Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 29/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας
  • [3] Επεισόδιο
  • [4] IBM - Βομβιστική επίθεση
  • [5] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Αλβανία - Εκλογές
  • [7] Συνέντευξη Χόλμπρουκ
  • [8] ΕΕ - Τουρκία - MEDA

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/05/1996 (ΑΠΕ)

    Το νέο επεισόδιο που προκάλεσαν οι Τούρκοι στην περιοχή των Ιμια και η χθεσινή συνάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Τουρκίας στη Γενεύη, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Αλβανία που καταγγέλλουν βία και νοθεία στις προχθεσινές εκλογές, η βομβιστική επίθεση αργά το βράδυ στα γραφεία της IBM στο Χαλάνδρι και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα πτυχία των ΙΕΚ που είναι συμβαλλόμενα με ξένα πανεπιστήμια κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χούντα Τιράνων μετά τη φοβερή νοθεία, η βία σπαράσσει την Αλβανία. Αθλιο παζάρι και με τη μειονότητα: Τους δίνουν... 15 Βουλευτές για να αναγνωρίσουν τις εκλογές".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φωτιά στα πανεπιστήμια. Ζητείται η παραίτηση του Γιωργάκη".

    Η ΑΥΓΗ: "Υφαλος στα ελληνοτουρκικά. Πολιτική κρίση στην Αγκυρα, ρευστότητα στην Αθήνα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρανταχτά ονόματα στον Κορυδαλλό. Προφυλακίζονται εφοπλιστές και εισαγωγείς αυτοκινήτων για λαθρεμπόριο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων".

    ΕΘΝΟΣ: "12.000 πτυχία ζητούν... σφραγίδα. Θύελλα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Αναμένονται κι άλλες προσφυγές. Με νέο νομοθετικό πλαίσιο απαντάει η κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ευλόγησον Πρόεδρε το Προεδρείον. Το Προεδρείο της ΚΟ επισκέπτεται τον Ανδρέα στην Εκάλη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σημαδεύουν την Καβάλα υπερσύγχρονοι πύραυλοι βεληνεκούς 170 χιλιομέτρων, που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιές σχολές γίνονται... πανεπιστήμια. Παράθυρο και από τον υπουργό Παιδείας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μπαμπεσιά πριν το 'διάλογο'. Η Αγκυρα προκαλεί πάλι στη 'δική της Ιμια'. 'Χτύπησαν' στα 400 μέτρα και διαμαρτύρονται".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε αδιέξοδο και ιδιωτικές ασφάλειες... ανεκλήθη η άδεια δύο ακόμη εταιριών και ακολουθούν άλλες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Προ-Ιμια ανάφλεξης. Εμβολίζει την ειρήνη στο Αιγαίο η Αγκυρα. Συζήτηση στη Γενεύη υπό την σκιά των προκλήσεων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αναψαν φωτιές για τα πανεπιστήμια".

    ΝΙΚΗ: "Ναρκοθετούν το διάλογο... Νέα Ιμια από τους Τούρκους πριν το Βερολίνο. Τα'σπασαν στη Γενεύη οι πρεσβευτές".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αν-Ασφάλεια για νοσοκομεία και ταμεία".

