Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-09-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/9/2007
  • [02] Γ. Παπανδρέου-Ευ. Βενιζέλος-Εκλογές - ΠΑΣΟΚ
  • [03] Κώστας Καραμανλής - Νέα κυβέρνηση
  • [04] Κώστας Καραμανλής
  • [05] Νέα Δημοκρατία - ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΣΥΡΙΖΑ
  • [07] Άνοδος ΚΚΕ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/9/2007

    Η επόμενη μέρα για τη νέα κυβέρνηση, καθώς και οι ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπές στο ΠΑΣΟΚ, που σηματοδοτεί η εκλογική ήττα της Κυριακής κυριαρχούν στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σήμερα η νέα κυβέρνηση Καραμανλή. "Έχουμε πλήρη επίγνωση της μεγάλης μας ευθύνης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρίσιμες ώρες για την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ. Με έξωση από το κόμμα που δημιούργησε ο πατέρας του απειλείται ο Γιώργος.

    Η ΑΥΓΗ: Νεολαία και χώρος ΠΑΣΟΚ δυνάμωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι δείχνουν οι έρευνες για το 5,04%.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καραμανλή βάλε στην κυβέρνηση και 2-3 πασόκους. Πρόσεξε Κώστα μην τρυπώσουν πάλι σε μεγάλες θέσεις τίποτα καινούργια... λαμόγια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Παραιτηθείτε, κύριε Πρόεδρε!" Υποδείξεις μετά τη βαρύτατη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Άνεμος ανανέωσης. Σήμερα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Θύελλα συγκρούσεων. Κόπηκε στα δύο το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Προβάδισμα Βενιζέλου σε 3 γκάλοπ. ΠΑΣΟΚ: Ολονύκτιο παρασκήνιο στην κούρσα διαδοχής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Διαδικασίες - εξπρές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ για ταχύτατη ανασυγκρότηση του Κινήματος και ο Βενιζέλος ετοιμάζει ...Εισβολή από την έξοδο κινδύνου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η σκυτάλη σε νέα πρόσωπα. Με νέα και άφθαρτα πρόσωπα ο πρωθυπουργός σχηματίζει τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κάλπες εξπρές για το νέο αρχηγό. Σε θέση μάχης οι ομάδες στο ΠΑΣΟΚ για εκλογή νέα ηγεσίας εντός 20 ημερών. "Ρεύμα αμφισβήτησης" Γιώργου δείχνουν τα γκάλοπ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αρχηγός με εκλογή εξπρές. Ωδίνες τοκετού στο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα-σοκ. Ποιες συμμαχίες διαμορφώνονται στο παρά 5'.

    ΕΣΤΙΑ: Μεγάλη ευκαιρία για τον Καραμανλή. Η δεύτερη τετραετία καλύτερη της πρώτης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε συνθήκες ανοικτής σύγκρουσης το ΠΑΣΟΚ. Τα κορυφαία στελέχη λαμβάνουν θέση μάχης ενόψει της αναμέτρησης Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου για την αρχηγία του.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αποτελεσματική κυβέρνηση ετοιμάζει ο πρωθυπουργός. "Μονομαχία" Παπανδρέου - Βενιζέλου. Αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Χαρ. Τρικούπη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πιέσεις κορυφαίων και σκληρό παρασκήνιο. Προς εκλογές εξπρές πάει το ΠΑΣΟΚ.

    Η ΝΙΚΗ: Ανατροπές στο ΠΑΣΟΚ με το κίνημα Βενιζέλου. Δρομολογούνται διαδικασίες εξπρές για την αλλαγή ηγεσίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μπροστά στους αγώνες για την υπεράσπιση δικαιωμάτων, την απόσπαση κατακτήσεων, την προοπτική. Ελπιδοφόρο μήνυμα η ενίσχυση του ΚΚΕ.

    ΧΩΡΑ: Η νέα κυβέρνηση Καραμανλή. Εντός της ημέρας η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    City Press: Επίδειξη δύναμης από Βενιζέλο. Συνάντηση με Σημίτη, που θα παίξει ρόλο εγγυητή της ενότητας.

    Metro: Πρέσινγκ για "παραίτηση". Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την εκλογή ηγεσίας.

    Metropolis: Κυβέρνηση με νέα πρόσωπα. "Στήνει κάλπες" το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι σταυροί στη Βόρεια Ελλάδα. Τι έβγαλε η κάλπη σε κάθε νομό.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Στραμμένοι προς το μέλλον της χώρας". Βενιζέλος εναντίον Παπανδρέου με "διαιτητή" τον Κ. Σημίτη;

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ώρα αποφάσεων. ΠΑΣΟΚ: Άμυνα Παπανδρέου στην επίθεση Βενιζέλου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο πρωθυπουργός σχηματίζει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων μετά την επανεκλογή του.

