Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-11-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/11/2005
  • [02] ΔΕΚΟ
  • [03] Μικροοφειλές
  • [04] Προσλήψεις
  • [05] Σάκης Κεχαγιόγλου

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/11/2005

    Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις 2.812 χωρίς διαγωνισμό. Στο Δημόσιο και στο Στρατό Ξηράς.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μονιμότητα τέλος. Για τις νέες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Λυτρώθηκε η Ελλάδα από τα δεσμά του δημοσίου. Νομοσχέδιο-τομή για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι αλλάζει σε μισθούς - προσλήψεις. Αρχίζει η επανίδρυση του κράτους με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Η Θάτσερ ζει στην Ελλάδα του Καραμανλή!

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κεχαγιόγλου και Γιοσάκης: Αρχινονοί της συμμορίας του παραδικαστικού κυκλώματος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο πόλεμος των ΔΕΚΟ. Συνδικάτα: "Συνταγματικό πραξικόπημα". Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το κυβερνητικό σχέδιο για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέα εποχή για τις ΔΕΚΟ. Τομή στην οργάνωση και τις εργασιακές σχέσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Στον αέρα και οι παλιοί των ΔΕΚΟ. Θύελλα για τον νόμο που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σταδιακός από - ΔΕΚΟ- τισμός στο Δημόσιο. Αρχίζει με τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Δημόσιες Επιχειρήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Όλες οι ανατροπές στις ΔΕΚΟ. Ενώ τίθεται πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων και προβλέπεται η παύση τους αζημίως, όταν παραβιάζουν τον νόμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μεταρρυθμίσεις υψηλών στόχων. ΔΕΚΟ: Σαρωτικές αλλαγές με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανατροπή ΣΟΚ στις ΔΕΚΟ. Απίστευτο: Με νόμο θα καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Επανάστασις στον δημόσιο τομέα. Επιχειρείται πλήρης εξυγίανσις στον χώρο των ΔΕΚΟ.

    ESPRESSO: "Η Σοφία απήγαγε το παιδί μου. Καταγγελία-βόμβα του Θόδωρου Κατσανέβα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιστορική αλλαγή στις δομές των ΔΕΚΟ. Διοίκηση με πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, άρση μονιμότητας, ενισχυμένη εποπτεία της διαχείρισης από το υπουργείο Οικονομίας - Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τέλος της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. Εκτός δημοσίου οι εισηγμένες ΔΕΚΟ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πραξικόπημα σε μισθούς, εργασιακά. Μεσαιωνικός εκσυγχρονισμός στις ΔΕΚΟ.

    Η ΝΙΚΗ: Λαίλαπα στα εργασιακά. Νομοσχέδιο για την άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ.

    PRESS time: Δεν φταίω για τον θάνατο του Ανδρέα. Η Δήμητρα Παπανδρέου απαντά στις καταγγελίες Κατσανέβα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάλεσμα του ΚΚΕ. Κάθετη αντίθεση στο νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ.

    Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αίρεται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ, τι προβλέπεται για τους Ο.Τ.Α.

    TRAFFIC NEWS: Έκρηξη Κοκκίνου εναντίον Τατιάνας. "Δεν απαντάω σε προσωπικά μου θέματα".

    Η ΧΩΡΑ: Κακούργημα γίνεται η μικροοφειλή. Σοβαρότατες αρρυθμίες στην αγορά.

    City Press: Αλλαγές στις ΔΕΚΟ για έλεγχο του κόστους.

    Μetro: Τέλος η μονιμότητα. Ανατροπές στη λειτουργία των ΔΕΚΟ με το νέο νομοσχέδιο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 6+3 αλλαγές στα σχολεία. Από αρχές 2006 σε Α'βάθμια και Β'βάθμια εκπαίδευση.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Εμφύλιος" φοιτητών στο Τ.Ε.Ι. Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λόγω της μη διεξαγωγής ενδοπαραταξιακών εκλογών στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέες τιμές ακινήτων σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

    [02] ΔΕΚΟ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "βαθιές τομές στη λειτουργία των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, που εγκρίθηκε ομοφώνως χθες από την κυβερνητική επιτροπή, παρά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν για επιμέρους ρυθμίσεις του. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπει ιστορικές αλλαγές, όπως την υπαγωγή των κρατικών οργανισμών σε καθεστώς διοίκησης και λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα".

