Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/07/2003
  • [02] Αναπτυξιακός νόμος
  • [03] Επίσκεψη Βαρθολομαίου
  • [04] Δήμοι-Κυβέρνηση
  • [05] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου
  • [06] Εκλογικός νόμος
  • [07] nμn!o"ovo΅pκqέrθsit
  • [08] Ασφαλιστικό
  • [09] Δίκη "17Ν"
  • [10] Δηλώσεις Πάγκαλου - Αντιδράσεις
  • [11] Οικονομική κατάσταση Ελλήνων
  • [12] Αυθαίρετα
  • [13] Νέα Δημοκρατία
  • [14] Αγορά - Ελεγχοι
  • [15] Διαφάνεια
  • [16] Κυπριακό
  • [17] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/07/2003

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/07/2003

    Η σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας και η δίκη της 17Ν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στο σχέδιο πόλης χιλιάδες αυθαίρετα με συνοπτικές διαδικασίες. Οριστική, άμεση και ξεκάθαρη λύση υπόσχεται η Βάσω.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο. Εξαρθρώθηκε χθες από την Αστυνομία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θηλιά με νέα δάνεια στους δήμους. Ενώ τα χρέη τους ξεπέρασαν τα 3,1 τρισ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Λύση πακέτο για τα αυθαίρετα. Ολες οι ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.

    Η ΑΥΓΗ: Φτωχοί το 20% των Ελλήνων. Σταθερά από το 1995, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

    AΥΡΙΑΝΗ: Κωδικοί φωτιά προκαλούν πανικό σε κόμματα και βουλευτές. Σύντομα στη δημοσιότητα όλα τα πινάκια των πολιτικών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σταθερή φορολογία για μεγάλες επενδύσεις. Ισχυρά κίνητρα για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 6.000 ευρώ για διακοπές και εξόφληση χρεών. Διακοποδάνεια: Ποιά συμφέρουν πραγματικά.

    ΕΘΝΟΣ: Λουκέτα και πρόστιμα. Ακρίβεια: Αγριεύει η μάχη κατά της κερδοσκοπίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα! Η ακρίβεια, η ανεργία και, γενικά, η φτώχεια του Λαού μας, δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικού χαρακτήρα υποσχεσιολογίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φούντωσε το μικρο-έγκλημα. Οι πολίτες έχασαν τον ύπνο τους, αλλά η κυβέρνηση κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυθαίρετα: Εκλογικός τζόγος με 13 ρυθμίσεις. Βάσω Παπανδρέου: Ανακοινώσεις για ρεύμα, πρόστιμα και νομιμοποίηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εγκλημα στο Ιντερνετ. Ερευνα ''Ε'': Με αφορμή το δίκτυο του Βόλου.

    ΕΣΤΙΑ: Δεσμευτικό το Σύνταγμα. Ελάχιστες μεταβολές στην εκλογική νομοθεσία.

    Espresso: Η τραγωδία γνωστού ζεν πρεμιέ. Βρήκαν σε κώμα τον 15χρονο αδελφό του από ναρκωτικά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταναλωτικά ''σούπερ'' δάνεια. Από Σεπτέμβριο θα καλύπτουν όλες τις αγορές, βραδύτερη εξόφληση, διαφοροποιημένα επιτόκια.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Απειλούνται με ανακλήσεις αδειών... Προειδοποίηση του υπ. Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κίνητρα για δουλειά ως τα 67. Σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες.

    ΝΙΚΗ: Ανοίγει ο δρόμος για νέο εκλογικό νόμο. Πλατφόρμα διαλόγου προς τα κόμματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μόνιμο φτωχολόγιο συνοδεία μέτρων χειραγώγησης. Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων.

    Traffic News: Καπέλωσε την Αννα ο Κοντομηνάς. Εβαλε γενικό διευθυντή ειδήσεων στον ALPHA τον Σταύρο Θεοδωράκη της ΕΡΤ.

    Η ΧΩΡΑ: Πολιτική κρίση. Ο Σημίτης επιμένει στο πραξικόπημα. Ανακοινώνει αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρά τις προειδοποιήσεις του Καραμανλή και τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ''Λουκέτο'' στους κερδοσκόπους. Με ανάκληση αδειών απειλεί η κυβέρνηση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φτωχοί δύο εκατ. Ελληνες. Ζουν με λιγότερα απο 400 ευρώ ανά μήνα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φτωχοί δύο στους δέκα Ελληνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    [02] Αναπτυξιακός νόμος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει οτι ''επιδοτήσεις για παλιές και νέες επιχειρήσεις, φορολογικά κίνητρα, αποσύνδεση της επιχορήγησης απο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι ορισμένες μόνο από τις ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου που παρουσιάστηκαν χθες στους επενδυτικούς φορείς και στους κοινωνικούς εταίρους''.