    [2] Συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η Αγκυρα τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης καθώς συνεχίζει τις προκλήσεις της σε όλα τα επίπεδα επιβαρύνοντας το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "ο ελληνοτουρκικός διάλογος ναρκοθετηθείς από την Αγκυρα αποτελματώθηκε πριν καν αρχίσει. Η συνάντηση Πάγκαλου-Γκιονενσάι - αν τελικά γίνει - θα πιστοποιήσει το αδιέξοδο που διαπίστωσαν χθες στη Γενεύη οι 'τέσσερις πρέσβεις' των δύο χωρών. Το νέο θρασύτατο επεισόδιο που προκάλεσε χθες το πρωί μέσα στα χωρικά μας ύδατα στην Ιμια η Αγκυρα οι μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μεταξύ Χίου και Λέσβου και το σχέδιο εποικισμού της Ιμβρου με μεταφορά ολόκληρου χωριού από τον Ελλήσποντο, συνιστά το πλαίσιο της αυθαιρεσίας στο οποίο ενέταξε το διάλογο η Τουρκία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "πλήρης η διάσταση απόψεων Ελλάδος και Τουρκίας... ωστόσο ο διάλογος καλά κρατεί. Χθες μετά από 6ωρη συνάντηση ανάμεσα στους τέσσερις πρεσβευτές των δύο χωρών και με βεβαρημένο το κλίμα εξαιτίας του νέου επεισοδίου στα Ιμια, διαπιστώθηκε εκείνο που η τουρκική συμπεριφορά είχε φανερώσει εδώ και αρκετό καιρό. Οτι δηλαδή δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει, αλλά αντίθετα να κλιμακώσει τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδος. Βεβαίως, και μόνο το γεγονός οτι συντηρείται περαιτέρω μια έστω και τυπική επαφή με ενεργές τις τουρκικές απαιτήσεις συνιστά δυσάρεστη εξέλιξη για τη χώρα μας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "η τουρκική πλευρά επεδίωξε να συμπεριληφθεί στην 'ατζέντα' της συνάντησης Πάγκαλου-Γκιονενσάι όλο το φάσμα των εκκρεμών-κατά την τουρκική άποψη - θεμάτων στις σχέσεις των δύο χωρών (βραχονησίδες, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κλπ) ενώ επανέφερε την πρόταση για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θέσεις που απέρριψε η ελληνική αντιπροσωπεία".

    "Οι Ελληνες πρέσβεις Αλ. Φίλωνας και Γ. Σαββαϊδης, γράφει το ΕΘΝΟΣ, χαρακτήρισαν 'απαράδεκτη' την τουρκική συμπεριφορά από τον Ιανουάριο έως και σήμερα με αφορμή την υπόθεση των Ιμίων. Τόνισαν στους συνομιλητές τους ότι είναι απαράδεκτος ο τουρκικός ισχυρισμός περί υπάρξεως 'γκρίζων ζωνών' στο Αιγαίο, ισχυρισμός που ανακαλύφθηκε 70 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάννης. Πρότειναν μια βήμα προς βήμα προσέγγιση για τη διευθέτηση τριβών. Πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η προσφυγή στη Χάγη για το θέμα των Ιμίων. Μετά μπορεί να ακολουθήσει η επίλυση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και μετά τα υπόλοιπα θέματα (λαθρομετανάστες κ.α)".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "οι συνομιλίες αυτές που ήταν προπαρασκευαστικές της επικείμενης συνάντησης των υπουργών Πάγκαλου-Γκιονενσάι στο Βερολίνο κατά πληροφορίες δεν απέφεραν την προλείανση του εδάφους για μια προσέγγιση, δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά δεν προσδιόρισε την αναφορά της Αγκυρας σε 'γκρίζες ζώνες' του Αιγαίου και επέμεινε στην πρόταση διαλόγου χωρίς καν να θίξει το ενδεχόμενο παραπομπής των νομικών εκκρεμοτήτων σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "η τουρκική πλευρά επιδεικνύει για άλλη μια φορά τη γνωστή της αδιαλλαξία".