    Η City Press αναφέρει ότι "η Κυβερνητική Επιτροπή οριστικοποίησε τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ. Καραμανλής: Στόχος μας η εξυγίανση και ο περιορισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα περνούν υποχρεωτικά δοκιμαστική περίοδο και δεν θα έχουν μονιμότητα. Σταδιακή προσαρμογή των αποδοχών στις ΔΕΚΟ με εκείνες του ιδιωτικού τομέα, που είναι περίπου οι μισές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να οργανώσει το μέλλον των ΔΕΚΟ, κινδυνεύει όμως να χάσει τον έλεγχο της τρέχουσας διαχείρισης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "νέο τοπίο στους Δημόσιους Οργανισμούς επιχειρεί να διαμορφώσει το νομοσχέδιο που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "με το νομοσχέδιο το οποίο κατήρτισε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, καταργούνται προνόμια διοικήσεων και εργαζομένων και εξασφαλίζονται φθηνότερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "οδυνηρός αιφνιδιασμός για τους εργαζομένους στις λεγόμενες "ζημιογόνες" ΔΕΚΟ ή διαφορετικά στις ΔΕΚΟ που ασκούν κοινωνική πολιτική. Ενώ μέχρι χθες η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως οι όποιες αλλαγές θα αφορούν νεοπροσλαμβανόμενους, με νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα ισοπεδώνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μονιμότητα και μισθούς".

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών συνθηκών για πάνω από 100.000 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ προχωρεί η κυβέρνηση, καταργώντας με νόμο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιτρέποντας έτσι ακόμη και μειώσεις αποδοχών ή κατάργηση κεκτημένων. Καθεστώς ιδιωτικού τομέα και στις απολύσεις προβλέπεται για τους νεοπροσλαμβανομένους".

    Η Espresso επισημαίνει ότι "μόνο κατ' όνομα παραμένουν "δημόσιες" οι κρατικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, που θα λειτουργούν πλέον με όρους ιδιωτικού τομέα: προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ελεύθερες απολύσεις νέων υπαλλήλων, αυστηρή λιτότητα αμοιβών σε επιχειρήσεις με ζημιές, επιβολή εργασιακών σχέσεων διά νόμου, αλλά και αυστηρούς κανόνες για τις διοικήσεις προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τις ΔΕΚΟ που εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή".

    Η Traffic News ισχυρίζεται ότι "εν μέσω χλιαρών ενστάσεων, οι οποίες υπερκαλύφθηκαν τελικά από την έντονη επιθυμία του πρωθυπουργού να προχωρήσει το νέο κύμα των μεταρρυθμίσεων και να επιβληθούν οι νέες ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ, πέρασε χθες από την κυβερνητική επιτροπή με ομοφωνία, το νομοσχέδιο τομή με το οποίο αλλάζει ριζικά το σκηνικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

    Η Press Time υπογραμμίζει ότι "τα πάνω κάτω έρχονται στις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ με νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση. Άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, καταστράγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προσλήψεις από το "παράθυρο", με κατάργηση στην πράξη του ΑΣΕΠ, είναι μερικά από τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο".

    Η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ τονίζει ότι "προσαρμόζονται -εντός εξαμήνου- στους όρους του ιδιωτικού τομέα οι εργασιακές σχέσεις των νεοπροσλαμβανόμενων στις ΔΕΚΟ, με αιχμή την άρση της μονιμότητάς τους, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου που ενέκρινε, χθες, ομόφωνα η κυβερνητική Επιτροπή. Το σχέδιο αυτό χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως "σημαντική τομή για την επανίδρυση του κράτους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "την υπογραφή...10 υπουργών, δηλαδή σύσσωμων των υπουργών που αποτελούν το Υπουργικό Συμβούλιο, φέρει το πρωτοποριακό νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που παρουσιάσθηκε χθες, αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως τομή που επιχείρησε η Κυβέρνησις Καραμανλή από την ημέρα που ανήλθε στην εξουσία. Συγκρινόμενο με όσα συμβαίνουν σήμερα διεθνώς, το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηρισθή ανεπαρκές. Για τα ελληνικά δεδομένα όμως, ισοδυναμεί με επανάσταση".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "σαρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ επιφέρει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικάτων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση επικρίνεται από το ΠΑΣΟΚ για προσχηματική μεταρρύθμιση πίσω από την οποία κρύβονται ανεξέλεγκτες προσλήψεις και απολύσεις, με μείωση των μισθών και για τους παλαιούς εργαζόμενους".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "μία καινούργια επιδρομή εις βάρος των εργασιακών κεκτημένων επεφύλασσε το πολυσυζητημένο σχέδιο για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ που εν μέσω και ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων, Λιάπης και Σουφλιάς κατά Αλογοσκούφη για τις αρμοδιότητες και τα μελλοντικά ρουσφέτια , εγκρίθηκε τελικά ομόφωνα χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ,"αρχίζει με τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Δημόσιες επιχειρήσεις σταδιακά ν΄αποχωρίζεται το Δημόσιο. Εμμέσως πλην σαφώς η Κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα προς την μη μονιμότητα πλέον όσων προσλαμβάνονται στις ΔΕΚΟ. Μια μονιμότητα που ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε αναχρονιστικό θεσμό που ανήκει στον περασμένο αιώνα".