    [03] Επίσκεψη Βαρθολομαίου

    Η Espresso αναφέρει οτι ''την πρώτη του επίσκεψη στη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο πραγματοποιεί απο χθες το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας επιφυλάχθηκε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από τον μητροπολίτη Λήμνου Ιερόθεο, τον υπουργό Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη και βουλευτές''.

    [04] Δήμοι-Κυβέρνηση

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά οτι ''με τους δημάρχους της Αττικής συναντήθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης δεσμεύθηκε να δοθεί περίοδος χάριτος 18 μηνών για την αποπληρωμή των δανείων, να καθιερωθεί ευνοϊκό επιτόκιο για τα προηγούμενα δάνεια, να χορηγηθούν στους δήμους 750 εκατ. ευρώ και να τους αποδοθεί το υπόλοιπο 50% για την εφαρμογή του ειδικού προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης''.

    [05] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    ''Τη βεβαιότητά του πως η μάχη κατά της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας θα κερδηθεί, εκφράζει με αποκλειστική συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο επί της Ανάπτυξης υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος. Καθιερώνεται το τιμολόγιο στο χωράφι, εξαγγέλλει, που ουσιαστικά σημαίνει πως ο αγρότης θα διαμορφώνει ενυπόγραφα τις τιμές, ώστε να περιορισθεί η αβυσσαλέα ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτού''.

    [06] Εκλογικός νόμος

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι ''σήμερα γίνονται γνωστές οι βασικές κατευθύνσεις του νέου εκλογικού νόμου και αρχίζουν οι πολιτικές διαδικασίες διαλόγου, με την πρόσκληση απο την κυβέρνηση στα κόμματα να συμμετάσχουν. Η υπόσχεση ''εκπλήξεων'' πιθανότατα θα φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ που αρνείται κάθε συζήτηση, αφού μπορεί να δει προτάσεις της να περιλαμβάνονται στο σχέδιο, και θα πρέπει είτε να αρνηθεί τον εαυτό της, είτε να αλλάξει στάση''.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι ''μεικτό εκλογικό σύστημα με ενισχυμένη αναλογική στην περιφέρεια θα προτείνει τελικά η κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη να προωθήσει το φθινόπωρο στη Βουλή το σχέδιο εκλογικού νόμου και να το ψηφίσει ακόμη και μόνη της. Με δεδομένη την άρνηση των ΝΔ και ΚΚΕ να συμμετάσχουν στον διάλογο, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα στην κοινωνία την ''καθαρή'' απόφαση της κυβέρνησης για εξυγίανση του δημόσιου βίου και αλλαγές προς περισσότερο δημοκρατικές πολιτικές αντιπαραθέσεις''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι ''ο νόμος θα διασφαλίζει ''κυβερνητική σταθερότητα'' δηλαδή το πρώτο κόμμα θα εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αν συγκεντρώνει ποσοστό γύρω απο το 40% (σήμερα είναι χαμηλότερο). Θα είναι αναλογικότερος του ισχύοντος και αυτό σημαίνει οτι τα μικρότερα κόμματα θα εκλέγουν περισσότερους βουλευτές. Θα προβλέπει την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, έτσι ώστε σε καμία να μην εκλέγεται διψήφιος αριθμός βουλευτών. Θα προβλέπει νέο τρόπο εκλογής των βουλευτών σε ευρεία και στενή περιφέρεια''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι ''ο νέος εκλογικός νόμος που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός θα είναι αναλογικότερος απο τον ισχύοντα και θα δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης με ένα ποσοστό πάνω απο 41%''.

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ''δεν αποκλείεται στις δηλώσεις του κ. Σημίτη να υπάρξει αναφορά για ψήφιση του νέου νόμου με τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, τον Οκτώβρη, παρά τη διαφωνία των υπόλοιπων κομμάτων''.

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι ''οι αλλαγές του πολιτικού συστήματος που θα προτείνει σήμερα ο Πρωθυπουργός δεν γίνονται με Νόμους. Οταν ένα πολιτικό σύστημα χρειάζεται αναμόρφωση, αυτή επιτυγχάνεται με αναθεώρηση του Συντάγματος''.

    [08] Ασφαλιστικό

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι ''η κυβέρνηση θεσπίζει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μπόνους 2% στη σύνταξη για κάθε χρόνο μετά την 35ετία, σύνταξη με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας για ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση των συντάξεων σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης και σύνταξη και μετά το διαζύγιο''.

