Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-10-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/10/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Συνέντευξη Πολυζωγόπουλου
  • [06] Ελληνική Εκκλησία-Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [09] Προσλήψεις
  • [10] Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας
  • [11] Κυπριακό
  • [12] Επέτειος ΟΧΙ
  • [13] Βία στα γήπεδα
  • [14] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/10/2003

    Ο εορτασμός της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, η συνάντηση Χρυσοχοΐδη-Πάγκαλου και οι σχέσεις της Ελληνικής Εκκλησίας-Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι αλλάζει σε βαρέα και ανθυγιεινά. Νέο καθεστώς για 25.000 δημοσίους υπαλλήλους. Ποιά επαγγέλματα βγαίνουν από τη λίστα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σαρωτικές αλλαγές στο Στράτευμα. Ετοιμάζουν προεκλογικά κομματικές κρίσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ''Μαστίγιο προέδρου'' για τους σπάταλους υπουργούς. Τεράστιο πολιτικό θέμα από τις διαπιστώσεις του Κ. Στεφανόπουλου.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ιδιωτικά ΑΕΙ με δέσμευση Καραμανλή. ''Ελεύθερη Παιδεία σημαίνει και μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα''.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογικός συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη γραμμή Πάγκαλος-Παπαδόπουλος. Επίθεση διαρκείας σε όλα τα μέτωπα σχεδιάζει ο Χρυσοχοϊδη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ενοίκια και μεταβιβάσεις. 12 αλλαγές στο φορολογικό. Ακίνητα: Τι θα ισχύει από τον Ιανουάριο του 2004.

    ΕΘΝΟΣ: 1.560 νέες προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο. Διαγωνισμοί από ΑΣΕΠ, Δήμους, ΑΕΙ, Οργανισμούς, ΕΣΥ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οργισμένο ''ΟΧΙ'' στην διαφθορά από τον Πρόεδρο. Πυρ και μανία ο Κωστής προς όσους δημοσίους υπαλλήλους ''δεν σέβονται και δεν υπηρετούν τους πολίτες''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα είπε έξω από τα δόντια για διαφθορά και διαπλοκή. Η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου κόλαφος για την κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ψαλίδι σε αναδρομικά και επιδόματα. Δημόσιο: Περικοπές 46% για το οικογενειακό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ομολογούν οι Τούρκοι τους διωγμούς των Ελλήνων της Πόλης. Επίσημα πρακτικά της Βουλής για 1963 και 1974.

    ΕΣΤΙΑ: Σε αδιέξοδο ο Πρωθυπουργός. Τα ''πακέτα'' επιδείνωσαν την θέση του.

    Espresso: Ήθελαν να με βιάσουν μέσα στο ασθενοφόρο. Καταγγελία από ασθενή που μετέφεραν στο νοσοκομείο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανάπηρα Μετρό, Σπάτα, λεωφορεία. Προβληματική η εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες.

    Η ΧΩΡΑ: Όλες οι νέες προσλήψεις εξπρές στο Δημόσιο. 1.500 μέσω ΑΣΕΠ, 30.000 μερικής απασχόλησης.

    City Press: Νέα πρόκληση των ΗΠΑ για το 2004. Απόρρητη έκθεση Αμερικανών κυβερνητικών ειδικών ζητεί τη μετατροπή της Ελλάδας στο απόλυτο αστυνομικό κράτος.

    MetroRAMA: Ο χειρότερος εφιάλτης ζωντανεύει στο Ιράκ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχονται ότι η κατάσταση θυμίζει πια Βιετνάμ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μισθοί και επιδόματα. Τι θα ισχύσει στο δημόσιο τομέα από το νέο έτος.

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''αντεπίθεση τώρα'' είναι το σύνθημα που υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βάζει ''στο φουλ'' τις μηχανές, καλεί σε εγρήγορση άπαντα τα μέλη και στελέχη του και επαναδραστηριοποιεί δυναμικά στους κόλπους του κορυφαία και ιστορικά στελέχη, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Αλέκος Παπαδόπουλος''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ''επιστράτευση όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί για διάφορους λόγους ή κάνουν δυναμική αντιπολίτευση στην ''εκσυγχρονιστική'' ομάδα του κ. Σημίτη μεθοδεύει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι αποκαθίσταται η ενότητα και αρχίζει αγώνας για την επανάκτηση της εξουσίας''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Σε σχετική εγκύκλιό του προς τις νομαρχιακές και τομεακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας Μ. Χρυσοχοΐδης σημειώνει ότι οι συνδυασμοί της ''νέας νίκης'' θα έχουν οριστικοποιηθεί από την Κεντρική Επιτροπή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου''.

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι ''ο κ. Καραμανλής επισημαίνει σε στενούς του συνεργάτες ότι για την επιστροφή στο κόμμα συγκεκριμένων έμπειρων στελεχών που έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη δυναμική της παράταξης δεν θα δεχθεί όρους και προϋποθέσεις''.

    [05] Συνέντευξη Πολυζωγόπουλου

    ''Αποστάσεις από τις απεργίες στον δημόσιο τομέα λαμβάνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ αφήνοντας να εννοηθεί, ότι κάποιες από αυτές λειτουργούν σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αφήνει αιχμές για τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα επιδόματα διάφοροι υπουργοί, αλλά και για την έλλειψη συντεταγμένης πορείας του δημοσιοΰπαλληλικού χώρου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ τονίζει με νόημα: ''Συνδικαλισμός δεν θα πει μόνο διεκδικήσεις. Θα πει ευθύνη, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, δημιουργική στάση''. Ο κ. Πολυζωγόπουλος, με τη συνέντευξή του, αναφέρεται στις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ για τη νέα χρονιά, ενώ υπογραμμίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη των προσεχών εκλογών ''με αιχμή του δόρατος τις δυνάμεις της εργασίας'', ενώ αφήνει αιχμές για λάθη υπουργών και αλαζονική συμπεριφορά κυβερνητικών στελεχών''.

