Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-10-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/10/2005
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Τουρκία-ΕΕ
  • [04] Προϋπολογισμός 2006
  • [05] Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ
  • [06] Ένοπλες Δυνάμεις
  • [07] Αντεργατική πολιτική
  • [08] Προσλήψεις
  • [09] Νομαρχιακές εκλογές
  • [10] Ανεργία
  • [11] Κράτος - Εκκλησία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/10/2005

    Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2006 και η ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Διαβατήριο made in USA στην Άγκυρα. Ανατολίτικο παζάρι και με αμερικανικό δάκτυλο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ξέσπασμα Καραμανλή στην ΚΟ: Ως εδώ και μη παρέκει.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Καμία ανοχή στη διαφθορά. Έκρηξη Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις ανά υπουργείο. Όλος ο οικονομικός προγραμματισμός της κυβέρνησης για το 2006.

    Η ΑΥΓΗ: Τουρκία - Ευρώπη: πορεία σε ναρκοπέδιο. Με την παρέμβαση των ΗΠΑ η συμφωνία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Όλοι οι υποψήφιοι νομάρχες που υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία. Αναλυτικά όλα τα ονόματα και το παρασκήνιο των επιλογών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πώς η Κοντολίζα Ράις έσωσε τον Τ. Ερντογάν. Συμφωνία ΕΕ και Άγκυρας για έναρξη διαπραγματεύσεων. Π. Μολυβιάτης: "Ιστορική στιγμή". ΠΑΣΟΚ: "Υποχωρήσατε".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Οι αυξήσεις που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

    ΕΘΝΟΣ: Συνδικάτα στο στρατό με απόφαση δικαστηρίου. Ετυμηγορία σταθμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λίγο έλειψε να τους πλακώσει στα... καντήλια. Ξύπνησε το Καραμανλικό "ηφαίστειο" και έξαλλος ο πρωθυπουργός τα 'ψαλε στους βουλευτές του και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Αντιπολίτευση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Σαφής προειδοποίηση του Κ. Καραμανλή προς υπουργούς, βουλευτές και στελέχη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εισιτήριο στην Τουρκία με... αμερικανική βίζα. Όλο το παρασκήνιο της χθεσινής συμφωνίας για την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: HOS GELDIN αλλά... γιαβάς γιαβάς. Η Τουρκία δέχθηκε όρους - Αρχίζουν διαπραγματεύσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Δημοσιονομικό αδιέξοδο. Αποτυχία εκτελέσεως του Προϋπολογισμού 2005.

    ESPRESSO: Ερωτικό σκάνδαλο με ανώτατο στέλεχος της ΝΔ. Δικογραφία-φωτιά συγκλονίζει τον πολιτικό κόσμο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προϋπολογισμός στα μέτρα των Βρυξελλών. Νέα βάρη στα φυσικά πρόσωπα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Άρση αδιεξόδου για έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από την πλευρά των "25". "Υπέκυψε" η Αυστρία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συμβιβασμός στην πλάτη της Κύπρου. Πώς πήρε το ευρωπαϊκό ναι η Τουρκία.

    Η ΝΙΚΗ: Φόρεσαν φέσι στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ επέβαλαν τη θέλησή τους για την Τουρκία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ταξικές Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα: Αγωνιστικό φράγμα στην αντεργατική "διευθέτηση".

    TRAFFIC NEWS: Η Μαντόνα αγοράζει τη βίλα του Πολατοφ. Είχε φιλοξενηθεί στο παρελθόν.

    Η ΧΩΡΑ: Τι θα πάρουν μισθωτοί, συνταξιούχοι. Όλες οι αυξήσεις που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2006.

    City Press: Ευρωπαϊκή Ένωση: Τουρκική ένταξη, ελληνική απουσία.

    METRO: Ιστορικός συμβιβασμός. Έβαλε νερό στο κρασί της η Τουρκία μετά από ένα διπλωματικό θρίλερ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η ρύπανση ρίχνει τις τιμές. Μελέτη για τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Στο απυρόβλητο ασυνείδητοι ταξιτζήδες. Μόνο στα χαρτιά επιτροπή του υπ. Μεταφορών ελέγχει τις υποθέσεις ανεξέλεγκτων οδηγών ταξί.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μάχη για πέρασμα Τουρκίας. Διαβουλεύσεις ως τα μεσάνυχτα.

