Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-11-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/11/2005
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Βασικός μέτοχος
  • [04] Κοντομηνάς
  • [05] Συνταξιούχοι
  • [06] Σκανδαλολογία
  • [07] Δικαιοσύνη
  • [08] ΔΕΚΟ
  • [09] Συλλογικές Συμβάσεις
  • [10] Μισθοί - Συντάξεις
  • [11] ΣΔΙΤ
  • [12] Συνέντευξη
  • [13] F-16
  • [14] ΟΑΕΔ
  • [15] Τιτλοποίηση οφειλών

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/11/2005

    Η διαφθορά στους κόλπους της Δικαιοσύνης, η συνέντευξη ως κριτήριο πρόσληψης στο Δημόσιο, οι διαπραγματεύσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η τιτλοποίηση οφειλών προς το δημόσιο και η αγορά των F-16 είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για 7.800 νέες θέσεις. Νέο πρόγραμμα για ανέργους έως 30 ετών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αποκαλύφθηκε πανηγυρικά. Άθλια προβοκάτσια εις βάρος της ΝΔ.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Θεατρική παράσταση. Κατακεραύνωσαν το ΠΑΣΟΚ Παυλόπουλος και Ρουσόπουλος στη Βουλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι απειλές δεν περνούν. Αν. Παπαληγούρας: Θα φθάσω μέχρι τον πάτο του βαρελιού.

    Η ΑΥΓΗ: Ψήφισαν το ασυμβίβαστο, τώρα το γελοιοποιούν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αιχμάλωτοι οικονομικών συμφερόντων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Έλεγχο στα αποθεματικά της "INTERAMERICAN" από το ΣΔΟΕ και την Ανεξάρτητη Αναλογιστική Αρχή. Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον απατεώνα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Περισσότερη λιτότητα. Το πολύ 2,5% οι αυξήσεις μισθών το 2006. Τι υπόσχεται στην ΕΕ η κυβέρνηση για να μειωθούν τα ελλείμματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οικογενειακό επίδομα και στους δύο συνταξιούχους. Εισήγηση στο ΣτΕ ύστερα από προσφυγή συνταξιούχου του ΙΚΑ.

    ΕΘΝΟΣ: Έγγραφα ντροπής για τα F-16. Διέγραψαν το "βέτο" του αρχηγού της αεροπορίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νόμο Ευρωπαϊκών επιταγών για τα ΜΜΕ ψήφισαν οι ΝεοΔημοκράτες βουλευτές τραγουδώντας... Μέτοχέ μου αγιάτρευτε και καημέ μου μεγάλε

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 7.800 νέες θέσεις εργασίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η αλήθεια για τη συνέντευξη στις προσλήψεις. Η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η διαφθορά καλπάζει, αλλά... Συνέντευξη: Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Παξινός ξεσπάει.

    ΕΣΤΙΑ: Η εξυγίανσις της Δικαιοσύνης. Επιβεβλημένη η στάσις του κ. Παπαληγούρα.

    ESPRESSO: "Ήμουν νεκρή για 6 λεπτά. 42χρονη έφυγε από τη ζωή και αναστήθηκε. Η Ελισάβετ Τριφύλλη αφηγείται στην "Espresso " την απίστευτη εμπειρία της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε αναμέτρηση ΓΣΕΕ - εργοδότες για τους μισθούς. Πολιτική ένταση στη διαπραγμάτευση για τις νέες συλλογικές συμβάσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανοίγει για την κυβερνητική πολιτική... Νέο "μέτωπο" για μισθούς και συντάξεις. Αυξήσεις άνω του πληθωρισμού διεκδικούν ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Έκτακτα μέτρα για 2 δισ. ευρώ το 2006. Νέο χαστούκι για την τιτλοποίηση.

    Η ΝΙΚΗ: Ρηγίλλης - γκέιτ. Άνω - κάτω η Νέα Δημοκρατία από ένα... FAX.

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Και 6 αρεοπαγίτες μπλεγμένοι στα γρανάζια του "μαύρου " χρήματος. Δικαιοσύνη: Μαίνεται αδυσώπητος ο πόλεμος της "κάθαρσης" με έπαθλο τον έλεγχο του χώρου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε ρόλο πλασιέ πολυεθνικής. Αυτοδιοίκηση και Εκπαίδευση.

