικό μνημόνιο αλλά και στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή μέσω των δηλώσεων του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Χθες ξεπεράστηκε ένα από τα "αγκάθια" που είχε να αντιμετωπίσει ο Κώστας Σημίτης, καθώς αποφασίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός να μην παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα αλλά σε ένα ανεπίσημο κοκτέιλ ούτε ώστε να αποφευχθούν "ανεπιθύμητες συναντήσεις". Σύμμαχος πάντως στην προσπάθειά της εμφανίζεται το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με δύο διαδοχικά ψηφίσματα προωθεί ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις. Ζητώντας με το πρώτο να εξεταστεί κατά τη σύνοδο η τουρκική επιθετικότητα και με το δεύτερο να προωθηθεί το πρόγραμμα MEDA με τους όρους όμως και τις προϋποθέσεις που θέτει και η ελληνική πλευρά".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "θεσμικά και τυπικά δεν μπορεί να γίνει συζήτηση επί των τουρκικών θέσεων σε καμία επίσημη συνεδρίαση για τη Διακυβερνητική στη Φλωρεντία. Αν το θέμα τεθεί με οποιονδήποτε τρόπο από κάποιον εκ των εταίρων η απάντηση της Ελλάδας θα είναι σαφής και θα κινείται στο πλαίσιο της παραπάνω δήλωσης. Επιπλέον, η χώρα μας θα διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως οι εξωφρενικές αυτές απόψεις της Αγκυρας όπως και οι δηλώσεις περί "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο -που επανέλαβε εκ νέου το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος αποφεύγοντας όμως να σχολιάσει την υπέρ των ελληνικών συμφερόντων τοποθέτηση των ΗΠΑ για τη Γαύδο- εντάσσονται στη λογική της συσσώρευσης διεκδικήσεων που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές από τη Διεθνή κοινότητα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "δεν προτίθεται να θέσει θέμα συνόρων ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης στη σύνοδος κορυφής στη Φλωρεντία. Θέμα συνόρων θα συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα επαναλάβει την πρόθεσή της να μην απελευθερώσει τα χρηματοδοτικά μεσογειακά προγράμματα εφόσον συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στην Ελλάδα να αποσύρει το βέτο εκβιάζοντας με την πρόταση διαχωρισμού του προενταξιακού διαλόγου Κύπρου-Μάλτας".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "παθητικός ακροατής -αντί για μαχητικός διεκδικητής- των ελληνικών δικαιωμάτων, στις ιστορικές εξελίξεις της ΕΕ παραμένει η κυβέρνηση Σημίτη τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Φλωρεντίας. Η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να περιοριστεί σε μια τυπική διαχειριστική παρουσία αφού -απορροφημένη από τα εσωκομματικά προβλήματα- δεν έχει κάνει καμιά προετοιμασία για τα θέματα ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ομάδα των σοσιαλιστών και εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ το ίδιο θα γίνει και στις επίσημες εργασίες του Συμβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προωθήσουν δήλωση η οποία να τροποποιεί την προηγούμενη απόφαση υπέρ της Τουρκίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι επειδή τελικά δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση του περίφημου δείπνου με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού αυτό μετετράπη σε κοκτέιλ στο οποίο θα παρευρίσκονται όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ετσι τώρα εφόσον δεν παρευρεθεί τελικά ο Ελληνας πρωθυπουργός ή ο υπουργός Εξωτερικών, οι Τούρκοι θα έχουν ελεύθερο πεδίο να εκθέσουν τις προκλητικές και παράλογες απαιτήσεις τους δίχως αντίλογο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνωμοδότησε χθες θετικά υπέρ του κανονισμού ευρω-μεσογειακής συνεργασίας (MEDA) και το όλο θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών την 15η του Ιούλη, για να ληφθεί η οριστική απόφαση. Το σχετικό ψήφισμα για το MEDA από το οποίο η Τουρκία θα απορροφήσει ένα σημαντικό κοινοτικό κονδύλι υιοθετήθηκε από την ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία (319 υπέρ, 9 κατά και 27 αποχές). Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποχρεώνει σε τίποτα το Συμβούλιο Υπουργών είναι όμως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Κοινότητα - υποστήριξη της Αγκυρας και αδιαφορία για τις ελληνικές διαμαρτυρίες περί τουρκικής προκλητικότητας"

