Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-05-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/5/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/5/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η αγωγή Βγενόπουλου κατά Παπανδρέου, το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και άλλων μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, τις οποίες προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αρχίζει η πρώτη απογραφή των μεταναστών, ενώ επικρατεί απερίγραπτο χάος".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τάξη στο χάος που επικρατεί αναφορικά με τον πραγματικό αριθμό μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, αλλά και τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν (ηλικία, εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή εμπειρία, χώρα προέλευσης, εξειδικευμένες γνώσεις κλπ) επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οδηγός" για το άριστα στις Πανελλαδικές. Στη μάχη των εξετάσεων 94.600 υποψήφιοι - Εισάγονται 9 στους 10".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μακριά θα είναι η σημερινή νύχτα για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής των πανελλαδικών εξετάσεων και μεγάλη η αυριανή μέρα για τους 94.600 υποψηφίους - τελειοφοίτους και αποφοίτους Γενικών Λυκείων- οι οποίοι θα πάρουν τα "βάπτισμα του πυρός" στην κορυφαία εξεταστική διαδικασία της σχολικής ζωής".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ταυτίζεται το ΠΑΣΟΚ με τα συμφέροντα που για δεκαετίες λεηλατούν τον ΟΤΕ. Οργισμένη αντίδραση του Αλέκου Παπαδόπουλου για τις σχέσεις ομηρίας του Γιωργάκη με την διαπλοκή και τις συντεχνίες".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι αλήθειες που είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος για την ταύτιση της αντιπολίτευσης με τα οργανωμένα συμφέροντα που για χρόνια λεηλατούσαν τον ΟΤΕ και τώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να ακυρώσουν τη συμφωνία με την Deutsche Telekom ενόχλησαν το κομματικό ιερατείο της Χαριλάου Τρικούπη και κάποιοι θερμοκέφαλοι ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου να τον διαγράψει".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέο μοντέλο για κολέγια και μη κρατικά πανεπιστήμια. Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπ. Παιδείας: Αποκαλυπτική συνέντευξη στη "Β".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, με την παρούσα κατάσταση, αν δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16, στα όρια της διασταλτικής ερμηνείας του υφιστάμενου άρθρου θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που θα ελέγχονται βεβαίως από το κράτος, αλλά θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία τους".

    ΕΘΝΟΣ: "Εκτός ορίων αυξήσεις στα δίδακτρα. Τιμοκατάλογοι - φωτιά με τις ευλογίες του υπ. Ανάπτυξης".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εκτινάσσονται έως και 55% τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία. Οι νέοι τιμοκατάλογοι (για νηπιαγωγεία και τις πρώτες τάξεις των Δημοτικών και Γυμνασίων) γνωστοποιήθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης που απλώς τους δημοσιοποίησε - και μάλιστα με καθυστέρηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Παπανδρέου απειλεί ότι θα στείλει στα δικαστήρια όσους ενέχονται στην πώληση του ΟΤΕ γιατί ...Ο Γιώργος θέλει ρεβάνς για το '89".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την κατάλληλη στιγμή και ευκαιρία περίμενε ο Γιώργος Παπανδρέου για να κάνει ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση. Φαινομενική αιτία και αφορμή ήταν η πώληση του ΟΤΕ και η αγωγή του επιχειρηματία Βγενόπουλου, στην ουσία, όμως ο Γιώργος θέλει να πάρει ρεβάνς για το '89 και για την παραπομπή του πατέρα του στο Ειδικό Δικαστήριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ο Γιώργος παίζει τον... παπά με το άρθρο 16. Το 1998 δήλωνε ότι θα ψηφίσει την αναθεώρησή του ενώ σήμερα καθυβρίζει την κυβέρνηση".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αναθεώρηση του άρθρου 16 με σκοπό τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία του κράτους ζήταγε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 1998. Όλα όσα έγραψε στις 18 Μαΐου του 1998 στην εφημερίδα "Τα Νέα". Επικαλείτο την εμπειρία του στο υπουργείο Παιδείας και την κατάσταση στον χώρο της Παιδείας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Υπενθύμιζε στο άρθρο του στα "Νέα" ότι ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου το 1975 ζήταγε τη συνταγματική κατοχύρωση της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά ο μακαρίτης Κων. Καραμανλής ήταν αρνητικός. Κατακεραύνωνε όσους διαφωνούσαν με τις θέσεις του και αφού τόνιζε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να δώσει στη Βουλή τη δυνατότητα να κάνει δημιουργικές αλλαγές υπογράμμιζε: "Αυτό θα είναι προς όφελος της νέας γενιάς". Εξηγούσε γιατί θα ψηφίσει την Αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά το άρθρο 16. Σήμερα τα ξέχασε όλα και υβρίζει την κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πολεοδομίες σε κατάσταση αφασίας. Στο στόχαστρο του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα 177 πολεοδομικά γραφεία της χώρας".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "επί δύο χρόνια, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής καταγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα 177 πολεοδομικά γραφεία όλης της χώρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μη μιλάτε. Θυμώνει ο κ. MIG. Θράσος: Επιχείρηση φίμωσης των πολιτικών από τον Βγενόπουλο".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (χαλαρά αντέδρασε η κυβέρνηση ) προκαλεί η αγωγή του Α. Βγενόπουλου και κατά του Γ. Παπανδρέου για όσα έχει δηλώσεις περί τον ρόλο της MIG στην πώληση του ΟΤΕ. Πρόκειται επί της ουσίας για νέο φαινόμενο συμφερόντων, που στοχεύει στη φίμωση του πολιτικού κόσμου".

