Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-11-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 7/11/2007
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 7/11/2007

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Το μήνυμα της κυβέρνησης για την επιβολή του νόμου από Αστυνομία και Δικαιοσύνη μετά τα αιματηρά επεισόδια στα Ζωνιανά Ρεθύμνου, καθώς και το Ασφαλιστικό και η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων που επικεντρώνεται στο ζήτημα της χρηματοδότησης.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο νόμος καταλύει το "κράτος" των Ζωνιανών. Διέφυγε τον κίνδυνο ο βαρύτατα τραυματισθείς αστυνομικός".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "αποφασισμένη να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο είναι η κυβέρνηση, που δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανεχτεί άλλο το "κράτος εν κράτει" μιας χούφτας Ζωνιανωτών! Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον κ. Παυλόπουλο ότι η υπόθεση της Κρήτης πρέπει να τελειώσει, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναποδογυρίσουν πρόσωπα και πράγματα στα Ζωνιανά".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "6.100 ευκαιρίες εργασίας. Η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα και φορέα".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέες προσλήψεις 55 εποχικών υπαλλήλων μερικής απασχόλησης, όλων των κατηγοριών απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 18 μηνών, για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας".

    Η ΑΥΓΗ: "12 δισ. ευρώ χρωστά το κράτος στα ταμεία. Τα συνδικάτα ζητούν νέους πόρους για το ασφαλιστικό".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εντός του 2008 το κράτος θα πρέπει να αποδώσει στα ταμεία 12 δισ. ευρώ -όσο δηλαδή το 40% των αποθεματικών τους- δηλώνει η ΓΣΕΕ, δείχνοντας τη μεγάλη αλήθεια για τα ελλείμματα των ταμείων σύνταξης και περίθαλψης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δεσμεύτηκε χθες στη Βουλή μόνο για την καταβολή ποσού 3,4 δισ. ευρώ εντός του 2008, και μάλιστα τμήμα του θα καταβληθεί σε ομόλογα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Θα τις πάρει τις εκλογές ο Βενιζέλος. Αναξιόπιστα όλα τα γκάλοπ. Για να μην γίνουν ρεζίλι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ο ΣΕΔΕΑ απαγόρευσε και τα exit polls".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "τινάζει στον αέρα όλα τα γκάλοπ για την κάλπη της αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Συνδέσμου Εταιριών Δημοσκοπήσεων να μην προχωρήσει στην διεξαγωγή exit poll την 11η Νοεμβρίου, προβάλλοντας το επιχείρημα της πρακτικής αδυναμίας στάθμισης του στατιστικού δείγματος".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Η πρεσβεία απαιτεί... "Κλείστε την τράπεζα του Ιράν στην Αθήνα. Αμερικανικό διάβημα στον κ. Ζορμπά και επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πιέσεις προς την Ελλάδα να κλείσει την ιρανική τράπεζα Saderat στην Αθήνα ασκούν οι ΗΠΑ. Χθες εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησε από την εθνική Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και το υπουργείο Οικονομίας να ελέγξει τις κινήσεις κεφαλαίων μέσω της Saderat με το επιχείρημα ότι έχουν σχέση με την τρομοκρατία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στρατιωτικοί. Οι πίνακες με τους νέους μισθούς. Εγκρίθηκε και κατατίθεται στη Βουλή το νέο μισθολόγιο".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "άμεσα, ίσως και σήμερα, κατατίθεται στη Βουλή το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών. Χθες, πριν από την κυβερνητική, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και για περισσότερο από μία ώρα έθεσαν επί τάπητος θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Άμυνας, με κορυφαίο το μισθολόγιο".

