Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 20/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Τουρκία-ΕΕ
  • [4] Ελλάδα-Αρμενία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/06/1996 (ΑΠΕ)

    : Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και οι διαφορετικές απόψεις που διατυπώθηκαν από μέλη του για τους χειρισμούς κυρίως στα ελληνοτουρκικά, η συνδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ στη Φλωρεντία ,οι τουρκικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι εσωκομματικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αυτή είναι Βουλή. Το Κοινοβούλιο των Εφήβων. Τα παιδιά μας έφεραν την ελπίδα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εκτός κυκλοφορίας 2 στα 3 αυτοκίνητα με τα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΑΥΓΗ: "Εγκαταλείπεται η πολιτική βήμα-βήμα. Συμφωνία Σημίτη-Αρσένη για τα ελληνοτουρκικά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στη φάκα οι γιατροί. Στο Νομισματοκοπείο θα τυπώνονται όλα τα μπλοκ για τις συνταγές φαρμάκων".

    ΕΘΝΟΣ: "Σεισμός στα ΙΧ. Το πακέτο με τα 4 μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δεν είχαν .... VIDEO στην ΕΥΔΑΠ. Αν έβλεπαν την ταινία, δεν θα είχαμε 10 νεκρούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αγριος καυγάς για τα εθνικά θέματα στο Υπουργικό Συμβούλιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μη μας πουλάτε. Μάθημα πατριδογνωσίας στους εθνοπατέρες από τριακόσιους 16άρηδες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κάνε πίσω αλλιώς .... Μήνυμα εκτελεστικών-προεδρικών προς Σημίτη. Του ζητούν όχι αντιπρόεδρος και πας για πρωθυπουργός".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τουρκική βολή κατά Ελλάδος στις Βρυξέλλες. Η Αγκυρα ζήτησε τη μη αναγνώριση των συνόρων μας ως ορίων της ΕΕ".

    ΛΟΓΟΣ: "Εβαλαν γυαλιά στους βουλευτές. Ηταν μια πραγματική Βουλή με παρόντες και τους 300 έφηβους".

    ΤΑ ΝΕΑ: "63+17 δις αποφάσισαν και πήραν οι δικαστές".

