Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-04-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/4/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [04] ΚΚΕ για Ευρωσύνταγμα - ΕΕ
  • [05] ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [06] Κώστας Καραμανλής
  • [07] Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  • [08] Γ.Αλογοσκούφης -Μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας
  • [09] Προσλήψεις
  • [10] Συμβασιούχοι
  • [11] ΠΑΣΟΚ
  • [12] Θέσεις εργασίας
  • [13] Εξωτερική πολιτική
  • [14] Νέα Δημοκρατία
  • [15] Πληθωρισμός
  • [16] Τράπεζα της Ελλάδος-Διαρροή εγγράφων
  • [17] Εργατικά ατυχήματα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/4/2005

    Ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και το Σκοπιανό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Λιγότερες θέσεις για περισσότερους υποψήφιους. Επτά στους δέκα θα πάρουν εισιτήριο για ΑΕΙ - ΤΕΙ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 7 στους 10 υποψηφίους θα εισαχθούν.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: "Εκρυψαν" 9 δισ. στη Λαμία. Πανικός στην Τράπεζα της Ελλάδος από τη διαρροή των εγγράφων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι 3 στους 5 μπαίνουν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο σχέδιο 200.000 στρέμματα.

    Η ΑΥΓΗ: Εργατικά ατυχήματα: Εγκλήματα εις βάρος των εργαζομένων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Με στελέχη του ΠΑΣΟΚ κουβεντιάζει ο Καραμανλής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέα εξέγερση στη ΝΔ συνδικαλιστών, αγροτοπατέρων, βουλευτών. Για διορισμούς, ωράριο, αγροτικά, Σκοπιανό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νόμος-σκούπα για αυθαίρετα, εντάξεις, οικοδομικές άδειες.

    ΕΘΝΟΣ: Μείωση εισακτέων σε 104 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νεκρά Θάλασσα" το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δεκανίκια στην αριστερά αναζητά και πάλι το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. 3.513 νέες θέσεις σε Δημόσιο, νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιμένει η κυβέρνηση να κρατά μυστική την πρόταση για Σκόπια. Γιατί "άκρως απόρρητη";

    ΕΣΤΙΑ: Γιατί χάνονται θέσεις εργασίας.

    ESPRESSO: Γιατί έδειρε ο Κούγιας τον Βαλιανάτο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ταραχή για το "όνομα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά η ακρίβεια μένει.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκτίναξη των βάσεων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ λόγω της μείωσης των εισακτέων.

    Η ΝΙΚΗ: Ασκοπη συζήτηση. Τα Σκόπια δεν διαπραγματεύονται τη διεθνή ονομασία τους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διαδηλώνουμε σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όχι στο "Ευρωσύνταγμα" και την ΕΕ.

    TRAFFIC NEWS: Χαμός στο Κολωνάκι. Ο Κούγιας έσπασε στο ξύλο τον Βαλλιανάτο.

    Η ΧΩΡΑ: Στον αέρα χιλιάδες συμβασιούχοι που έχουν μονιμοποιηθεί. Εισήγηση βόμβα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    City Press: Βαθιά δυσαρέσκεια της "γαλάζιας" βάσης.

    Μetro: Συναίνεση για όλα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι θέσεις σε όλες τις σχολές.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τα εθνικά μας θέματα. Κλείνουν όλα βιαστικά...

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Οι επάνω" μας βγήκαν από... πάνω.

    [03] ΠΑΙΔΕΙΑ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "μειωμένες κατά 1.350 θα είναι φέτος οι θέσεις των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. η μείωση των θέσεων, 650 στα ΑΕΙ και 700 στα ΤΕΙ, αφορά κυρίως στις υψηλόβαθμες ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές σχολές, οι οποίες θεωρούνται "υπερκορεσμένες", ενώ περισσότερο ενισχυμένα από πέρσι είναι τα παιδαγωγικά τμήματα, οι ξενόγλωσσες φιλολογίες και πολλά τμήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "άνοδο των βάσεων ειδικά στις Σχολές αιχμής προοιωνίζεται το "ψαλίδισμα" στις θέσεις εισακτέων, που αποφάσισε χθες το υπουργείο Παιδείας. Η μείωση,που εντοπίζεται κυρίως στις Σχολές πρώτης ζήτησης στα ΑΕΙ, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, με εκτιμώμενη συνέπεια την εκτίναξη των βάσεων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "καμιά μείωση στον αριθμό των εισακτέων στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν πρόκειται να γίνει φέτος, διαβεβαίωσε η κ. Μαριέττα Γιαννάκου".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "μειωμένες θα είναι φέτος οι πιθανότητες επιτυχίας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, αφού σχεδόν όλα τα τμήματα πήραν την "κατιούσα" όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων, ενώ ταυτόχρονα οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από πέρυσι. Από τις περικοπές στις θέσεις των εισακτέων "τυχερά" είναι μόνο 16 τμήματα, αφού σε αυτά οι εισακτέοι αυξήθηκαν, ενώ "ψαλιδίστηκαν" συνολικά 104 τμήματα και τα υπόλοιπα έμειναν στα περσινά επίπεδα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "επτά στους δέκα αναμένεται φέτος να εισαχθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Ο αριθμός των εισακτέων που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου είναι μικρότερος σε σύγκριση με πέρυσι κατά 1,7% και αριθμητικά κατά 1.350 θέσεις".

