Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-10-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/2007
  • [02] Χριστόδουλος
  • [03] Ψηφοδέλτια
  • [04] Γιώργος Παπανδρέου
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Βενιζέλος
  • [07] ΚΚΕ - Πυρόπληκτοι
  • [08] Οικονομία
  • [09] Ασφαλιστικό
  • [10] Εφορία
  • [11] Μετανάστες
  • [12] Κλίμα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/2007

    Το ενδεχόμενο διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, καθώς και οι αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της επικείμενης εκλογής προέδρου του Κινήματος κυριαρχούν στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 102.800 επιχειρήσεις στην τσιμπίδα της Εφορίας. Μακροσκελής λίστα από τη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έκρηξη big Beni... κατά Παπανδρέου. Ολομέτωπη επίθεση του Βαγγέλη Βενιζέλου κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση οδηγεί σε ασφυξία τα ταμεία. Δέσμευση Αλογοσκούφη στο Γιούρογκρουπ για μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι το 2010, που σημαίνει λιγότερους κρατικούς πόρους στα ταμεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Την κοπάνησε για τη Βοστώνη ο Γιωργάκης όταν ο Ανδρέας ήταν με το ένα πόδι στον τάφο και το άλλο στην φυλακή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρόωρες... εκλογές και στην Εκκλησία! Το παρασκήνιο στην Ιερά Σύνοδο. Προεξοφλούν αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα". Η συγκινητική εξομολόγηση του Αρχιεπισκόπου στους συνεργάτες και το γιατρό του.

    ΕΘΝΟΣ: Λυπητερή μέσω Λουξεμβούργου. Συστάσεις Αλμούνια και δέσμευση Αλογοσκούφη για τα "απαραίτητα μέτρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ συνεδρίασε χθες η Ιεραρχία χωρίς την παρουσία του, ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει τα πάντα για την υγεία του και αντιμετωπίζει την κατάσταση με... Ολύμπια αταραξία και ιώβειο υπομονή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χάος με τα ψηφοδέλτια. Δεκαεννέα ενστάσεις σε μια μόνο ημέρα κατατέθηκαν στο Εκλογοδικείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανίερος πόλεμος. Εμφύλιος γιατρών για τη σκοπιμότητα της μεταμόσχευσης. Έντονο παρασκήνιο στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου με φόντο τη διαδοχή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Βενιζέλος σήκωσε το γάντι και έδωσε... Τα ρέστα του κατά Γιώργου - στελεχών.

    ΕΣΤΙΑ: Το Βατερλώ της Στατιστικής. Αναξιόπιστα τα στοιχεία για το ΑΕΠ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναμένεται μεγάλο κύμα παράνομων μεταναστών. Διπλασιάζεται ο ρυθμός εισροής. Έντονη ανησυχία της κυβέρνησης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βιάστηκε" ο Ζακύνθου να θέσει θέμα διαδοχής. Σε βαρύ κλίμα η σύνοδος της ιεραρχίας στη Μονή Πετράκη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με σκληρό ροκ στον δρόμο για την κάλπη. Φουντώνει η αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΝΙΚΗ: Σεβασμός, είναι ακόμα ζωντανός. Άκομψα θέμα διαδοχής από Χρυσόστομο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους οι πυρόπληκτοι της Πελοποννήσου. Σε εξέλιξη η λαϊκή πρωτοβουλία.

    ΧΩΡΑ: Κοράκια και γύπες πάνω από τον άρρωστο Χριστόδουλο. Βυζαντινά παιχνίδια από γιατρούς και ιεράρχες.

    City Press: Επιτάχυνση ασφαλιστικού μέσω Βρυξελλών.

    Metro: Βγήκαν τα μαχαίρια... Ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

    Metropolis: Κλίμα: τα σενάρια έγιναν πραγματικότητα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ξέχασαν" τους ελέγχους. Φορτηγά-φονιάδες στους δρόμους.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Δυσαρέσκεια για την "πόλωση". Ο Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε από τους κυρίους Παπανδρέου και Βενιζέλο να δείξουν αυτοσυγκράτηση αφήνοντας στην άκρη της αλληλοεπιθέσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σέιχ Σου: Πώς τα πεύκα θα γίνουν μπετόν αρμέ. Προκλητική απόφαση επιτροπής επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εμφυτεύτηκε μηχανική καρδιά στη Θεσσαλονίκη, με επιτυχία στο νοσοκομείο "Παπανικολάου".

    [02] Χριστόδουλος

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "θέμα διαδοχής του Χριστόδουλου άρχισαν να θέτουν από χθες μέλη της εκκλησιαστικής κοινότητας, την ίδια ώρα που το δράμα του Αρχιεπισκόπου έχει προκαλέσει συγκίνηση στο Πανελλήνιο. Καθώς κάποιοι προσεύχονται για την αίσια εξέλιξη της δύσκολης κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου, κάποιοι ιεράρχες έχουν ήδη βάλει "πλώρη" για την ιεραρχία".