    [02] Γ. Παπανδρέου-Ευ. Βενιζέλος-Εκλογές - ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε παρτίδα σκάκι εξελίσσεται η σύγκρουση Παπανδρέου-Βενιζέλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος απέρριψε τις εισηγήσεις που δέχθηκε να παραιτηθεί και επιχείρησε να στήσει κάλπες την ερχόμενη Κυριακή. Συνάντησε, όμως, την αντίδραση του κ. Ευ. Βενιζέλου και άλλων κορυφαίων στελεχών. Έτσι, την Κυριακή θα συνεδριάσει τελικά το Εθνικό Συμβούλιο, οι κάλπες στη βάση θα στηθούν -το αργότερο- 15 ημέρες μετά και εντός διμήνου θα ακολουθήσει συνέδριο".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "με πυρετώδεις διαβουλεύσεις προωθούνται οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η πλειονότητα των πολιτών και των ψηφοφόρων του Κινήματος τάσσεται υπέρ της λύσης Βενιζέλου".

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "έντονο παρασκήνιο -με πιέσεις ακόμα και για απόσυρση του κ. Γ. Παπανδρέου από τη μάχη για την ηγεσία- αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ήττα δείχνουν Βενιζέλο".

    Η City Press τονίζει ότι "σαν έτοιμος από καιρό", με στόχο να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων και να δημιουργήσει κλίμα υπέρ του, κινείται από χθες, μετά τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα ζητήσει την ανανέωση της εντολής από τη βάση του κόμματος, ο Ε. Βενιζέλος. Μετά το "παρών" του Ζαππείου, χθες τα ξημερώματα άκουσε νυν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίζουν την υποψηφιότητά του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "κοιτάζει γύρω του και βλέπει ανθρώπους να τον εγκαταλείπουν. Οι άλλοι είναι μιάμιση ημέρα μπροστά". Με τη φράση αυτή άνθρωπος από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου περιέγραψε χθες την κατάσταση που επικρατούσε στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα αισθάνθηκε χθες πως το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, Ανδρέας Παπανδρέου, κινδυνεύει να περιέλθει στην "κατοχή" των αμφισβητιών του, που ο ένας μετά τον άλλον έχουν αρχίσει να στρέφουν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος χθες επιβεβαίωσε πως κινείται για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος με την εδώ και αρκετό καιρό σιωπηρή συναίνεση του τέως πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του, στην οδό Ακαδημίας, για να συζητήσουν τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας στο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "την ώρα που ο Κώστας Καραμανλής λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις για το ζήτημα της ηγεσίας, μετά την ήττα στις εκλογές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "η 7η Οκτωβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί σήμερα, καθώς ο Γ. Παπανδρέου θέλει να κλείσει η εκκρεμότητα το συντομότερο. Ο Ευάγ. Βενιζέλος ζητάει εγγυήσεις ότι η διαδικασία θα είναι σοβαρή, άψογη και δημοκρατική. Γι' αυτό πρότεινε τον Κ. Σημίτη σε ρόλο εγγυητή, πρόταση που όμως φαίνεται να απορρίπτει ο κ. Παπανδρέου. Οι δύο μονομάχοι χθες είχαν σειρά επαφών, καταμετρώντας τις δυνάμεις τους, ενώ ο Ευάγ. Βενιζέλος συσπειρώνει τους πιο πολλούς εκσυγχρονιστές".

    Η Metro γράφει ότι "εισηγήσεις να παραιτηθεί οριστικά από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ενώ την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευρύνει τις διαπραγματεύσεις -και σε ορισμένες περιπτώσεις τις συμμαχίες του- με τα διάφορα εσωκομματικά "στρατόπεδα", επιδιώκοντας να αποκτήσει τα κατάλληλα κομματικά ερείσματα, ώστε να κερδίσει την ηγεσία του Κινήματος".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "η συντριπτική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Κυριακής, δρομολογεί τις εξελίξεις στο Κίνημα, οι οποίες οδηγούν στην αλλαγή ηγεσίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής έκανε την εμφάνισή του στο Ζάππειο, είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, αποσπώντας ταυτόχρονα τη στήριξη κορυφαίων στελεχών του Κινήματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "συγκρουσιακές συνθήκες επικρατούν από χθες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου και ο επίδοξος διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος λαμβάνουν θέσεις μάχης ενόψει της αναμέτρησης για την ηγεσία του κόμματος, ενώ το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη εντάσσονται στα στρατόπεδα των δύο μονομάχων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "ισχυρές πιέσεις προς τον κ. Γ. Παπανδρέου να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠαΣοΚ και να αποσυρθεί αξιοπρεπώς ασκούνται από κορυφαία αλλά και μεσαία στελέχη του κόμματος. Χθες το πρωί συναντήθηκαν οι κκ Κ. Σημίτης και Ευ. Βενιζέλος και μετά ακολούθησαν δημόσιες δηλώσεις στήριξης του κ. Βενιζέλου. Ο κ. Παπανδρέου θα λάβει τις αποφάσεις του εντός των αμέσως προσεχών ημερών".