    [04] ΚΚΕ για Ευρωσύνταγμα - ΕΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "δύο ταυτόχρονες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με βασικό σύνθημα το "ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα" και στην ΕΕ" διοργανώνουν σήμερα στις 7 το απόγευμα οι αντίστοιχες Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ καθώς την ίδια στιγμή ξεκινά η συζήτηση της Συνταγματικής Συνθήκης στη Βουλή".

    [05] ΥΠΕΧΩΔΕ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι " εντάξεις - εξπρές στο σχέδιο πόλης, απλούστευση διαδικασιών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ρυθμίσεις για τις θέσεις στάθμευσης και το Κτηματολόγιο αποτελούν τις πιο βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου - "σκούπας" που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα θέματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση του Γιώργου Σουφλιά με τα προεδρεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Κτηματολόγιο Α.Ε.".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "νομοσχέδιο - σκούπα, με το οποίο επέρχονται αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, εντάξεις στο σχέδιο πόλεως και το Κτηματολόγιο προανήγγειλε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Από τον Ιούλιο θα αρχίσουν οι νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες - μεταξύ άλλων - 200.000 στρέμματα εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως σταδιακά και σε διάστημα δύο ετών, όπως είπε ο υπουργός, και τακτοποιούνται εκκρεμότητες σχετικά με γκαράζ σε μικρά οικόπεδα".

    [06] Κώστας Καραμανλής

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "κυβέρνηση ευρείας αποδοχής ικανή να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα οικονομικά και εθνικά θέματα, σχεδιάζει ο Κ. Καραμανλής και στην κατεύθυνση αυτή στενός συνεργάτης του βρίσκεται σε επαφή με προσωπικότητες της δημόσιας ζωής αλλά και έντιμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο στρατηγικός στόχος του πρωθυπουργού είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών που προέρχονται από τον χώρο της Αντιπολίτευσης, αλλά έχουν ευρύτερη αποδοχή και συμφωνούν στην αναγκαιότητα λήψης ριζοσπαστικών αποφάσεων που είναι απαραίτητες για να μπορέσει να ορθοποδήσει η χώρα".

    [07] Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "πολύς θόρυβος πολύμηνη ταραχή. Ειδήσεις επί ειδήσεων και ρεπορτάζ επί ρεπορτάζ. Ανταποκριτές και απεσταλμένοι των ηλεκτρονικών μέσων, μετέδιδαν καθημερινά: Ο λογιστής του Ειρηναίου πήρε τόσα χρήματα και την κοπάνισε. Πούλησε σημαντική περιουσία του Πατριαρχείου με πλαστά πληρεξούσια σε Εβραίους και Κύπριους. Για όλα ευθύνεται ο Ειρηναίος. Κλονίζεται ο θρόνος του. Από ώρα σε ώρα παραιτείται. Διορία του έβαλαν οι Ιορδανοί. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν τον θέλει. Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται τον καλούν να εγκαταλείψει το Πατριαρχείο. Αυτά και άλλα ειπώθηκαν και γράφτηκαν κατά κόρον".

    [08] Γ.Αλογοσκούφης -Μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας

    Η METRO γράφει ότι "ανοιχτή πρόταση διαλόγου για μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης προς όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς από το βήμα της ημερίδας για την επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε χθες η εφημερίδα "Τα Νέα".

    [09] Προσλήψεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "έτοιμη είναι η νέα προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία. Σε εξέλιξη βρίσκονται, εν τω μεταξύ, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για 608 θέσεις, ενώ εγκρίθηκαν άλλες 618 σε τρία υπουργεία και επιπλέον 287 μερικής απασχόλησης".

    [10] Συμβασιούχοι

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "σε οριακό σημείο το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου που αφορά στη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Εισήγηση που θα συζητηθεί στις 21 Απριλίου στο ΣτΕ θεωρεί τη ρύθμιση αντισυνταγματική και ως εκ τούτου δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας".

    [11] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "το ΠΑΣΟΚ βάζει και πάλι σε λειτουργία ένα παλαιό - αλλά πάντα επίκαιρο όπως φαίνεται - σχέδιό του για τη "λεηλασία της Αριστεράς".

    [12] Θέσεις εργασίας

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "στην Ευρώπη επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις αιτίες που χάνονται θέσεις εργασίας. Δημοσιεύονται άρθρα και γίνονται δημόσιοι διάλογοι, όπου χωρίς περιστροφές αναφέρονται οι πραγματικοί λόγοι που προκαλούν την σημερινή ανεργία και προτείνονται λύσεις. Από όλον αυτόν τον προβληματισμό, η Ελλάς είναι απούσα. Στην χώρα μας ούτε οι αιτίες του προβλήματος αναφέρονται, ούτε λύσεις προτείνονται".