    Η Metro γράφει ότι "θέμα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου άνοιξε χθες στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα λόγω των δυσάρεστων εξελίξεων σχετικά με την υγεία του κ. Χριστόδουλου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα" εξομολογήθηκε αταλάντευτα ο Αρχιεπίσκοπος στο γιατρό και τους οικείους του. Αποδεικνύει ότι "η αγάπη του κόσμου τον κάνει να αισθάνεται δυνατός, ότι νιώθει σώμα από το σώμα της χώρας του", παρατηρούν σχετικά συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "με υπομονή και πίστη στο Θεό προσπαθεί ο Αρχιεπίσκοπος να αντιμετωπίσει την κατάσταση της υγείας του, ενώ όπως αναφέρουν μέλη της συνοδείας του στο Μαϊάμι, είναι ευδιάθετος και το μόνο που θέλει να μάθει είναι πότε θα μπορέσει να γυρίσει στην Ελλάδα. Οι διαφωνίες των γιατρών, πάντως, σε ό,τι αφορά την μέθοδο που ακολουθήθηκε, συνεχίστηκαν και χθες με αμείωτους ρυθμούς. Την ίδια ώρα, κάποιοι έκριναν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και οι συζητήσεις διαδοχής, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση κάποιων άλλων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "ανοιχτός πλέον "πόλεμος" έχει ξεσπάσει γύρω από την περιπέτεια της υγείας του Αρχιεπισκόπου. Οι απερίφραστες κατηγορίες και τα υπονοούμενα για λανθασμένες ιατρικές επιλογές δίνουν και παίρνουν μετά την αποτυχημένη προσπάθεια μεταμόσχευσης ήπατος στον κ. Χριστόδουλο στο Μαϊάμι".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "σε βαρύ κλίμα διεξήχθη χθες στη Μονή Πετράκη η Σύνοδος της Ιεραρχίας, η πρώτη συνεδρίαση απόντος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και μετά τις δυσάρεστες ειδήσεις από το Μαϊάμι για την υγεία του. Θέμα διαδοχής "έσπευσε" να θέσει με δηλώσεις του ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, δημιουργώντας δικαιολογημένη αγανάκτηση στην Ιεραρχία. "Έως τώρα δεν ήταν ηθικό να τεθεί το ζήτημα, αλλά από τη στιγμή που ο κ. Χριστόδουλος έχει μία ασθένεια μη ιάσιμη τώρα είναι καιρός να τεθεί", είπε ο μητροπολίτης Ζακύνθου, ο οποίος, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι καμία διαδικασία διαδοχής δεν έχει ξεκινήσει, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει κενό στην Κεφαλή της Εκκλησίας δήλωσε ότι "οι 80 Μητροπολίτες είναι περισσότεροι από τον έναν".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "πανελλήνια συγκίνηση, έχει προκαλέσει η δραματική τροπή που πήρε η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και δεν είναι πλέον λίγοι, αυτοί που υποστηρίζουν, ότι έγιναν τεράστια λάθη, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στον καθηγητή χειρουργικής Ανδρέα Τζάκη. Στενοί συνεργάτες του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους και με δάκρυα στα μάτια, παρακαλούν τον Θεό για ένα θαύμα, την ώρα, που κορυφώνεται ο "πόλεμος" των γιατρών και αρχίζει η κούρσα της διαδοχής για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "οι δραματικές εξελίξεις στο Μαϊάμι έχουν θέσει πλέον σε προεκλογική τροχιά την Εκκλησία της Ελλάδος. Ηρκεσε μία δήλωση του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου για να ανάψει φωτιές μεταξύ των μελών της Ιεραρχίας. Αρκετοί αρχιερείς μίλησαν για ασέβεια. Την εκλογολογία αποδοκίμασε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει, συμμαχίες στήνονται και συνεργασίες συμφωνούνται, ενώ δεν λείπουν και οι απόψεις για παραίτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου".

    [03] Ψηφοδέλτια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ένα απίστευτο χάος σχετικά με τους σταυρούς υποψηφίων βουλευτών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, καθώς πληθαίνουν οι εντάσεις που κατατέθηκαν στο Εκλογοδικείο για περιπτώσεις οι οποίες έχουν να κάνουν είτε με τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από την εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, είτε για προβλήματα εκλογιμότητας υποψηφίων, τα οποία θα κριθούν από το Εκλογοδικείο".

    [04] Γιώργος Παπανδρέου

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "για "μεταπτυχιακές σπουδές" στην Βοστόνη την είχε κοπανήσει το '89 ο λιποτάκτης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, όταν ο πατέρας του έδινε την μάχη της ζωής και η Παράταξη βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης. Στην Αμερική επέλεξε να συνεχίσει την σπουδή στην αποκρουστική ίντριγκα της ανατροπής του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο τον Δεκέμβριο του ΄88 μαζί με τα αδέλφια του και την μαμά Μάργκαρετ είχαν επιχειρήσει να "πείσουν" - με την επιστολή του αίσχους που αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η ΑΥΡΙΑΝΗ - να καταφύγει σαν κοινός απατεώνας στο εξωτερικό".

