Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-06-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/06/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Επίσκεψη Σημίτη στο Παρίσι
  • [04] Δρυς- ΚΑΠ
  • [05] Κυβέρνηση - ΝΔ
  • [06] Στεγαστικά δάνεια
  • [07] Αυθαίρετα υπόγεια
  • [08] Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Δίκη 17Ν
  • [11] Κάρλα ντελ Πόντε
  • [12] ΧΥΤΑ
  • [13] Τουρκία-Ελλάδα-ΕΕ
  • [14] ΕΛΠΕ-Πετρόλα
  • [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [16] Δάνεια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/06/2003

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις, η δίκη της 17Ν, η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής της τροπολογίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους ΧΥΤΑ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 5+1 ερωτήματα -φωτιά για τον ''Αστέρα'' Βουλιαγμένης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οργιο με τις κρατικές προμήθειες!:Αυτή είναι η διαπλοκή!...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αδικοι βαθμοί στις εξετάσεις. Οι βαθμολογητές προειδοποιούν το υπουργείο Παιδείας.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μεταφορά συντελεστή δόμησης με νόμιμα υπόγεια. Συμβιβαστική φόρμουλα για να περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Η ΑΥΓΗ: Μειώνονται τα επιτόκια, εξανεμίζονται οι αποδόσεις. Υστερα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χαμός. Ακυρες χιλιάδες αποφάσεις της Νομαρχίας. Ο,τι έχει υπογράψει η αντινομάρχης κ. Αικατερίνη Αδαμοπούλου από τις 2-12-1999 μέχρι 18-4-2002 δεν ισχύουν....

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σκουπιδομαχίες! Ανταρσίες στη Βουλή για τις χωματερές. Επεισοδιακή συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο φως τα παιχνίδια γύρω από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. ''Προμελετημένες μεθοδεύσεις'' αποκαλύπτει βουλευτής της ΝΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Πέφτουν τα επιτόκια σε όλα τα δάνεια. Μετά τη μείωση κατά 0,50 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Με...Εβιάν στο Ευρωπαϊκό τραπέζι και στην Θεσσαλονίκη. Κυβέρνηση και Εμπορικοί Σύλλογοι...καλοπιάνουν τους διαδηλωτές εν όψει της Συνόδου Κορυφής, φοβούμενοι σοβαρά επεισόδια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξένος στον τόπο του ο πρωθυπουργός. Λεπτομερής αποκρυπτογράφηση της ομιλίας του Κ. Σημίτη στη Βουλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στεγαστικά: Μείωση επιτοκίων μέσω Ευρώπης. Δάνεια: Ποιες τράπεζες υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συμφωνία τρόμου ΗΠΑ- ΕΕ. Υπογράφεται στις 25 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον.

    ΕΣΤΙΑ:Διώκτες της ναυτιλίας. Η κυβέρνησις απεμπολεί ελληνικά συμφέροντα.

    Espresso: Παγιδεύουν με κρυφές κάμερες δωμάτια ξενοδοχείο. Καταγράφουν ερωτικές σκηνές και τις βγάζουν στο εμπόριο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Ευρωπαϊκά επιτόκια στο 2%. Μετά τη μείωση κατά 0,5% από την ΕΚΤ, στα επίπεδα του 1948.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 500 οικογένειες αντιμέτωπες με την ανεργία. Αντιδράσεις για το κλείσιμο των μεταλλείων Χαλκιδικής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στον αέρα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Ξεκίνησαν ενστάσεις οι εκπαιδευτικοί.

    ΝΙΚΗ: ''Υγειονομική ταφή'' στην ενότητα της Ρηγίλλης. Ο Μητσοτάκης υπέρ της κυβέρνησης για του ΧΥΤΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ωμή επέμβαση της ΕΕ κατά της Κούβας. Με πρωταγωνιστή την ελληνική προεδρία.

    Traffic News: Εψαχναν τον Μάκη στο STAR για εκρηκτικά. Ο δημοφιλής δημοσιογράφος δεν δέχθηκε τον έλεγχο και η εκπομπή ματαιώθηκε.

    Η ΧΩΡΑ:Τσακίζει η ανεργία. Ο Σημίτης δεν βλέπει τα λουκέτα και τα χάλια στην Οικονομία, παρά τα ντοκουμέντα Καραμανλή στη Βουλή.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Αλλες δύο παγίδες στα Μαθηματικά. 46 Μαθηματικοί και βαθμολογητές της Θεσσαλονίκης έστειλαν επιστολή- βόμβα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η ατζέντα της συνόδου κορυφής. Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ στη Χαλκιδική.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μετακομίζουν επιχειρήσεις προς...Βουλγαρία. Αγωνία για χιλιάδες εργαζομένους της βόρειας Ελλάδας.