    [03] Τουρκία-ΕΕ

    Η METRO υποστηρίζει ότι "σε ιστορική συμφωνία για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των "25", μέσα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις, οι οποίες τελεσφόρησαν μετά και την παρέμβαση των ΗΠΑ, που άσκησαν αφόρητες πιέσεις προς την Αυστρία αλλά και προς τη βρετανική προεδρία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης".

    Η City Press αναφέρει ότι "εξατμίστηκε" η ελληνική διπλωματία μπροστά στις πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ. Πλήρης ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης και του κ. Μολυβιάτη από τη βρετανική προεδρία, που επέβαλε την ολοκληρωμένη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Ξεκίνημα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με στόχο την ενίσχυση της Τουρκίας και τη διαρθρωτική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωμές παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον σε όφελος της Άγκυρας. Η Αυστρία πέτυχε τη σύνδεση της πραγματοποίησης της ένταξης με τη μελλοντική δυνατότητα της ΕΕ να απορροφήσει τη νέα χώρα-μέλος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η Τουρκία πήρε χθες από την ΕΕ το πολυπόθητο εισιτήριο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όμως, θα είναι οι δυσκολότερες που γίνονται με υποψήφια χώρα και προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν από 10 έως 15 έτη. Σε σκληρές διπλωματικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν, καθοριστική ήταν η παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις υπέρ της Άγκυρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "η Τουρκία αποδέχθηκε χθες το σκληρό πλαίσιο της ΕΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, με τον Ερντογάν να πανηγυρίζει. Με τέσσερις σημαντικούς όρους, που ικανοποιούν Ελλάδα και Κύπρο -είχαν θέσει "κόκκινη" γραμμή σ' αυτούς- ο υπουργός Εξωτερικών Γκιουλ ανεχώρησε για το Λουξεμβούργο για την τελετή έναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων, με τον Βρετανό υπ. Εξωτερικών να πρωτοστατεί υπέρ της Τουρκίας, την Αυστριακή ομόλογό του να αντιδρά και με την πίεση και βοήθεια της Κοντολίζα Ράις στην Τουρκία, έληξε αισίως αργά χθες το βράδυ".

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "έπειτα από σκληρές πιέσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις επετεύχθη συμβιβασμός στην Ευρώπη και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας θα αρχίσουν κανονικά. Για να επιτευχθεί αυτό όμως, χρειάστηκε άλλη μία υποχώρηση στο παρά πέντε από την Κύπρο. Με δήλωση των "25" αναγνωρίστηκε στην Τουρκία το δικαίωμα βέτο σε ενδεχόμενη προσπάθεια της Κύπρου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ελληνικές πηγές χαρακτήριζαν το θέμα "περί όνου σκιάς". Ωστόσο ήταν η ελληνική πλευρά που έθεσε το θέμα στις διαπραγματεύσεις προκαλώντας την αδιάλλακτη στάση του κ. Ερντογάν".

    Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "σε συμφωνία, ύστερα από σκληρά παζάρια, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατέληξαν χθες το βράδυ η ΕΕ και η Τουρκία. Αποφασιστικές υπήρξαν οι παρεμβάσεις της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία ύστερα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας πρώτα, κατόπιν της Αυστρίας και μετά της Λευκωσίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "η κάμψη των αυστριακών αντιρρήσεων -με τη ...συμβολή δήλωσης Ντελ Πόντε περί πλήρους συνεργασίας της Κροατίας με το ICTY- και η συμφωνία για το άρθρο 5 που "αγγίζει" την Κύπρο οδήγησε χθες το απόγευμα σε άρση του αδιεξόδου επί του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο μέχρι αργά χθες το απόγευμα οι "25" ανέμεναν την αναχώρηση του τουρκικού αεροπλάνου προς το Λουξεμβούργο".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "η Τουρκία πέτυχε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξής της στην ΕΕ. Χρειάστηκε να προηγηθεί ολοήμερο παζάρι με την ανοιχτή παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, προκειμένου να βρεθεί η "ισορροπία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι " ανατολίτικο παζάρι μέχρι αργά χθες το βράδυ εξελισσόταν μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της Τουρκίας, με το "πάρε-δώσε" να εστιάζεται στο άρθρο 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, που ορίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι η Τουρκία δεν θα προβάλει εμπόδια στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "ο εκβιασμός της Άγκυρας πέρασε για μία ακόμη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατέληξε αργά χθες το βράδυ σε συμφωνία στο εσωτερικό της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα επέμεινε μέχρι τέλους στις απειλές της, αρνούμενη να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις ενόσω δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της".

