Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-09-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/9/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πολύνεκρο δυστύχημα- Μέτρα
  • [04] Κυβέρνηση
  • [05] Κυπριακό
  • [06] ΠΑΣΟΚ-Εισαγγελικό πόρισμα
  • [07] Ανεργία
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/9/2004
  • [09] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/9/2004

    Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων, η διερεύνηση των αιτιών του πολύνεκρου τροχαίου ατυχήματος με θύματα μαθητές, το εισαγγελικό πόρισμα που κατατέθηκε στη Βουλή για εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και η πορεία της οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): STOP στη ζούγκλα της ασφάλτου με...6 εντολές. Καραμανλής προς υπουργούς: "Επιταχύνετε...".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αυστηρά μέτρα για τη μείωση των τροχαίων. Οργισμένος ο πρωθυπουργός, τα ανακοίνωσε χθες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκανε οι "TOR" στα χέρια του Γιώργου. Στη Βουλή δύο εισαγγελικά πορίσματα-φωτιά για Άκη και Γιάννο.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κακούργημα για Άκη - Γιάννο. Εισαγγελέας: "Ενδείξεις ενοχής και απιστία εις βάρος του δημοσίου".

    Η ΑΥΓΗ: Χωρίς μέτρα η εκδρομή στους Παραολυμπιακούς. Τι έγινε τη μοιραία Δευτέρα στις εθνικές οδούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Το παιδομάζωμα της Γιάννας προκάλεσε την τραγωδία. Χωρίς άδεια του υπουργείου Παιδείας μετέφεραν 1.500 μαθητές για να γεμίσουν τα άδεια γήπεδα της Αγγελοπούλου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 40 ελληνόπουλα τον μήνα σκοτώνονται σε τροχαία! Βαρύς φόρος αίματος και θλιβερή πρωτιά της χώρας μας σε όλη την Ευρώπη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τολμήστε τη ρήξη με τα συμφέροντα που σκοτώνουν. Η μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης.

    ΕΘΝΟΣ: Ντοκουμέντα οργής ντροπής. Τραγωδία με μαθητές: Συνεχίζεται ο θρήνος, αλλά και η ασυδοσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Όχι Γιώργο Σουφλιά "ελεύθερος" ο θάνατος στο Μαλιακό ως το 2007. Εδώ φτιάξαμε μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες στον κόσμο, στήσαμε στέγη Καλατράβα και δεν μπορεί να γίνουν πενήντα χιλιόμετρα βελτίωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκρηκτική ανεργία 12%. Άφησε το ΠΑΣΟΚ το οποίο με αλχημείες προσπαθούσε να την εμφανίσει 9,3%

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Όχι άλλο αίμα. Δέσμη 6 μέτρων από τον Κ. Καραμανλή. Κόβονται οι μακρινές εκδρομές των σχολείων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η σφαγή στους δρόμους μας. Πρώτοι στην ΕΕ οι Έλληνες σε νεκρούς 2.100 σκοτώνονται κάθε χρόνο.

    ΕΣΤΙΑ: Αυστηρότατες κυρώσεις. Εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οδική ασφάλεια.

    ESPRESSO: Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκαλύπτει: Ξεσκεπάζω το κύκλωμα που πλασάρει στην αγορά επικίνδυνα προϊόντα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Άκης και Γιάννος υπόλογοι στη Βουλή. Νέα πολιτικά δεδομένα από το εισαγγελικό πόρισμα για τα όπλα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτρα για την μείωση των ατυχημάτων. Κ. Καραμανλής: "κρατική ευθύνη η οδική ασφάλεια".

    ΤΑ ΝΕΑ: 16 άμεσες λύσεις για το πέταλο του θανάτου. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα.

    Η ΝΙΚΗ: "Πάμε για εκλογές". Δυναμική απάντηση Παπανδρέου στη σκανδαλολογία της ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία. Θλίψη και οργή.

    TRAFFIC NEWS: Έκοβε με γυαλί τη γυναίκα μου. Πώς έζησε τον εφιάλτη. Άγνωστος βασάνιζε επί δύο ώρες τη σύζυγο του ηθοποιού Κώστα Αρζόγλου.

    Η ΧΩΡΑ: Ο Κώστας σφίγγει τα γκέμια της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 6 μέτρα-εξπρές για να σταματήσουν οι σφαγές στην Εθνική.

    City Press: Κόντρες για τα έργα που δεν έγιναν.

    Μetro: Ταρακούνησε το έγκλημα! Κυβερνητικές εξαγγελίες για λιγότερο αίμα στην άσφαλτο, στον απόηχο της τραγωδίας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στο έλεος ασυνείδητων. Ποιοι ευθύνονται για τη ζούγκλα των δρόμων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αυστηρά μέτρα Καραμανλή. Αντιδρώντας άμεσα για τη νέα τραγωδία.