    [06] Ελληνική Εκκλησία-Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι ''μια νέα εποχή στις σχέσεις με τον κ. Βαρθολομαίο φαίνεται να σηματοδοτεί η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να συγκαλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στην οποία, όπως έγινε γνωστό θα παρουσιάσει ''σχέδιο ειρήνευσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο''.

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''εκπρόσωπος του τουρκικού υπ. Εξωτερικών ενημερώνει την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τη διάλυση της ελληνικής μειονότητας, μιλά για την πολιτική αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και παραδέχεται παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, αλλά θέτει θέμα να ανοίξει η κλειστή πύλη του Γρηγορίου Ε' για να λειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης''.

    [08] Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ο σχεδιασμός Ολυμπιακής Ασφάλειας εξελίσσεται με επιτυχία και καλύπτει όλη την επικράτεια, με ειδική βαρύτητα στην πρόληψη και αποτροπή τρομοκρατικών απειλών, διαθέτοντας άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένο και ισχυρό δίκτυο πληροφοριών, ειδικό αντιτρομοκρατικό Σχέδιο και σύγχρονα συστήματα ασφάλειας".

    Η City Press αναφέρει ότι "είκοσι τρεις Ειδικοί Αμερικανοί Σύμβουλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους συνεργάζονται με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη Διεύθυνση Εθνικής Πυρηνικής Ασφάλειας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και το FBI συνέταξαν, ύστερα από 10ήμερη παραμονή τους στην Αθήνα το Σεπτέμβριο, έκθεση 102 σελίδων με το χαρακτηριστικό τίτλο "Μελέτη Προετοιμασίας Απόκρισης σε Επεισόδιο Ραδιολογικού, Πυρηνικού, Βιολογικού, χημικού Πλήγματος εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    [09] Προσλήψεις

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "διαδικασίες εξπρές, οι οποίες πιθανόν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, μεθοδεύονται από το υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη 31.611 εργαζομένων στο Δημόσιο, τους Δήμους και τα ΝΠΔΔ. Το καθεστώς μερικής απασχόλησης θα ισχύσει για περίπου 30.000 θέσεις, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα προσληφθούν με συμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα ή αορίστου χρόνου. Όσον αφορά στα κριτήρια για την κάλυψη των θέσεων αυτών θα δοθεί προτεραιότητα στο ήδη απασχολούμενο προσωπικό σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και σε ανέργους".

    [10] Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "μείζον πολιτικό θέμα προκαλεί η ομιλία-παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Στεφανόπουλος άσκησε κριτική για σπατάλες και κατήγγειλε γραφειοκρατία και διαφθορά".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπογραμμίζει ότι "ξέσπασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά του διεφθαρμένου κράτους και των μηχανισμών που εκτρέφουν τα 'αδηφάγα παράσιτα του δημοσίου πλούτου', τα οποία δεν τιμωρούνται. Με αφορμή την εθνική επέτειο, τόνισε ότι 'δεν είναι πατριώτης ο υπάλληλος του Δημοσίου που δεν σέβεται τους πολίτες', ενώ στηλίτευσε τη στάση των πανεπιστημιακών".

    [11] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού ως μοχλό πίεσης για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυνε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν".

    H Espresso σημειώνει ότι "αγωνία επικρατεί στα επιτελεία των πολιτικών αντιπάλων του Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, εξαιτίας της πληροφορίας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναζητώντας νέες συμμαχίες για τη διατήρηση της πολιτικής του εξουσίας, συναίνεσε τελικά να στηρίξει την επιλογή των 'γερακιών' στις ψευδοεκλογές που ετοιμάζει το κατοχικό καθεστώς το Δεκέμβριο".

    [12] Επέτειος ΟΧΙ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σχολιάζει ότι "εντυπωσίασαν χθες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας που παρήλασαν στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πετούσαν πάνω από την πόλη σε διάφορους σχηματισμούς. Τα βλέμματα όλων 'κέρδισαν' -για μία ακόμη χρονιά- τα επιθετικά ελικόπτερα "Απάτσι", τα οποία πέταξαν κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου".

    Το MetroRAMA προσθέτει ότι "με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με εντυπωσιακή την παρουσία της μαθητιώσας νεολαίας γιορτάστηκε χθες η εθνικής επέτειος στην Αθήνα.. Ωστόσο, δεν έλειψαν τα 'παρατράγουδα' πριν και κατά τη διάρκεια της παρέλασης σε Καλλιθέα και Χολαργό".

    [13] Βία στα γήπεδα

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "τα επεισόδια που συνέβησαν στον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού δεν οφείλονται μόνον σε ορισμένους αήθεις οπαδούς, σε αδυναμία των ομάδων να επιβληθούν στους οπαδούς τους ή σε ολιγωρία της Αστυνομίας".

    [14] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Ανακωχή" από το πετρέλαιο. Δεν αναμένονται μέχρι τέλους του έτους σημαντικές εξωτερικές επιβαρύνσεις για την οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Συστάσεις για μισθούς και έλλειμμα. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Σήμερα "κρίνεται" ο αναπτυξιακός. Για άμβλυνση των 5 σημείων τριβής".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 29 October 2003 - 23:27:06 UTC