Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-08-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 9/8/2007
  • [02] Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής
  • [03] Διορισμοί εκπαιδευτικών
  • [04] Παροχές
  • [05] Τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • [06] Ιδιωτικά σχολεία
  • [07] Μισθολόγιο ένστολων
  • [08] Εκλογές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 9/8/2007

    Η ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, καθώς και οι πρόωρες εκλογές, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πίνακες με το νέο μισθολόγιο. Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί των ένστολων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορίζονται 8.060 εκπαιδευτικοί για τη νέα σχολική χρονιά. Αύριο ή τη Δευτέρα η ανακοίνωση των ονομάτων.

    Η ΑΥΓΗ: Φιλέτα σε λίγους, κόκκαλα στους πολλούς. Η κυβέρνηση επιδιώκει την εξαχρείωση των πολιτών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Λαϊκή εντολή για βαθιές τομές στο ξεχαρβαλωμένο κράτος και μεταρρυθμίσεις στους νευραλγικούς τομείς της Παιδείας, της Υγείας και του Ασφαλιστικού. Ο Καραμανλής δίνει στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπούμερανγκ οι παροχές. Οργισμένες αντιδράσεις από τα συνδικάτα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αλλάζει το εξεταστικό. Νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

    ΕΘΝΟΣ: Εμπαιγμός με άδειο πακέτο στους φτωχούς. Παροχές - ψίχουλα και... υποσχέσεις για το μέλλον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έκλεισε χθες από την Κυβέρνηση ο πρώτος κύκλος με την ανακοίνωση δημιουργίας Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής ξέροντας ότι... Από το τάξιμο δεν έχασε κανένας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΔ 43,1%, ΠΑΣΟΚ 40,6%. Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας δίνουν και οι τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κύμα φυγής από τα δημόσια στα ιδιωτικά σχολεία. Κατά 20% αυξήθηκαν οι εγγραφές στην πρώτη δημοτικού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Όπου φτωχός κι ο... Καραμανλής του. Ταμείο κατά της φτώχειας, γενικώς και αορίστως.

    ΕΣΤΙΑ: Το μέγα ζητούμενο για τις εκλογές. Τι δεν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το Ταμείο κατά της Φτώχειας, όπλο στα χέρια της κυβέρνησης. Θορυβημένο δείχνει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτρα για τη φτώχεια. Ποιοι δικαιούνται επίδομα 1.000 ευρώ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φτηνά κόλπα με το Ταμείο Φτώχειας. Ψηφοθηρία με 0,70 ευρώ την ημέρα.

    Η ΝΙΚΗ: Υποσχέσεις του αέρα. Με... ελεημοσύνες καταπολεμά η κυβέρνηση τη φτώχεια.

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Δώστα όλα (προεκλογικά) πάρτα όλα (μετεκλογικά). Στα 4,5 δισ. ευρώ η... λυπητερή αμέσως μετά τις κάλπες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εξευτελισμός με 66 λεπτά για... αντιμετώπιση της φτώχειας. Νέα προεκλογική πρόκληση.

    ΧΩΡΑ: 2 δισ. ευρώ στο ταμείο των φτωχών. Μεγάλο βήμα για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Αέρας" το επίδομα φτώχειας. Παιχνίδι προσδοκιών με τους μη έχοντες.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Καθηγητές δεν ξέρουν τι θα... διδάξουν.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Έψαχναν 12 ώρες για χειρουργείο. Γολγοθάς για 17χρονο που έχασε το πόδι του.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής κατά της φτώχειας. Εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή.

