Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-04-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 5/4/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημεριδων
  • [03] Ελληνική οικονομία
  • [04] Διατροφικά σκάνδαλα
  • [05] Προσλήψεις
  • [06] Επίδομα στους εκπαιδευτικούς
  • [07] Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου - Αυτοκτονία επιχειρηματία
  • [08] Υπουργείο Ανάπτυξης - Πακέτο μέτρων
  • [09] Αγροφυλακή
  • [10] Δώρο Πάσχα-Αυξήσεις ΕΚΑΣ
  • [11] Βασικός μέτοχος
  • [12] Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • [13] Αυξήσεις στα φάρμακα
  • [14] Δάνεια τραπεζών
  • [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 5/4/2005

    Η ελληνική οικονομία και το διατροφικό σκάνδαλο είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημεριδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επίδομα 150 ευρώ με αναδρομική ισχύ. Άμεσα η χορήγηση σε 1.500 δικαιούχους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δώρα Πάσχα με αυξήσεις και αναδρομικά ΕΚΑΣ από 19 Απριλίου. Για πάνω από 300.000 συνταξιούχους ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Δεύτερη αυτοκτονία επιχειρηματία. Λόγω της πολιτικής Σημίτη στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χρωστάμε 118,4 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Νέο ρεκόρ δανεισμού για νοικοκυριά - επιχειρήσεις.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Όζον-ρεκόρ "σκοτώνει" Αττική και Θεσσαλονίκη. Αποκαλυπτική μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    Η ΑΥΓΗ: Τριπλή ευθύνη για το μέλι. Τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αυξήσεις μέχρι 40% στις τιμές των φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης. Ασύδοτοι οι βιομήχανοι βάζουν φωτιά στην αγορά.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Χίλιοι νέοι άνεργοι κάθε ημέρα στην Ελλάδα! Κατά 30% περισσότερες οι απολύσεις από τις προσλήψεις. Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στην Αστυνομία Περιβάλλοντος. Ζωντανεύει η πρώην Αγροφυλακή με πρωτοβουλία του Υπ. Δημόσιας Τάξης.

    ΕΘΝΟΣ: Κατασχέσεις προ των πυλών για 235.000 νοικοκυριά. Καταναλωτικές ανάγκες εξυπηρετεί το 40% των επισκευαστικών δανείων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ απαξιώνουν το Σύνταγμά μας ξεκίνησαν πόλεμο σ΄ό,τι παράγει η χώρα και... Όλα... Μέλι... Γάλα κατά των προϊόντων του τόπου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κεραυνοί για την οικονομία. Σκληρή γλώσσα από τον Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Νικ. Γκαργκάνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο 11.881 προσλήψεων σε 5 υπουργεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο βρώμικος πόλεμος των τροφίμων. Έλεγχοι γίνονται, αλλά καμμιά απόδειξη ότι τα ακατάλληλα καταστρέφονται.

    ΕΣΤΙΑ: Η οικονομία υστερεί δραματικά. Η Ελλάς 51η ως προς το δείκτη ανταγωνιστικότητος.

    ESPRESSO: 60 γνωστές οικογένειες χάνουν τον... ύπνο τους. Ανοίγει η λίστα των παράνομων απαλλαγών από το στράτευμα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελλάδα χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Ουραγός στην Ε.Ε.- Γ. Αλογοσκούφης: Αιτίες, γραφειοκρατία - διαφθορά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά. Πακέτο 14 μέτρων και 12 θεσμικών αλλαγών για το εμπόριο από το υπουργείο Ανάπτυξης.

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στηρίξτε με" λέει σε επιχειρηματίες. Ο Καραμανλής μετά τα ζόρια στην οικονομία...

    Η ΝΙΚΗ: Πρώτα οι δικοί του. Συναντήσεις Καραμανλή με επιχειρηματίες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θυσιάζουν την υγεία στο βωμό του κέρδους. Διατροφικά σκάνδαλα.

