Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-01-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/01/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αγροτικό
  • [04] Προσλήψεις σε Δημόσιο και Οργανισμούς
  • [05] Οικονομία - Ασφαλιστικό - Εργασιακό
  • [06] Κυπριακό
  • [07] ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΜΜΕ
  • [09] ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Πτωχευτικός Κώδικας

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/01/2005

    Το αγροτικό, ο χωροταξικός επανασχεδιασμός και θέματα που αφορούν την οικονομίας της χώρας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Εμβόλιο χτυπά τον καρκίνο. Αποκλειστικό: Αντέδρασε θετικά το 90% των ασθενών. Ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και δίνει ελπίδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Έρχεται πανδημία γρίπης! Προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ράλι Σουφλιά για τα σχέδια πόλης. Με δύο νομοσχέδια το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλάζει το χάρτη των ακινήτων. Οικοδομικές άδειες σε δύο μήνες. Εντάξεις - εξπρές των αυθαιρέτων.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τι αλλάζει σε οικοδομή - αυθαίρετα. Όλες οι νέες πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις.

    Η ΑΥΓΗ:Σκηνικό σύγκρουσης με τους αγρότες. Συγκεντρώνονται τα τρακτέρ στα Τέμπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Τέλος η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ. Εθελουσία έξοδο για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους εξήγγειλε ο Αλογοσκούφης. Όποιος δεν δουλεύει πλέον θα πηγαίνει σπίτι του.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Τα τρακτέρ της αγωνίας κινούνται να κλείσουν τα Τέμπη. Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει διασφαλίσει όλους τους δρόμους. Η πρώτη ανταρσία βουλευτή αναστατώνει τη ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Οριστική λύση για 300.000 αυθαίρετα. Πράσινο φως από Καραμανλή σε Σουφλιά για το χωροταξικό επανασχεδιασμό.

    ΕΘΝΟΣ:Στήνουν παγίδα για το Ασφαλιστικό. Ο Γ. Αλογοσκούφης ανοίγει και το Εργασιακό. Κυβερνητική στροφή και τεστ αντιδράσεων σε συνδικάτα - εργαζομένους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Σαλαμοποίηση του Ασφαλιστικού των τραπεζών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. Οι προκηρύξεις για 3.059 νέες θέσεις. Οι προθεσμίες που τρέχουν σε υπουργεία, δήμους, ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Πόλεμος με γαλάζια τρακτέρ. Βαμβάκι: Σφάζονται στη ΝΔ - Πιο κοντά στο κλείσιμο δρόμων.

    ΕΣΤΙΑ:Πού οφείλεται η αγροτική κρίσις. Καμμία προετοιμασία για την διεύρυνση της Ε.Ε.

    ESPRESSO: Αντώνης Αραβαντινός ( πρώην αρχιφύλακας του Κορυδαλλού):"Αποκαλύπτω τα βρόμικα κυκλώματα των φυλακών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Αντιπαράθεση στα Τέμπη με τα τρακτέρ. Αγρότες: Επιδότηση όλης της παραγωγής. Υπουργός: Επανέλεγχοι στο βαμβάκι.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αγροτικές κινητοποιήσεις: "Στην κόψη του ξυραφιού" . Ώρα μηδέν στα Τέμπη.

    ΤΑ ΝΕΑ:Διπλή βόμβα με ασφαλιστικό - εργασιακό. Σχεδιάζουν λιτότητα - σοκ. Δύο χρόνια ακόμη στο τούνελ βλέπει ο Αλογοσκούφης.

    Η ΝΙΚΗ:Εμπαίζουν τους αγρότες. Η κυβέρνηση συζητά μόνο "συμβατές" προτάσεις. Συγκεντρώνονται χιλιάδες τρακτέρ στα Τέμπη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Κοινός ο αγώνας εργατοϋπαλλήλων και ΕΒΕ. "Απελευθέρωση" ωραρίου. Με απεργία στις 7 Φλεβάρη απαντούν στο εξοντωτικό ωράριο της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι ΕΒΕ της Αθήνας.

    TRAFFIC NEWS: Κέρδισε τη δίκη η χήρα Καζαντζίδη. Η "βιογραφία" του Στέλιου.

    Η ΧΩΡΑ: 5.332 νέες προσλήψεις σε Δημόσιο και οργανισμούς. Σε 4 σελίδες αναλυτικά όλες οι θέσεις εργασίας.

    City Press:Πρέπει να τρέξετε για να προλάβετε. Βίβιαν Ρεντινγκ, Επίτροπος ΕΕ.