    TRAFFIC NEWS: Η μάνα της καλλονής της Βέροιας μιλάει στην "t": Θα σκοτώσω το δολοφόνο της κόρης μου.

    Η ΧΩΡΑ: Το θρίλερ του γαλάζιου φαξ. Ποιος καρφώνει ποιον στη ΝΔ.

    City Press: Η συνέντευξη στο στόχαστρο.

    Μetro: Νέο καθεστώς στις ΔΕΚΟ. Με ιδιωτικές συμβάσεις θα γίνονται οι νέες προσλήψεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αλλαγές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ανοίγει η συζήτηση για νέο νόμο- πλαίσιο.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Ψαλίδι" στα κονδύλια σεισμολόγων. Ελλείψεις εξοπλισμού αξίας 400.000 ευρώ στο Σεισμολογικό Κέντρου του ΑΠΘ καταγγέλλει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Π. Χατζηδημητρίου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πίσω από την ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας. "Μην αγγίζετε τα σύνορα στα Βαλκάνια".

    [03] Βασικός μέτοχος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "θέλοντας ο βλάχος μη θέλοντας ο Ζωγράφος έγινε ο Χριστός με κόκκινα τσαρούχια", λέει για αυτές τις περιπτώσεις ένα βλάχικο ρητό. Ποιώντας την ανάγκη , φιλοτιμία αναγκάσθηκε η Κυβέρνηση να φέρει νέο νόμο για τον Βασικό μέτοχο στη Βουλή και να τον ψηφίσει, αφού απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ που οι βουλευτές αποχώρησαν".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση με ερμηνευτικά κόλπα εις βάρος του άρθρου 14 του Συντάγματος και το ΠΑΣΟΚ με κορώνες και αποχώρηση "επί της διαδικασίας" επιχείρησαν να συγκαλύψουν χθες στη Βουλή τη γελοιοποίηση του Συντάγματος. Οι υπουργοί και τα στελέχη της ΝΔ παρουσίασαν την κατάργηση του νόμου για τον "βασικό μέτοχο" ως...εφαρμογή του Συντάγματος (ό,τι ακριβώς έλεγαν όταν ψήφιζαν τον νόμο! ). Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί ....κατήργησε τον νόμο, τον οποίο όμως έχει πολεμήσει λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ!".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι "νόμος του κράτους είναι από χθες το απόγευμα ο Βασικός Μέτοχος, που ψηφίστηκε από την ολομέλεια του σώματος εν μέσω διαξιφισμών και αντιπαραθέσεων".

    [04] Κοντομηνάς

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "κάθε μέρα που περνάει, όλο και ΣΦΙΓΓΕΙ περισσότερο ο κλοιός γύρω από τον απατεώνα Κοντομηνά...Ύστερα μάλιστα από την ΕΡΕΥΝΑ που διέταξε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, θεωρείται, πλέον σίγουρο, ότι η αρχή του τέλους για τον Κοντομηνά έφθασε...".

    [05] Συνταξιούχοι

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "οικογενειακό επίδομα και για τους δύο συζύγους συνταξιούχους του ΙΚΑ αναμένεται να ζητήσει ο αρμόδιος εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, προτείνοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο να αλλάξει το ισχύον καθεστώς".

    [06] Σκανδαλολογία

    Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι "ποικίλες υπήρξαν οι αντιδράσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα που προέκυψε, χθες με το ανυπόγραφο φαξ που έφτασε στα γραφεία τριών αντιπολιτευόμενων εφημερίδων".

    H ESPRESSO προσθέτει ότι " η προσπάθεια συντήρησης του νοσηρού κλίματος των τελευταίων ημερών, που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς σχεδόν καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας απίστευτες ιστορίες. Εδώ και δύο ημέρες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία σέρνεται μια νέα φήμη, που εμπλέκει υφυπουργό και αφορά στην προσωπική ζωή του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι " σκοτεινοί κύκλοι πλαστογράφησαν επιστολή η οποία εστάλη δήθεν από το fax του Γραμματέα της ΚΟ κ. Σταύρου εις βάρος υφυπουργού. Τη "βρωμιά" αποκάλυψαν δημοσιογράφοι της "Ελευθεροτυπίας"!

