Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-04-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟY
  • [02] Tίτλοι εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Συμβασιούχοι
  • [05] Οικονομία-Υλοποίηση δεσμεύσεων
  • [06] Εξοπλιστικά προγράμματα-Ερευνα
  • [07] Κρούσματα διαφθοράς
  • [08] Δημοσιονομικό έλλειμμα
  • [09] Συλλογική σύμβαση εργασίας
  • [10] Τουρκική πρόκληση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟY

    Οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, η κατάσταση της οικονομίας και οι έρευνες για προμήθειες σε εξοπλιστικά προγράμματα, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Tίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυθαίρετα: Ολες οι αλλαγές σε δόμηση, νομιμοποιήσεις, πρόστιμα. Κοινωνική ευαισθησία με σεβασμό στην έννομη τάξη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δίκες εξπρές για τους ''λαδιάρηδες'' του Δημοσίου. Αποφασισμένος ο Προκ. Παυλόπουλος να καθαρίσει το σάπιο κράτος από τη ρεμούλα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πανωτόκια τέλος και μειώσεις φόρων για τα εισοδήματα του 2004. Ο Γ. Αλογοσκούφης εξαγγέλλει το πρώτο πακέτο μέτρων στις αρχές Μαΐου.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι κροίσοι του... ΣΔΟΕ! Η έκθεση των οργίων στα χέρια του Καραμανλή.

    Η ΑΥΓΗ: ΑΚΕΛ:Ναι στην επανένωση. Εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου προς την ΚΕ υπέρ του σχεδιου Ανάν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ακουμπάει τον Σμπώκο ο εισαγγελέας. Μαζί με πολλά άλλα ανώτερα στελέχη του υπουργείου Αμυνας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πλειοψηφία υπέρ του ΝΑΙ διαμορφώνεται στην Κύπρο. Ιστορική απόφαση του ΑΚΕΛ για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοί δικαιούνται τη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Ολα τα ονόματα σε είκοσι σελίδες.

    ΕΘΝΟΣ: Πράσινο φως για... νηστεία και ετεροχρονισμό παροχών. Κυβέρνηση: Σφράγισε την πολιτική λιτότητας και περικοπών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η τιμή και η ευθύνη στα χέρια του Κυπριακού Λαού! Π. Μολυβιάτης: Η χώρα μας ούτε έχει την δυνατότητα, ούτε την επιθυμία να επιβάλλει λύση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στην τσιμπίδα της δικαιοσύνης πολιτικοί και στρατιωτικοί. Για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμβασιούχοι: Φως στο τοπίο με 10 απαντήσεις. Δημόσιο: Αποκατάσταση απολυθέντων '90-'93. Πότε θα γίνουν οι μονιμοποιήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα πρώτα ''ναι''. Ενώ ο Ερντογάν επαίρεται για επιτυχίες του στη Λουκέρνη.

    ΕΣΤΙΑ: Αμετανόητοι λαϊκιστές. Ο πρώτος μήνας του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση.

    Espresso: Επείγουσα εντολή: Η Αθηνά Ωνάση διπλασίασε τη φρουρά της. Το αυτοκίνητό της εξουδετερώνει ακόμα και πυραύλους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προειδοποιούν οι Βρυξέλλες. Η οικονομία μας προ καθεστώτος επιτήρησης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ενωτικό το διάγγελμα ...του Τάσσου Παπαδόπουλου. Συνεχίζεται ο μαραθώνιος των ζυμώσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πόντιος Πιλάτος η κυβέρνηση, λέει το ΠΑΣΟΚ. Ενώ το ΑΚΕΛ δείχνει ''Ναι''.

    ΝΙΚΗ: Ευρωπαϊκή λύση. Σε πλεονεκτική θέση η Λευκωσία μετά την ένταξη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ-Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου για τους συμβασιούχους: Δικαίωμα όλων η εργασία.

    Traffic News: Ποιοί απειλούν τη ζωή της Μηλιαρέση. Σοκαρισμένη από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα η γνωστή παρουσιάστρια του ΚΑΝΑΛΙΟΥ 10. Διέρρηξαν το σπίτι της και έκαψαν το αυτοκίνητό της.

    Η ΧΩΡΑ: Τι αλλάζει με κληρονομιές και γονικές παροχές. Απλοποιούνται οι διαδικασίες, ενώ επέρχεται ουσιαστική ελάφρυνση των φορολογουμένων.

    City Press: Σταδιακή στροφή από τις παροχές στη λιτότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2004 στο 3,2% του ΑΕΠ.

    MetroRAMA: Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ελέγχονται για διαφθορά. Δαφέρμος: ''Υπερβολικά'' περιουσιακά στοιχεία στα χέρια κρατικών λειτουργών. Παυλόπουλος: Ολοι ανεξαιρέτως οι επίορκοι θα υποστούν τις κυρώσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 4 μέτρα για τα νοσοκομεία. Θεσσαλονίκη: Αλλάζει το σύστημα εφημεριών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση. Σήμερα το κρίσιμο διάγγελμα του Κύπριου προέδρου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η αλήθεια για την οικονομία στη Βουλή. Συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως.

