Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-05-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/5/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ευρωσύνταγμα
  • [04] Κώστας Καραμανλής
  • [05] ΠΑΣΟΚ-ΟΤΕ
  • [06] Κυβέρνηση-ΟΤΕ
  • [07] ΝΟΔΕ
  • [08] Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [09] Ασφαλιστικό Τραπεζών
  • [10] Λατομεία Μουσαμά
  • [11] ΥΠΕΧΩΔΕ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/5/2005

    Το "όχι " των Γάλλων στο Ευρωσύνταγμα, οι έντονες αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ για το εργασιακό καθεστώς στο δημόσιο τομέα και την εθελουσία στον ΟΤΕ και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο Κώστας Καραμανλής για αλλαγή του πολιτικού κλίματος είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εμφύλιος πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ. Η εθελουσία στον ΟΤΕ πυροδότησε την κρίση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο Κ. Καραμανλής προχωρεί στην επανίδρυση του κράτους...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι βαθμοί στα τρία πρώτα μαθήματα. Τα συμπεράσματα από δείγμα 20% των γραπτών στις Πανελλαδικές.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τι αλλάζει για αυθαίρετα. Σήμερα ανακοινώσεις από Γ. Σουφλιά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μετωπική σύγκρουση Καραμανλή με συντεχνίες. Σχέδιο τεχνητής όξυνσης με στημένες απεργίες από τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευρω-σεισμός από τη γαλλική ψήφο. Το ηχηρό "όχι" στο Δημοψήφισμα αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

    ΕΘΝΟΣ: ΟΊ'ΜΕ - ΟΤΕ. Διχάζει η συμφωνία. Θύελλα αντιδράσεων - Βγήκαν μαχαίρια στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανάστατη η Δυτική Αθήνα με την πρόταση της ΕΥΔΑΠ για μεταφορά από την Ψυττάλεια της Λάσπης στα Λατομεία Μουσαμά γιατί Το ποικίλο όρος δεν αντέχει τέτοιες "ποικιλίες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καμπανάκι κινδύνου έκρουσαν στην κυβέρνηση. Οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Διοικήσεων της Ν.Δ. απ΄όλη τη χώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπλέξανε οι γραμμές τους. ΠΑΣΟΚ: Κρίση στρατηγικής για τον ΟΤΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γαλλική επανάσταση. "ΟΧΙ" 55%: Σοκ από την απάντηση του λαού στο "Ευρωσύνταγμα".

    ΕΣΤΙΑ: Ηχηρό "Όχι" από τους Γάλλους. Η Ευρώπη σε πλήρες θεσμικό αδιέξοδο.

    ESPRESSO: "Το παιδί μου δεν είναι έμπορος ναρκωτικών". Συνέντευξη- ξέσπασμα του πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Απ. Ανδρεουλάκου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αυτογκόλ στην Ενωμένη Ευρώπη. Οι αρχιτέκτονες της Ένωσης ψήφισαν "όχι".

    TRAFFIC NEWS: Συναυλίες-μαμούθ για την Έλενα. Εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, μπροστά σε χιλιάδες θεατές - Πώς η μεγάλη κινητοποίηση έφερε την επιτυχία για τη χώρα μας.

    Η ΧΩΡΑ: 3 "κλειδιά" για τη συνολική λύση στο ασφαλιστικό των τραπεζών. Πιλότος η ρύθμιση σε Εμπορική, Αγροτική.

    City Press: Γαλλικός κεραυνός σε Ευρωσύνταγμα και Τουρκία.

    Μetro: Τριγμοί από το "όχι".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πνίγονται στα δανεικά. Οι μισοί δήμοι της χώρας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ισχυρό σοκ σε Γαλλία και Ε.Ε. Οι Γάλλοι αποδοκίμασαν το Ευρωσύνταγμα.

