Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-09-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/9/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πολύνεκρο τροχαίο με μαθητές
  • [04] Εξοπλιστικά προγράμματα-Δικαιοσύνη
  • [05] Εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [06] Προϋπολογισμός
  • [07] Παραίτηση Βούγια
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/9/2004
  • [09] ΑΕΠ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/9/2004

    Το πολύνεκρο τροχαίο ατύχημα λεωφορείου ΚΤΕΛ που μετέφερε μαθητές με φορτηγό αυτοκίνητο, στην εθνική οδό στο ύψος του Μαλιακού Κόλπου, η παραίτηση του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Βούγια και η δικαστική έρευνα για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γιατί ξανά; Στο πέταλο του Μαλιακού αναβίωσε η τραγωδία και η φρίκη των Τεμπών. Εφτά ακόμη αγγελούδια δεν θα γυρίσουν ποτέ από τη σχολική εκδρομή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Και άλλο αίμα στο "Πέταλο του Θανάτου". 7 μαθητές νεκροί και 30 τραυματίες!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 500 νεκροί ζητούν ένοχο. Οργή για το χαμό των 7 παιδιών και την αδιαφορία της πολιτείας.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο σκαμνί Άκης-Γιάννος. Φωτιά το εισαγγελικό πόρισμα για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Η ΑΥΓΗ: Επτά νέα "γιατί"... Η θυσία των Τεμπών δεν μας δίδαξε.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εμφύλιος για μίζες στην Βουλή. Σε κατάσταση πολιτικής και δικαστικής ομηρίας το ΠΑΣΟΚ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εθνική Νεκροταφείου... Πώς και γιατί σκοτώθηκαν οι επτά μαθητές. 108 νεκροί και 374 τραυματίες από το 2001 ως σήμερα στην ίδια περιοχή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαρκές έγκλημα. Μία ακόμα τραγωδία με μαθητές στο πέταλο του Μαλιακού.

    ΕΘΝΟΣ: Έγκλημα διαρκείας. Τραγωδία: Ένα ανθρώπινο λάθος στο "πέταλο του θανάτου" κόστισε τη ζωή σε επτά μαθητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η επανάληψη της τραγωδίας των Τεμπών στον Μαλιακό, χθες, που άδικα χύθηκε το αίμα των παιδιών "διέσωσε" κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θρήνος. Επτά μαθητές νεκροί και 33 τραυματίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ως εδώ! Όχι άλλες "θυσίες" στους εργολάβους. Πέταλο Μαλιακού: Υπέρβαρη νταλίκα- λαιμητόμος για 7 μαθητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέο έγκλημα στο πέταλο του θανάτου. 11 χρόνια χαμένα για μια καρμανιόλα - 7 μαθητές χάθηκαν χθες.

    ΕΣΤΙΑ: Βαρύτατες ευθύνες για το τροχαίο. Παντελής απουσία μέτρων για δρόμους-οχήματα-οδηγούς.

    ESPRESSO: 7 παιδιά νεκρά στο "πέταλο" του θανάτου. Μας κοροϊδεύουν οι υπεύθυνοι για το δρόμο-καρμανιόλα. Οι φονιάδες κυκλοφορούν ελεύθεροι! Κανένας φταίχτης μεγάλης τραγωδίας δεν έχει πληρώσει ως τώρα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το "πέταλο" του θανάτου. Τραγωδία τύπου Τεμπών στο Ασπρονέρι του Μαλιακού με επτά παιδιά νεκρά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τραγωδία με 7 μαθητές νεκρούς. Η ιστορία επανελήφθη στα Καμένα Βούρλα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Έγκλημα διαρκείας. Συγκλονίζει το νέο πολύνεκρο δυστύχημα με μαθητές.

    Η ΝΙΚΗ: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο. Νταλίκα συγκρούστηκε με μαθητικό λεωφορείο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έγκλημα εκ προμελέτης. Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες. Είκοσι χρόνια καθυστερούν τα έργα στο "πέταλο" του Μαλιακού κόλπου.

    TRAFFIC NEWS: Ποια είναι η Τσίλα του SURVIVOR. Η στριπτιζέζ που θα αναστατώσει τους άνδρες.