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "σφοδρή ανησυχία στη βάση της φιλελεύθερης παράταξης από τα άγρια μαχαιρώματα στην κορυφή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το φαξ με στοιχεία σε βάρος υφυπουργού που εστάλη από γραφεία της ΝΔ στη Βουλή πυροδοτεί εκ νέου εντάσεις".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "ωσάν κεφαλές της "Λερναίας Ύδρας" αναπαράγονται καθημερινώς τα εσωκομματικά μέτωπα στη ΝΔ και οι καταγγελίες για σκάνδαλα, καταρρακώνοντας την αξιοπιστία και τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης Καραμανλή".

    [07] Δικαιοσύνη

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "αυτά που δεν έγιναν επί ΠΑΣΟΚ, γίνονται τώρα. Κάποιοι αποδίδουν την εκστρατεία εξυγιάνσεως της Δικαιοσύνης στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Ασφαλώς έχουν συμβάλει και αυτές. Όμως αποκαλύψεις πάντα υπήρχαν. Αλλά δεν υπήρχε η πολιτική βούλησις να διερευνηθούν. Αυτήν την βούληση επιδεικνύει σήμερα η Κυβέρνησις Καραμανλής, δια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρα. Και όσοι τον μέμφονται για δήθεν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ας αναλογισθούν τις δικές του ευθύνες για την πολυετή αδράνειά της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "όλοι , λίγο πολύ, γνωρίζουμε τι καπνό φουμάρει ο καθένας, δηλώνει με νόημα, καταγγέλλει παρανομίες, ανεπάρκειες θεσμών και προσώπων και αναγγέλλει θεσμική παρέμβαση κατά της διαφθοράς "που ενισχύεται από τη θεσμική ανεπάρκεια και την παρεξουσία". Ο Δ. Παξινός προτείνει πλήρη οικονομικό έλεγχο "πόθεν έσχες" και τραπεζικών λογαριασμών, λέει όχι στον διορισμό συνταξιούχων δικαστών στον κρατικό μηχανισμό και καταδικάζει τα τηλεδικεία".

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι "νέο "μπαμ" γίνεται αυτές τις μέρες στη Δικαιοσύνης με την επέκταση των ποινικών διώξεων υψηλόβαθμων δικαστικών και δικηγόρων στο πλαίσιο της έρευνας του Αρείου Πάγου για τα παραδικαστικά κυκλώματα και τη στημένη (μη) απονομή Δικαιοσύνης. Το δράμα φαίνεται ότι έχει πολλές ακόμη πράξεις, καθώς οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης παίρνουν τη μορφή καταιγίδας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "όποιος κι αν είναι, από όποιο χώρο κι αν προέρχεται δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις. Θα πέσουν κεφάλια! Αν είναι να κουκουλωθεί έστω και μία υπόθεση διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης, εγώ δεν θα έχω λόγο να είμαι υπουργός. Αυτό επαναλαμβάνει με αποφασιστικότητα και σε όλους τους τόνους τις τελευταίες ημέρες στους συνομιλητές του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας , ο οποίος με την επιμονή του να αποκαθάρει τη Δικαιοσύνη από τους επίορκους βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των παραδικαστικών κυκλωμάτων".

    [08] ΔΕΚΟ

    Η METRO γράφει ότι "τις βασικές αρχές του εργασιακού καθεστώτος στον ιδιωτικό τομέα θα ακολουθήσουν, μετά το σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται, οι νέες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ".

    [09] Συλλογικές Συμβάσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "μία από τις πλέον κρίσιμες διαπραγματεύσεις, για το επίπεδο των κατώτατων ορίων σε μισθούς και ημερομίσθια του ιδιωτικού τομέα, ξεκινάει σήμερα με την αποστολή του κειμένου καταγγελίας της ισχύουσας σύμβασης στις εργοδοτικές οργανώσεις των βιομηχάνων, των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών".

