Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-09-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/9/2007
  • [02] Εκλογική νίκη Νέας Δημοκρατίας
  • [03] Γιώργος Παπανδρέου
  • [04] Κ. Καραμανλής
  • [05] Εκλογές - ΚΚΕ
  • [06] Εκλογές - ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/9/2007

    Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τα ποσοστά που κατέλαβαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κυριαρχούν στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : ΝΙΚΗ με αυτοδυναμία. Ο λαός ξαναψήφισε Καραμανλή για τις δεσμεύσεις του...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κυρίαρχος ο Καραμανλής Αυτό είναι δημοψήφισμα...

    Η ΑΥΓΗ: Εντολή για ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση. Οι κάλπες επέφεραν πλήγμα στον δικομματισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Βενιζέλος νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θέμα ηγεσίας στο ΠαΣοΚ. Έμμεση παραίτηση του κ. Γ. Παπανδρέου. Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη χθεσινή αποδοκιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νίκη Καραμανλή πανωλεθρία Γιώργου. Καθαρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ: Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα. Ραγδαίες εξελίξεις στη Δημοκρατική Παράταξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το Εκλογικό Σώμα αποδοκίμασε το ΠΑΣΟΚ, ενίσχυσε τα κόμματα της Αριστεράς, έβαλε τον ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή κι έδωσε στον Καραμανλή....Λαϊκή εντολή με περιοριστικούς όρους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και αυτοδυναμία για τον πανίσχυρο Κώστα Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυτοδυναμία με εντολή για αλλαγές. Μήνυμα στη νέα κυβέρνηση για ανανέωση, τολμηρότερα βήματα, αποτελεσματικότητα και νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πήρε 2η με δύσκολο αύριο. Ο δικομματισμός υποχώρησε, αλλά η Ν.Δ. τα κατάφερε.

    ΕΣΤΙΑ:Άθλος Καραμανλή το χθεσινό αποτέλεσμα. Υπό αντίξοες συνθήκες και αδυσώπητο πόλεμο των ΜΜΕ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εντολή αλλαγών στον Καραμανλή. Προσανατολίζεται στη συγκρότηση κυβέρνησης με νέα πρόσωπα και στη συγχώνευση υπουργείων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ευθύνης. Το μήνυμα του ελληνικού λαού στον Κ. Καραμανλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανοχή στη Ν.Δ. αποδοκιμασία στο ΠΑΣΟΚ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση με 154 έδρες.

    Η ΝΙΚΗ: Οι κάλπες σκόρπισαν χαμόγελα Δεξιά και Αριστερά. Οριακή αυτοδυναμία της ΝΔ και καθαρή ήττα του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με νέα δυναμική για τους αγώνες και την προοπτική. Στο 8% το ποσοστό του ΚΚΕ.

    Η ΧΩΡΑ : Δεύτερη ευκαιρία στον Καραμανλή. Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

    City Press: Καραμανλής - Νέα Δημοκρατία.Νίκη αλλά και προειδοποίηση.

    Metro: Καθαρή εντολή στη Ν.Δ. Σημαντικές απώλειες για το ΠΑΣΟΚ-Ενίσχυσε τις δυνάμεις της η Αριστερά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τέσσερις νικητές ένας χαμένος...Ψήφος ανοχής στην κυβέρνηση Καραμανλή.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΑΡΩΝ Βενιζέλου. Αυτοδυναμία Καραμανλή.

