Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-10-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/10/2005
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Φάρμακα για τον ιό της γρίπης
  • [04] Εντάξεις στα σχέδια πόλης-Αυθαίρετα
  • [05] Στεγαστικά-Καταναλωτικά δάνεια
  • [06] Τραπεζοϋπάλληλοι
  • [07] Δημόσιοι υπάλληλοι
  • [08] Κυβέρνηση
  • [09] Συνέντευξη Σπηλιωτόπουλου
  • [10] Συνέντευξη Πάγκαλου
  • [11] ΔΕΚΑ
  • [12] Έγκλημα
  • [13] ΠΓΔΜ
  • [14] Ασφαλιστικό
  • [15] Καταγγελίες κατά Κοντομηνά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/10/2005

    Ο ιός της γρίπης των πτηνών, οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης, τα καταναλωτικά - στεγαστικά δάνεια και οι αλλαγές που μελετά η κυβέρνηση για τις προαγωγές και το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εντός σχεδίου 100.000 στρέμματα στην Αττική. Νομιμοποιούνται 20.000 κτίσματα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εφάπαξ ενιαίο για όλους τους υπαλλήλους. Τι προβλέπει η σχετική διάταξη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προαγωγές με νέα κριτήρια. Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 2.000.000.000 έκλεψε το 1985 ο απατεώνας Κοντομηνάς από τα αποθεματικά της "INTERAMERICAN".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέο σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο. Εντός του Νοεμβρίου ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

    ΕΘΝΟΣ: Ξέσπασε πόλεμος για τα φάρμακα. Οι ισχυρές χώρες αφήνουν χωρίς αντιγριπικά τις φτωχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χθες, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κκ Άνθιμος, επ' ευκαιρία της επετείου των Μακεδονομάχων απ' την Αχειροποίητο κήρυξε τον πόλεμο για τα Σκόπια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γόρδιος δεσμός το Ασφαλιστικό. Ενώ το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αντιμέτωπο με τη συνεχή αιμορραγία των ταμείων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύγκρουση με τα συμφέροντα. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος: Μιλάει για πρώτη φορά και δηλώνει αποφασισμένος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτει: Με καπέλο τα δάνεια στην Ελλάδα.

    ΕΣΤΙΑ: Πλησιάζει ο ανασχηματισμός. Πιθανολογείται μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

    ESPRESSO: "Φιλόσοφος ή απάτη ο Λιαντίνης;" Συνέντευξη-βόμβα του προσωπογράφου του καθηγητή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ράλι 75 ημερών για φτηνά στεγαστικά. Ποιες παγίδες κρύβουν οι προσφορές.

    TRAFFIC NEWS: Εμπόριο διαμαντιών πίσω από το συμβόλαιο θανάτου. Μαφιόζικο χτύπημα με τρεις νεκρούς στο Αίγιο.

    Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: Οι 17 προϋποθέσεις για να γίνουν νόμιμα. Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου.

    City Press: Αποκλειστική συνέντευξη: Έκρηξη Πάγκαλου.

    METRO: Νέες απεργίες για την εθελουσία έξοδο. Σε θέση μάχης οι τραπεζικοί για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Εθνικής Τράπεζας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα τιμολόγια της... μίζας. Οι ελληνοβουλγαρικοί δρόμοι του λαθρεμπορίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παγκόσμια υστερία για τη γρίπη. Δραστικά μέτρα παίρνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

    [03] Φάρμακα για τον ιό της γρίπης

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "υπό την απειλή της γρίπης των πτηνών, εξαντλούνται στη χώρα μας τα αποθέματα του κοινού αντιγριπικού εμβολίου, ενώ το "Tamiflu" έχει ήδη εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. Άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σπεύδουν να εμβολιαστούν, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν να κάνουν το εμβόλιο όσοι πραγματικά το χρειάζονται. Πάντως, σε περίπτωση ελαχιστοποίησης των αποθεμάτων, προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του σχεδίου "Περσέας", να δοθεί στους φαρμακοποιούς λίστα προτεραιότητας με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού".

    [04] Εντάξεις στα σχέδια πόλης-Αυθαίρετα

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι «νομοθετική ρύθμιση και για τα εκτός σχεδίου κτίσματα, ώστε να περιοριστούν και εκεί οι διεκδικήσεις του Δημοσίου, προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου στη χώρα μας, η οποία σημειωτέον είναι η μοναδική στην Ε.Ε. που δεν διαθέτει Κτηματολόγιο μέχρι σήμερα! Ήδη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, το έχει προαναγγείλει και θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα έως τα τέλη του 2005 τη ρύθμιση εκείνη που αφορά στη "νομιμοποίηση" των εκτός σχεδίου κτισμάτων κατά τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, ώστε να μη χαθούν τα δικαιώματα των πολιτών».