    ΝΙΚΗ: "Αλλα ... κόλπα από Μαξίμου. Αρχηγία με απευθείας ... ανάθεση θέλει ο Σημίτης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μέτωπο του λαού η πρόταση των κομμουνιστών. Σε μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "την κατοχύρωση των εθνικών συνόρων θα διεκδικήσει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φλωρεντίας που αρχίζει αύριο τις εργασίες του αν και η Τουρκία προσπαθεί να προκαταλάβει τους εταίρους μας και ζητάει να μην περιληφθεί στις αποφάσεις παρόμοια εγγύηση. Τις θέσεις της χώρας μας στο Ε. Συμβούλιο της Φλωρεντίας συζήτησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Ελλάδα θα διερευνήσει και το αν μπορεί να ζητήσει την αναγνώριση πιο ελαστικών κριτηρίων ως προς τους όρους του Μάαστριχτ για την Ελλάδα επειδή έχει πολύ υψηλές αμυντικές δαπάνες".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη θάλασσα προτίθεται να αρχίσει η Τουρκία με το πρόσχημα ότι θεωρεί επικίνδυνη τη συνέχιση των ερευνών στο υπέδαφος της Μικράς Ασίας, λόγω της γεωλογικής δομής. Αυτό ανήγγειλε ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρίας πετρελαίου "Σίτκι Σανκάρ". Ο κ. Σανκάρ τόνισε ότι η Τουρκία διαθέτει την τεχνολογία να προχωρήσει σε υποθαλάσσιες έρευνες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "η Αγκυρα ζητεί την έναρξη νομικής διαδικασίας με στόχο να ξεπεραστούν οι αοριστίες στις διεθνείς συμφωνίες που αφορούν το Αιγαίο ,αοριστίες οι οποίες "επηρεάζουν τη γεωγραφία του Αιγαίου". Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση με στόχο "τη σωστή ερμηνεία των όσων δήλωσε στους 11 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι σχετικά με τη Γαύδο". Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να διαλευκανθούν στις διεθνείς συμφωνίες και έγγραφα που καθορίζουν το καθεστώς στο Αιγαίο". Η Αγκυρα τονίζει ότι "είναι πολύπλευρη η επίδραση των αοριστιών αυτών πάνω στη γεωγραφία στο Αιγαίο". Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "προκειμένου να ξεπεραστούν οι αοριστίες αυτές είναι αναγκαία μια νομική εργασία".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ανέβηκε από χθες κατακόρυφα το "θερμόμετρο" στην Κύπρο, λόγω της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης με πραγματικά πυρά που άρχισε μεγάλο τμήμα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα διεθνή ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου καθώς και στα κατεχόμενα. Στην τριήμερη τουρκική άσκηση με την επωνυμία "Ταύρος" συμμετέχουν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και πλοία του πολεμικού ναυτικού καθώς και μεγάλα τμήματα του κατοχικού στρατού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο, ενώ ελληνικά F-16 πέταξαν πάλι πάνω από τις ελεύθερες περιοχές της Μεγαλονήσου".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "Τούρκοι στρατιώτες έκαναν απόβαση στον ίδιο ορμίσκο της Κυρήνειας που είχε γίνει η απόβαση του 1974 ενώ αεροσκάφη "Φάντομ" της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν το FIR Λευκωσίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "τη σκλήρυνση της ελληνικής στάσης έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας αποφάσισε χθες η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου επαναβεβαιώθηκε η ορθότητα της ήδη ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Σημίτης αφού ανέλυσε και έκανε μια εκτενή αναφορά στους συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο παρατήρησε ότι η Τουρκία παρά τα έντονα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή και αναπτύσσει μια σταθερή πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός όταν η αστάθεια του πολιτικού συστήματος επιτρέπει την έξαρση της επιθετικότητας των κατ' εξοχήν επεκτατικών κύκλων εξουσίας της Τουρκίας".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η κυβέρνηση θεωρεί το υψηλό επίπεδο της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων κατά οιασδήποτε εξωτερικής στρατιωτικής απειλής, καθώς και την παρουσία και συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέδια συνεργασίας μέσα κι έξω από το ΝΑΤΟ ή τη ΔΕΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας, ως καθοριστικές πολιτικές στήριξης της εξωτερικής μας πολιτικής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι δόθηκε "ράπισμα Πεπονή-Βενιζέλου στην ενδοτική πολιτική του Θ. Πάγκαλου και του μαέστρου της υποχωρητικότητας, Κων. Σημίτη. Βήμα προς βήμα στην καταστροφή, επεσήμανε ο Πεπονής. Αλλάξτε μυαλά προειδοποιεί ο Βενιζέλος. Επικίνδυνη για τη χώρα η κυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ομάδα παρακολουθήσεως της εξελισσόμενης ελληνοτουρκικής κρίσεως συνεστήθη στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την συνεργασία του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.). Σκοπός της ομάδος αυτής θα είναι (πέραν της παρακολουθήσεως του τουρκικού επεκτατισμού) η υποστήριξη της απόψεως ότι το τρίπτυχο μιας εξωτερικής πολιτικής του Ελληνισμού πρέπει να συνθέτει ισχυρή άμυνα, οικονομία και κοινωνική συνοχή αλά και ικανότητα συνεχούς παραγωγής ιδεών και προβληματισμού για την εξωτερική πολιτική".

    "Τη σημασία που έχει για τη στρατηγική δύναμη της Ελλάδας το σύστημα της αμυντικής δικτύωσης με άλλες χώρες της περιοχής ανέπτυξε ο υπουργός Αμυνας Γ. Αρσένης μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου", γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    "Επίσης στην ίδια εκδήλωση οι κ.κ. Εβερτ και Αρσένης "συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων" προσθέτει το ΕΘΝΟΣ.