    TRAFFIC NEWS: Ο Περικλής συνέτριψε τον Βαβύλη. Στο 74,8% η τηλεθέαση του "Fame Story", έναντι του 57,2% της πρώτης μετάδοσης της συνέντευξης.

    Η ΧΩΡΑ: 11.878 νέες προσλήψεις. Αρχίζει η υποβολή δικαιολογητικών για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία και σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

    City Press: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Χειρότερα θα πάει η ελληνική οικονομία.

    Μetro: "Επενδύσεις τώρα". Μήνυμα Καραμανλή προς τους Έλληνες επιχειρηματίες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ακυρώνονται χιλιάδες συμβόλαια. Στον αέρα ακίνητα όπου καλύφθηκαν οι ημιυπαίθριοι χώροι.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Υποσχέσεις του... αέρα. Θα αργήσουμε πολύ ακόμη να αποκτήσουμε μονάδα αεροπυρόσβεσης στη Β. Ελλάδα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χθεσινή ανακοίνωση Παπαγεωργόπουλου για σειρά έργων. Ανάπλαση του χώρου της Ροτόντας. Θα είναι σε εννέα μήνες ένα θαύμα η περιοχή και προχωρούν και άλλα έργα.

    [03] Ελληνική οικονομία

    Η Traffic News υποστηρίζει ότι "πυκνώνουν τα σύννεφα στην οικονομία, μετά τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και των δημοσιονομικών μεγεθών που διατυπώνει στην εαρινή έκθεσή της η Κομισιόν. Η Επιτροπή προβλέπει ότι και το 2006 το έλλειμμα θα παραμείνει γραπωμένο πάνω από το 4%, διαψεύδοντας το "κακό" σενάριο του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στο 2,9%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ουραγός σε όλες τις διεθνείς μετρήσεις ανταγωνιστικότητας κατατάσσεται η ελληνική οικονομία. Παραμένει τελευταία σε σύγκριση με τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πλειονότητα των δεικτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βαθμολογείται στα επίπεδα των χωρών της διεύρυνσης. Ιδιαίτερα δυσμενής είναι η κατάταξή της σε ό,τι αφορά παράγοντες διακυβέρνησης και διοίκησης, διαφθοράς, καθώς και σε κρίσιμους δείκτες σχετιζόμενους με τη δημιουργία, τη λειτουργία και το κλείσιμο των επιχειρήσεων".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η θέσις της Ελλάδος ως προς την ανταγωνιστικότητα είναι δραματική. Όπως ετονίσθη σε χθεσινή ημερίδα στο Ζάππειο που διοργάνωσε το Υπουργείο Αναπτύξεως, η ελληνική οικονομία κατατάσσεται μόλις στην 51η θέση (επί συνόλου 104 χωρών), ως προς τον δείκτη παγκοσμίου ανταγωνιστικότητος. Ειδικώς δε ως προς τους δείκτες που μετρούν την επιχειρηματικότητα, βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη θέση".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "με φιλικά διακείμενους προς τη ΝΔ επιχειρηματίες άνοιξε χθες τον κύκλο των επαφών του για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός. Όπως προκύπτει δε από το περιεχόμενο των δηλώσεων των συνομιλητών του, αλλά και από τοποθετήσεις στενών συνεργατών του στην κυβέρνηση, ο στόχος για "μια νέα, πραγματικά ισχυρή οικονομία, που επιτέλους να πατά σε γερά θεμέλια", εναποτίθεται, πρωτίστως, στην προσέλκυση ελληνικών κεφαλαίων".

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "η ύφεση της οικονομίας αντικατοπτρίζεται στην αγορά εργασίας. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν συρρίκνωση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με την απώλεια 87.059 θέσεων εργασίας μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2004 - χάνονταν δηλαδή περίπου 1.000 θέσεις εργασίας καθημερινώς. Η τάση αυτή δεν αναμένεται να αντιστραφεί σύντομα. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στις εαρινές προβλέψεις της που δημοσιοποιήθηκαν χθες υπολογίζει την ανεργία σε υψηλότερα επίπεδα".

