Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-11-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 8/11/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [04] Κυβέρνηση
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] TOR-M1
  • [08] Προσλήψεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 8/11/2004

    Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σύνταξη με 11,5 χρόνια εργασίας. Για χιλιάδες ασφαλισμένους σε ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κλίμα συναίνεσης σε κόμματα και πολίτες. Μετά τις πρώτες εκρήξεις για το εθνικό θέμα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις και με συνέντευξη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αποκαλύπτει στην "Α" τις αλλαγές.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Εθνικό μέτωπο. Κοινή στάση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ για Σκόπια-ΗΠΑ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στους καυτούς κωδικούς της UBS οι μίζες από τις "φούσκες" του Χρηματιστηρίου. Θα γίνει σεισμός όταν ανοίξουν οι λογαριασμοί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μέχρι 10.000 ευρώ για κάθε μικρή επιχείρηση. Νέο πρόγραμμα-μαμούθ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    ΕΘΝΟΣ: Στον αέρα ο διαγωνισμός για καθηγητές-δασκάλους. Μετέωροι περισσότεροι από 70.000 υποψήφιοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Αρχιεπίσκοπος "εξουσιοδότησε" εν λευκώ την πολιτική ηγεσία για τους χειρισμούς του Σκοπιανού και προτίμησε να κρατηθεί η Εκκλησία με τα όπλα παρά πόδας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Όπλα για παρελάσεις τα TOR-M1. Τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς την Αθήνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αγώνας ταχύτητας... για νέο όνομα. Σκοπιανό: Η κυβέρνηση σε διπλό μέτωπο, "εντός" και "εκτός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψήνουν "επώδυνη" λύση. Η κυβέρνηση συμμαζεύει τους ακραίους για συλλαλητήρια.

    ΕΣΤΙΑ: Εθνοκτόνος κομματισμός. Υπαίτιος για την εξέλιξη του θέματος "Μακεδονία".

    ESPRESSO: Σκανδαλώδης εύνοια για τον Παπακαλιάτη. Λούφα και παραλλαγή για τον ηθοποιό που ντύνεται σήμερα στο χακί.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καραμπόλες φοβάται τώρα η κυβέρνηση. Μετά το Σκοπιανό, σε Αιγαίο, Κύπρο, Οικονομία.

    TRAFFIC NEWS: Ο Ανδρέας τα δίνει όλα για αυτό που θέλουν οι γυναίκες. Το κρυφό χαρτί του ALPHA.

    Η ΧΩΡΑ: Οι πονοκέφαλοι και τα αγκάθια του Καραμανλή. Ανοιχτές πληγές σε όλα τα μέτωπα άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ.

    City Press: Αναγνώριση "Μακεδονίας": Πέφτουν οι τόνοι και οι προσδοκίες.

    METRO: Σχέδιο αντίδρασης. Και σενάρια πρόωρων εκλογών με αφορμή το Σκοπιανό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δεν είμαστε στο 1992... Εθνική συνεννόηση και χαμηλοί τόνοι.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τι φοβάται το Μαξίμου στα εθνικά. Αλλάζει τακτική ο Γ. Παπανδρέου με αφορμή το Σκοπιανό.

    [03] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "διπλωματική εκστρατεία ξεκινά η Αθήνα προκειμένου να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό σε όλα τα διεθνή fora. Αν και η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τη διαφοροποίηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων, ενώ σύντομα το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η θητεία της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους ξεκινά τον Ιανουάριο".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "με αίσθημα εθνικής ευθύνης όλα τα κόμματα, από τη ΝΔ έως το ΚΚΕ και από τον Κ. Στεφανόπουλο έως τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον Μίκη Θεοδωράκη, κάλυψαν όλες τις επιμέρους ακραίες διαθέσεις και απόψεις "Μακεδονομάχων" και μη και διαμόρφωσαν ένα ισχυρό (όσο και πρωτοφανές) Εθνικό Μέτωπο πολιτικής σύμπνοιας, ωριμότητας και διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Είπαν ΝΑΙ στο διάλογο και στην επιθετική πολιτική, καθώς και στη συνεργασία με την κυβέρνηση και αντέτειναν το ΟΧΙ σε συλλαλητήρια και διχαστικά μηνύματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Ρίζου) γράφει ότι "η παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, κυρίως σε επίπεδο ΕΕ και η ανταπόκριση που αυτή βρήκε την ίδια μάλιστα ημέρα που ανακοινώθηκε και η απόφαση των ΗΠΑ, αντέστρεψαν το κλίμα σύγκρουσης που επεχείρησε να καλλιεργήσει κυρίως το ΠΑΣΟΚ".

    Η METRO σημειώνει ότι "σε εφαρμογή έχει θέσει η κυβέρνηση σχέδιο αντίδρασης για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις που δημιούργησε η αναγνώριση των Σκοπίων ως "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" από τις ΗΠΑ. Το σχέδιο έχει στόχο να μπλοκάρει την απόφαση των Αμερικανών, αλλά και να ρίξει τους τόνους στο εσωτερικό της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι " μετά το σοκ από την αναγνώριση των Σκοπίων ως "Μακεδονίας" από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση δίνει "γραμμή" κατά των συλλαλητηρίων και επιχειρεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για μια κοινά αποδεκτή ονομασία που θα εμπεριέχει και τον όρο Μακεδονία. "Θα είναι επώδυνη, αφού θα φέρει την υπογραφή της Ελλάδας αλλά τα περιθώρια πλέον στενεύουν", είπε στην "Ε" κορυφαίος υπουργός. "Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συναίσθημα, απαιτεί και κυνισμό", δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης. Ντόρα: Χρειάζεται ρεαλισμός, όχι λαϊκισμός και δημαγωγία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ήπιος ήταν χθες στο κήρυγμά του από την Βέροια, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, όσον αφορά το Σκοπιανό. Εξέφρασε δεν την εμπιστοσύνη της Εκκλησίας προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, εκτιμώντας πως η όλη κατάσταση πρέπει ν' αντιμετωπιστεί με διαλλακτικότητα. Δεν μίλησε για επαναστατικές ορμές, όπως είχε προτρέψει τρεις μέρες πριν, τους μαθητές Γυμνασίου της Αλεξανδρούπολης".