    Η ΧΩΡΑ: 7 αγγελούδια θυσία στο μινώταυρο των εργολάβων. Πάνω από 400 νεκροί σε 5 χρόνια στην καρμανιόλα του Μαλιακού.

    City Press: Τα 7 αίτια της τραγωδίας. Προγραμματισμένο δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού, με επτά μαθητές νεκρούς.

    METRO: Εγκληματική αμέλεια. Βυθίστηκε στο πένθος η Ελλάδα για το χαμό 7 μαθητών στην καρμανιόλα της Εθνικής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έγκλημα. Νέα θυσία παιδιών στο βωμό της αδιαφορίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ...Έγκλημα χωρίς τιμωρία. Η Ελλάδα θρηνεί πάλι αδικοχαμένους μαθητές.

    [03] Πολύνεκρο τροχαίο με μαθητές

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "η Ελλάδα του 2004, που κομπορρημονεί για τον "παγκόσμιο θαυμασμό" που απέσπασε για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, εξακολουθεί, δυστυχώς να θρηνεί τα παιδιά της στην άσφαλτο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "ο θάνατος βασιλεύει στο πέταλο του Μαλιακού. Ο θρήνος, τα δάκρυα, οι κατάρες που έχουν "ποτίσει" τα 80 χιλιόμετρα της "επικράτειάς " του, δεν κατάφεραν ούτε αυτή τη φορά να εμποδίσουν τη νέα τραγωδία που χτύπησε κατάστηθα τη χώρα μας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ , "από χθες η Ελλάδα ζει μια τραγωδία, πανομοιότυπη εκείνης που ζήσαμε πριν ενάμισι χρόνο στα Τέμπη. Η μόνη διαφορά, ευτυχώς, είναι ο αριθμός των νεκρών μαθητών. Αυτή τη φορά, ήταν στο γνωστό θανατηφόρο πέταλο του Μαλιακού και συγκεκριμένα στα Καμένα Βούρλα. Μαθητές από το Λύκειο Φαρκαδόνας Τρικάλων, έρχονταν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "20 χρόνια μπλοκάρουν τα έργα στην περιοχή, ενώ ρούφηξαν τρισεκατομμύρια από τον ελληνικό λαό. Εγκληματική η συμπεριφορά των οδηγών φορτηγών που τρέχουν σαν δαιμονισμένοι στην εθνική".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στη στροφή του Ασπρονερίου, από τα μέσα της δεκαετίας του '50, 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Χθες "θυσιάστηκαν" άλλα επτά παιδιά. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια, στον Κόλπο του Μαλιακού χάθηκαν 500 άνθρωποι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Όμως, η εγκληματική αμέλεια και τα πολλαπλά συμφέροντα αποδείχθηκαν ισχυρότερα".

    Το metro σημειώνει ότι "μόνο "έγκλημα εκ προμελέτης" μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή τραγωδία, που γράφτηκε στην εθνική οδό με το αίμα αθώων παιδιών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η νέα τραγωδία στο φονικό πέταλο του Μαλιακού με θύματα 15χρονα παιδιά, βύθισε στο πένθος τη χώρα και προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη, που ζητεί ευθύνες. Εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί την τελευταία 10ετία κατά την οποία εξελίσσεται το θρίλερ της εργολαβικής διαχείρισης των έργων".

    Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "η μετατροπή του φονικού πετάλου του Μαλιακού σε σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο σέρνεται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 στα εργοληπτικά γραφεία. Τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την κατασκευή του ιδιαίτερα κρίσιμου τμήματος της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης έχουν κοστίσει τη ζωή εκατοντάδων πολιτών. Δεν είναι δυνατόν εδώ και μερικά χρόνια ν΄ακυρώνεται ο ένας διαγωνισμός μετά τον άλλο, επειδή ο ένας εργολάβος δεν συμφωνεί με την ανάθεση του έργου στον άλλο. Οι "φονικές " καθυστερήσεις βαρύνουν τους εργολάβους που προσφεύγουν συνεχώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάροντας τα έργα και παραπέμποντας στο μέλλον την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η χθεσινή τραγωδία στο "πέταλο" του Μαλιακού ήταν αναμενόμενη. Επί 20 χρόνια τα σημεία -καρμανιόλες του εθνικού δρόμου παραμένουν με μια στενή λωρίδα ανά κατεύθυνση και χωρίς διαχωριστικό στηθαίο. Τον ρόλο της στη χθεσινή τραγωδία έπαιξε και η ελλιπής αστυνόμευση αφού οι τροχονόμοι ήταν απασχολημένοι γιατί ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Μαζί με αυτά και η "απαραίτητη " νταλίκα, με τον οδηγό να τρέχει πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, καθώς και η έλλειψη ζωνών ασφαλείας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "ένα έγκλημα διαρκείας φέρνει με δραματικό τρόπο στο φως το τραγικό τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε χτες το πρωί με νεκρούς επτά μαθητές του Λυκείου Φαρκαδόνας, στο φονικό "πέταλο" του Μαλιακού, όπου 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία τετραετία".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "είκοσι χρόνια καθυστερούν τα έργα στο "πέταλο" του Μαλιακού κόλπου. Ανύπαρκτα, ουσιαστικά τα μέτρα για την -όσο το δυνατόν- ασφαλή κατάσταση του υπάρχοντος δρόμου . Συλλαλητήριο και συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού σήμερα το πρωί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "δικαιολογίες για τις επί τόσα χρόνια "ασκήσεις επί χάρτου" με προτάσεις για λύσεις, που δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστούν όπως αυτή για "υποθαλάσσια διαδρομή" δεν αντέχουν σε κριτική. Ευθύνες όμως έχουν και οι φορείς της Φθιώτιδας που αντιδρούσαν σε άλλες λύσεις, υποστηριζόμενοι και από τους τοπικούς βουλευτές, με το επιχείρημα ότι θα προκαλούσε οικονομικό μαρασμό του νομού η παράκαμψη περιοχών του. Σε κάθε περίπτωση πάντως τεράστια είναι και η ευθύνη των οδηγών που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας ή κάνουν παράνομες προσπεράσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Όταν ο δρόμος είναι καρμανιόλα, η προσοχή και η ευθύνη είναι μεγαλύτερες".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους γράφουν ότι "αποτελεί ντροπή για το κράτος το ότι κάθε φορά που προκαλείται ένα δυστύχημα, όπως το χθεσινό, σπεύδει και ανακοινώνει μέτρα και έργα που θα αλλάξουν την κατάσταση αλλά που τα ξεχνά μόλις περάσουν οι πρώτες εντυπώσεις. Το χθεσινό δυστύχημα στις στροφές του Μαλιακού είναι έγκλημα διαρκές. Όπως θα είναι και το επόμενο που με μαθηματική βεβαιότητα θα συμβεί".

    Η Espresso επισημαίνει ότι "ένοχοι χωρίς τιμωρία! Δεκάδες φονιάδες, που έκλεισαν σπίτια, βύθισαν στο πένθος ολόκληρες οικογένειες και σκόρπισαν τον σπαραγμό σε συγγενείς και φίλους, κυκλοφορούν ελεύθεροι, μακριά από τα δίχτυα του νόμου. Κανένας φταίχτης δεν έχει πληρώσει μέχρι σήμερα, έστω και ένα μέρος από την τραγωδία που έχει προκαλέσει".