    [02] Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ένα ακόμη βήμα για την ολοκλήρωση του "οπλοστασίου" με το οποίο θα δώσει τη μάχη των επερχόμενων εκλογών έκανε χθες η κυβέρνηση, με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για το Ταμείο κατά της Φτώχειας. Μέσω του Ταμείου θα ενισχυθούν μέχρι το 2010 με 2 δισ. ευρώ οι Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ώστε σταδιακά ο αριθμός τους να μειωθεί από 2 εκατομμύρια, που είναι σήμερα, κατά τουλάχιστον 500 χιλιάδες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής" ονομάζεται η νέα πρόκληση της κυβέρνησης, απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, που εξαιτίας της πολιτικής στήριξης της πλουτοκρατίας, ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα "αντιμετώπισης" της ένδειας, που μαστίζει 2.100.000 άτομα, με τη χορήγηση εξευτελιστικού ποσού το πολύ έως 66 λεπτά τη μέρα".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "με κοινωνικό προσωπείο παρουσιάζεται η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών, εξαγγέλλοντας τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το 2010! Καμία αναφορά δεν έγινε από τον υπουργό Οικονομίας στα κριτήρια για τους δικαιούχους. Για "Ταμείο Εκλογικής Φτώχειας" της ΝΔ κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, επιδόματα φτωχοκομείου βλέπει το ΚΚΕ, "άνθρακας ο θησαυρός" σχολιάζει ο ΣΥΝ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις πρόωρες εκλογές, που όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν τέλη Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την ψήφιση νομοσχεδίων, ενώ το ΠΑΣΟΚ την κατηγορεί ότι παίζει με τις ημερομηνίες. Με φόντο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία ενέκρινε την δημιουργία του λεγόμενου Ταμείου κατά της φτώχειας".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι 'μέτρα για την ενίσχυση πολιτών, που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή. Το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το τέλος του μήνα στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί από το θερινό τμήμα, προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, το αποκαλούμενο και Ταμείο Φτώχειας, με συγκεκριμένα κονδύλια και αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "με πυροτεχνήματα και ψίχουλα για τα 2 εκατομμύρια φτωχούς συνεχίστηκε χθες ο προεκλογικός εμπαιγμός των οικονομικά αδύναμων πολιτών από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος παρουσίασε ένα περίγραμμα του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (ΕΤΑΚΣ), ενώ κράτησε ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του για την εθνική σύνταξη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "οι αναξιοπαθούντες Έλληνες, όσοι δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδημα ως 5.600 ευρώ, μπορούν πλέον να αισιοδοξούν για το μέλλον τους: από το 2008 ως το 2010 όλου θα έχουν στην τσέπη τους τα 2,5 ευρώ την ημέρα του Καραμανλή. Το "φτωχοταμείο" αποφασίστηκε χθες και προκάλεσε τα πικρόχολα σχόλια της αντιπολίτευσης. Ταμείο εκλογικής φτώχειας, λέει το ΠΑΣΟΚ, για ελεημοσύνη και προσβολή μιλούν ΚΚΕ και ΣΥΝ. Εξαγγελίες για άλλες παροχές αναμένονται στη ΔΕΘ, ενώ οι υπουργοί στύβουν την κεφαλή τους να βρουν τρόπους για... ανακούφιση της εκλογικής πελατείας τους'.

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "με φτηνά κόλπα και συνταγές Μαυρογιαλούρου, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση προσπαθεί να ψηφοθηρήσει. Στο παρά πέντε των εκλογών θυμήθηκε να ιδρύσει το Ταμείο κατά της φτώχειας και υπόσχεται ότι θα μοιράσει σε κάθε δικαιούχο ελεημοσύνη 0,70 ευρώ τη μέρα, χωρίς σχέδιο και νομοσχέδιο".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "ασπίδα προστασίας ενάντια στη φτώχεια, με ειδικό επίδομα 1.000 ευρώ ετησίως στους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη την κρατική οικονομική ενίσχυση, έθεσε χθες η κυβέρνηση, λαμβάνοντας τη γενναία απόφαση της ίδρυσης του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής".

    [03] Διορισμοί εκπαιδευτικών

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "υπόθεση... ωρών είναι η ανακοίνωση, από το υπουργείο Παιδείας, των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος που αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου. Αύριο ή, το αργότερο, την προσεχή Δευτέρα, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη δόση των διορισμών, οι οποίοι στο σύνολό τους θα ανέλθουν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, σε 8.060, χωρίς στον αριθμό αυτόν να περιλαμβάνονται οι διορισμοί όσων πολυτέκνων υποβάλουν σχετική αίτηση".

