Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-018

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/07/2003
  • [02] Κυβέρνηση-Εκλογικός νόμος-Αντιδράσεις
  • [03] Δημόσιο-Διαφθορά
  • [04] Μέτρα κατά της φτώχειας
  • [05] Δίκη 17Ν
  • [06] Πόθεν Εσχες-Πρόταση ΝΔ
  • [07] Αυξήσεις τιμών
  • [08] Αυθαίρετα
  • [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/07/2003
  • [10] Επιχειρηματικό κλίμα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/07/2003

    Η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι αντιδράσεις των κομμάτων, η δίκη της 17Ν και τα μέτρα κατά της ακρίβειας στα προϊόντα, είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φαρδύ ''κοστούμι'' για το 2005 ράβει ο Σημίτης. Ολα ανοιχτά τώρα... και βλέπουμε! Ανακοίνωσε ''περίγραμμα'' εκλογικού νόμου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στους δρόμους αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες. Εκρηξη κατά της κυβέρνησης. Εχουν εγκαταλειφθεί εντελώς απο το κράτος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αριστερό δόλωμα με ολίγη... αναλογική. Ο κ. Σημίτης καταφεύγει σε τεχνάσματα διαχείρισης της ήττας του.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Συντάξεις: Ακυρες οι απολύσεις γυναικών πριν τα 60. Βόμβα απο το Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Η ΑΥΓΗ: Νέο σύστημα νόθευσης της λαϊκής βούλησης. Σκόπιμες ασάφειες στις χθεσινές εξαγγελίες Σημίτη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δικαστικό χτύπημα στο καρτέλ των διαπλεκομένων εργολάβων. Το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε παράνομη την ''απάτη'' με τον ''μαθηματικό τύπο'' που κατηύθυνε όλες τις μεγάλες δουλειές στους μεγαλοεργολάβους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο πολιτικός γρίφος του εκλογικού νόμου. Ο κ. Κ. Σημίτης παρουσίασε χθες την πρόταση του ΠΑΣΟΚ στα κόμματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τελευταία ευκαιρία για πρόωρη συνταξιοδότηση. Σπεύσατε τώρα για να προλάβετε.

    ΕΘΝΟΣ: Φυγή στην Ευρώπη για εύρεση εργασίας. Η ανεργία οδηγεί στη μετανάστευση τους νέους επιστήμονες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τον έκοψαν και τον έραψαν όπως τους βολεύει. Στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ ο νέος εκλογικός νόμος, με τον οποίο επιτρέπονται και οι συνεργασίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι παγίδες του εκλογικού νόμου. Δίνει ψίχουλα στα κόμματα της Αριστεράς και τα εγκλωβίζει σε συμμαχίες με το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μετωπική. εκλογομαγειρέματα κατά διαφάνειας. Νέα Δημοκρατία: Τροπολογία για έλεγχο σε βουλευτές και κρατικούς λειτουργούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5 αλλαγές και πολλές απορίες. Διπλό σύστημα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος.

    ΕΣΤΙΑ: Τερατώδεις προτάσεις. Οι εξαγγελίες Σημίτη για τον εκλογικό νόμο.

    Espresso: Πληρωμένο σεξ μπροστά στον άνδρα της. Για να σώσει το άρρωστο παιδί της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η αυτοδυναμία σε αμφισβήτηση. Η εκλογική πρόταση Σημίτη ευνοεί συνεργασίες και σύγκρουση Κεντροδεξιάς-Κεντροαριστεράς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Η πρόταση της κυβέρνησης: Αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Τι προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος που θέτει σε διάλογο ο Κ. Σημίτης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σπαζοκεφαλιά το σχέδιο εκλογικού νόμου. Θα μπορούμε να ψηφίζουμε και δύο κόμματα.

    ΝΙΚΗ: 80% απλή αναλογική. Νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο εκλογικό σύστημα: Δικομματικές και καλπονοθευτικές οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Διατηρείται το απαράδεκτο και εκβιαστικό όριο του 3%.

    Traffic News: Ποιούς είδε ο τέως στο Πόρτο Χέλι. Ολα έτοιμα για τα αυριανά βαφτίσια. Αναμένονται βασιλείς και πρίγκιπες.

    Η ΧΩΡΑ: Μπουρλότο στη Δημοκρατία. Πραξικόμημα Σημίτη με τον εκλογικό νόμο, την ώρα που βλέπει οτι χάνει τις εκλογές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εμφιαλωμένα νερά: Γουλιά και 17 δραχμές!

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 7 αλλαγές στο νέο μισθολόγιο. ''Οχι'' της ΑΔΕΔΥ στα σχέδια Χριστοδουλάκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αλλάζει ο εκλογικός νόμος. Με αιφνιδιαστική κίνηση.