    [03] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''τους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν αναμένεται να εξηγήσει σε διάγγελμα ήπιων τόνων σήμερα το βράδυ ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Χθες συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος έχει στα χέρια του έκθεση διπλωματών που αποτελεί θετική εισήγηση. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει λάβει την τελική απόφασή του και θα προχωρήσει, ανεπηρέαστος από τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ και της ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στην ανακοίνωση της αρνητικής εισήγησης εν όψει του δημοψηφίσματος''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι ''καμία τοποθέτηση δεν έχει την πρόθεση να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για το Κυπριακό πριν γίνουν γνωστές οι επίσημες θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και των κομμάτων''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''η απόφαση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ κατά πλειοψηφία να υποστηρίξει την ψήφιση του σχεδίου Ανάν αφήνει πλέον περιθώρια να αλλάξει ο συσχετισμός στην κοινή γνώμη της Κύπρου, ο οποίος παραμένει υπέρ του 'όχι'''.

    Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ ''με την αναμενόμενη υπερψήφιση του Σχεδίου και από το δεύτερο μεγάλο κόμμα της Κύπρου, τον Δημοκρατικό Συναγερμό του κ. Ν. Αναστασιάδη (έλαβε 34% στις τελευταίες εκλογές), και την ήδη εκφρασθείσα υιοθέτηση του Σχεδίου από άλλα, μικρότερα κόμματα, διαμορφώνεται μια ισχυρή πλειοψηφία άνω του 70% των Ελληνοκυπρίων, η οποία ενδέχεται να υιοθετήσει την προτεινόμενη λύση, εφόσον τηρήσει την κομματική γραμμή''.

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι ''η θέση του ΑΚΕΛ διευκολύνει ανάλογη προσέγγιση του άλλου μεγάλου ελληνοκυπριακού κόμματος, του ΔΗΣΥ. Μπροστά σε δίλημμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος απόψε θα απευθύνει διάγγελμα και θεωρείται βέβαιο ότι θα περιγράψει ή ακόμη και θα μιλήσει ευθέως υπέρ του 'όχι'. Η Κομισιόν και η Ευρωβουλή μελετούν πρωτοβουλίες για να απαντήσουν στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων''.

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι '''Παράθυρο'' για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό με πιο ευνοϊκούς όρους, στην περίπτωση που το σχέδιο Ανάν απορριφθεί κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ανοίγει με την ιδέα που παρουσίασε ο Ντιντιέ Πφίρτερ, συνταγματολόγος των Ηνωμένων Εθνών και συνεργάτης της ομάδας του Αλβαρο ντε Σότο''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και πριν από την ανακοίνωση της θέσης της κυβέρνησης για το σχέδιο Ανάν αναμένεται να τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ, εν όψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''τελευταία θα πάρει θέση η κυβέρνηση για το σχέδιο Ανάν. Γεγονός που ώθησε το ΠΑΣΟΚ -θα ανακοινώσει πιθανόν και σήμερα τη θέση του για το σχέδιο- να την κατηγορήσει ότι ακολουθεί τακτική Πόντιου Πιλάτου''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι ''αντιμέτωπος με την αντίθεση της Ρωσίας για την ταχεία εξέλιξη των πραγμάτων στο Κυπριακό βρέθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται διατεθειμένη να απευθύνει 'σύσταση' προς την ελληνοκυπριακή πλευρά πριν από τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "κλιμακώνονται καθημερινά οι κάθε λογής έξωθεν πιέσεις σε βάρος των Κυπρίων, ώστε να αποδεχτούν το 'σχέδιο Ανάν'. Σήμερα το βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος θα ανακοινώσει με διάγγελμα τη θέση του. Καμιά ανακοίνωση δεν έγινε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΠΓ του ΑΚΕΛ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κυπριανού, διέψευσε πληροφορίες που μεταδόθηκαν σχετικά με τις τάσεις που επικράτησαν".

    Η ΕΣΤΙΑ σχολιάζει ότι 'προτού καλά-καλά συμπληρωθεί ένας μήνας από τις εκλογές, οι θρασύτατοι τέως υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επεξέτειναν το κατηγορητήριο στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το Κυπριακό. Και αντί να απολογούνται για τον μονόδρομο στον οποίο οδήγησαν οι ίδιοι την υπόθεση, εγκαλούν τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για απουσία διπλωματικών πρωτοβουλιών και απραξία στην Λουκέρνη!".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "έμμεση, αλλά σαφή θέση υπέρ του 'ναι' στο σχέδιο Ανάν παίρνει σήμερα ο Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στην 'Ε'. Αναγνωρίζει ότι το σχέδιο έχει και μειονεκτήματα, αλλά τονίζει ότι ενδεχόμενο 'όχι' μπορεί να οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση. Χαρακτηρίζει 'αυταπάτη' ότι ο χρόνος δουλεύει για μας".

    [04] Συμβασιούχοι

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι ''αποκαταστατική διάταξη για τους συμβασιούχους που προσλήφθηκαν τη χρονική περίοδο 1990-1993 και απολύθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι η συγκεκριμένη αποκαταστατική διάταξη θα ενταχθεί σε Προεδρικό Διάταγμα''.