    Η ΝΙΚΗ επικαλείται "κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών που μιλούν για εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην οποία εντάσσονται τόσο δημοσιεύματα της ΧΟΥΡΙΕΤ για σχεδιαζόμενο εποικισμό Ιμβρου και Τενέδου όσο και το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Μουσουλμάνου πρώην βουλευτή Αχμέτ Φαϊκογλου στον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς, για καταπάτηση των δικαιωμάτων της δήθεν 'τουρκικής' μειονότητας της Δ. Θράκης. Εξίσου προφανές ωστόσο, είναι ότι οι όροι τους οποίους θέτει η Αθήνα δεν γίνονται αποδεκτοί επιπλέον δε επιχειρείται από την Αγκυρα η καλλιέργεια εκβιαστικού κλίματος προκειμένου η Ελλάδα να αποδεχθεί το διάλογο. Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν τη 'διγλωσσία' της Αγκυρας".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι "με προκλητικότητες με αδιαλλαξία και κακοπιστία με παραμερισμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου ακόμη και ο πιο καλόπιστος δεν θα μπορούσε ούτε καν να συζητήσει με την Αγκυρα, έστω και τα στοιχειώδη. Ηταν αναμενόμενη για την ελληνική πλευρά η τουρκική συμπεριφορά και μάλλον δεν προκάλεσε έκπληξη η τριπλή μπαμπεσιά με την οποία ναρκοθετήθηκε η προσπάθεια προσέγγισης. Εχει η διεθνής κοινότητα ακόμη ένα δείγμα των διαθέσεων και των επιδιώξεων του τουρκικού καθεστώτος το οποίο Αμερικανοί και Ευρωπαίοι 'χαϊδεύουν' και συνιστούν στην Ελλάδα διάλογο για 'να τα βρούμε'. Με τον τρομοκράτη που συνεχίζουν μάλιστα να εξοπλίζουν, διάλογος δεν γίνεται. Και η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "αν και οι χτεσινές επαφές στην Ελβετία δημιουργούν την εικόνα ενός αδιεξόδου, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι διαδικασίες για τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο συνεχίζονται στο παρασκήνιο όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ με στόχο την εγκατάσταση ΜΟΕ μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο δικό της σχόλιο με τίτλο "Νέοι ορίζοντες" σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "σε μια κοινωνία εξόχως αντιφατική όπως η τουρκική πιθανότατα επικρατεί κάποια σύγχυση επιδιώξεων και προτεραιοτήτων. Κάτι που συνιστά κατάσταση άκρως εκμεταλλεύσιμη από ελληνικής πλευράς υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα ήταν εις θέσιν να επιδείξει ψυχραιμία και φαντασία. Ψυχραιμία, για να αποφύγει δεσμεύσεις έναντι συνομιλητών ούτε ή άλλως ασταθών. Και φαντασία προκειμένου όσο διεξήγετο ένας πολιτικός διάλογος υποτυπώδης ή χαλαρός να διερευνηθούν νέοι ορίζοντες στον πολιτιστικό τομέα, τον μορφωτικό, τον οικονομικό, τον επιχειρηματικό. Ενα πλέγμα επιτυχημένων συνεργασιών στους τομείς αυτούς, θα ήταν δυνατόν κάποια στιγμή να εύρει συνέχεια στον τομέα τον πολιτικό. Αρκεί να έχουν παραμείνει ανοικτοί κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Πρόκληση την ώρα των διαπραγματεύσεων".

    [3] Επεισόδιο

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "σε ευρύτερο σχέδιο της Αγκυρας για κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο εντάσσεται ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκικό πολεμικό πλοίο, χθες στις 9.10 το πρωί, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των βραχονησίδων Ιμια. Το προκλητικό αυτό επεισόδιο ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια για προσέγγιση, δήλωσε χθες ο υπουργός Τύπου Δημ. Ρεππας και αποδεικνύει πως οι δηλώσεις Γιλμάζ για διάλογο και συνεννόηση δεν είναι ειλικρινείς και γίνονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Το Πεντάγωνο πιστεύει ότι η Τουρκία περιμένει την κατάλληλη στιγμή για την πρόκληση νέου 'θερμότερου' επεισοδίου στο Αιγαίο και ότι σε αυτή τη φάση ασκεί ψυχολογικό πόλεμο στην Ελλάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "η Αγκυρα για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο κατά τρόπο έμμεσο αλλά σαφή - με επίσημο διάβημα προς την ελληνική κυβέρνηση- αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα Ιμια που τα περιλαμβάνει στην περιοχή των τουρκικών χωρικών υδάτων. Η χθεσινή κίνηση της Αγκυρας: Παραβιάζει και 'παραγράφει' τη συμφωνία απεμπλοκής το βράδυ της κρίσης στην Ιμια. Επιχειρεί εμμέσως να 'καταγραφεί' η Ιμια ως τουρκική περιοχή στο Αιγαίο. Ενισχύει στην πράξη πλέον τη νέα τουρκική θεωρία περί 'γκρίζων ζωνών' στο Αιγαίο. Εφαρμόζει στην πράξη την επιχειρούμενη από τουρκικής πλευράς αναθεώρηση της Λοζάννης και την ανάγκη καθορισμού του καθεστώτος νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Αποδεικνύει ότι παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την ανάγκη διαλόγου κλπ με την Ελλάδα, η Αγκυρα ουδόλως επιθυμεί την εκτόνωσης της πρόσφατης κρίσης προσθέτοντας και άλλες στην ήδη υπάρχουσα. Στόχος της να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12νμ δημιουργώντας όσο το δυνατόν εμφανέστερες 'γκρίζες ζώνες' και αμφισβητούμενες περιοχές μέσα στο ήδη υπάρχον 'στάτους κβό' των 6 νμ στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "για πέμπτη φορά μέσα σε 90 μέρες (!) η Τουρκία προσπάθησε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στην καθ'όλα νευραλγική περιοχή του Αιγαίου, αμφισβητώντας ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της επιβαρύνοντας έτσι το ήδη βεβαρημένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν ήταν τυχαίο το νέο ναυτικό επεισόδιο χθες το πρωί στα ελληνικά χωρικά ύδατα, την ίδια μάλιστα ημέρα που ξεκινούσε η συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών Ελλάδος-Τουρκίας στη Γενεύη".