    [04] Παροχές

    Το ΠΟΝΤΙΚΙ εκτιμά ότι «η δεξιά δεν αλλάζει. Είναι πάντα δεξιά και έχει τις ρίζες της σε άλλες δεκαετίες. Μην τσιμπάτε με τα ταξίματα που δίνει η κυβέρνηση στους πάντες. Η κατάσταση θυμίζει επιθεώρηση, με τους κυβερνώντες να προχωράνε στις εκλογές φωνάζοντας "περάστε κόσμε", "πάρτε κόσμε" μοιράζοντας ...χάντρες και καθρεφτάκια».

    Η ΑΥΓΗ σχολιάζει ότι «οι μεγάλοι επιχειρηματίες αποδεικνύονται οι κερδισμένοι της τελευταίας δόσης προεκλογικών παροχών, ενώ οι φτωχοί θα περιμένουν τις άλλες εκλογές για το πολυδιαφημισμένο επίδομα. Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες για 60 χρόνια το κτήμα Αλυκών Αναβύσσου και το Γκολφ Αφάντου Ρόδου, ενώ για 30 χρόνια θα ενοικιασθούν τα Ξενία στη Βυτίνα και τη Σκιάθο. Τέλος, θα πωληθεί το καζίνο της Κέρκυρας».

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι «σε μπούμερανγκ εξελίσσεται για την κυβέρνηση η εκτεταμένη παροχολογία των τελευταίων ημερών. Οι συνεχείς προαναγγελίες μέτρων, ακόμη και εισοδηματικών αυξήσεων το 2008, όπως οι πρόσφατες για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προκαλούν έντονες αντιδράσεις και οργισμένες τοποθετήσεις».

    [05] Τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι «το δρομολόγιο των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξετάζει εξαντλητικά το υπουργείο Παιδείας, με βασικό στόχο να ανοίξει το διάλογο για το θέμα από το φθινόπωρο».

    [06] Ιδιωτικά σχολεία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «πρωτοφανή αύξηση και ευεξήγητη στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση αποκαλύπτουν τα νούμερα των εγγραφών και προπαντός των αιτήσεων για εγγραφή σε ιδιωτικά σχολεία. Ο περυσινός χειμώνας, γεμάτος προβλήματα για την ελληνική Παιδεία, φαίνεται πως έστρεψε, αν δεν εξώθησε, σημαντικό αριθμό γονέων στην απόφαση να αποσύρουν ή να μην εγγράψουν καν τα παιδιά τους σε δημόσιο σχολείο, επιλέγοντας την οικονομικά επώδυνη λύση του ιδιωτικού. Το ερχόμενο φθινόπωρο τα πρωτάκια που θα εμφανιστούν σε ιδιωτικά σχολεία θα είναι περισσότερα από ποτέ».

    [07] Μισθολόγιο ένστολων

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας το νέο μισθολόγιο που αυξάνει τις αποδοχές τους».

    [08] Εκλογές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει «την ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να προχωρήσει σε βαθιές τομές στον κρατικό μηχανισμό και τολμηρές μεταρρυθμίσεις στους νευραλγικούς τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του Ασφαλιστικού θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, φιλοδοξώντας να δώσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου χαρακτήρα δημοψηφίσματος».

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ «ως εθνικές εκλογές που έχουν ήδη κριθεί, χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς επιστήμονες και τους έγκυρους στατιστικολόγους η εκλογική αναμέτρηση που -εκτός απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, με τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου να είναι μη αναστρέψιμη υπέρ της Νέας Δημοκρατίας».

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «είναι πλέον κοινό μυστικό ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα διενεργηθούν οι καθοριστικές δημοσκοπήσεις, από τις οποίες θα κριθή τελικώς αν θα γίνουν οι εκλογές. Αν από τις δημοσκοπήσεις αυτές προκύψη προβάδισμα ασφαλείας για τη Νέα Δημοκρατία, το πιθανώτερο είναι ότι θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 23 ή τις 30 Σεπτεμβρίου».


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Saturday, 11 August 2007 - 20:55:21 UTC