    Η City Press υπογραμμίζει ότι "πολυετής καθυστέρηση στην κατασκευή της ΠΑΘΕ στην περιοχή του Μαλιακού. Έλλειψη στοιχειωδών μέτρων (διαπλάτυνση, διαχωριστικές μπάρες) για να γίνει ο συγκεκριμένος δρόμος λιγότερο επικίνδυνος. Τυπική μόνο αστυνόμευση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους οδηγούς νταλίκας. Υπερφόρτωση της μοιραίας νταλίκας. Κακός υπολογισμός της κατανομής του φορτίου. Υπερβολική ταχύτητα. Έλλειψη επαρκών ζωνών ασφαλείας στο πούλμαν που μετέφερε τους μαθητές".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "γιατί κανένας δεν ελέγχει τις νταλίκες και τα φορτία τους; Γιατί δεν γίνονται συνεχώς έλεγχοι γι α υπερβολική ταχύτητα στα κρίσιμα τμήματα της εθνικής οδού; Γιατί πρέπει να περιμένουμε έως το 2007 για να φτιαχτεί μέρος του "φονικού πετάλου"; Γιατί δεν λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα όταν κατά χιλιάδες ταξιδεύουν μαθητές, όπως για τους Παραολυμπιακούς; Γιατί οι μεταφορές-μετακινήσεις μας πρέπει να γίνονται οδικά και δεν χρησιμοποιείται περισσότερο ο σιδηρόδρομος;"

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "είναι σαφές λοιπόν ότι αν η πολιτεία είχε λάβει τα στοιχειώδη αυτά μέτρα ως προς τα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών, ως προς την καταλληλότητα των οχημάτων και ως προς την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων κατά των παρανομούντων οδηγών (πρωτίστως των επαγγελματιών) το χθεσινό τραγικό δυστύχημα θα είχε μάλλον αποφευχθεί".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να υπάρξει πλήρης και σε βάθος διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στη νέα τραγωδία στο Ασπρονέρι, με θύματα αθώους μαθητές, που πήγαιναν να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο ΟΑΚΑ, χθες το πρωί".

    [04] Εξοπλιστικά προγράμματα-Δικαιοσύνη

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η Βουλή παίρνει πλέον τη σκυτάλη για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Άμυνας του ΠΑΣΟΚ κ. Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου στις προμήθειες των οπλικών συστημάτων TOR M-1 και TPQ-37. Από την προκαταρκτική έρευνα προκύπτει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί εξ αντικειμένου η αναμενόμενη αποστολή στην Βουλή, του πορίσματος για τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την περίοδο από το 1999 έως το 2003".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "πόρισμα-φωτιά για τα εξοπλιστικά προγράμματα διαβιβάζει στη Βουλή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός. Στο πόρισμα, από το οποίο αναδύεται οσμή μίζας, "φωτογραφίζονται" οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου, οι οποίοι θα καθίσουν στο σκαμνί της Βουλής για να αποφασιστεί η άρση της ασυλίας τους".

    [05] Εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ αλλά και τη κατάργηση ή ριζική αναθεώρηση του συστήματος μετεγγραφών εσωτερικού πρότεινε η σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων ΔΕ των ελληνικών πανεπιστημίων μετά από μακρά συζήτηση για τις δυσλειτουργίες του συστήματος επιλογής φοιτητών που ισχύει σήμερα".

    [06] Προϋπολογισμός

    Η Traffic News σημειώνει ότι "στους ρυθμούς του προϋπολογισμού θα κινηθεί η εβδομάδα, καθώς κατατίθεται αύριο στη Βουλή το προσχέδιό του, το οποίο προβλέπει σφιχτή εισοδηματική πολιτική, φορολογικές επιβαρύνσεις σε τσιγάρα, ποτά, τέλη ΙΧ και περικοπές δαπανών".

    [07] Παραίτηση Βούγια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "το "άδειασμα" του ακόμα και από σειρά κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οδήγησε τον Σπύρο Βούγια στην απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε την παραίτηση του στενού συνεργάτη, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τη μετεγγραφή της κόρης του από το Πανεπιστήμιο της Θράκης στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/9/2004

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πρόβλεψη για 40 δολ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το πετρέλαιο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υποχωρεί η ανάπτυξη. Σκληρή προσγείωση το 2005".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Έγκλημα διαρκείας. Έως πότε το ανίκανο κράτος θα σκοτώνει τα παιδιά μας;"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στοίχημα ανάπτυξης με ιδιωτικά κεφάλαια το 2005. Ελπίδες και για αύξηση των εξαγωγών την επόμενη χρονιά".

    [09] ΑΕΠ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "μετά από αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των ξένων οίκων για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσγειώνει την οικονομία προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ μόλις 3% το 2005".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 28 September 2004 - 19:35:48 UTC