    ΕΣΤΙΑ: "Κερδίζει έδαφος η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ τελεί σε κατάσταση παραζάλης".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "όταν η Κυβέρνησις επιτελή έργο, κερδίζει έδαφος. Ακόμη και όταν λαμβάνη αποφάσεις που κατ' αρχήν βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητα της κοινής γνώμης, τελικώς η Κυβέρνησις έχει πολιτικό όφελος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τα 10 επαγγέλματα κατά της ανεργίας, ενώ αύριο ξεκινούν οι Πανελλαδικές".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα επαγγέλματα με σημαντική ζήτηση στην αγορά και καλές απολαβές παρουσιάζουν "ΤΑ ΝΕΑ" την παραμονή των Πανελλαδικών Εξετάσεων".

    Η ΧΩΡΑ: " Αντάρτικο από βιομηχάνους- Κροίσους! Με όπλα τα ΜΜΕ, επιδιώκουν ανατροπή Καραμανλή και ζητάνε πλήρη έλεγχο της εξουσίας και δισ. από τα ταμεία".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένα ιδιότυπο αντάρτικο έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα κατά της κυβέρνησης αλλά και του συνόλου του πολιτικού κόσμου, από μεγαλοεπιχειρηματίες που ανδρώθηκαν και μεγαλούργησαν κυρίως επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ".

    City Press: "Ασκήσεις τεχνητής πολιτικής έντασης".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την αρχή μίας περιόδου οξείας αντιπαράθεσης με αφορμή τις "μεταρρυθμίσεις" ή την "εκποίηση δημόσιου πλούτου", ανάλογα από ποια πλευρά το βλέπει κανείς, σηματοδοτεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ".

    Metro: "Πάμε για μη κρατικά ΑΕΙ. Σε πρώτο πλάνο βάζει η κυβέρνηση την ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων έχει στα συρτάρια της η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από όσα είπε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνεντεύξεις του τόσο στην "Ημερησία" όσο και στο "Πρώτο Θέμα".

    Metropolis: "Αλλάζουν πάλι τις εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ- ΤΕΙ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "την κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων έχει θέσει ως στόχο του το υπουργείο Παιδείας, όπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οι ιδιωτικές πλατφόρμες πνίγουν ΕΧΑΕ- ΑΧΕΠΕΥ. SOS τραπεζιτών για τις επιπτώσεις από τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι πλατφόρμες συναλλαγών που δημιουργούν είτε μεγάλοι ξένοι οίκοι είτε διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, απειλούν ευθέως τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και τις χρηματιστηριακές εταιρείες. ΟΙ εξελίξεις ανησυχούν ιδιαίτερα τους τραπεζικούς ομίλους και γι αυτόν τον λόγο θα πιέσουν κατ΄αρχήν για την κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων του Χ.Α."

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ποιοι κυριαρχούν φέτος στις συναλλαγές του Χ.Α. Στα 40 δισ. ευρώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο από την αρχή του έτους".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα 40 δισ. ευρώ προσεγγίζει η συνολική αξία των συναλλαγών στο Χ.Α. από την αρχή του έτους, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, με το 96,4% αυτής να αφορά μόνο σε τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 19 May 2008 - 20:14:24 UTC