    [05] Οικονομία-Υλοποίηση δεσμεύσεων

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι ''στην υλοποίηση των βασικών προεκλογικών της δεσμεύσεων για την οικονομία προχωρεί η κυβέρνηση, παρά την κακή κατάσταση της οικονομίας. Η οριστική επίλυση του ζητήματος των πανωτοκίων και η φορολογική μεταρρύθμιση για τη μείωση των συντελεστών στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του κ. Αλογοσκούφη, ενώ έπονται η αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ''.

    Η ΧΩΡΑ γράφει οτι ''ριζικές αλλαγές μεθοδεύει το υπουργείο Οικονομικών στο σύστημα των γονικών παροχών και των κληρονομιών. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο χρόνο, προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου ποσού των κλιμάκων, επιμηκύνεται ο χρόνος καταβολής του φόρου κληρονομιών, ενώ υπάρχουν αρκετές μετατροπές και στα κλιμάκια. Το υπουργείο στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών και στη σημαντική φορολογική ελάφρυνση''.

    [06] Εξοπλιστικά προγράμματα-Ερευνα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι ''καυτούς φακέλους με τεκμηριωμένα στοιχεία για μίζες πολλών δισεκατομμυρίων από τις προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, έστειλε χθες το πρωί ο τέως αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και νυν Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αμυνας κ. Γ. Ζορμπάς στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Αθηνών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι ''αξιωματούχοι που πέρασαν από τα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκονται -σύμφωνα με πληροφορίες- στην ακίδα του στοχάστρου της Δικαιοσύνης, η οποία διερευνά τη σκανδαλώδη υπόθεση αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1''.

    [07] Κρούσματα διαφθοράς

    Το Metrorama εκτιμά οτι ''ανησυχητική έξαρση της διαφθοράς στην ''ελίτ'' της κρατικής μηχανής, όπως στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στο ΣΔΟΕ και στους επιθεωρητές Υγείας και Εργασίας, καταγράφει ο γενικός επιθεωρητής, Κων. Δαφέρμος, στο πόρισμά του, το οποίο θα παραδώσει τις επόμενες ημέρες στον πρωθυπουργό και στη Βουλή''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ επισημαίνει οτι ''οι άνθρωποι που ήταν εντεταλμένοι να ελέγχουν τον παράνομο πλουτισμό ''συνελήφθησαν'' από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να αποκομίζουν ίδια τεράστια οφέλη εκκμεταλλευόμενοι την καίρια θέση τους. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογείται από το εισόδημα των υπαλλήλων, οπως η αγορά πανάκριβων οικοπέδων και ακινήτων, η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ποσού ύψους 500 εκατ. δρχ, η αγορά πολυτελών αυτοκινήτων κα''.

    [08] Δημοσιονομικό έλλειμμα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι ''οι κοινοτικές εκτιμήσεις είναι προσωρινές και στηρίζονται στα ελληνικά στοιχεία που απεστάλησαν στη Eurostat. Θα οριστικοποιηθούν σε δύο μήνες, αλλά δεν αναμένεται να τροποποιηθούν ριζικά, με κίνδυνο η Ελλάδα να τελεί υπό την απειλή εφαρμογής της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος που σημαίνει περιοριστικά μέτρα, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε χθες ο κ. Μ. Εβερτ. Για την ώρα, πάντως, εκτιμάται οτι η Κομισιόν θα αποφύγει να επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο για την Ελλάδα, όταν και άλλες έξι χώρες βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση''.

    Σύμφωνα με την City Press ''η λεγόμενη δημοσιονομική απογραφή λειτουργεί σαν καταλύτης στην αλλαγή των οικονομικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Καραμανλή. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη οτι η κυβέρνηση θα φανεί απόλυτα συνεπής προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, παρατηρείται ήδη ετεροχρονισμός''.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι ''πολιτική λιτότητας και περικοπών σφράγισε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή. Δόθηκε πράσινο φως για ''νηστεία'' και ετεροχρονίστηκε η υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Οι παροχές θα υλοποιηθούν σταδιακά από το 2005, ανάλογα με τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει οτι η κυβέρνηση αναζητεί φθηνά άλλοθι για να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να προχωρήσει σε περικοπές''.

    [09] Συλλογική σύμβαση εργασίας

    Η Traffic news υπογραμμίζει οτι ''έκκληση να υπογραφεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πριν από την κρίσιμη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων απηύθυνε προς τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος''.

    [10] Τουρκική πρόκληση

    Η Espresso ισχυρίζεται οτι ''νέα, θρασύτατη πρόκληση της Αγκυρας στο Αιγαίο. Τουρκικά μαχητικά έστησαν ενέδρα και παρενόχλησαν επικίνδυνα ελληνικά βομβαρδιστικά τύπου Α7 (Corsair) την ώρα που αυτά εκτελούσαν διατεταγμένη αποστολή στα νοτιοανατολικά Δωδεκάνησα''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 7 April 2004 - 21:44:14 UTC