    Σύμφωνα με τη Metropolis "από την αισιοδοξία για τη νίκη στη βαθιά εσωκομματική κρίση. Η επόμενη μέρα βρήκε το ΠΑΣΟΚ ανέτοιμο να χειριστεί τη βαριά ήττα. Σε θέση μάχης για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος, οι οποίοι "ακονίζουν" τα μαχαίρια τους".

    [03] Κώστας Καραμανλής - Νέα κυβέρνηση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε χθες ο Κώστας Καραμανλής που επεσκέφθη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "τη σκυτάλη των υπουργείων σε νέα πρόσωπα παραδίδουν σε μερικές ώρες οι παλαιοί και φθαρμένοι υπουργοί, οι οποίοι απέτυχαν να υλοποιήσουν το όραμα του Κώστα Καραμανλή και της Νέα Διακυβέρνησης".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "η αυτοδυναμία των 152 εδρών την οποία εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία για τον κ. Καραμανλή, να πράξη την δεύτερη αυτή τετραετία ό,τι δεν έπραξε την πρώτη. Και κυρίως να αλλάξη την στρατηγική που αποσκοπούσε στον περιορισμό της κυβερνητικής φθοράς. Απεδείχθη ότι η κυβερνητική φθορά ήταν ούτως ή άλλως αναπόφευκτη. Επομένως ο Πρωθυπουργός είχε κάθε λόγο να προχωρήσει σε ταχύτερες και βαθύτερες τομές".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "έτοιμος για πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα δηλώνει ο Κ. Καραμανλής και ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας με τη συγκρότηση της δεύτερης κυβέρνησης της Ν.Δ. που σημαίνει αλλαγές σε υπουργούς και υπουργεία, ώστε να γίνει το κυβερνητικό σχήμα περισσότερο ευέλικτο".

    [04] Κώστας Καραμανλής

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και ο τόπος απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις, γι΄αυτό ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να βάλει στην κυβέρνηση και 2-3 στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε στην Γαλλία ο Σαρκοζί, ο οποίος δεν αρκέστηκε στο πρωτοφανές ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές και τοποθέτησε σε νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού την αφρόκρεμα του σοσιαλιστικού κόμματος".

    [05] Νέα Δημοκρατία - ΠΑΣΟΚ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "με σαφή τον προσανατολισμό για "συνοχή-συνέχεια-ανανέωση", ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης και σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που ορκίζεται αύριο".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ (έλαβε ποσοστό 41,8% και 152 έδρες), ο Κώστας Καραμανλής έλαβε χθες την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Το μεσημέρι, η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύνθεση της νέας Βουλής. Όπως δήλωσε η κ. Μπενάκη, στη νέα Βουλή η ΝΔ θα έχει 152 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 102, το ΚΚΕ 22, ο ΣΥΡΙΖΑ 14 και ο ΛΑΟΣ 10 έδρες. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής, η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα ξεκινήσει στις 26 Σεπτεμβρίου. Ραγδαίες εξελίξεις έχει σηματοδοτήσει στο ΠΑΣΟΚ η σημαντική εκλογική ήττα του κόμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, το βράδυ των εκλογών, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε, αμέσως μετά, να δηλώσει "παρών" στις εξελίξεις, θέτοντας στην ουσία υποψηφιότητα για την αρχηγία".

    [06] ΣΥΡΙΖΑ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τους πολίτες αποτελεί η ισχυρή καταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Με 14 βουλευτές, πρώτος ανάμεσά τους ο Αλ. Αλαβάνος στο Ηράκλειο, με πλουραλιστική εκπροσώπηση, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το ενωτικό αριστερό εγχείρημα και επιδιώκει να αποτελέσει την αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι σε μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας, που εκμεταλλευόμενη την κρίση του ΠΑΣΟΚ, θα επιχειρήσει να περάσει τις νεοφιλελεύθερες "μεταρρυθμίσεις".

    [07] Άνοδος ΚΚΕ

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από το 1993 και εκφράστηκε με την άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό (8,2%). Σε συνδυασμό με τις απώλειες που σημείωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί συμβολή στη μεγάλη υπόθεση για την άνοδο του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος στο αντιπάλεμα των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών σεναρίων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 18 September 2007 - 19:53:13 UTC