    Η City Press προσθέτει ότι "η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ξένη δύναμη σε επίπεδο επενδύσεων στα Σκόπια και η θεαματική οικονομική διείσδυσή της δείχνει ότι οι Σκοπιανοί είναι πρόθυμοι να αναπτύξουν τη διμερή συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου οφέλους".

    Η Espresso επισημαίνει ότι "σε μια νέα προκλητική ενέργεια προέβη ο Μπους θαρρείς πως έχει βάλει στοίχημα να καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως ο πλέον σύγχρονος ανθέλληνας, εκδίδοντας αμερικανική προειδοποίηση εις βάρος της Ελλάδας, με αφορμή τις εξελίξεις που ο ίδιος δρομολόγησε για το Σκοπιανό".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "κύριος υπαίτιος για την δυσμενή τροπή που έλαβε το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων είναι ο κομματισμός. Ένα θέμα που θα μπορούσε να έχει επιλυθεί από χρόνια με ένα εθνικώς αξιοπρεπή συμβιβασμό, δεν επιλύθηκε διότι δεν το επέτρεψε ο κομματισμός. Κανένα κόμμα δεν ήταν διατεθειμένο να αναλάβει το πολιτικό κόστος".

    [04] Κυβέρνηση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "δεν έχει μεταβληθεί στη διάρκεια του μετεκλογικού οκταμήνου ο πολιτικός συσχετισμός που καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου και επιβεβαιώθηκε στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της VPRC που διενεργήθηκε πριν από την αμερικανική πρόκληση για το όνομα της FYROM (1-2 Νοεμβρίου) και δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Σε άλλη δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega , το 57,3% των ερωτηθέντων επικροτεί τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη για το Σκοπιανό".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "ανεβάζουν ψηλά στην ατζέντα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μετά τη μονομερή και άστοχη ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αλλά και εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο που θα επικεντρωθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στην ικανοποίηση ή όχι του αιτήματος της Άγκυρας για να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι " διογκώνονται εφιαλτικά τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ παράλληλα πληθαίνουν τα μέτωπα στο εξωτερικό. Οι πολιτικές του "νεκροθάφτη των εθνικών θεμάτων" Σημίτη κληροδότησαν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπερμεγέθη προβλήματα. Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να παραμένει το ισχυρό χαρτί στην πολιτική σκηνή, ενώ την ίδια ώρα βάλλεται από τη διαπλοκή και τα διεθνή παράκεντρα. Διάχυτη είναι πάντως η αντίληψη ότι το κυβερνητικό έργο σε ορισμένους τομείς κωλυσιεργεί".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "η απουσία πρωτοβουλιών - εδώ και μήνες- σε κρίσιμους τομείς της εξωτερικής πολιτικής δημιουργεί φόβους στην κυβέρνηση για καραμπόλες από την υπόθεση των Σκοπίων. Πρώτη ανησυχία της κυβέρνησης είναι η αναγνώριση της τουρκοκυπριακής πλευράς από τις ΗΠΑ , ενώ φόβοι εκφράζονται και για τις εξελίξεις στο θέμα της Τουρκίας μετά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο".

    [05] Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "δύο τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία εξακολουθούν να κρύβουν το βρώμικο μυστικό της συγκάλυψης του μεγάλου σκανδάλου, στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για τους λογαριασμούς A/C 0206-795655.60Β και A/C 0206-795657.60Β, οι οποίοι ανοίχτηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2001 στην Τράπεζα UBS της Ζυρίχης και φέρεται να ανήκουν στην πρωτοδίκη Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια".

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "με απρόβλεπτες συνέπειες συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα την πρόθεση των γειτόνων μας για αμφισβήτηση του εθνικού εναέριου χώρου και τα 10 ν.μ. στο Αιγαίο".

    [07] TOR-M1

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "ορατός είναι ο κίνδυνος μετατροπής των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR-M1 σε....οπλικά συστήματα μόνο για τις παρελάσεις καθώς η διασύνδεσή τους με τα δυτικού τύπου συστήματα που διαθέτει η χώρα μας καθίσταται αδύνατη με απαίτηση των ΗΠΑ!...

    [08] Προσλήψεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι " την καθιέρωση της συνέντευξης ως επιπρόσθετου κριτηρίου στους διαγωνισμούς του Δημοσίου για προσλήψεις με μόρια αναγγέλλει μεταξύ άλλων, σήμερα με συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος. Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει επίσης ότι μέσα στο 2005 θα διεξαχθεί από το ΑΣΕΠ νέος γραπτός διαγωνισμός για διορισμούς μόνιμων υπαλλήλων στο Δημόσιο".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "περισσότεροι από 70.000 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, καθηγητές και δάσκαλοι, βρίσκονται στον αέρα. Περιμένουν τον προσδιορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε καθορίσει αρχικά για τον Δεκέμβριο. Η διεξαγωγή του μετατίθεται σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 8 November 2004 - 20:56:25 UTC