    [02] Εκλογική νίκη Νέας Δημοκρατίας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "έπεσε πολύ γέλιο έως αργά το βράδυ αν και ήταν αξιολύπητοι οι "βέβαιοι νικητές". Ήδη από χθες το μεσημέρι, όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα αποτελέσματα από τα πρώτα δεδομένα των γκάλοπ, άρχισαν από τη Χαριλάου Τρικούπη να προετοιμάζουν το άλλοθι της ήττας τους".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "άρχισε συλλογή υπογραφών για την υποψηφιότητα Βενιζέλου. Υπέρ ο Α. Λοβέρδος. "Αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση" συστήνει η Άννα Διαμαντοπούλου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "η περιφέρεια έδωσε την αυτοδυναμία στη ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα κέρδισε καθαρά το ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές εκλογές με διαφορά άνω των τεσσάρων μονάδων και παρά την πτώση των ποσοστών του στα μεγάλα αστικά κέντρα, παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Με ποσοστό που άγγιζε, αν δεν ξεπερνούσε, το 42% την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ΝΔ κέρδιζε αυτοδυναμία που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών θα μεταφραζόταν σε 152-153 έδρες το λιγότερο. Η νίκη του Κώστα Καραμανλή σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπέστη βαριά ήττα, και την άνοδο των μικρών κομμάτων, δημιουργεί ένα ολοκαίνουργιο πολιτικό σκηνικό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "ο στόχος επετεύχθη για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή: Νίκη -και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ- και αυτοδυναμία. Το γεγονός αυτό έφερε σε δεύτερη μοίρα τις μεγάλες απώλειες που είχε το κυβερνητικό κόμμα σε σύγκριση με το 2004. Όμως, η δεύτερη τετραετία του θεωρείται εκ των πραγμάτων δύσκολη, καθώς θα έχει ν' αντιμετωπίσει με μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη οξύτατα προβλήματα και να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Επιπλέον, θα έχει ν' αντιμετωπίσει, για πρώτη φορά, πίεση από τα δεξιά του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "καθαρή νίκη πέτυχε ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία, διαμορφώνοντας νέο ρεύμα ισχυρής πλειοψηφίας και πολιτικής αλλαγής, παρά τη σαφή πτώση του δικομματισμού".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "δεύτερη ευκαιρία στη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή έδωσαν χθες οι πολίτες, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο οποίος αποκλειστικά σήκωσε στις πλάτες του την εκλογική μάχη, για να είναι σήμερα ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Παρά τις όποιες προσπάθειες ορισμένων και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ο Κ. Καραμανλής απέδειξε πως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μια παρένθεση στην πολιτική ζωή του τόπου, καταδεικνύοντας μεγάλη νίκη, που "ψαλιδίζεται", όμως, λόγω του εκλογικού νόμου του ΠΑΣΟΚ"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "τη δέσμευσή του ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό. Και από το Ζάππειο Μέγαρο ξεκαθάρισε ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, επισήμανε πως το μέλλον ανήκει σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τις τομές και τις στρατηγικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν τη χώρα στη νέα εποχή".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "ο λαός με τη χθεσινή του ετυμηγορία έδωσε εκ νέου εντολή στον κ. Κώστα Καραμανλή να σχηματίσει κυβέρνηση και να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η Νέα Δημοκρατία μειώνει μεν το ποσοστό της κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο πετυχαίνει την αυτοδυναμία, που εκτιμάται στους 153 βουλευτές, και επιτρέπει στον κ. Καραμανλή να κινηθεί με σχετική άνεση, αρκεί να επιδείξει την απαραίτητη βούληση".

    Η metro γράφει ότι "καθαρή εντολή για μια...δεύτερη ευκαιρία πήραν χθες ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία. Παρά τις απώλειες που είχε- σε επίπεδο κυρίως εδρών- η ΝΔ με βάση τα αποτελέσματα, πέτυχε τους εκλογικούς της στόχους, αφού κέρδισε την πολυπόθητη αυτοδυναμία, αλλά και πέτυχε ουσιαστικά να κρατήσει τη διαφορά που είχε στις εκλογές του 2004 με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο γνώρισε- σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις - μια απρόβλεπτη καθίζηση των δυνάμεών του. "

    H City Press αναφέρει ότι "δεύτερη ευκαιρία" στη ΝΔ , την οποία, όμως, προειδοποιούν ότι από εδώ και στο εξής θα κρίνουν αυστηρά, ένα μεγάλο "όχι " στο "δημοψήφισμα για να φύγει η Δεξιά", που είχε ζητήσει ο Γ. Παπανδρέου, θετική ανταπόκριση τόσο (κυρίως ) στο εξ αριστερών όσο και στο εκ δεξιών κάλεσμα των μικρότερων κομμάτων για καταδίκη του δικομματισμού, αλλά και γενικότερη διαμαρτυρία του εκλογικού σώματος προς το πολιτικό σύστημα, με αύξηση της αποχής, είναι τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες μέσω της χθεσινής κάλπης.