    [3] Τουρκία-ΕΕ

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ θέση που θα αναπτύξει και στη Σύνοδο Κορυφής της Φλωρεντίας αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και Γ. Ρωμαίος. Είναι βέβαιο ότι για μια ακόμα φορά η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ισχυρές πιέσεις για να αποδεχθεί τουλάχιστον τη χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω του προγράμματος MEDA το οποίο ενδιαφέρει 11 ακόμα Μεσογειακές χώρες".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση εάν θα παραστεί -και δια ποίου- στο δείπνο που θα παραθέσει η ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Τούρκο πρωθυπουργό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η επιθετική στάση της Τουρκίας και η ένταση που προκάλεσε στο Αιγαίο είναι ένα ζήτημα που κατά την άποψη του Ε. Κοινοβουλίου θα πρέπει να τεθεί στις συζητήσεις της συνόδου κορυφής της Φλωρεντίας. Σε ψήφισμα που υιοθέτησε χθες εν όψει της συνόδου του Ε. Συμβουλίου στις 21 και 22 Ιουνίου, το Ε. Κοινοβούλιο "εφιστά την προσοχή στην κρίση που υποβόσκει στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κοινότητας και εκτιμά ότι οι επαναλαμβανόμενες απειλές για τη χρήση βίας εναντίον ενός κράτους-μέλους αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την εδαφική ακεραιότητα του κράτους αυτού και για τη σταθερότητα στο Αιγαίο". Στο ίδιο ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να δοθεί "ιδιαίτερη προσοχή στα λεπτά θέματα στα οποία υπάρχει εμπλοκή, όπως το πρόγραμμα MEDA".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "με μνημόνιο προς την ΕΕ προκειμένου αυτό να ληφθεί υπόψιν στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η Τουρκία εμμέσως πλην σαφώς αποκαλύπτει τις προθέσεις της, καθώς αντιδρά στο ενδεχόμενο υιοθέτησης αρχών όπως η "αλληλεγγύη" και η "προστασία των εξωτερικών συνόρων" της Κοινότητας. Στο σκεπτικό του μνημονίου τονίζεται ότι αν η ΕΕ εγκρίνει την ερμηνεία που δίδει η Ελλάδα στις αρχές αυτές ,οι σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες θα επηρεάζονται από τα χρόνια ελληνοτουρκικά προβλήματα. Με την έννοια αυτή η τουρκική κυβέρνηση απειλεί ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα θα τα επωμισθεί η ΕΕ καθώς η Αγκυρα θα συνεχίσει να προβάλλει τις γνωστές διεκδικήσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "η Τουρκία υπερέβη κάθε όριο προκλητικότητας απευθύνοντας προειδοποίηση στην ΕΕ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Χωρίς προσχήματα υπέρ της Αγκυρας οι "Εταίροι" σημειώνει ότι " με μια εκτεταμένη δήλωση, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι τοποθετήθηκε χτες, θετικά υπέρ της Αγκυρας ενώπιον της Ολομέλειας του Ε. Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μια μέρα πριν την έναρξη των εργασιών του Ε. Συμβουλίου της Φλωρεντίας. Απόδειξη ότι τόσο η σχετική επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού όσο και οι προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας απέβησαν άκαρπες και στη Φλωρεντία τα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν υπό το πρίσμα της ανοιχτής υποστήριξης των "εταίρων" προς την Αγκυρα και της αδιαφορίας για τις ελληνικές διαμαρτυρίες".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "ανοιχτό άφησε ο Δ. Ρέππας το ενδεχόμενο να ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους εταίρους στη Φλωρεντία να πάρουν θέση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βέβαιο θεωρείται ότι το θέμα θα τεθεί στο πλαίσιο των οργάνων που θα συνεδριάζουν τις δύο επόμενες μέρες. Εξίσου βέβαιη θεωρούν διπλωματικοί κύκλοι την άσκηση πιέσεων προς την ελληνική πλευρά για εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία. Συνάντηση και δείπνο με τους ηγέτες των ευρωσοσιαλιστικών κομμάτων θα έχει ο πρωθυπουργός το απόγευμα στη Φλωρεντία λίγη ώρα μετά την άφιξή του, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής που αρχίζουν αύριο".

    [4] Ελλάδα-Αρμενία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας ο Γ. Αρσένης. Αδελφικές και όχι απλά φιλικές είναι οι σχέσεις Αρμενίας και Ελλάδας τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Αρμένιος πρόεδρος κ. Πετροσιάν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Αγκυρα για την υπογραφή της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ομάρ Ακμπέλ δήλωσε ότι "η συμφωνία αποτελεί νέα έκφραση της πολιτικής έντασης που ακολουθεί η Ελλάδα στην περιοχή"! Συνέχισε μάλιστα λέγοντας οτι "οι προσπάθειες της Ελλάδος να περικυκλώσει την Τουρκία από στρατιωτική άποψη έχουν φθάσει σε βαθμό που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή" και δεν δίστασε να καταφύγει και πάλι σε απειλές λέγοντας ότι "θα υποστούν ζημιά όσοι επιχειρούν να πλήξουν τα συμφέροντα ασφάλειας της Τουρκίας".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 20 June 1996 - 11:08:25