Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-06-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/06/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Ελλάδα- Ρωσία
  • [05] Κυβέρνηση - Οικονομική πολιτική
  • [06] ΝΔ
  • [07] 17Ν
  • [08] Ελληνοτουρκικά
  • [09] Επίσκεψη Σημίτη στις ΗΠΑ
  • [10] Συμβασιούχοι
  • [11] Πλοίο-Εκρηκτικά
  • [12] Σημίτης-Αλλαγές
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Ρύθμιση φορολογικών υποθέσεων

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/06/2003

    Οι αναμενόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό και οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, ο εντοπισμός μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών σε πλοίο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η δίκη της 17Ν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βάσεις: Που ανεβαίνουν, που πέφτουν. Ολοκληρώθηκε η βαθμολόγηση των γραπτών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πλοίο... ατομοβόμβα στον Αστακό! Μετέφερε 680 τόνους εκρηκτικά και 8.000 πυροκροτητές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρόταση καταπέλτης για το ''Σάμινα'. Ο αντεισαγγελέας εφετών ζητεί να παραπεμφθούν 9 για κακούργημα.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Συμβασιούχοι: Ολοι μόνιμοι στο ΙΚΑ. Απόφαση-σταθμός του Πρωτοδικείο Αθηνών ανοίγει το δρόμο για λύση στο πρόβλημα 250.000 υπαλλήλων.

    Η ΑΥΓΗ: ''Ποτάμι'' νεολαίας κατά του νεοφιλελευθερισμού. Τι δεν είδε η τηλεόραση από την πορεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολο το ΠΑΣΟΚ εναντίον των χειρισμών Σημίτη. Κύριε Πρωθυπουργέ ένωσε την Παράταξη και διώξε αμέσως τους κλέφτες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πόλεμος για το ωράριο. Επιμένει η κυβέρνηση, αντιδρούν οι έμποροι. Ζητείται η απελευθέρωση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εκπτώσεις και 80% στα πρόστιμα των αυθαιρέτων. Νέα ευνοϊκή υπουργική απόφαση.

    ΕΘΝΟΣ: Προσλήψεις 1.286 μονίμων σε Δήμους-Νομαρχίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θόδωρε, πες αλεύρι; Ο Κωνσταντίνος σε γυρεύει! Αντί, εσύ και η Γιάννα, να ασχολείσθε με τον Μιχαλόπουλο, δεν απαντάς στον αδελφό σου τι έγινε με εκείνα τα Δισεκατομμύρια της Χαλυβουργικής;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κινούμενη άμμος το ΠΑΣΟΚ. Χίλια κομμάτια έγινε η εκσυγχρονιστική ομάδα του Κ. Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Το πρόγραμμα για 4.890 νέες θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣυνεργαCIA έπιασε το πλοίο-βόμβα. 2 μήνες παρακολούθηση στη Μεσόγειο ως τον Αστακό.

    ΕΣΤΙΑ: Ο κόσμος κουράσθηκε. Επί 20 χρόνια βλέπει τα ίδια πρόσωπα.

    Espresso: Οι απαγορευμένες φωτογραφίες από τον γάμο Ντέμη-Βανδή (που δεν ήθελαν να δείτε).

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγκρουση κόσμων στο ΠΑΣΟΚ. Στο μνημόσυνο Α. Παπανδρέου όλοι ομνύουν στην ''Αλλαγή'' στο παρασκήνιο μαίνεται η μάχη Μαξίμου-Τρικούπη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Εκνευρισμός'' στην κυβέρνηση από την αναμονή. Εκρηξη εσωστρέφειας και σεναρίων στο ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ενημέρωσαν και Μπους για το πλοίο. Συναγερμός σε ανώτατο επίπεδο για τα εκρηκτικά.

    ΝΙΚΗ: Το δίλημμα του Σημίτη. Εκβιασμός-μπλόφα ή συμφωνία με κορυφαίους; Δηλώσεις με νόημα στο μνημόσυνο του Ανδρέα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θεσσαλονίκη 2003: Παλλαϊκή απάντηση σε ολιγαρχία, κυβερνήσεις, ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

    Traffic News: Ο Τσαλίκης χτύπησε με τζετ-σκι. Παραλίγο τραγωδία στην Κύπρο.

    Η ΧΩΡΑ: Χέρι-χέρι Γιωργάκης, Λαλιώτης. Με τις ευλογίες της Χρήστου Λαδά και άλλων κέντρων εξουσίας. Ολο το παρασκήνιο για τις θερινές νύχτες των ''μαχαιριών'' στο Κίνημα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πληγωμένο αλλά λειτουργεί! Ανοίγει σήμερα και πάλι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 1700 εταιρείες έφυγαν από τη Β. Ελλάδα. Μετανάστευσαν την τελευταία τριετία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σώθηκε από θαύμα η Θεσσαλονίκη. Η πόλη έζησε μια από τις εφιαλτικότερες ημέρες της ιστορίας της.