    [02] Κυβέρνηση-Εκλογικός νόμος-Αντιδράσεις

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "δυσκολότερη γίνεται πλέον η αυτοδυναμία και μεγαλύτερη η αναλογικότητα της ψήφου με την πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο, πρόταση η οποία εμπεριέχει τομές που αν υιοθετηθούν θα αλλάξουν ριζικά το μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και θα προκαλέσουν μεγάλες συζητήσεις και αντιδράσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "κλείνει το μάτι στα μικρά κόμματα η κυβέρνηση, υποσχόμενη ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι αναλογικότερος. Ταυτόχρονα επιχειρεί να στριμώξει τη ΝΔ, που αρνείται κάθε συζήτηση. Σήμερα οι λεπτομέρειες, θα ψηφιστεί πιθανότατα τον Οκτώβριο και δεν θα ισχύσει στις ερχόμενες εκλογές".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "νέα δυναμική αποκτά η πολιτική ζωή της χώρας, με το εκλογικό σύστημα που τις βασικές κατευθύνσεις του παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "με βάση τις αρχές του γερμανικού εκλογικού μοντέλου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες την πρόταση της κυβέρνησης για ένα εκλογικό σύστημα που θα αποδίδει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το 40%-41% των ψήφων και το οποίο προβλέπει κατανομή με απλή αναλογική του 80% των εδρών και β' κατανομή για το 20% των εδρών με αναλογικότητα υπέρ του πρώτου κόμματος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "ένα μεγάλο πολιτικό παζάρι, με βάση τον εκλογικό νόμο και κλειδί την ανακατανομή των περιφερειών, επιχειρεί να ανοίξει ο πρωθυπουργός με τις χθεσινές δηλώσεις-προτάσεις του περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός χθες δεν άνοιξε όλα τα χαρτιά του για το ποιος θα είναι ακριβώς ο νέος εκλογικός νόμος και οι πρόνοιές του, καθώς φαίνεται ότι σε πρώτη φάση αυτό που θέλει είναι να ανοίξει ένα κύκλο διαλόγου (παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων), ώστε για ένα διάστημα στην πολιτική ατζέντα να κυριαρχεί το θέμα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "ο περίφημος εκσυγχρονισμός του πολιτικού μας συστήματος, τον οποίο επαγγελόταν εδώ και δύο μήνες περίπου ο πρωθυπουργός, αποδείχθηκε ότι αφορούσε αποκλειστικά τον εκλογικό νόμο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "η πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ τελείωσε. Ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τον εκλογικό νόμο, ουσιαστικά ομολόγησε την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "κλίμα ηττοπάθειας προς τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί ξεκάθαρα η πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "ο Κ. Σημίτης δεν γύρισε σελίδα με τις δηλώσεις για τον εκλογικό νόμο, που έκανε χθες το απόγευμα, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Προτείνει ένα νέο σύστημα με το οποίο συνεχίζεται η νόθευση της λαϊκής βούλησης".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η 'εκσυγχρονιστική', παραπέρα ενίσχυση του υπάρχοντος αντιλαϊκού δικομματικού συστήματος, με τη σημερινή του μορφή ή με την όποια αυριανή 'μετάλλαξή' του και, παράλληλα, η εμφάνιση του κυβερνώντος κόμματος ως δήθεν δύναμης εξυγίανσης και εκδημοκρατισμού, είναι οι βασικοί στόχοι της χτεσινής 'πρωτοβουλίας' της κυβέρνησης σχετικά με το εκλογικό σύστημα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "με στόχους δυσδιάκριτους και σε χρόνο που προκαλεί δικαιολογημένες υποψίες, η πρόταση εκλογικού νόμου που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης θέτει ευρύτερο θέμα, καθώς έρχεται να μεταβάλει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Σε αναλογικότερη εκδοχή, ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος δυσχεραίνει την εξασφάλιση αυτοδυναμίας, ευνοεί τις προεκλογικές συνεργασίες κομμάτων και προκαλεί με τις διπλές κάλπες".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "το σχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου που παρουσίασε χθες ο κ. Σημίτης χαρακτηρίστηκε 'μπουρλότο' στη Δημοκρατία και πολιτικό πραξικόπημα".

    Η ΕΣΤΙΑ σχολιάζει ότι "τερατώδεις είναι οι προτάσεις που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός μετά την εξάωρη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η βασική αλλαγή που προτείνεται για τον εκλογικό νόμο προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "πολλές επιφυλάξεις για την πρόταση εκλογικού νόμου διατύπωσαν τα μέλη της διευρυμένης Κυβερνητικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της περίπου 7ωρης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι επιφυλάξεις είχαν να κάνουν κυρίως με την πολυπλοκότητα της λειτουργίας του προτεινόμενου εκλογικού συστήματος, το οποίο, κατά την άποψη αρκετών, μπορεί να λειτουργήσει τελείως ανάποδα σε σχέση με τις επιδιώξεις των δημιουργών του".