    "Ενδεικτική άλλωστε της δυσφορίας που προκάλεσε στην ελληνική κυβέρνηση η νέα ιταμή προσπάθεια των Τούρκων (η οποία είναι σημειωτέον η τρίτη κατά σειρά το τελευταίο διάστημα) είναι η ανακοίνωση που εξεδόθη από το υπουργείο Τύπου και η οποία επισημαίνει ότι η στάση της Αγκυρας αποδεικνύει "πως οι δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για διάλογο και συνεννόηση δεν είναι ειλικρινής αλλά όπως υπογραμμίζεται γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων", γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    "Προπέτασμα καπνού η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, ενώ η ΝΙΚΗ "Στα Ιμια οι Τούρκοι ξαναδοκιμάζουν την αντοχή μας".

    [4] IBM - Βομβιστική επίθεση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "πρωτοφανής ως προς τη μεθοδολογία βομβιστική επίθεση πραγματοποίησαν λίγο πριν τις δέκα χθες το βράδυ δύο νεαροί που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στο πολυώροφο κτίριο της IBM που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Υδρας και Σοφοκλέους λίγο πριν τα Σίδερα Χαλανδρίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε πόλεμο μεταξύ εταιριών που έχουν αναλάβει την προστασία και φύλαξη γραφείων και κτιριακών εγκαταστάσεων (σεκιούριτι) στρέφει τις έρευνές της η αστυνομία για την επίθεση με βόμβα που έγινε στις εγκαταστάσεις της πολυεθνικής εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Χαλάνδρι".

    [5] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "επέλαση Αμερικανών διπλωματών βρίσκεται - και πάλι - σε πλήρη εξέλιξη στη Θράκη, διευκολύνοντας έμμεσα τον τουρκικό σχεδιασμό για την αναμόχλευση αναταραχής στην ακριτική περιοχή. Δύο ανώτερα στελέχη της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη χώρα μας, αναζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κοινωνική σταθερότητα και για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ξάνθη και στη Ροδόπη. Σήμερα δε, στο αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματιστεί επαφές μεταξύ στελεχών της μειονότητας και του υπεύθυνου του 'Ελληνικού Γραφείου' του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Τερι Φλάουμερ".