    [03] Ευρωσύνταγμα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "οι Γάλλοι είπαν "non" στο Ευρωσύνταγμα και η Ενωμένη Ευρώπη ήδη βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες καμπές στην πορεία προς την ολοκλήρωσή της. Με το πέρας της ψηφοφορίας στη Γαλλία, οι πρώτες εκτιμήσεις έδιναν προβάδισμα της τάξεως του 55% στο "όχι" , ωστόσο η καταμέτρηση συνεχιζόταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως προκύπτει από την ανάλυση ψήφου , το "όχι" δεν προήλθε μόνο από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αλλά και από τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα".

    H CITY PRESS αναφέρει ότι "πρόεδρος περιορισμένης αξιοπιστίας ο Σιράκ, διχασμένο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενισχυμένα το Εθνικό Μέτωπο και το ΚΚ Γαλλίας , που έδωσαν μάχη υπέρ του "όχι". Οι Γάλλοι έβγαλαν το λογαριασμό στην κεντροδεξιά κυβέρνηση για την ακρίβεια, την ανεργία, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και την προοπτική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γαλλικό "όχι" επισημοποιεί την πολιτική και θεσμική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υψηλότερο ποσοστό απόρριψης αναμένεται στο μεθαυριανό δημοψήφισμα στην Ολλανδία".

    Σύμφωνα με τη ΜETRO "αλυσιδωτές αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας όσο κυρίως σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προκαλέσει το "όχι" των Γάλλων ψηφοφόρων στο Ευρωσύνταγμα".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "ισχυρό πλήγμα για την Ευρώπη απετέλεσε το χθεσινό "όχι" των Γάλλων στο ευρωσύνταγμα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit polls ανεμένετο να φθάση σε ποσοστό 55%. Από χθες η Ευρωπαϊκή Ενωσις βρίσκεται σε πλήρες θεσμικό αδιέξοδο. Το οποίο οφείλεται στον ατυχέστατο τρόπο επικυρώσεως του ευρωσυντάγματος που επέλεξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "πιστοί στο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης οι Γάλλοι με συμμετοχή πάνω από 75% απέρριψαν τα εκβιαστικά διλήμματα του Σιράκ και είπαν βροντερό "όχι" στα νεοφιλελεύθερα σχέδια του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Το 55% που συγκέντρωνε το "όχι" σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα υποχρεώνει τους ηγέτες της Ένωσης να λάβουν υπ΄όψιν τους τη λαϊκή βούληση για μια άλλη Ευρώπη που θα σέβεται τον εαυτό της και θα τη σέβονται".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "συνταρακτικές επιπτώσεις για το μέλλον της Ευρώπης θα έχει το βροντερό "όχι" που είπαν οι Γάλλοι στο χθεσινό δημοψήφισμα. Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η διαδικασία των επικυρώσεων πρέπει να συνεχισθεί. Παράλληλα με το Ευρωσύνταγμα, όμως έχει πληγωθεί βαριά και η ευρωπαϊκή ιδέα".

    [04] Κώστας Καραμανλής

    H ESPRESSO γράφει ότι "δεν ήρθα να κάνω διαχείριση των προβλημάτων και να έχω την τύχη του Σημίτη". Με αυτή τη φράση -κλειδί ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έδωσε το σύνθημα για τη "θερινή " επίθεση της κυβέρνησης που ως στόχο έχει την ανατροπή του κλίματος".

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "αλλαγές σε υπουργεία και ΔΕΚΟ, με αντικαταστάσεις γενικών γραμματέων στα υπουργεία, διοικητών στις ΔΕΚΟ και περιφερειαρχών σχεδιάζει ο πρωθυπουργός εντός του καλοκαιριού. Όπως αναφέρουν οι κυριακάτικες εφημερίδες , θα είναι το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "σε ριζική αλλαγή του πολιτικού κλίματος οδηγούν οι τολμηρές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο Κώστας Καραμανλής, ανακτώντας έτσι με δυναμικό τρόπο τον έλεγχο των εξελίξεων για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος σε πολιτικό επίπεδο".