    Μetro:Σε στάση αναμονής. Σήμερα αποφασίζουν οι αγρότες για τις κινητοποιήσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μπλόκα στην κυβέρνηση. ΝΔ: Αντιδράσεις για το αγροτικό και το βασικό μέτοχο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συναγερμός κατά του μαρασμού. Με πρωτοβουλία Παπαγεωργόπουλου. Ομόφωνο ψήφισμα χθες των δημάρχων της ΤΕΔΚ προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, να σταματήσει η αδικία της Θεσσαλονίκης από το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ".

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Αγροτικό

    Η METRO εκτιμά ότι "αν και έριξε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η νυν θορυβήθηκε από την παραίτηση Χαρακόπουλου, καθώς έγινε αντιληπτό ότι το αγροτικό ζήτημα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες παρενέργειες".

    H CITY PRESS τονίζει ότι "διογκώνεται ημέρα με την ημέρα το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργούν στην κυβέρνηση οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Χθες την ώρα που τα τρακτέρ των αγροτών της Θεσσαλίας ήταν παραταγμένα στα Τέμπη, χωρίς επί του παρόντος να κλείνουν το δρόμο, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση αυτή δηλώνοντας τη διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "οι αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης συνεχίζονται. Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικού επικρίνοντας την ηγεσία του υπουργείου και επικαλούμενος τη θέση του πρωθυπουργού υπέρ της περιφέρειας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "προς τα Τέμπη κινούνται (ή, έφθασαν ήδη) πάνω από 1.000 τρακτέρ παίζοντας με τα νεύρα της κυβέρνησης και του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Μπασιάκου".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "την εικόνα 'μετωπικής σύγκρουσης' θυμίζει πλέον η κόντρα των αγροτών της Θεσσαλίας με την κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, με τις δύο πλευρές να μην υποχωρούν από τις διακηρυγμένες θέσεις τους και τα τρακτέρ να βρίσκονται από χθες παρατεταγμένα και στον κόμβο των Τεμπών".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "απρόβλεπτες καταστάσεις κυοφορούνται στον θεσσαλικό κάμπο με τα γαλάζια τρακτέρ στα Τέμπη και με κορύφωση της ενδονεοδημοκρατικής αντιπαράθεσης με την παραίτηση του κυβερνητικού βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου από τη γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Ν.Δ.".

    Η TRAFFIC σημειώνει ότι "εν αναμονή θερμών εξελίξεων στο αγροτικό μέτωπο οι παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην πτοηθούν, ούτε από τον καιρό, αλλά ούτε από υποσχέσεις παρά μόνο από τη δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση σε όλα τα ζητήματα".

    [04] Προσλήψεις σε Δημόσιο και Οργανισμούς

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε εξέλιξη βρίσκονται προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη 1.810 μόνιμων και 756 εποχικών υπαλλήλων σε υπουργεία, δήμους, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Επιπλέον, 493 νέες θέσεις μερικής απασχόλησης ενέκρινε το ΑΣΕΠ".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "νέες θέσεις όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης και ειδικοτήτων δημιουργούνται στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Άμεσα οι διαγωνισμοί για τις προσλήψεις των πτυχιούχων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για τις τοποθετήσεις των επιτυχόντων".