    [09] Δίκη "17Ν"

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με νύχια και με δόντια προσπαθεί ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος -μέσω των μαρτύρων υπεράσπισής του- να 'πολεμήσει' τα σοβαρότατα πειστήρια-ευρήματα που υπάρχουν σε βάρος του. Παράλληλα, το δικαστήριο διερευνά σε βάθος αν ο φερόμενος ως καθοδηγητής και ηγετικό μέλος της 17 Νοέμβρη είχε πράγματι ή όχι αντιδικτατορική δράση".

    [10] Δηλώσεις Πάγκαλου - Αντιδράσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης προκάλεσε η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά πάντων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος".

    [11] Οικονομική κατάσταση Ελλήνων

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "στις παρυφές της κοινωνικής περιθωριοποίησης βρίσκονται, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία, 2 στους 10 Ελληνες, που έχουν ιδιόκτητη κατοικία, ενώ 4 στους 10 αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξουν στρατόπεδο και να καταταχθούν ως νεόπτωχοι στους καταλόγους της Στατιστικής Υπηρεσίας".

    [12] Αυθαίρετα

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "άμεσες εντάξεις στο σχέδιο πόλης, κατηγοριοποίηση προστίμων και αυθαιρέτων, ο ρόλος των δημάρχων, οι αντικειμενικές αξίες σε κάθε περιοχή, αυστηρότατες κυρώσεις σε μηχανικούς, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους παλιννοστούντες, ποιες περιοχές θα πάρουν ρεύμα. Αυτές είναι ορισμένες από τις αλλαγές που θα ανακοινώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου για την πολιτική που θα ακολουθήσει όσον αφορά στην αυθαίρετη δόμηση σε όλη την Ελλάδα!".

    [13] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπογραμμίζει ότι "πως θα 'εξομαλύνουν' τους ρυθμούς της γαλάζιας επικοινωνιακής πολιτικής, η οποία τις τελευταίες ημέρες αμφισβητήθηκε έντονα, αναζητούν στη Νέα Δημοκρατία, αποφεύγοντας προσεκτικά τα σχόλια και τις δηλώσεις για όλα όσα υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης".

    [14] Αγορά - Ελεγχοι

    H Traffic News εκτιμά ότι "εντατικούς και διαρκείς ελέγχους για την πάταξη της κερδοσκοπίας διενεργούν στην αγορά μικτά κλιμάκια του ΣΔΟΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης".

    [15] Διαφάνεια

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "και οι 157 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με κοινή δήλωσή τους την Παρασκευή θα ζητήσουν την άρση του απορρήτου των χρηματιστηριακών κωδικών τους, δίνοντας έτσι το 'πράσινο φως' για να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν οι χρηματιστηριακές τους συναλλαγές, καθώς και αυτές των συζύγων τους, για τα έτη 1998-2000. Παράλληλα η κυβέρνηση, μετά την αυριανή σύνοδο της Κυβερνητικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του 'πόθεν έσχες', θα ζητήσει από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να πράξουν το ίδιο".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ "βουλευτές και κόμματα τρέμουν στην κυριολεξία το άνοιγμα των κωδικών και κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να εμποδίσουν την δημοσιοποίηση των πινακίων με τις χρηματιστηριακές δοσοληψίες των πολιτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της 'ΑΥΡΙΑΝΗΣ', η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει στην δημοσιότητα τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μέσα στις επόμενες μέρες, προκειμένου να υποχρεώσει και την αντιπολίτευση να πράξει το ίδιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "τριάμισι χρόνια μετά τις εκλογές του 2000 το Χρηματιστήριο και τα όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο 1998-2000 εξακολουθούν να καλύπτονται από ένα τεράστιο πέπλο μυστηρίου, παρά τις όψιμες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και τους ίδιου του πρωθυπουργού ότι ο ίδιος θα υπερασπισθεί τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου".

    [16] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "η Ρώμη, όχι μόνον επιβεβαίωσε χθες ότι θεωρεί το σχέδιο Ανάν τη μοναδική λύση για την επανένωση της Κύπρου, αλλά δεσμεύθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια, προκειμένου να πείσει την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Αγκυρα να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού βάσει των εισηγήσεων του γγ του ΟΗΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "με εποικισμό της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση του για επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους από κοινού, απείλησε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς

    [17] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/07/2003

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Λιτότητα" στα κίνητρα. Στον νέο αναπτυξιακό νόμο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Πράσινο φως" στις συμμαχίες κομμάτων. Εκλογικός νόμος-Η μεγάλη ανατροπή".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Για λίγους τελικά ο αναπτυξιακός! Τα "γενναία" φορολογικά κίνητρα μόνο για επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Αφορολόγητα αποθεματικά κίνητρα για τις επενδύσεις. Ισες ευκαιρίες για παλιές και νέες επιχειρήσεις".

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 17 July 2003 - 21:01:21 UTC