    [05] ΠΑΣΟΚ-ΟΤΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "σε ανελέητο πόλεμο ενδοκομματικού χαρακτήρα έχει μεταβληθεί η έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το εργασιακό καθεστώς στο Δημόσιο και ιδιαιτέρως την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ, θέμα που έχει ανάψει φωτιές και έχει πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ, όπου όλοι βάλλουν εναντίον όλων με αφορμή τη στάση που τήρησαν η πολιτική ηγεσία, πρωτοκλασάτα στελέχη και συνδικαλιστές στο ζήτημα της συμφωνίας για τα εργασιακά στον ΟΤΕ, αλλά και γενικότερα στο ζήτημα που έχει σχέση με τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "σύγχυση προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η συμφωνία διοίκησης-εργαζομένων στον ΟΤΕ, με τον Γ. Παπανδρέου να επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των κρατικιστών του κόμματός του και του νέου ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό τοπίο που διαμόρφωσε η συμφωνία, στέλνοντας το μήνυμα ότι "τώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα" ".

    [06] Κυβέρνηση-ΟΤΕ

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "σε πολιτικό και κοινωνικό μπούμερανγκ εξελίσσεται για την κυβέρνηση η συμφωνία για τον ΟΤΕ, καθώς εγείρονται μείζονα ερωτήματα για το κόστος της συμφωνίας που μετακυλίεται στο κοινωνικό σύνολο. Η ΓΣΕΕ απορρίπτει τη ρύθμιση και τη χαρακτηρίζει "μελανή παρένθεση". Κορυφαίοι υπουργοί κοινοποιούν τη δυσαρέσκειά τους και το ΠΑΣΟΚ ομιλεί για απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει άρον άρον τα ελλείμματα που δημιούργησε η οικονομική της πολιτική".

    [07] ΝΟΔΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "καμπανάκι κινδύνου προς την κυβέρνηση αλλά και τη Ρηγίλλης έκρουσαν οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ, οι οποίοι συνήλθαν στη Χαλκιδική για να αποτιμήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και να καθορίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες".

    [08] Πανελλαδικές εξετάσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "εκπλήξεις, για πολλούς υποψηφίους, επιφυλάσσουν οι βαθμολογίες των γραπτών στα τρία πρώτα μαθήματα Γενικής Παιδείας στα οποία εξετάσθηκαν. Ο λόγος αφορά την Ιστορία, την Έκθεση και τη Βιολογία, τα θέματα των οποίων, στην πράξη, αποδεικνύεται ότι δεν ήταν και τόσο εύκολα. Οι περισσότερες παγίδες, βαθμολογικά, κρύβονταν στην Έκθεση, ενώ στη Βιολογία, ένας στους τέσσερις εξεταζόμενους δεν έπιασε τη βάση. Αντιθέτως, στην ιστορία τα πράγματα είναι καλύτερα".

    [09] Ασφαλιστικό Τραπεζών

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού των τραπεζών, με πιλότο την Αγροτική και την Εμπορική. Τρία είναι τα κλειδιά της λύσης: η δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου, η κάλυψη των ελλειμμάτων από το Δημόσιο και η δυνατότητα χρηματοδότησης του ταμείου κατά τα δύο τρίτα από τις τράπεζες. Από την πλευρά τους οι τραπεζοϋπάλληλοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις".

    [10] Λατομεία Μουσαμά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "ανάσταση η Δυτική Αθήνα με την πρόταση της ΕΥΔΑΠ να μεταφέρεται η λάσπη των λυμμάτων της Ψυττάλειας στα λατομεία Μουσαμά πίσω απ΄το ποικίλο Όρος. Ειδικά οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων και της Φυλής αντιδρούν δυναμικά και δεν προτίθενται να σταματήσουν αν δεν λάβουν ρητή διαβεβαίωση ότι αυτή η πρόταση δεν θα υλοποιηθεί. Δεν μπορεί η Αθήνα να γίνει μια απέραντη χωματερή με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της, διαμηνύουν δημοτικές αρχές και κάτοικοι της περιοχής".

    [11] ΥΠΕΧΩΔΕ

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει ότι "σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση και ιδιαίτερα με το νέο τρόπο ολοκλήρωσης της ένταξης στο σχέδιο πόλης, τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές και την αξιοποίηση των εκτάσεων των οικοδομικών συνεταιρισμών αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 30 May 2005 - 20:07:17 UTC