    [13] Εξωτερική πολιτική

    Η Espresso επισημαίνει ότι "στη Νέα Υόρκη στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς συναντάται εκεί με τον πρεσβευτή της ΠΓΔΜ, ύστερα από το επίσημο "όχι" του προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι στην επίσημη πρόταση για διεθνή, σύνθετη ονομασία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "πολιτική ένταση πυροδότησε το θέμα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως κατηγόρησαν τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη ότι η ενημέρωση που τους έγινε περί της προτάσεως του ειδικού διαμεσολαβητού του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς υπήρξε ελλιπής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "η μυστική διπλωματία εν δράσει. Μετά τον σάλο από την αποσπασματική δημοσίευση της επιστολής Νίμιτς, η κυβέρνηση την έδωσε χθες στα κόμματα, που την παρέλαβαν με τη δέσμευση να την ...κρύψουν. Ο Γ. Παπανδρέου μιλά για "λειψή ενημέρωση", το ΚΚΕ δεν αποδίδει σημασία στο όνομα, ο ΣΥΝ διαφωνεί με την απαγόρευση χρήσης του ονόματος Μακεδονία από την Ελλάδα. Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί άκρως απόρρητη μια επιστολή που θα αποτελέσει "βάση διαπραγμάτευσης";

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει στη χώρα μας η υπόθεση του... παράπλευρου περιεχομένου της πρότασης Νίμιτς, η συζήτηση που διεξάγεται είναι επί της ουσίας άσκοπη, καθώς τα Σκόπια δεν συζητούν καν για τη διεθνή ονομασία του κρατιδίου".

    [14] Νέα Δημοκρατία

    Η Traffic News σημειώνει ότι "επίθεση από τον συνδικαλιστικό κόσμο του κόμματός της δέχεται η κυβέρνηση, με τη μορφή επικριτικών σχολίων και έντονων αντιδράσεων σχετικά με το "μετεωρισμό" των υποσχέσεων προς κομματικά στελέχη".

    Η City Press εκτιμά ότι "οι γαλάζιοι συνδικαλιστές θεωρούν ότι βρίσκουν κλειστές τις πόρτες της εξουσίας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχεται κριτική για την προτίμηση στα "δικά μας παιδιά". Δοκιμάζονται οι κοινωνικές συμμαχίες στις οποίες στήριξε ο Κώστας Καραμανλής την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία".

    Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "η κρίση στη ΝΔ καλά κρατεί, με τα φαινόμενα εσωκομματικής αμφισβήτησης να κλιμακώνονται καθημερινά. Χθες τον χορό άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ δημόσιου τομέα κ. Ι. Αντωνάκος, ο οποίος κατήγγειλε "διώξεις" μελών της παράταξής του με "φαναριώτικες μεθόδους". Την ίδια ώρα ένα άτυπο αντάρτικο ξεκινούσε από βουλευτές και στελέχη για την "υποχωρητικότητα" της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων. Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση κόμματος-κυβέρνησης είχαμε με την απόρριψη ασυζητητί από τον κ. Π. Παυλόπουλο της πρότασης του κ. Μεϊμαράκη για απογευματινό ωράριο στο Δημόσιο. Και τον χορό έκλεισε ο ηγέτης των αγροτοσυνδικαλιστών του Θεσσαλικού κάμπου κ. Αθ. Κοκκινούλης, ο οποίος κατηγόρησε για "πολιτικό παραλογισμό" την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης".

    [15] Πληθωρισμός

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας διαμορφώνεται τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφας, επισημαίνοντας ότι με βάση επεξεργασμένα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει πως ο μέσος πληθωρισμός (3,1%) διαμορφώθηκε το Μάρτιο σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα του αντίστοιχου μήνα των ετών 2004, 2003 και 2002 και του Μαρτίου 2004 (3,2%, 3,6% και 3,5% αντίστοιχα)".

    [16] Τράπεζα της Ελλάδος-Διαρροή εγγράφων

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "μετά την έγκριση της δαπάνης των 400.000 δραχμών -1.200 ευρώ- το μήνα για το φωτισμό του φύλακα στο σπίτι του κυρίου Γκαργκάνα στη Φιλοθέη, νέα έγγραφα σας αποκαλύπτουμε σήμερα! Ακόμη τον "περίεργο" διορισμό του Χαράλαμπου Βασιλαδιώτη ως επιτρόπου στη συνεταιριστική τράπεζα Λέσβου και Χίου για έλεγχο. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που είχε "ελέγξει" το 2000 και τη συνεταιριστική τράπεζα της Λαμίας -όπου είχαν "χαθεί" 10 δισ".

    [17] Εργατικά ατυχήματα

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "χαρακτήρα εγκληματικών πράξεων εις βάρος των εργαζομένων έχουν τα περισσότερα από τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας, καθώς δεν εφαρμόζονται οι νόμοι "για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς" και δεν γίνονται έλεγχοι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των ατυχημάτων και μάλιστα των θανατηφόρων. Εκτός της ολιγωρίας των κρατικών αρχών, είναι και η ανυπαρξία παρέμβασης από τα συνδικάτα που συντελεί στη μεγέθυνση του προβλήματος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 12 April 2005 - 21:01:34 UTC