    Η METRO υποστηρίζει ότι "τέλος στη μονιμότητα στο Δημόσιο βάζει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "μεταρρύθμιση εκ βάθρων στις ΔΕΚΟ δρομολογεί η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε χθες στην κυβερνητική επιτροπή σε μια μαραθώνια συνεδρίαση κατόπιν της οποίας επήλθε ομοφωνία. Οι αλλαγές αφορούν στο σύνολο της δομής και λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ νέο εργασιακό καθεστώς εισάγεται για τους νεοπροσλαμβανόμενους".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "βορά στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου ρίχνει η κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μια μεθόδευση ισοπέδωσης των εργαζομένων στις πιο βάρβαρες συνθήκες της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "με καθυστέρηση είκοσι χρόνων εισάγονται και στην Ελλάδα οι επώδυνοι κοινωνικά πειραματισμοί του καθαρού θατσερικού μοντέλου. Με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα, καθιερώνεται καθεστώς ανισοτιμίας εις βάρος των νέων εργαζομένων, τίθενται υπό αμφισβήτηση οι συλλογικές συμβάσεις στις ζημιογόνες επιχειρήσεις (από χθες στον κατάλογο προστίθεται και ο ΟΤΕ, ελέω εθελούσιας εξόδου) και καταργείται το ΑΣΕΠ για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία και στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ επιφέρει το νομοσχέδιο, που ενεκρίθη από την Κυβερνητική Επιτροπή και θα ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Οι ΔΕΚΟ χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές, που το δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών και σε αυτές που μειοψηφεί. Στη δεύτερη περίπτωση δεν θεωρούνται πλέον ως δημόσιο και οι συμβάσεις των νέων υπαλλήλων θα εξομοιωθούν σταδιακά με τα όσα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "τέλος στη μονιμότητα σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ βάζει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή και θα ψηφιστεί στη Βουλή πριν από τον προϋπολογισμό στις αρχές Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, εκτός ΑΣΕΠ παραμένουν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, στις οποίες οι προσλήψεις θα γίνονται με βάση του κανόνες της ελεύθερης αγοράς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "τέλος στη μονιμότητα για τις νέες προσλήψεις των ΔΕΚΟ από την 1-1-2006, αλλά και τετράμηνη περίοδο για αλλαγές στους κανονισμούς προσωπικού των ήδη εργαζομένων στις ζημιογόνες όμως επιχειρήσεις του Δημοσίου, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την εξυγίανση του τρόπου λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι είναι "απίστευτο και όμως αληθινό. Η κυβέρνηση αγνόησε το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις και με νόμο- ακόμη και με υπουργικές αποφάσεις- θα καταργεί συλλογικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Η ανατροπή - σοκ αίρει τη μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Αλλά και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις και για το υφιστάμενο προσωπικό, αφού εντός 4 μηνών αλλάζουν και οι κανονισμοί προσωπικού, πάλι με νόμο. Νεκροθάφτη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποκάλεσε η ΓΣΕΕ το νομοσχέδιο".

    [03] Μικροοφειλές

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "σοβαρές παρενέργειες στην αγορά προκαλεί η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τον κακουργηματικό χαρακτήρα των μικρών οφειλών. Μεγάλα προβλήματα πρόκειται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών".

    [04] Προσλήψεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "νέες θέσεις εργασίας που ανέρχονται στις 1.712 προκηρύχθηκαν και αυτή την εβδομάδα, υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ (ή και εκτός ΑΣΕΠ) και του ΟΑΕΔ. Οι νέες προκηρύξεις αφορούν θέσεις στον ΟΤΕΚ, στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, στην ΕΛΑΣ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε νοσοκομεία και στο ΥΠΕΞ".

    [05] Σάκης Κεχαγιόγλου

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "οι... υπόγειες διαδρομές που ακολουθούσε μέσα στους κόλπους της Δικαιοσύνης ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, αποκαλύπτονται από την δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του. "Χείμαρρος" το κατηγορητήριο, που "πνίγει" τον δικηγόρο, καθώς χαρακτηρίζεται ως αρχηγός συμμορίας, την οποία είχε συγκροτήσει κατά την περίοδο 2000-2004".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 30 November 2005 - 17:04:14 UTC