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "η ετυμηγορία του ελληνικού λαού έφερε χαμόγελα στη ΝΔ και τα "μικρά" κόμματα , αλλά και προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ που αποτελεί τον μεγάλο ηττημένο. Η ΝΔ πέτυχε μία καθαρή νίκη αλλά η αυτοδυναμία της είναι οριακή, κάτι που δεν αποκλείεται να επηρεάσει τη διακυβέρνηση της χώρας".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "διπλό μήνυμα έστειλε χθες, με την ψήφο του, το εκλογικό σώμα στον Κώστα Καραμανλή: του έδωσε την εντολή να συνεχίσει την διακυβέρνηση της χώρας, προσφέροντάς του την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, ταυτόχρονα όμως τον έθεσε ενώπιον των ευθυνών του, ζητώντας από αυτόν ακόμη καλύτερες επιδόσεις στην νέα τετραετία - η οποία θα είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτή που προηγήθηκε - αλλά και να μην επαναλάβει τα όποια λάθη έγιναν από το 2004 μέχρι χθες. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο δεύτερος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μετά τον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος κατορθώνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση για δεύτερη τετραετία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης έστειλε ο ελληνικός λαός στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή, δίνοντας για δεύτερη συνεχή φορά μια μεγάλη νίκη και σαφή αυτοδυναμία, παρά τα προβλήματα που προκαλεί ο εκλογικός νόμος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται νικητής των εκλογών, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι εμφανώς ο ηττημένος καθώς βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται σε σχέση με το 2004. Ο Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι θα προχωρήσει στις διαδικασίες ανανέωσης στο πρόσωπό του. Δηλαδή, εκλογές γρήγορα για αρχηγό, στις οποίες θα είναι υποψήφιος. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος δήλωσε παρόν στην εκλογική διαδικασία για νέο αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ. Βεβαιότητα, αισιοδοξία, προβληματισμός, επιφυλακτικότητα, αλλά και ελπίδα χαρακτηρίζουν τις δηλώσει ςτων πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά με μειωμένα ποσοστά εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, που σημαδεύτηκαν από τα χαμηλότερα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ από το '81, όπως και από άλμα στα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς. Ο κ. Γ. Παπανδρέου έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και ο κ. Β. Βενιζέλος δήλωσε υποψήφιος για την αρχηγία".

    [03] Γιώργος Παπανδρέου

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ραγδαίες εξελίξεις προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η εκλογική συντριβή του κόμματος, που χρεώνεται αποκλειστικά στον μοιραίο πρόεδρό του και στην αυλή των άσχετων και των ανίκανων που μάζεψε στη Χαριλάου Τρικούπη".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι " ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ μετά τη χθεσινή βαρύτατη ήττα. Ο πρόεδρός του κ. Γ. Παπανδρέου, αργά τη νύχτα, παραδέχθηκε τις προσωπικές ευθύνες του και ενεργοποίησε επείγουσες εσωκομματικές διαδικασίες αξιολογήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων, θέτοντας επί της ουσίας μόνος του ζήτημα ηγεσία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    [04] Κ. Καραμανλής

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η χθεσινή νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν από τις δυσκολώτερες στην ιστορία της. Αν ληφθούν υπ΄όψιν οι αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε ο εκλογικός αγώνας με τις τραγικές πυρκαϊές της Πελοποννήσου και ο αδυσώπητος πόλεμος που υπέστη από τα ΜΜΕ , η επικράτησις της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 42% ισοδυναμεί με άθλο. Ο οποίος ανήκει προσωπικά στον αρχηγό της Κώστα Καραμανλή".

    [05] Εκλογές - ΚΚΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η αύξηση του εκλογικού ποσοστού του ΚΚΕ περικλείει ένα νέο ριζοσπαστισμό που διευρύνεται με εργαζόμενους που έκαναν το τολμηρό βήμα για πρώτη φορά -ανεξαρτήτως ιδιαίτερων απόψεων- να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, όπου συμμετείχαν η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι συνεργαζόμενοι. Τάση που είναι περισσότερο εμφανής στα μεγάλα αστικά κέντρα".

    [06] Εκλογές - ΣΥΡΙΖΑ

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "μήνυμα αμφισβήτησης του δικομματισμού και απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και των επιλογών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έστειλε η χθεσινή κάλπη. Ο δικομματισμός υπέστη πλήγμα, καθώς έπεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η Κ. Καραμανλής -παρά τη σοβαρή υποχώρηση πάνω από 3,5%- θα στηριχθεί, ελέω εκλογικού νόμου, σε 153 βουλευτές. Το ΠΑΣΟΚ υπέστη βαριά ήττα χάνοντας 3,5% από τη δύναμη του 2004. Η πτώση του είναι ιδιαίτερα έντονη στις μεγάλες πόλεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε εντυπωσιακά τις δυνάμεις του φθάνοντας στα τελικά αποτελέσματα, όπως εκτιμάται, στο 5,1%. Το ΚΚΕ ανέβηκε στο 8% και το ΛΑΟΣ μπαίνει στη Βουλή με 3,6%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 17 September 2007 - 20:08:18 UTC