    Η METRO προσθέτει ότι "πρωτοβουλία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ώθηση του, νευραλγικού για την οικονομία, τομέα των επενδύσεων ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Παίρνοντας ουσιαστικά επάνω του το θέμα αυτό, ο κ. Καραμανλής άρχισε από χθες σειρά επαφών με μεμονωμένους επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων, με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες για επενδύσεις που δημιουργεί το νέο οικονομικό περιβάλλον, με τον φορολογικό και τον επενδυτικό νόμο".

    Η City Press επισημαίνει ότι "επίσημη πρόγνωση για έλλειμμα το 2005, 2006 πάνω από 4% του ΑΕΠ. Προβλέπεται, επίσης, υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης το 2005 στο 2,9% και ποσοστό ανεργίας της τάξης του 10,5%. Η διεθνής άνοδος της τιμής του πετρελαίου ενισχύει την πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις που έφερε η αύξηση του ΦΠΑ. Επαφές του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή με εφοπλιστές και επιχειρηματίες για την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων. Γιώργος Παπανδρέου: Η ήπια προσαρμογή ήταν μια πολιτική απάτη και τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα. Συνέντευξη Κ. Χατζηδάκη στην "CP": Δεν πρόκειται να χάσουμε κονδύλια από το Δ' ΚΠΣ λόγω του νόμου για το βασικό μέτοχο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "πικρές αλήθειες για την ελληνική Οικονομία, είπε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, επισημαίνοντας τις χρόνιες αγκυλώσεις και τα διαρθρωτικά προβλήματα που καθηλώνουν στις τελευταίες θέσεις διεθνώς την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ανάγκασαν τον κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε επίθεση φιλίας σε επιχειρηματίες ζητώντας τη στήριξή τους. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν προέβη, χθες, σε ιδιαίτερα δυσμενείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία".

    [04] Διατροφικά σκάνδαλα

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σχολιάζει ότι "η εγκληματική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ βρίσκεται πίσω από τα διατροφικά σκάνδαλα, που, λόγω των συγκυριών, διαδέχονται το ένα το άλλο. Μετά τα μουχλιασμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ, σειρά πήρε το μέλι, το οποίο εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί ότι περιέχει την απαγορευμένη ουσία κηροσκωρίνη, η οποία θεωρείται καρκινογόνος".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "σοβαρές ευθύνες προκύπτουν για την κυβέρνηση της ΝΔ και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ γύρω από την υπόθεση με την ανίχνευση της καρκινογόνου ουσίας παραδιχλωροβενζόλιο στο μέλι. Επί σειρά ετών συνιστούσαν τη χρήση της κηροσκωρίνης για τη συντήρηση των κηρήθρων. Όταν αποκαλύφθηκαν τα ίχνη του παραδιχλωροβενζολίου στο μέλι, οι αρχές αντέδρασαν υποτονικά. Με καθυστέρηση η πρώτη εγκύκλιος σύστασης -και όχι απαγόρευσης- εκδόθηκε από το υπουργείο Γεωργίας τον Νοέμβριο του 2003. Αυστηρότερες εγκύκλιοι εκδόθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2005, αλλά κανείς δεν ήλεγξε την εφαρμογή τους. Και ενώ κυβέρνηση, ΕΦΕΤ και υπηρεσίες υπουργείων γνώριζαν από μήνες ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έθετε το όριο των 10 ppb για το παραδιχλωροβενζόλιο, ελέγχους έκαναν μόνον όταν η Κύπρος επέστρεψε πίσω παρτίδα με προβληματικό μέλι. Και ο ΕΦΕΤ εξέδιδε καθησυχαστική ανακοίνωση στην οποία δεν ανέφερε τίποτε για ανάγκη απόσυρσης προϊόντων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "αφού αποβιομηχάνισαν αυτόν τον τόπο συστηματικά, κλείνοντας βιομηχανίες και βιοτεχνίες με κρατικοποιήσεις, αποκρατικοποιήσεις κι άλλα πολιτικάντικα κόλπα τώρα έρχεται και η Κομισιόν με διάφορα προσχήματα να απαξιώσει τα προϊόντα που παράγει ο τόπος και έζησαν τους Έλληνες χιλιάδες χρόνια τώρα. Όλα τα παρουσιάζουν μέλι ... γάλα ότι τάχα ενδιαφέρονται για την υγεία μας και δώστου στο γάλα και πάρτο στο μέλι. Δεν θ΄αφήσουν κανένα ελληνικό προϊόν σε χλωρό κλαρί...".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "συγκλονιστικές καταγγελίες για το πού καταλήγουν τα ύποπτα τρόφιμα φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η "Ε". Το γιαούρτι χθες, το μέλι σήμερα, ποιος ξέρει τι άλλο αύριο. Παλιότερα είχαμε τις διοξίνες, τις τρελές αγελάδες, σάπια κρέατα και τυριά. Τι απομένει από τον θόρυβο που ξεσηκώνεται κάθε φορά; Μάλλον τίποτε και ο πόλεμος των βρώμικων τροφίμων αφήνει τραυματισμένους τους καταναλωτές, που δεν γνωρίζουμε τι τρώμε".