    ΕΘΝΟΣ: "Κλέβουν" 8,3 δισ. ευρώ από το ΙΚΑ. Κεραυνοί από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις κυβερνητικές αλχημείες για τη χρηματοδότηση".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού. Η ΓΣΕΕ υπολογίζει πως έως το τέλος του έτους το κράτος θα χρωστά 9,8 δισ. ευρώ, αλλά ο υπουργός Οικονομίας -όπως είπε χθες στη Βουλή- δίνει μόνον 1,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με ομόλογα δεκαετούς διάρκειας. Οι συνδικαλιστές μιλούν για κλοπή και απαντούν με απεργία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Λιώστε το κεφάλι της οχιάς των Ζωνιανών. Στείλτε καταδρομείς και κομάντος να εξαλείψουν την ντροπή της Κρήτης".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ένα χωριό! Μια δράκα ανθρώπων να τρομοκρατούν ένα κράτος. Να στήνουν ενέδρα σε αστυνομικό κομβόι, να τραυματίζουν αστυνομικούς και τους άλλους να τους τρέπουν σε φυγή, είναι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Αυτή η οχιά που τσίμπησε προχθές κράτος και πολίτες, για χρόνια την είχαν στον κόρφο τους και την ζέσταιναν κάποιοι που είχαν συμφέροντα από την ύπαρξή της. Η Πολιτεία πρέπει να λιώσει αυτό το κεφάλι της οχιάς πριν δηλητηριάσει θανάσιμα, όχι μόνο, την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απίστευτη συναλλαγή κράτους - παρανόμων. Αποκαλύψεις - σοκ από τον πρώην υφυπουργό Δημοσίας Τάξεως Χρ. Μαρκογιαννάκη".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συγκλονιστικές αποκαλύψεις για πάρε-δώσε κράτους και κακοποιών στην Κρήτη έκανε ο πρώην υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha. Μάλιστα, ο κ. Μαρκογιαννάκης υπογράμμισε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ευθύνης της Πολιτείας για την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έφοδος μετά το φιάσκο. Με πολιτική εντολή ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα προσπαθήσουν σήμερα να αποκτήσουν τον έλεγχο στα "αυτόνομα" Ζωνιανά".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "με καθυστέρηση 24 ωρών η Ελληνική Αστυνομία μετρούσε ώρες προκειμένου να επέμβει σήμερα τα ξημερώματα στα Ζωνιανά με μια γιγαντιαία επιχείρηση ώστε αφενός να επιβάλει το νόμο και την τάξη στην περιοχή και αφετέρου να ανακτήσει το χαμένο της κύρος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κράτος κουμπάρων και προστατών. Ομερτά για το ιδιότυπο καθεστώς κάλυψης".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κλειστά, σε στιλ μαφιόζικης ομερτά, τα στόματα στα Ζωνιανά, όπου κανένας δεν έμαθε ποτέ τι συνέβαινε στο χωριό, εδώ και χρόνια. Πληθαίνουν πάντως οι κατηγορίες από βουλευτές αλλά και αστυνομικούς, ότι πολιτικοί καλύπτουν το παρακράτος των κουμπάρων και των προστατών και ότι πολλοί δεν θέλουν να αποκαλυφθεί το κύκλωμα της παρανομίας. Μετά το προχθεσινό φιάσκο η ΕΛΑΣ "οργανώνει' επιτήρηση της περιοχής, προφανώς για τα μάτια".

    ΕΣΤΙΑ: "Τα δύο κόμματα δέσμια των άκρων. Δεν τολμούν να εφαρμόσουν την πολιτική τους".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έλαβαν από κοινού ποσοστό 80%. Εν τούτοις και τα δύο αυτά κόμματα είναι δέσμια των ακραίων θέσεων που εκφράζουν τα τρία μικρότερα κόμματα της Βουλής, τα οποία έχουν λάβει συνολικώς μόλις 17%. Θέσεων που αρχίζουν από τα μεγάλα εθνικά θέματα και φθάνουν στην αντιμετώπιση των απλών καθημερινών ζητημάτων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Χρόνια πληγή για το κράτος τα Ζωνιανά. Εντολή του πρωθυπουργού για την επιβολή του νόμου στους "αντάρτες".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με τις διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες, που επέτρεψαν τη δημιουργία του εκτός νόμου θυλάκου των Ζωνιανών, βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση και συνολικά η Πολιτεία. Έκπληκτη η κοινή γνώμη συνειδητοποιεί ότι από το 1998 η περιοχή του Μυλοποτάμου, όπου κυριαρχεί η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, έχει καταστεί άβατο για τις διωκτικές αρχές".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αποφασισμένη η κυβέρνηση να επιβάλλει τον νόμο. Σαφείς εντολές Κ. Καραμανλή στον Π. Παυλόπουλο για τα Ζωνιανά".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η αστυνομία και η δικαιοσύνη θα κάνουν το καθήκον τους στην περίπτωση των Ζωνιανών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το περιστατικό. Ο κ. Παυλόπουλος συμπλήρωσε ότι οι αρμόδιοι θα επιλέξουν την καλύτερη στιγμή για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Άνοιξαν στόματα για τους προστάτες. Υπό πολιορκία τα Ζωνιανά μετά το φιάσκο".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "βαριές καταγγελίες για πολιτική κάλυψη στους κακοποιούς που έχουν ορμητήριο τον ορεινό Μυλοπόταμο ακολουθούν την αιματηρή επιχείρηση-φιάσκο της Αστυνομίας στα Ζωνιανά Ρεθύμνου".

    Η ΝΙΚΗ: "Ξεκαθάρισμα με τη Μαφία. Θα επιβληθεί η νόμος λέει η κυβέρνηση. Βασιλεύει η σιωπή στα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "στην πράξη μένει να αποδειχθεί η βούληση της Πολιτείας για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος στο Ρέθυμνο, όπως διακήρυξε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Για να ανοίξει ο δρόμος, πρέπει πρώτα να σπάσει ο νόμος της σιωπής που κυριαρχεί στα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου και μαζί με άλλους παράγοντες καλύπτει τη δράση της μαφίας των ναρκωτικών. Συντονισμένες ενέργειες από Αστυνομία και εισαγγελέα."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τα διδάγματα του Οχτώβρη καθοδηγούν την πάλη μας. 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με επαναστατική αισιοδοξία τιμάμε τα 90 χρόνια της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Του μεγαλύτερου κοσμοϊστορικού γεγονότος στον 20ο αιώνα. Της Επανάστασης, που άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Που ενσάρκωσε τα όνειρα και τους πόθους "των κολασμένων της Γης" για την "έφοδο στο δικό τους ουρανό".