    [03] Κυπριακό

    ''Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές'', που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ,''αναφέρουν ότι παρά τη συνεχιζόμενη αντίδραση του Ντενκτάς στο σχέδιο Αννάν και την άρνησή του να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να παρακαθήσει σε νέο κύκλο συνομιλιών το φθινόπωρο. Η Αγκυρα φαίνεται να έχει δώσει κάποιες υποσχέσεις στους Αμερικανούς''.

    [04] Ελλάδα- Ρωσία

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''ανοιχτή γραμμή και με τη Μόσχα εγκαινιάζει η Αθήνα, όπου θα ενημερώνει τη ρωσική κυβέρνηση όπως και τους διεθνείς οργανισμούς για τις καθημερινές προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Η ενημέρωση αυτή προς τη ρωσική κυβέρνηση αποφασίστηκε χθες κατά τη συνάντηση του Γιάννου Παπαντωνίου με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μ. Κασιάνοφ''.

    [05] Κυβέρνηση - Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''σε συνθήκες έντονων πολιτικών διεργασιών , το οικονομικό επιτελείο επιζητεί εναγωνίως τη διέξοδο δια της αναγέννησης της οικονομικής δραστηριότητας με μέτρα που θα παρουσιασθούν τις επόμενες ήμερες. Εντός της εβδομάδος ο κ. Νικ. Χριστοδουλάκης θα παρουσιάσει τον νέο αναπτυξιακό νόμο όπoυ θα κυριαρχεί η πρόβλεψη δημιουργίας αφορολογήτων αποθεματικών απ΄όλες τις επιχειρήσεις μέχρι του 40% των κερδών τους για τρία χρόνια με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων''.

    [06] ΝΔ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''ακόμη δεν φέρεται να έχει αποφασίσει εάν θα θέσει θέμα πρόωρων εκλογών ή όχι ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του την ερχόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''υψηλοί τόνοι από τον Κώστα Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Παρασκευής. ''Η χώρα ακυβέρνητη, η κυβέρνηση επικίνδυνη''. Το αίτημα για πρόωρες εκλογές μπορεί να συσπειρώσει το σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν οι βουλευτές της ΝΔ κκ Προκόπης Παυλόπουλος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης''.

    [07] 17Ν

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι ''κάηκε'' και το ''τελευταίο χαρτί'' του Σάββα Ξηρού! Ο επιμελητής Α της εντατικής του νοσοκομείου ''Ευαγγελισμός'' Μαρίνος Πιταρίδης την κλήτευση του οπίου στο δικαστήριο ζήτησε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου έκανε χθες ''σκόνη και θρύψαλα'' τους ισχυρισμούς του , ότι ο χειμαρρώδης λόγος του στις απολογίες του ήταν αποτέλεσμα της χορήγησης ψυχοφαρμάκων''.

    [08] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''καταδικάζει ο Ταγίπ Ερντογάν το επεισόδιο που προκάλεσαν τουρκικά μαχητικά σε βάρος αεροσκάφους της ΟΑ εφόσον όμως αυτό πραγματικά συνέβη. ''Δεν είναι δυνατόν να έχει συμβεί μια τέτοια παρενόχληση. Εάν ήταν μεταξύ στρατιωτικών θα το κατανοούσα. Αλλά έτσι αποκλείεται'' λέει χαρακτηριστικά''.

    [09] Επίσκεψη Σημίτη στις ΗΠΑ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι ''με πρόθεση να ''γυρίσει την πλάτη'' στα κακώς κείμενα που κλόνισαν το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ- ΗΠΑ''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι ''σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την αυριανή συνάντηση κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ θα συζητηθούν διεθνή θέματα όπως το Μεσανατολικό και το θέμα του Ιράκ, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας , η μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και η δικαστική συνεργασία και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ''.

    [10] Συμβασιούχοι

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "δικαστική απόφαση ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ανάβει το "πράσινο φως" για τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ. Παράλληλα, νομικοί κύκλοι εκτιμούν οτι η δικαστική απόφαση, η δεύτερη τους τελευταίους μήνες, δημιουργεί νέα δεδομένα για τους συνολικά 250.000 συμβασιούχους του Δημοσίου, των οποίων η κυβέρνηση ουσιαστικά απαγόρευσε τη μονιμοποίηση με Προεδρικό Διάταγμα".

    [11] Πλοίο-Εκρηκτικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι "πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στις ελληνικές διωκτικές αρχές το πλοίο-βόμβα, που για περισσότερο από ένα μήνα ταξίδευε κυριολεκτικά στο πουθενά, προκειμένου να παραδώσει 680 τόνους εκρηκτικών και 8.000 πυροκροτητές σε μια ανύπαρκτη εταιρεία, με έδρα το Σουδάν. Και αυτό γιατί, παρά την επιτυχία του εντοπισμού του πλοίου και της ακινητοποίησής του, μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τον προορισμό του φορτίου".

    Η Espresso εκτιμά οτι "οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά στην υπόθεση με τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες καθώς οι πληροφορίες φέρουν ως παραλήπτη των 680 τόνων ζελατινοδυναμίτιδας και αμμωνιοδυναμίτιδας (ΤΝΤ), τα μασούρια δυναμίτη και τους 8.000 πυροκροτητές που μετέφερε το πλοίο, μεγάλη τρομοκρατική οργάνωση φανατικών μουσουλμάνων".