    [05] Προσλήψεις

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "ένα μπαράζ προσλήψεων αναμένεται για το επόμενο διάστημα. Η "Χώρα" δημοσιεύει σήμερα αναλυτικά σε 4 σελίδες τις 11.878 νέες θέσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν στον δημόσιο τομέα και σε διάφορους φορείς. Σημειώνεται ότι αρχίζει η υποβολή δικαιολογητικών για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία, αλλά και για τις προσλήψεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "νέο πακέτο 11.881 προσλήψεων ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή, ενώ τρέχουν οι προθεσμίες για άλλες 731 θέσεις στο δημόσιο τομέα¨".

    [06] Επίδομα στους εκπαιδευτικούς

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι "το επίδομα του κινήτρου απόδοσης, ύψους 150 ευρώ μηνιαίως, που χορηγείται σε εκπαιδευτικούς που κάνουν χρήση επαγγελματικής άδειας, αλλά είχε περικοπεί, καθώς και τα αναδρομικά ενός χρόνου περίπου θα αρχίσουν να λαμβάνουν το επόμενο διάστημα περισσότεροι από 1.500 δάσκαλοι και καθηγητές".

    [07] Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου - Αυτοκτονία επιχειρηματία

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι "μέσα σε 25 ημέρες δύο νέοι επιχειρηματίες δεν άντεξαν και προτίμησαν την αυτοκτονία. Ο Μπάμπης Μανιώτης και ο Δημήτρης Θάνος αυτοκτόνησαν, καθώς δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στα χρέη, που δημιουργήθηκαν από την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη και τις υποσχέσεις που έδιναν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, όσο και ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου".

    [08] Υπουργείο Ανάπτυξης - Πακέτο μέτρων

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "το πακέτο 14 μέτρων και 12 θεσμικών αλλαγών, που προωθούνται με το προτεινόμενο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΝ για το εμπόριο, ανέλυσαν χθες, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Παπαθανασίου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στο φλέγον θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς τόσο των μικρομεσαίων εμπόρων, όσο και των εμποροϋπαλλήλων. Όπως ξεκαθάρισαν οι κύριοι Σιούφας και Παπαθανασίου, με το νομοσχέδιο δεν προωθείται απελευθέρωση του ωραρίου, αλλά μόνο ρύθμισή του".