    [05] ΠΑΣΟΚ

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "φουντώνει η κόντρα στο ΠΑΣΟΚ. με εκατέρωθεν δηλώσεις και αντιδηλώσεις. Χθες τον τόνο έδωσαν οι "βαριές κουβέντες" του Βαγγέλη Βενιζέλου για τον Γιώργο Παπανδρέου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "αν και φιλική η συζήτησή του με τους δημοσιογράφους ο Ε. Βενιζέλος μόνο φιλικός δεν ήταν για τον Γ. Παπανδρέου, στον οποίο έκανε σκληρή επίθεση σχεδόν για το σύνολο της πολιτικής διαδρομής του και του έργου του και όχι μόνο για τα 3,5 χρόνια της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ. "Δεν παίζει με τίμια χαρτιά ο Γιώργος, είχε σχέδιο υφαρπαγής της ψήφου των μελών και φίλων από την αρχή", η κορυφαία αιχμή του. Επίθεση και κατά υποστηρικτών του Παπανδρέου".

    [06] Βενιζέλος

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "δεν είμαι το αγαπημένο παιδί των εκδοτών, δεν έχω παρτίδες με οικονομικά και πολιτικά τζάκια, δεν γεννήθηκα μέσα στην εξουσία, αλλά στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Δεν πήρα υπουργεία πολυτελείας, αλλά υπουργεία λάντζας επί Σημίτη. Το 1989 και αργότερα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος με τον άρρωστο Ανδρέα Παπανδρέου εγώ έβγαζα το χαμαλίκι". Οι οργισμένες αυτές κουβέντες, μαζί με άλλες που δεν γράφονται στην παρούσα φάση, ακούστηκαν χθες από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο γεύμα που παρέθεσε προς τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Πάρκο Ελευθερίας. Κάθε απάντησή του έκρυβε και μια φαρμακερή βολή εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου".

    [07] ΚΚΕ - Πυρόπληκτοι

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με Επιτροπές Αγώνα απαντούν οι πυρόπληκτοι της Ηλείας και της Μεσσηνίας. Συντονίζουν τον αγώνα τους και διεκδικούν πλήρη αποκατάσταση από τις καταστροφές. Στα ίδια αγωνιστικά βήματα οι πυρόπληκτοι της Αχαΐας, της Αρκαδίας και της Λακωνίας, που το επόμενο διάστημα προχωρούν σε συσκέψεις με τη συμμετοχή πλήθους μαζικών φορέων".

    [08] Οικονομία

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "τριετία σκληρής δοκιμασίας προδιαγράφεται για τα ασφαλιστικά ταμεία από τη διπλή κυβερνητική δέσμευση, χθες, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ). Ο Γ. Αλογοσκούφης, αφενός επέμεινε ότι θα μηδενιστεί το δημόσιο έλλειμμα μέχρι το 2010, αφετέρου είπε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα έχει ψηφιστεί μέσα στο α' εξάμηνο του 2008. Η αναθεώρηση του ΑΕΠ μόνον κατά 9,6% σε συνδυασμό με τις παραπάνω δεσμεύσεις, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο μηδενισμός του ελλείμματος προϋποθέτει επιπλέον έσοδα που θα προέλθουν από την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "κατά το παρελθόν, οι εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα κατέληγαν με μία πάγια αναφορά για την αναξιοπιστία των οικονομικών μας μεγεθών. Οι εκθέσεις ετόνιζαν ότι αυτό δυσχεραίνει τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση, διότι στηρίζεται σε αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι " σκληρά μέτρα, που θα λάβουν τη μορφή καταιγίδας για εργαζομένους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιλαμβάνει η μετεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης και τα οποία ήρθαν στο φως χθες...μέσω Λουξεμβούργου".

    [09] Ασφαλιστικό

    H City Press γράφει ότι "επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να προχωρεί με ιδιαίτερα ταχύ βήμα στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε ότι εντός του α΄εξαμήνου του 2008 θα υπάρξει νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης".

    [10] Εφορία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στην τσιμπίδα της Εφορίας θα βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα 102.800 επιχειρήσεις καθώς ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι για την απόδοση του φόρου που...απέφυγαν να καταβάλουν".

    [11] Μετανάστες

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ισχυροί φόβοι ότι η Ελλάδα θα βρεθεί το επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με ένα νέο μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών αναπτύσσονται εσχάτως στο κυβερνητικό επιτελείο. Είναι ενδεικτικό ότι χθες στο υπουργείο Εξωτερικών συγκροτήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών κκ Ντόρας Μπακογιάννη, Προκόπη Παυλόπουλου, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Γιώργου Βουλγαράκη στη διάρκεια της οποίας εκτιμήθηκε ότι η αστάθεια σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν θα αυξήσει τη ροή λαθρομεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα".

    [12] Κλίμα

    Η Metropolis σημειώνει ότι "η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη έχει αυξήσει το επίπεδο των ρυπογόνων εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε επίπεδα που οι επιστήμονες δεν περίμεναν για τουλάχιστον μία δεκαετία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 10 October 2007 - 20:40:01 UTC