    [03] Δημόσιο-Διαφθορά

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι ''συντονισμένη επίθεση'' σε όλα τα μέτωπα της διαφθοράς αναμένεται να εξαπολύσουν όλοι ανεξαιρέτως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου, μετά το ''πράσινο φως'' που έλαβε για αυτό το θέμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Κ. Δαφέρμος, με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου''.

    [04] Μέτρα κατά της φτώχειας

    Η Traffic news αναφέρει οτι ''μία σειρά από μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έπειτα απο τα ανησυχητικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τόσο τη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία όσο και η Eurostat. Κηρύσσοντας χθες την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενταξη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρης Ρέππας, έθεσε 7 στόχους για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού''.

    [05] Δίκη 17Ν

    Η Espresso γράφει οτι ''προκλητική εμφανίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η σύζυγος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Μαρί Τερέζ Πεϊνό. Η Γαλλίδα καθηγήτρια, σε μία κατάθεση ''χείμαρρο'', που θα συνεχιστεί και σήμερα, άφησε αιχμές για τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, ενώ δεν δίστασε να δώσει και το δικό της ''μανιφέστο'', τονίζοντας οτι ''δεν μπορώ να καταδικάσω τη βία της 17Ν ή της οποιαδήποτε οργάνωσης αυτού του τύπου, που έχουν κάποιο ιδεώδες, κάποιο ιδανικό''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι ''περί ''σκευωρίας'' και ''κατασκευασμένων'' στοιχείων έκανε λόγο κατά την κατάθεσή του ο δημοσιογράφος Αντώνης Σκορδίλης που εξετάσθηκε απο το δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Α. Γιωτόπουλου''.

    [06] Πόθεν Εσχες-Πρόταση ΝΔ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι ''τη δική της απάντηση για... καθαρές λύσεις στο ''πόθεν έσχες'' των πολιτικών έδωσε χθες η Νέα Δημοκρατία καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία για έλεγχο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές πολιτικών και προσώπων που στελεχώνουν ή διοικούν νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει οτι ''η ΝΔ με την πρόταση αυτή αφενός καλύπτει την απουσία κανόνων και αφετέρου αποκαλύπτει τη ''γύμνια'' της πρότασης του Κ. Σημίτη για την οποία στη Ρηγίλλης λένε οτι έγινε πρόχειρα και για λόγους εντυπωσιασμού''.

    [07] Αυξήσεις τιμών

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι ''διαβεβαιώσεις για χαμηλές τιμές σε νωπά κρέατα και οπωροκηπευτικά έλαβε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κουλούρης απο τους εκπροσώπους των χονδρεμπόρων στη Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη''.

    [08] Αυθαίρετα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι ''δεν μπορεί να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση για τους ιδιοκτήτες των μεγάλων και πολυτελών αυθαιρέτων με αυτούς που έχτισαν πρώτη κατοικία να στεγάσουν την οικογένειά τους. Με τη φράση αυτή η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου προανήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel μείωση των προστίμων για αυθαίρετα κτίσματα μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα ή 35 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο, που φτάνουν έως και 80%. Αντιθέτως, τα πρόστιμα για τα πολυτελή αυθαίρετα όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά αναμένεται αύξησή τους στο εξής''.

    [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/07/2003

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Με διαφορετικά χαρτιά... Κυβέρνηση και ΝΔ ακολουθούν δικό τους δρόμο προεκλογικής αντιπαράθεσης''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Μεγάλη τομή. ''Γερμανικός'' εκλογικός νόμος. Δυσχερέστερη η αυτοδυναμία. Μεγαλύτερη η αναλογικότητα. Το ''μεγάλο ναι'' στους εκλογικούς συνασπισμούς κομμάτων''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Διαλυτική ρήξη στην Κομισιόν. Καβγάς για την τήρηση ή μη του Συμφώνου Σταθερότητας''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''ΣΕΒ: Τις τιμές ανεβάζει η ανυπαρξία ανταγωνισμού. Ενώ θεωρεί ''θετική εξέλιξη'' το νέο αναπτυξιακό''.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [10] Επιχειρηματικό κλίμα

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Σταθερά βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, τον Ιούνιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε βελτίωση. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία αυξήθηκε στις 101,2 μονάδες, έναντι 99,6 τον Μάιο, προσεγγίζοντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 18 July 2003 - 16:59:31 UTC