    [04] Προϋπολογισμός 2006

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2006 που έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προκύπτει δυστυχώς, αποτυχία εκτελέσεως του Προϋπολογισμού 2005. Τα μεν φορολογικά έσοδα που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν μέχρι τέλους τους έτους υπολείπονται σημαντικά των σχετικών προβλέψεων. Οι δε τακτικές δαπάνες σημειώνουν μικρή μεν, αλλά πάντως υπέρβαση των αντιστοίχων προβλέψεων".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "διπλάσια θα είναι τα κονδύλια για συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες το 2006, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Γ. Αλογοσκούφης".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις σε επίπεδα πάνω από τον πληθωρισμό, νέο πακέτο προσλήψεων από το 2006, καθώς και μείωση του φορολογικού βάρους των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων προβλέπονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2006".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται στη δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει το έλλειμμα του Δημοσίου κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Ο στόχος του 2006 για το δημοσιονομικό έλλειμμα τίθεται στο 2,8% του ΑΕΠ από 3,6% εφέτος και 6,6% το 2004. Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 3,8% και καταβάλλεται προσπάθεια για συγκράτηση των κρατικών δαπανών, αλλά και αύξηση των φορολογικών εσόδων".

    [05] Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "τελεσίγραφο απηύθυνε στους Βουλευτές του ο Κώστας Καραμανλής μετά τα τελευταία κρούσματα αδιαφάνειας που καταγγέλθηκαν με πρωταγωνιστές στελέχη του κομματικού μηχανισμού. "Ως εδώ και μη παρέκει, η πολιτεία θα είναι αμείλικτη, θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα απέναντι σε επίορκους λειτουργούς" προειδοποίησε από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Ρίζου) προσθέτει ότι "ως εδώ και μη παρέκει! Το λέω και το εννοώ στο ακέραιο". ΜΕ τις δύο αυτές φράσεις ο πρωθυπουργός έστειλε σαφέστατα μηνύματα προς όλες τις πλευρές (κυβέρνηση, κρατικούς αξιωματούχους και υπαλλήλους, βουλευτές κόμμα και στελέχη) ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος ή ανοχής σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "μηδενική ανοχή στο φαινόμενο διαφθοράς, στον δημόσιο βίο της χώρας έχει η κυβέρνηση, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε πανηγυρικό και επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται τριάντα ένα χρόνια δράσης του κόμματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "η ανοχή μας σε φαινόμενα διαφθοράς είναι μηδενική" διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας".

    [06] Ένοπλες Δυνάμεις

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το δικαίωμα των εν ενεργεία μελών των Ενόπλων Δυνάμεων να συστήνουν συνδικαλιστικές ενώσεις".

    [07] Αντεργατική πολιτική

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "ο νόμος 3385 του 2005 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ , στρέφεται ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων" υπογραμμίζουν 8 Ομοσπονδίες και 13 Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, να ορθώσουν με την πάλη τους ένα φράγμα στην παραπέρα υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας".

    [08] Προσλήψεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ειδικότητες από όλο σχεδόν το φάσμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης , και όχι μόνον, θα απορροφηθούν του χρόνου από το Δημόσιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 2.000 αστυνομικών".

    [09] Νομαρχιακές εκλογές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "στην τελική ευθεία βρίσκεται η ΝΔ για την επιλογή προσώπων που θα πλαισιώσουν τα "γαλάζια" ψηφοδέλτια στις Νομαρχιακές εκλογές. Υψηλόβαθμα στελέχη της Ρηγίλλης έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα στηριχθούν οι εν ενεργεία Νομάρχες, ενώ όπου δεν δοθεί, επισήμως, το χρίσμα τον λόγο θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες".

    [10] Ανεργία

    H TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι "στο 9,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας κατά το β΄τρίμηνο του 2005 έναντι του 10,2% που ανήρχετο το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της "Έρευνας Εργατικού Δυναμικού" που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος".

    [11] Κράτος - Εκκλησία

    H ESPRESSO γράφει ότι "πριν από οκτώ μήνες, όταν η αυτοκάθαρση στην Εκκλησία μονοπωλούσε την επικαιρότητα, τα δυο μεγάλα κόμματα έπαιρναν αποστάσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, περιμένοντας τις εξελίξεις. Χθες όμως το τοπίο στη Βουλή δεν θύμιζε σε τίποτε το κλίμα των προηγούμενων ημερών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 4 October 2005 - 21:18:57 UTC