    [03] Πολύνεκρο δυστύχημα- Μέτρα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ανακοινώνοντας τα πρώτα έξι άμεσα μέτρα που προωθούνται".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι " σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, που περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, προχωρά η κυβέρνηση μετά το χθεσινό τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα με τους μαθητές στο φονικό πέταλο του Μαλιακού".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "με προσωπικούς ελέγχους στους υπουργούς και λήψη μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών και την ενίσχυση των υποδομών απαντά ο πρωθυπουργός κλείνοντας τις "τρύπες" του επικοινωνιακού και κυβερνητικού κενού των τελευταίων ημερών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι " η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την πραγματοποίηση αποτελεσματικότερων ελέγχων στους δρόμους καθίσταται απολύτως επιτακτική. Σε 5.602 ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΕΠΕ μέσα σε δυόμισι χρόνια, διαπιστώθηκαν 1.273 παραβάσεις".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "ο τραγικός θάνατος των επτά μαθητών στο Ασπρονέρι Φθιώτιδας αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε ένα δράμα που εξελίσσεται καθημερινά στις καρμανιόλες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Σαράντα ελληνόπουλα χάνουν κάθε μήνα τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. Ακόμη στο 50% των δυστυχημάτων στα οποία υπάρχουν νεκροί εμπλέκονται οδηγοί νταλίκας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι " τη θλιβερή πρωτιά έχει η χώρα μας στις "ανθρωποθυσίες της ασφάλτου" και το πιο ανησυχητικό είναι ότι ενώ μειώνεται ο αριθμός των τροχαίων, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και μάλιστα το 33% είναι νέοι έως 29 ετών. Το γεγονός αποδίδεται στις προκλήσεις που γεννούν τα σύγχρονα αυτοκίνητα και η αύξηση των κυβικών".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "το κλειδί στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι οι κυρώσεις. Πρέπει να είναι τόσο αυστηρές, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά. Και επειδή τα τροχαία δυστυχήματα δεν προκαλούνται μόνον από οδηγούς βαρέων οχημάτων, πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους οδηγούς".

    Το metro εκτιμά ότι "συθέμελα ταρακούνησε τον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη το τραγικό τροχαίο στο "πέταλο" του Μαλιακού, που στοίχισε τη ζωή σε επτά αθώα παιδιά και στάθηκε αφορμή για να συνειδητοποιήσουν όλοι αρμόδιοι και μη ότι μια μικρή πόλη χάνεται κάθε χρόνο στην άσφαλτο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "γενικόλογα μέτρα, για την οδική ασφάλεια, χωρίς ορατό χρονικό ορίζοντα και μέσα υλοποίησης, εξήγγειλε χτες ο Κ. Καραμανλής, ενώ επιχείρησε να μετακυλίσει τις ευθύνες στους πολίτες. Στους "κοινωνικούς παράγοντες" και τους "τοπικούς φορείς" μετέθεσε τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για τη μη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στο "πέταλο" του Μαλιακού, ο Γ. Παπανδρέου".

    H CITY PRESS σημειώνει οι αντιδράσεις στη Φθιώτιδα και στην ευρύτερη περιοχή οδήγησαν ση ματαίωση της ζεύξης του Μαλιακού. Το έργο ήταν πάντως προβληματικό από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη. Οι κυβερνήσεις ασχολήθηκαν καθυστερημένα με τα εναλλακτικά σενάρια. Το 2007 μπορεί να είναι έτοιμη η παράκαμψη του Αγίου Κωνσταντίνου, όχι όμως η ΠΑΘΕ στο σύνολο του Μαλιακού".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ , "δεν μπορεί να εμποδίζεται ένα έργο υψίστης εθνικής σημασίας, από μια δράκα που κονομάει χωρίς να υπολογίζει το κλείσιμο ελληνικών σπιτιών. Λεφτά μπορούν να κάνουν και κάπου αλλού αυτοί οι "κύριοι" , οι ανθρώπινες ζωές, όμως δεν αντικαθίστανται".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "σε όσους συνήργησαν στο Παραολυμπιακό παιδομάζωμα, που οργανώθηκε στα σχολεία της Επικράτειας κατ΄εντολήν της Γιάννας, θα πρέπει να αναζητηθούν οι πρωτογενείς ευθύνες και οι ηθικοί αυτουργοί για το έγκλημα του Μαλιακού".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι " μια τεράστια μετακίνηση (λέγεται ίσως και 1.000 πούλμαν) μαθητών από την περιφέρεια προς την Αθήνα, για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες σημειώθηκε την περασμένη μοιραία Δευτέρα. Παρότι όμως η εκδρομή στην Αθήνα είχε ενθαρρυνθεί από την ίδια την πολιτεία, δεν είχε ληφθεί κανένα έκτακτο προληπτικό μέτρο. Ούτε καν απαγορεύθηκε έστω για λίγες ώρες όπως γίνεται το καλοκαίρι, η κυκλοφορία των φορτηγών στις εθνικές οδούς. Η Τροχαία ενημερώνει και απροετοίμαστη για το φαινόμενο αιφνιδιάστηκε...".