    Η ΧΩΡΑ: "Πώς θα επισκευάσουν δωρεάν τα σπίτια τους οι πυρόπληκτοι. Τι προβλέπουν τρεις αποφάσεις του Γ. Σουφλιά".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "όλες οι διαδικασίες για την ανακατασκευή ή την επισκευή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού σε 18 νομούς της χώρας καθορίζονται με τρεις αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς".

    City Press: "Ευρωπαϊκό βέτο σε Άγκυρα- Σκόπια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει επιβράδυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προοπτική των σχέσεων με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό. Οι χώρες αυτές με τη σημερινή τους μορφή δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Metro: "Οργή για το "καθεστώς" των Ζωνιανών. Μήνυμα της κυβέρνησης για την επιβολή νόμου από Αστυνομία και Δικαιοσύνη".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "αποφασισμένη να επιβάλει τον νόμο και την τάξη, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στην περιοχή Ζωνιανά της Κρήτης, δηλώνει η κυβέρνηση, στην οποία έχει σημάνει συναγερμός για την έξαρση της εγκληματικότητας και ειδικότερα για τα ακραία περιστατικά, όπως αυτά στο Ρέθυμνο".

    Metropolis: "Το ασφαλιστικό, οι πόροι και οι προτάσεις των Σοφών".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τα πραγματικά όρια συνταξιοδότησης, να συγχωνεύσει τα Ταμεία και να αναθεωρήσει τις συντάξεις αναπηρίας για να αποφύγει την κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα, φέρεται να εκτιμά στο πόρισμά της η Επιτροπή Σοφών υπό τον Νίκο Αναλυτή".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ασφαλιστικό: Πάνω τα όρια κάτω οι συντάξεις".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Συνεχίστε το διάλογο. Τον τερματισμό προκλητικών ενεργειών προς την Ελλάδα ζητά από την κυβέρνηση των Σκοπίων η Κομισιόν σε ετήσια έκθεσή της".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πόρισμα κόλαφος για το ΕΣΥ. Για πειθαρχικό έλεγχο παραπέμπονται γιατροί και το διοικητικό συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Καίει" τα Σκόπια η Ευρώπη, ενώ οι Σκοπιανοί δημιουργούν αδικαιολόγητο σάλο".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δεν λύνει το ασφαλιστικό μόνον η χρηματοδότηση. Το έλλειμμα των Ταμείων διπλασιάστηκε από 3% σε 5,6% του ΑΕΠ από το 2000".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαφές μήνυμα ότι η χρηματοδότηση των Ταμείων με 1% του ΑΕΠ ετησίως από τον προϋπολογισμό δεν επιλύει από μόνη της το συνεχώς εντεινόμενο ασφαλιστικό πρόβλημα έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Μιλώντας στη Βουλή, επισήμανε ότι, παρά την κρατική επιχορήγηση, από το 2000 έως το τέλος του 2008 το λειτουργικό έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος σχεδόν διπλασιάζεται από 3% σε 5% του ΑΕΠ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκρηκτικό μείγμα στις αγορές. Σε επίπεδο ρεκόρ ευρώ, πετρέλαιο, χρυσός. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν διεθνείς οικονομικοί παράγοντες".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παρά τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν χθες στα χρηματιστήρια, οι διεθνείς αγορές παραμένουν υπό πίεση. Νέα ρεκόρ για το ευρώ (1,4571 δολ.), το πετρέλαιο (97,10 δολ) και τον χρυσό (824,30 δολ) στον αντίποδα της βουτιάς του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα πλήττεται από τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι τραπεζίτες διεκδικούν μερίδιο από τις συντάξεις. Το ασφαλιστικό κινητοποιεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η συμμετοχή τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στη διαχείριση των αποθεματικών είναι απαραίτητη για την εξυγίανση των ασφαλιστικών Ταμείων, όπως εκτιμούν πλέον και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τη στιγμή - μάλιστα- που ο διάλογος για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας φαίνεται ότι τουλάχιστον χωλαίνει. Μέσα στην τριετία αναμένεται ότι θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση της συμμετοχής του bancassurance στο 70%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φοροέλεγχοι με "κλήρο" για 5.000 επιχειρήσεις. Στις ΔΟΥ όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 8 και έσοδα άνω των 120.000 ευρώ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "κλήρωσε" στην κυριολεξία για 5.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 8 και έχουν έσοδα πάνω από 120.000 ευρώ, καθώς αν και έχουν υπαχθεί στην αυτοπεραίωση, θα ελεγχθούν από τις ΔΟΥ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 7 November 2007 - 18:28:18 UTC