    [10] Μισθοί - Συντάξεις

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση πιεζόμενοι από τις Βρυξέλλες αλλάζει σήμερα τον προϋπολογισμό που παρουσίασε προ μηνός. Βάζει σε δεύτερη μοίρα την τιτλοποίηση - που κατ΄ουσίαν απορρίφθηκε- και μεταφέρει το βάρος της μείωσης των ελλειμμάτων στους μισθούς και στις συντάξεις. Οι αυξήσεις του 2006 θα κινούνται γύρω από το 2,5% (από 3,6%) και 4% αντίστοιχα εφέτος). Το τελικό ύψος θα καθορισθεί τον Δεκέμβριο με την εισοδηματική πολιτική".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "ένα νέο μέτωπο, ανοίγει για την κυβέρνηση: πρόκειται για την μάχη των μισθών και των συντάξεων, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2006".

    [11] ΣΔΙΤ

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ " μία καραμπινάτη περίπτωση που αποδεικνύει το χαρακτήρα των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποκαλύπτει σήμερα ο "Ριζοσπάστης". Ο Δήμος Τρικάλων , η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και ο ΟΑΕΔ μπαίνουν στην υπηρεσία της πολυεθνικής εταιρίας "Cisco Systems" ("Σίσκο Σίστεμς"- δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου), για τη διοργάνωση εξάμηνου σεμιναρίου που θα "εκπαιδεύει" τους πελάτες της να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της".

    [12] Συνέντευξη

    H CITY PRESS γράφει : "Γ. Παπανδρέου προς κυβέρνηση: πάρτε πίσω τη "γαλάζια" συνέντευξη. Απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσλήψεις στην Πυροσβεστική: υπερεκτιμημένο το κριτήριο της συνέντευξης και αμφισβητούμενης αξιοπιστίας η όλη διαδικασία. Εκπρόσωποι πυροσβεστών: θέλουμε αξιοκρατικές προσλήψεις με πανελλήνιες εξετάσεις και όχι ρουσφετολογικούς διορισμούς. Παπαντώνης Κωνσταντίνος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών: Η συνέντευξη τροχοπέδη για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η συνέντευξη, ως ένα από τα κριτήρια πρόσληψης υπαλλήλων στο Δημόσιο, η οποία διενεργείται μέσω ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το σχετικό νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, δεν θίγεται από τις παρατηρήσεις του ΣτΕ που αφορούν στο Προεδρικά Διάταγμα για τη συνέντευξη στις προσλήψεις πυροσβεστών. Η γενίκευση την οποία επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ καταρρίπτεται από τις ίδιες τις ισχύουσες διατάξεις".

    [13] F-16

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "σε μέγα σκάνδαλο εξελίσσεται η συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας ως προς την αγορά των F-16. Από τη μια αγνοεί σχόλιο-κρίσιμη επισήμανση του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας για παραγγελία βασικού συστήματος (LONG SHOT) που αυξάνει την εμβέλεια των όπλων, δίνοντας φτερά στις βόμβες ελευθέρας πτώσεως ΜΚ-83, CBU -58 και CBU-71. Από την άλλη το υπουργείο Άμυνας εκδίδει επίσημες ανακοινώσεις με επιχειρήματα υπέρ του τρόπου αγοράς των F-16 που αυτούσια περιλαμβάνονται σε non paper της κατασκευάστριας εταιρίας Lock-heed που πριν από ημέρες είχε κυκλοφορήσει στον Τύπο μέσω e-mail".

    [14] ΟΑΕΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για 7.800 νέους ανέργους μέχρι 30 ετών προωθεί ο ΟΑΕΔ σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, πρόκειται για νέο στοχευμένο πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας που αφορά νέους έως 30 ετών για χρονικό διάστημα 24 μηνών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ειδικό πρόγραμμα για την ένταξη 7.800 ανέργων στην αγορά εργασίας προωθείται- σύμφωνα με πληροφορίες- ο ΟΑΕΔ".

    [15] Τιτλοποίηση οφειλών

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε μεγαλύτερες περικοπές στις αυξήσεις μισθών και σε πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου καταφεύγει η κυβέρνηση, μετά το "όχι " των Βρυξελλών στα λογιστικά της τεχνάσματα για τη μείωση του ελλείμματος του 2006".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 3 November 2005 - 21:42:28 UTC