    [12] Σημίτης-Αλλαγές

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "και τώρα ελληνική προεδρία για την... Ελλάδα! Με αυτό το σύνθημα, ή μάλλον με αυτήν την επιτυχημένη και δοκιμασμένη συνταγή άσκησης ουσιαστικής πολιτικής, επιχειρεί ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης να αναστρέψει, στους ελάχιστους μήνες που απομένουν ως τις εκλογές, το εις βάρος της κυβέρνησή του και του κόμματος δυσμενές κλίμα",

    Η Traffic news ισχυρίζεται οτι "περίοδο έντονων εσωκομματικών και πολιτικών διεργασιών και διαβουλεύσεων μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του, διανύει το ΠΑΣΟΚ σε αναμονή και της εκδήλωσης των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και ανασχηματισμού της κυβέρνησης".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "ευρύτερες αλλαγές στο κόμμα και την κυβέρνηση ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο Κ. Σημίτης, ο οποίος όμως κρατά τόσο καλά κλειστά τα χαρτιά του".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "στενά περιθώρια επιλογών για τις σαρωτικές επιλογές που επιθυμεί να κάνει μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς η θέλησή του για αλλαγή στο κόμμα με αντικατάσταση του γραμματέα και των κορυφαίων που συμμετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο από μεσαία στελέχη, προϋποθέτει τη συγκατάνευση εκ μέρους του Κώστα Λαλιώτη, που είναι όμως απολύτως αρνητικός και των σημερινών μελών του ΕΓ που δεν εμφανίζονται πρόθυμα για κάτι τέτοιο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι "από στιγμή σε στιγμή, αναμένεται να εκδηλωθεί σοβαρή πρωτοβουλία εκ μέρους όλων των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να θέσουν τον Σημίτη προ των ευθυνών του και να τον πείσουν να πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα μπορέσει να δουλέψει παραγωγικά".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει οτι "άρχισε η μετά-Σημίτη εποχή. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Λαλιώτης προχωρούν "χέρι-χέρι" με τις ευλογίες της Χρήστου Λαδά και άλλων κέντρων εξουσίας για να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Ο Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει ένα εκτεταμένο "λίφτινγκ" στο ΠΑΣΟΚ με "εκκαθαρίσεις" όλων εκείνων που έχουν φθαρεί ή έχουν καταστεί διαβλητοί από τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν την εξουσία. Η μεταβατική περίοδος τοποθετείται μετά τις εκλογές και την αναμενόμενη συντριβή του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει οτι "ακόμη και αν ο κ. Σημίτης διέθετε το "μαγικό ραβδί" για να επιλύση τα καθημερινά προβλήματα, πάλι αρνητικός θα ήταν ο αντίκτυπος. Ο κόσμος έχει βαρεθή να τον βλέπη και να τον ακούη. Ο,τι και αν λέη".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "με όρκους πίστης στην ενότητα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να δημιουργήσουν μιαν "άλλη" εικόνα για την κρίση που διέρχονται το κόμμα και η κυβέρνηση. Μεγάλο ρόλο στη στιγμιαία εκτόνωση έπαιξε μια τηλεφωνική επικοινωνία, νωρίς χθες το πρωί, μεταξύ του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του γραμματέα του κόμματος Κώστα Λαλιώτη".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά οτι "την επικοινωνιακή δεινότητά του ετοιμάζεται και πάλι να χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ξεπεράσει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας της εσωκομματικής σφαγής που άρχισε να εκδηλώνεται και που, εκόντες ακόντες όλοι, από του κ. Σημίτη αρχομένου, προσπαθούν να την περιορίσουν, εκ κοινού συμφέροντος ορμώμενοι".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "θύμα της συγκυρίας θεωρεί τον εαυτό του ο Μιχάλης Νεονάκης, σχολιάζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε με το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο ίδιος σημειώνει οτι ένα στέλεχος μπορεί να ασχολείται με το Χρηματιστήριο και διαβεβαιώνει οτι κανείς δεν τον πίεσε να παραιτηθεί".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Απούσα η Ελλάδα...Από την προβολή παραδοσιακών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Στο τραπέζι νέο ωράριο καταστημάτων. Δύο κρίσιμες συσκέψεις την Τετάρτη''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Ιντριγκες στην κυβέρνηση και για τις τράπεζες. Το ασφαλιστικό ''μπλοκάρει'' τις εξελίξεις''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Και ''παραβάτες'' στη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της 6ετίας. Η ερμηνευτική εγκύκλιος για το κλείσιμο των υποθέσεων''.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [14] Ρύθμιση φορολογικών υποθέσεων

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "ακόμη και οι επιχειρήσεις ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις (βιβλία Β΄ή Γ΄κατηγορίας) για τις οποίες όμως δεν έχουν εκδοθεί οριστικά ή μερικά φύλλα ελέγχου ή πράξεις προσδιορισμού του φόρου μέχρι και τις 12 Ιουνίου 2003, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για το "κλείσιμο" των εκκρεμών φορολογικών τους υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 24 June 2003 - 16:19:31 UTC