    H ESPRESSO προσθέτει ότι " νταλίκες -φονιάδες με την ανοχή και την προκλητική αδιαφορία της κρατικής μηχανής και της Αστυνομίας "θερίζουν" κάθε χρόνο εκατοντάδες ζωές στην άσφαλτο...Στα μεγαλύτερα και τραγικότερα τροχαία δυστυχήματα που έχουν συμβεί στη χώρα μας έχουν εμπλακεί νταλίκες".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "εννέα χρόνια διαμάχης, προσφυγών στα ελληνικά δικαστήρια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ως συνέπεια να βουλιάξει τελικά η ζεύξη του Μαλιακού Κόλπου και να μπλοκάρουν και τα υπόλοιπα έργα στο "φονικό " πέταλο".

    [04] Κυβέρνηση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "αλλάζει άρδην το σκηνικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τον πρωθυπουργό να καθιστά σαφές ότι μετά τα τελευταία γεγονότα οι αντιδράσεις θα είναι άμεσες και οι ρυθμοί δουλειάς εντατικοί".

    [05] Κυπριακό

    Η Traffic News αναφέρει ότι "ανοικτός σε μια νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού δήλωσε από τις Βρυξέλλες -όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας- ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ωστόσο πως το επόμενο τρίμηνο δεν ενδείκνυται για μια "δεύτερη ευκαιρία".

    [06] ΠΑΣΟΚ-Εισαγγελικό πόρισμα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "νέα πολιτικά δεδομένα δημιουργεί το εισαγγελικό πόρισμα για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων, που απεστάλη χθες στη Βουλή, επειδή θέτει ζήτημα αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου, και τοποθετεί το ΠΑΣΟΚ σε θέση απολογίας για τα πεπραγμένα της προηγούμενης περιόδου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "ενδείξεις για κακουργηματικές πράξεις των δύο πρώην υπουργών Άμυνας του ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν τα εισαγγελικά πορίσματα που κατατέθηκαν στη Βουλή. Όμηρος των σκανδάλων, τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν θέλει εκλογές, μολονότι αμφισβητείται πλέον ευθέως από κορυφαία στελέχη του κόμματός του".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "καταπέλτης για τους πρώην υπουργούς Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου είναι το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που διαβιβάσθηκε στη Βουλή. "Κατηγορούνται" (υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αναφέρεται) για απιστία εις βάρος του Δημοσίου. "Κατηγορίες" περιλαμβάνονται και για τον πρώην Διευθυντή Εξοπλισμών Ι. Σμπώκο, καθώς και για αξιωματικούς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "σε μείζον θέμα για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται η υπόθεση της προμήθειας εξοπλιστικού υλικού την περίοδο 1999-2003 επί Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου. Συγκλονιστικά στοιχεία για ευθύνες των δύο πρώην υπουργών και της τότε στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προκύπτουν από το εισαγγελικό πόρισμα που εστάλη στη Βουλή".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "στην επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας να πάει το ΠΑΣΟΚ "όμηρο" σε εκλογές απέδωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου την προσπάθεια της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για τις εξοπλιστικές δαπάνες, κάνοντας μάλιστα λόγο για σκανδαλολογία".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "η διαρκώς εντεινόμενη προσφυγή της κυβέρνησης στη σκανδαλολογία όχι μόνο ενεργοποιεί τα αμυντικά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δημιουργεί στην ηγεσία του Κινήματος την αίσθηση ότι η ΝΔ προετοιμάζει, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το έδαφος για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας".

    [07] Ανεργία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "χαίνουσα κοινωνική πληγή αποδεικνύεται η ανεργία, η οποία κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έφθασε το 12%! Τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος μέχρι τη "δωδέκατη" της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία με τεχνάσματα και "μαγειρέματα" της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) επιχείρησε να δημιουργήσει επίπλαστο κλίμα ευφορίας στους πολίτες ψηφοφόρους εμφανίζοντας την ανεργία στο 9,3% κατά μέσο όρο, το 2003".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/9/2004

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Έκρηξη" ανεργίας! Κυμαίνεται στο 12% το α' τρίμηνο του 2004".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η Fitch προειδοποιεί για υποβάθμιση της χώρας. Μετά τη Standard & Poor's, νέα αρνητική επαναξιολόγηση της οικονομίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Διεθνείς πιέσεις για προϋπολογισμό λιτότητας. Βάλλεται από τους ξένους οίκους η νέα δημοσιονομική εικόνα της χώρας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πληθωριστικό μείγμα με ΔΕΚΟ, καύσιμα, φόρους. Τσιμπάει ο τιμάριθμος το 2005 με +3,2%".

    [09] Προϋπολογισμός

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Από την ορθή εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου δημοσιοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση, θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα καταφέρει ή όχι να αποφύγει μια νέα περίοδο λιτότητας αγνώστου ημερομηνίας λήξεως".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 29 September 2004 - 20:28:24 UTC