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "εν τω μεταξύ "σκληρή" απάντηση έδωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση στην Αγκυρα η οποία ζήτησε εκ νέου την έναρξη "νομικής διαδικασίας" με στόχο όπως ισχυρίσθηκε, να αποσαφηνιστούν οι διεθνείς συμφωνίες που "επηρεάζουν τη γεωγραφία του Αιγαίου. Επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Τουρκία με όσα εκφράζει στο μνημόνιό της ομολογεί τις διεκδικήσεις της κατά της Ελλάδας κάτι που ασφαλώς η ελληνική κυβέρνηση θα υπογραμμίσει όπου πρέπει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "προκαλεί και πάλι η Τουρκία. Με ψήφισμά της η τουρκική Εθνοσυνέλευση εκφράζει ανησυχία για το "πολεμοχαρές κλίμα" που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και χαρακτηρίζει επικίνδυνη εξέλιξη και ανεύθυνο βήμα το ότι έχει εκχωρηθεί στον υπουργό Αμυνας η αρμοδιότητα να αποφασίζει για τη χρήση βίας".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "η έκδοση ομολόγων του Δημοσίου με ειδικά ευνοϊκά κίνητρα για τους επενδυτές εξετάζεται από την κυβέρνηση προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των αναγκών της Αμυνας. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας που έχει επίγνωση των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για το 5ετές πρόγραμμα έχει από πέρσι "βάλει στην άκρη" το ποσόν των 300 εκτ. δολαρίων της βοήθειας του με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα - το ίδιο δε έκανε και για τη φετινή στρατιωτική βοήθεια".

    [3] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "τη δέσμευση ενεργότερης ανάμιξης της χώρα του στην προσπάθεια για τη διευθέτηση του Κυπριακού τη στιγμή κατά την οποία η ένταση στο Αιγαίο αλλά και οι ελπίδες της διαιρεμένης νήσου να επιτύχει την ένταξή της στην ΕΕ έχουν ανακινήσει το διεθνές ενδιαφέρον ανέλαβε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόν Μέιτζορ κατά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με το Γλαύκο Κληρίδη γράφει η βρετανική "Γκάρντιαν".

    [4] Συμφωνία Ελλάδας-Αρμενίας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο " Εχασε την ψυχραιμία του ο Γκιονενσάι" υπογραμμίζει τη δήλωση-αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι ότι η Αγκυρα "έχει κάθε τρόπο να αντιδράσει στη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αρμενία αν αυτή αποτελεί κίνηση περικύκλωσης της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι οι Αμερικανοί σκοπεύουν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για λύση του Κυπριακού στο θέμα της ασφάλειας και θα αρχίσουν να εξετάζουν με ποιους τρόπους μπορεί να αποσταλεί στην Κύπρο πολυεθνική δύναμη. Δήλωσε επίσης ότι οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να αφήσουν το Κυπριακό να διαιωνίζεται λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία".

    [5] ΕΕ-ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "προσωρινά ξεπεράστηκε χθες το πρόβλημα με το όνομα που είχε ανακύψει στη συμφωνία για οικονομική και εμπορική συνεργασία που επρόκειτο να υπογράψουν τα Σκόπια με την ΕΕ. Συγκεκριμένα η αντιπροσωπεία της ΕΕ έστειλε μια επιστολή με το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο τα Σκόπια αναφέρονται ως FYROM. Απάντησε σε συνέχεια η σκοπιανή αντιπροσωπεία με δική της επιστολή, στην οποία δηλώνει ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν συμφωνεί όμως με τη χρήση της ονομασίας FYROM που περιέχεται στο κείμενο. Η τελική υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας όπως μετέδωσαν τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης αποφασίστηκα από κοινού να γίνει ύστερα από ένα μήνα".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 21 June 1996 - 10:55:26