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι «στο σχέδιο πόλης θα ενταχθούν περίπου 100.000 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε συνολικά 26 δήμους και κοινότητες της Ανατολικής Αττικής που αντιμετωπίζουν εκρηκτικό πρόβλημα αυθαίρετης δόμησης. Οι εντάξεις, που προωθούνται με γοργούς ρυθμούς, αφορούν 18 δήμους και 9 κοινότητες της Ανατολικής Αττικής, της περιοχής που καταγράφει τους μεγαλύτερους ρυθμούς οικιστικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια».

    [05] Στεγαστικά-Καταναλωτικά δάνεια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "με καπέλο, που προσεγγίζει και τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με την ευρωζώνη, δανείζουν οι ελληνικές τράπεζες τους πελάτες τους (επιχειρήσεις και καταναλωτές) σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Θέμα υψηλών επιτοκίων θέτουν και οι καταναλωτικές οργανώσεις. Κατηγορούν επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης ότι δεν ενεργοποιεί δικαστικές αποφάσεις, που έχουν κρίνει παράνομες τις χρεώσεις τραπεζών σε βάρος πελατών τους".

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τον τελευταίο καιρό οι τράπεζες, προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από την έκρηξη της ζήτησης στεγαστικών δανείων που έχει ημερομηνία λήξης ύστερα από 75 ημέρες, την 31η Δεκεμβρίου 2005. Όπλα των τραπεζών το μπαράζ των προσφορών, οι μειώσεις στο κόστος του δανεισμού, αλλά και νέα προϊόντα που λανσάρουν στην αγορά".

    [06] Τραπεζοϋπάλληλοι

    Το METRO γράφει ότι «σε θέση μάχης οι τραπεζικοί για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Εθνικής Τράπεζας. Στους δρόμους κατεβαίνουν και πάλι οι τραπεζικοί υπάλληλοι, ξεκινώντας νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων, ως μέσο αντίδρασης σε σχεδιασμούς προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου».

    [07] Δημόσιοι υπάλληλοι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι «ενιαίο εφάπαξ για όλους τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε εποπτευόμενους οργανισμούς του Δημοσίου (οργανισμοί και ΝΠΔΔ) προωθεί με σχετική διάταξη νόμου το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Η διάταξη αναμένεται να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο απασχόλησης και το οποίο αναμένεται να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα».

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «η επιτροπή που μελετά τις αλλαγές στο νέο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης προτείνει την εισαγωγή σειράς αντικειμενικών, ουσιαστικών κριτηρίων, ενώ ρόλο για την ανέλιξη των υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης θα έχει και το κριτήριο της προσωπικής συνέντευξης. Με το νέο βαθμολόγιο καθορίζονται με σαφήνεια τα κριτήρια βάσει των οποίων θα εξελίσσονται οι υπάλληλοι, με συγκεκριμένη μοριοδότηση για καθένα από αυτά».

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αποκαλύπτει ότι «η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προσανατολίζεται στις εξής τελικές αλλαγές: 1) Τα μόρια για τις προαγωγές στο Δημόσιο κατανέμονται ως εξής: α) Ο συντελεστής βαρύτητας στη βαθμολογία της προσωπικής συνέντευξης από υπηρεσιακό συμβούλιο, θα μειωθεί στο 10% αντί του ποσοστού 20% της αρχικής πρότασης. β) Τα ουσιαστικά κριτήρια θα βαθμολογούνται με 50%. γ) Τα αντικειμενικά κριτήρια 40%. 2) Η συνέντευξη θα γίνεται από υπηρεσιακό συμβούλιο με επικεφαλής γενικό διευθυντή. 3) Οδηγός για τη βαθμολογία των υποψηφίων στα ουσιαστικά κριτήρια θα είναι οι εκθέσεις αξιολόγησης της τελευταίας 8ετίας. 4) Δεν θα γίνουν νέες κρίσεις τον προσεχή Ιανουάριο όπως ζητάει η ΑΔΕΔΥ».