    [09] Αγροφυλακή

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "αστυνομική διάρθρωση, παρόμοιους βαθμούς, ίδιο μισθολόγιο, οπλοφορία, προσλήψεις αδικημένων του παρελθόντος και συνολικό αριθμό προσλήψεων που ανέρχεται στα 7.000 άτομα αρχικά και στόχο τα 10.000 περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου για τη σύσταση της Αστυνομίας Περιβάλλοντος. Ο υπουργός δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης έχει πάρει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για τη σύσταση και στελέχωση της νέας Αγροφυλακής, με τις πρώτες προσλήψεις να καθορίζονται χρονικά τον ερχόμενο Οκτώβριο".

    [10] Δώρο Πάσχα-Αυξήσεις ΕΚΑΣ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "από τις 19 του μήνα τα ασφαλιστικά ταμεία με πρώτο το ΙΚΑ αρχίζουν να πληρώνουν το Δώρο Πάσχα και τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ με τα αναδρομικά από την αρχή του έτους. Στην περίπτωση του ΕΚΑΣ οι δικαιούχοι ανέρχονται φέτος περίπου στους 330.000, ενώ το Δώρο Πάσχα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων".

    [11] Βασικός μέτοχος

    H ESPRESSO αναφέρει ότι "πολυεθνικές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, με βαριά ονόματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, βρίσκονται πίσω από το φρένο της Κομισιόν στον "βασικό μέτοχο" αφού η έγκριση του νομοσχεδίου από την Ε.Ε. θα αποτελούσε "δεδικασμένο" και θα έβαζε σε κίνδυνο τα συμφέροντα αρκετών κολοσσών οι οποίες εμφανίζουν πολυσχιδή δραστηριότητας. Ανάμεσα στα βαριά ονόματα, με επιρροή στην Κομισιόν φιγουράρει αυτό του Ιταλού πρωθυπουργού και μεγιστάνα των μίντια Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος άσκησε αρκετές πιέσεις απ΄όσα λέγονται στις Βρυξέλλες προσωπικά στον Μπαρόζο ώστε να μην περάσει ο ελληνικός νόμος".

    [12] Ατμοσφαιρική ρύπανση

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "στοιχεία - σοκ για την ατμοσφαιρική ρύπανση της Αττικής (αλλά και της Θεσσαλονίκης) και ειδικότερα για το όζον περιλαμβάνονται σε μελέτη του ΕΜΠ που δημοσιεύει σήμερα η "Α".

    [13] Αυξήσεις στα φάρμακα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "πριν καλά -καλά συνέλθουν από το σοκ των αυξήσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, πολύ σύντονα οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με νέο κύμα αυξήσεων, αυτή τη φορά, στις τιμές των φαρμάκων. Πρόκειται για ανατιμήσεις μέχρι και 40% σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης που θα προκύψουν λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της τιμής τους".

    [14] Δάνεια τραπεζών

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "σύνδρομο πτώχευσης" εμφανίζουν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες την ώρα που η Κομισιόν περιγράφει στην εαρινή της έκθεση με μελανά χρώματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προειδοποιεί πως οι "υψηλές τιμές διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "περισσότερα από 15 δισ. ευρώ δανείστηκαν μέσα σε ένα χρόνο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τα χρέη τους στις τράπεζες να εκτοξευτούν στα 118,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2005 έναντι 102,7 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον υψηλότερο αριθμό αύξησης παρουσιάζουν τα στεγαστικά δάνεια".

    [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε κύκλο επαφών με επιχειρηματίες, επιδιώκοντας: Αλλαγή του κλίματος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αυστηρές συστάσεις για πρόσθετα μέτρα. Κομισιόν και Τράπεζα της Ελλάδος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Άνοιξε το Μαξίμου για τους επιχειρηματίες. Πρόσκληση αγωνίας του πρωθυπουργού για επενδύσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κακό παράδειγμα" για την οικονομία, το Δημόσιο. Σκληρή γλώσσα της Κομισιόν για "γενναιόδωρες" αυξήσεις μισθών".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 5 April 2005 - 21:07:07 UTC