    [05] Οικονομία - Ασφαλιστικό - Εργασιακό

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "η κυβέρνηση παγώνει ουσιαστικά μισθούς και συντάξεις, σχεδιάζοντας λιτότητα- σοκ. Παράλληλα, ετοιμάζει διπλή βόμβα με το άνοιγμα του ασφαλιστικού και του εργασιακού. Η ήπια προσαρμογή της οικονομίας ναυαγεί και ορισμένοι εισηγούνται στον Κ. Καραμανλή ν΄απευθύνει διάγγελμα".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "κερκόπορτα για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε χθες ο υπ. Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Υποψήφια "θύματα" της κυβερνητικής στροφής τα Ταμεία των Τραπεζών, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τα επικουρικά Ταμεία. Αντιδράσεις από ΓΣΕΕ , τους συνδικαλιστές της Εθνικής και των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "το άνοιγμα του "εργασιακού" για το οποίο η χώρα μας δέχεται πιέσεις από την κοινότητα, αλλά και αιχμηρή κριτική από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, σηματοδοτεί η αμέριστη στήριξη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, στους διοικητές των ΔΕΚΟ που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για εξυγίανση των Οργανισμών με προγράμματα εθελουσίας εξόδου και αλλαγές του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Η παρότρυνση του υπουργού να προχωρήσουν οι ΔΕΚΟ σε τέτοια παρεμβάσεις μελλοντικά, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ουσιαστική άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους στο Δημόσιο".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "με επίγνωση των πραγματικών δυσχερειών αλλά και με δεσμευτική πολιτική απόφαση να μη μεταφέρη το κόστος της προσαρμογής της οικονομίας στους πολίτες, η κυβέρνησις Καραμανλή επιχειρεί αλλαγή του τοπίου. Ο συνοπτικός απολογισμός του έργου της κυβερνήσεως που έκανε χθες ο κ. Αλογοσκούφης ενώ κλείνει ο δέκατος μήνας από τις εκλογές, δίδει το στίγμα της ουσιαστικής αλλαγής που έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα δείγματα δημιουργίας θετικού κλίματος στην οικονομία".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "επιβεβαιώνοντας τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις ο πληθωρισμός αναμένεται να πραγματοποιήσει άλμα κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα κλείνοντας τον Ιανουάριο πάνω από το 4%. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, που ουσιαστικά υποδηλώνει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να συγκρατήσει το υπαρκτό κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το , ούτε ή άλλως πενιχρό, εισόδημα των εργαζομένων, οφείλεται στις συνεχείς ανατιμήσεις που γίνονται σε είδη ευρείας κατανάλωσης".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά και όχι μόνο προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας αναμασώντας την "καραμέλα" της ανάγκης για "κοινωνική συναίνεση" και "διάλογο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "ολοένα πιο περίπλοκο γίνεται το ασφαλιστικό ζήτημα των τραπεζών, με τα βασικά θέματα να μένουν σε εκκρεμότητα και τις λεπτές ισορροπίες να πρέπει να τηρηθούν".

    [06] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταφέρει την ατζέντα της Λευκωσίας στην Αθήνα και παράλληλα την αγωνία του κυπριακού λαού για τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Άγκυρα για επέκταση της τελωνειακής ένωσης και με τα 10 νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    [07] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ζυμώσεις που έχουν ήδη αρχίσει στο ΠΑΣΟΚ εν όψει του αποφασιστικής σημασίας του συνεδρίου της 3ης Μαρτίου που αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο με μια υφέρπουσα κόντρα μεταξύ των "προεδρικών " και των "εκσυγχρονιστών" του Κινήματος και φέρνει στην επιφάνεια γκρίνιες και δυσφορίες".

    [08] ΜΜΕ

    H ESPRESSO υποστηρίζει ότι "το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο μπορεί να πέρασε από τη Βουλή παρά τη σκληρή αντίδραση από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά όπως φαίνεται η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα δεύτερο κύμα "ρυθμίσεων" ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο στα ΜΜΕ".

    [09] ΥΠΕΧΩΔΕ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "μετά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά με μεγάλη ταχύτητα στην κατάρτιση των απαραίτητων νομοσχεδίων που θα βάλουν μία τάξη στην οικιστική ανάπτυξη της χώρας. Εντάξεις- εξπρές στο σχέδιο πόλης, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, απλούστευση διαδικασιών για την έκδοση οικοδομικών αδειών είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "μειώνεται στο μισό ο χρόνος έκδοσης των οικοδομικών αδειών, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες ένταξης στο σχέδιο πόλης, με δυο νομοσχέδια που καταθέτει μέσα στην άνοιξη η κυβέρνηση. Παράλληλα, εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για τη σύσταση Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει ότι "ανοίγει το κεφάλαιο των πολεοδομικών και χωροταξικών αλλαγών με σημαντικές ρυθμίσεις - αλλαγές που θα επέλθουν στην οικοδομή και στα αυθαίρετα και τις οποίες το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζει από τον Ιούνιο".

    [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: " Δεύτερη ευκαιρία . Νέο νομοθετικό πλαίσιο στις πτωχεύσεις, για περιορισμό της ανεργίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έρχονται αλλαγές σε ασφαλιστικό - εργασιακό. Η κυβέρνηση αιφνιδιάζει ακόμη μια φορά τους κοινωνικούς εταίρους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ποια είναι τα προϊόντα που σώζουν τις εξαγωγές. Απαραίτητη η ενίσχυση των κλάδων που εμφανίζουν εξωστρέφεια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θεαματικές μεταβολές στον κώδικα πτωχεύσεων. Αναμορφώνεται το δίκαιο του 1937 και αίρονται αντικίνητρα".

    [11] Πτωχευτικός Κώδικας

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "νέο πτωχευτικό κώδικα θα καταρτίσει σύντομα η κυβέρνηση, ο οποίος θα αναμορφώνει και θα εκσυγχρονίζει πλήρως τον ισχύοντα με στόχο να υπάρξουν γενικότερα θετικότερες συνέπειες στην εθνική οικονομία."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 25 January 2005 - 21:52:54 UTC