    [6] Αλβανία - Εκλογές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "δόλωμα στην ελληνική μειονότητα ρίχνει ο Αλβανός Πρόεδρος Σ. Μπερίσα με σκοπό να τους εγκλωβίσει στο άγριο χουντικό παιχνίδι επικράτησής του στις νοθευμένες εκλογές. Αν και μέχρι αργά το βράδυ όλα τα ενδεχόμενα παρέμεναν ανοιχτά, έγκυρες πηγές έφεραν την ελληνική κυβέρνηση να μην απορρίπτει την εξωφρενική πρόταση Μπερίσα να 'χαρίσει' στην ελληνική μειονότητα ακόμα και δέκα ή δεκαπέντε βουλευτές αντί των ενός ή δύο που αναδεικνύονται από τις νοθευμένες εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση το αντάλλαγμα, φυσικά θα είναι η νομιμοποίηση της εκλογικής διαδικασίας από το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι φορείς των Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα απέρριψαν ανάλογες σκέψεις ή προτάσεις, ενώ η κυβέρνηση περιορίστηκε στη δήλωση του υπουργού Τύπου κ. Δ. Ρέππα ότι μόνιμος στόχος είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι αναμένονται οι εκθέσεις των διεθνών παρατηρητών για τις συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "τις επίσημες εκθέσεις των Δυτικών παρατηρητών αναμένουν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, που υπογραμμίζουν με σχετικές ανακοινώσεις τους ότι κριτήριο και προϋπόθεση προαγωγής των ελληνοαλβανικών σχέσεων είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Η ΠΟΛΑΝ κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος επιχείρησαν όλες αυτές τις ημέρες να πιέσουν την ηγεσία του κόμματος "Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", που εκπροσωπεί τους Βορειοηπειρώτες να αποδεχθεί την εκπροσώπησή της στο νέο κοινοβούλιο με δύο μόνο βουλευτές η εκλογή των οποίων παρά την απίστευτη νοθεία "θα διασφαλιζόταν έστω και οριακά". Το δεκαεξαμελές προεδρείο της ΕΑΔ ωστόσο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι βουλευτές απέρριψαν τελικά την επαίσχυντη αυτή πρόταση που μεταξύ άλλων αδικούσε τη μαζική προσέλευση Βορειοηπειρωτών ψηφοφόρων στην κάλπη. Αντικειμενικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι οι πραγματικές επιδόσεις της ΕΑΔ ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία εξασφαλίζοντας υπό φυσιολογικές συνθήκες τη θέση του τρίτου κόμματος στο αλβανικό κοινοβούλιο".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "το κόμμα Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγαγε σημαντική πολιτική νίκη, αφού είχαν ήδη εκλεγεί σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών επιτροπών από τον πρώτο γύρο έξι βουλευτές: Θωμάς Μήτσιος 78%, Δέλβινο, Ευάγγελος Ντούλες 62%, Αργυρόκαστρο, Βασίλειος Τσάκος 55% Αγ. Σαράντα, Γρηγόρης Καραμέλος 54%, Κορυτσά, Λεονάρδος Σόλης 56%, Ερσέκα, Μίλαν Βάσο 57%, Σκόδρα, ενώ βέβαιη θεωρείται η επιτυχία στο δεύτερο γύρο του Βασιλείου Μέλου στο Δέλβινο του Χρήστου Γκότση στην Αυλώνα και του Κώστα Μακαριάδη στην Πρεμετή".

    [7] Συνέντευξη Χόλμπρουκ

    "Υπέρ της συνέχισης των επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο όπως εγκαινιάστηκαν με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών κ. Θ. Πάγκαλου και Εμρέ Γκιονενσάι στο Βουκουρέστι αλλά και των προτάσεων του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Χαβιέ Σολάνα για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής κρίσεων στο Αιγαίο τάσσεται ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", την τουρκική εφημερίδα "ΣΑΜΠΑΧ" και την εφημερίδα του Βελιγραδίου "ΝΑΣΑ ΜΠΟΡΜΠΑ" σε Μέσα δηλαδή των τριών χωρών στις οποίες κατά κύριο λόγο δραστηριοποιήθηκε στη διάρκεια της θητείας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Χόλμπρουκ που κατά την παραμονή του στην Αθήνα, στο πλαίσιο του συνεδρίου "Εξωτερική Πολιτική και ΜΜΕ" που συνδιοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το MEGA κατάστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται τον όρο 'γκρίζες περιοχές' για το Αιγαίο, σημειώνει επίσης ότι η διαφορά μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας θα πρέπει να διευθετηθεί αλλά οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία στο ορατό μέλλον ενώ χαρακτηρίζει την επίλυση του Κυπριακού απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην περιοχή. Τέλος, ο κ. Χόλμπρουκ διατυπώνει την άποψη ότι η Συμφωνία του Ντέιτον για τη Βοσνία είναι ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως".

    [8] ΕΕ - Τουρκία - MEDA

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση άφησε - δια του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Κρανιδιώτη - ανοιχτό το ενδεχόμενο να σκληρύνει εκ νέου τη στάση της εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι που έχει θέσει για την Τουρκία στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος MEDA. Ο εισηγητής για το πρόγραμμα MEDA ο Ισπανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μπάρον Κρέσπο αφού εξήρε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την απόφασή της να συναινέσει στην παραπομπή του MEDA στο Ευρωκοινοβούλιο σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την ελληνική πλευρά. Οι Ελληνες ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη το Ευρωκοινοβούλιο πριν λάβει την τελική του απόφαση να έχει γνώση των κονδυλίων που θα λάβει η κάθε μεσογειακή χώρα από κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:25