    [08] Κυβέρνηση

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ «το πιθανώτερο λοιπόν, είναι ότι κατά την διάρκεια της τετραετίας ο Πρωθυπουργός θα προβή σε έναν και μόνον ανασχηματισμό, διορθωτικού χαρακτήρος. Και κατά πάσαν πιθανότητα θα τον προγραματοποιήση μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, τον Δεκέμβριο 2005. Δηλαδή λογικά ο ανασχηματισμός πρέπει να αναμένεται τον Ιανουάριο 2006».

    [09] Συνέντευξη Σπηλιωτόπουλου

    Στην πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ασκεί δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ που, όπως επισημαίνει, είναι ο κύριος εκφραστής των οικονομικο-πολιτικών συμφερόντων, τα οποία επιτίθενται σήμερα στην κυβέρνηση. Υπογραμμίζει πως η απάντηση στη διαπλοκή είναι μόνο η μετωπική σύγκρουση. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μιλάει για τα ελληνοτουρκικά και στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα: "Πλήρης ένταξη σημαίνει πλήρης συμμόρφωση με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες για την προώθηση ορισμένων προμηθειών τα τελευταία χρόνια που ζημίωσαν το Δημόσιο χωρίς ουσιαστικά οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σημειώνει πως η Εξεταστική Επιτροπή δεν "έκλεισε" αλλά βρίσκεται εν αναμονή του ανοίγματος λογαριασμών στην Ελβετία. Εξαγγέλλει την αναμόρφωση και σύντομη εφαρμογή ενός στρατιωτικού μισθολογίου με βασικό μηνιαίο μισθό ανθυπολοχαγού στα 860 ευρώ".

    [10] Συνέντευξη Πάγκαλου

    Σε συνέντευξή του στη City Press ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος τονίζει ότι "ο Καραμανλής θα προτιμήσει να συντριβεί το 2008 παρά να χάσει τις εκλογές νωρίτερα. Αναπόφευκτες οι νέες βαρύτατες φορολογίες το 2006. Στο Σκοπιανό οι ΗΠΑ μας αντιμετωπίζουν σαν τον "καλό τους δούλο". Δυστυχώς, διαφαίνεται η τουρκοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής".

    [11] ΔΕΚΑ

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων κάθονται ο πρώην πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), που συντέλεσε στην πλήρη "καταβύθιση" του Χρηματιστηρίου την κρίσιμη προεκλογική περίοδο του 2000. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι φέρονται κατά το χρονικό διάστημα από τις 9 Μαρτίου του 2000 μέχρι τις 10 Απριλίου του ιδίου έτους να προέβησαν σε μαζικές αγορές μετοχών συγκεκριμένων κρατικών επιχειρήσεων, όπως του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, της Εθνικής και Εμπορικής Τράπεζας, δημιουργώντας τεχνητή ρευστότητα".

    [12] Έγκλημα

    H TRAFFIC γράφει ότι «πρωτοφανές σοκ έχει προκαλέσει το άγριο τριπλό έγκλημα που σημειώθηκε προχθές το βράδυ στην περιοχή Βαλτάκι του Λόγγου Αιγαίου. Όλα δείχνουν πως ο δράστης ήταν επαγγελματίας δολοφόνος».

    [13] ΠΓΔΜ

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΡΗ ΩΡΑ «"εφόσον θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα που θα είναι εξολοκλήρου σε βάρος της πατρίδας μας, είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας και όλος ο λαός θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας", δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

    [14] Ασφαλιστικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι «τον ... γρίφο της επαρκούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας καλούνται να λύσουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ενόψει της παρουσίασης του νέου κρατικού αλλά και του κοινωνικού προϋπολογισμού. Οι συναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν απαντήσεις σε ζητήματα που στην πλειονότητά τους, ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες το Ασφαλιστικό».

    [15] Καταγγελίες κατά Κοντομηνά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "Ούτε μια φορά από την σύσταση της κλεφτο-INTERAMERICAN το υπουργείο Εμπορίου δεν έκανε ουσιαστικό έλεγχο παρά το οφθαλμοφανές γεγονός ότι υπήρχε κάθε χρόνο προκλητικότατη δυσαρμονία στη σχέση μεταξύ ασφαλίστρων και αποθεματικών. Πιάστε τους κύριε Εισαγγελέα. Οι λαδωμένοι του υπουργείου Εμπορίου κατάπιναν -μαζί με το λάδωμα- και τα ψεύτικα στοιχεία που τους προσκόμιζε για τα ψεύτικα αποθεματικά, κάθε χρόνο ο αναλογιστής που τα ήλεγχε και που ήταν έμμισθος υπάλληλος του Κοντομηνά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 17 October 2005 - 21:25:49 UTC