    [03] Επίσκεψη Σημίτη στο Παρίσι

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ''με τον Γάλλο πρόεδρο Ζ. Σιράκ και τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης Β. Ντ΄Εστέν θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε μια προσπάθεια να διευκρινιστούν οι εκκρεμότητες σχετικά με το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος που κανονικά πρέπει να παραδοθεί στους 15 ηγέτες στη Σύνοδο της Χαλκιδικής, αλλά ήδη το περιεχόμενό του έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων''.

    [04] Δρυς- ΚΑΠ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''πρόταση για την ένταξη των γεωργικών ασφαλίσεων στο πεδίο δράσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) κατέθεσε χθες ο υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Δρυς. Οπως επεσήμανε ο κ. Δρυς, η ελληνική προεδρία της ΕΕ ενέταξε στις προτεραιότητές της την ανάδειξη του σημαντικού θέματος της ασφάλισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, έναντι των φυσικών κινδύνων''.

    [05] Κυβέρνηση - ΝΔ

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''επανακαθορίζει την πολιτική ατζέντα η κυβέρνηση επιδιώκοντας την επιστροφή της πολιτικής αντιπαράθεσης στα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θέσει στην ημερήσια διάταξη μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας με στόχο να στριμώξει τη ΝΔ ώστε να απαντήσει κι εκείνη πολιτικά επί των θεμάτων αυτών''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζεί ότι επικρατεί ''ικανοποίηση αλλά και αίσθημα νίκης εξίσου στα επιτελεία των δύο κομμάτων από την προχθεσινή ''αναίμακτη αναμέτρηση '' στη Βουλή με θέμα την οικονομία, παρά το γεγονός οτι οι κκ Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής δεν τόλμησαν να εκστομίσουν ονόματα φυσικών προσώπων, ούτε προσέθεσαν κάποιο νεότερο στοιχείο για τη διαπλοκή''.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ,''απάγκιο'' στα μονοπύθμενα και τα διπύθμενα πλοία προσπάθησε να βρει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, διαισθανόμενος όσο ποτέ άλλοτε ότι πλησιάζει το τέλος της πολιτικής του καριέρας''.

    [06] Στεγαστικά δάνεια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι ''αλυσιδωτές μειώσεις επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων αναμένονται τις επόμενες ημέρες από τις εμπορικές τράπεζες, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για γενναία μείωση του επιτοκίου του ευρώ κατά 0,50% που πλέον διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πενήντα ετών''.

    [07] Αυθαίρετα υπόγεια

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι ''ανοίγει ο δρόμος για την προώθηση χιλιάδων οικοδομικών αδειών και τη νομιμοποίηση 100.000 αυθαιρέτων υπογείων με την εφαρμογή του νόμου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ βρήκε μια φόρμουλα συμβιβασμού με το ΣτΕ και προχωρά σε τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του ΠΔ προκειμένου να δοθεί λύση στο νομικό αδιέξοδο''.

    [08] Πανελλαδικές εξετάσεις

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι ''Χαμογελούν οι διαβασμένοι. Για καλά προετοιμασμένους τα θέματα σε Ιστορία και Φυσική. Προσιτά χαρακτήρισαν οι μαθητές της Γ Λυκείου τα Αρχαία. Λήγει αύριο ο ''γολγοθάς'' των εξετάσεων για τη Β΄Λυκείου''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''απτόητη η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων συνεχίζει το έργο της και χθες έβαλε θέματα ''απαιτητικά'' και παγίδες στην Ιστορία με ασαφείς και γενικόλογους προσδιορισμούς. Ζητουσε μέχρι στοιχεία από τις λεζάντες των εικόνων του β΄τεύχους του σχολικού βιβλίου της Β Λυκείου! Το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να μη βγάζει άχνα για το λάθος στα Μαθηματικά''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι '' άδικοι θα είναι οι βαθμοί στις πανελλαδικές εξετάσεις εκτιμούν οι βαθμολογητές -μαθηματικοί. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος βαθμολόγησης στα μαθηματικά''.

    [09] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''η εξ υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη χθεσινή της συνεδρία αποφάσισε ότι εντός 15 ημερών η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει αν θα καταβάλει μέχρι τον Οκτώβριο την αποζημίωση στην κα Λοϊζίδου''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''συνεχίστηκαν και χτες οι τουρκικές προκλήσεις στην Κοινότητα Στροβίλια, στην Κύπρο, όπου ο κατοχικός στρατός κάνει κατασκευαστικά έργα και πιέζει τους Ελληνοκύπριους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους''.

    [10] Δίκη 17Ν

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι '' τον ισχυρισμό του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στα έγγραφα στην γιάφκα της οδού Πάτμου-μεταξύ των οποίων και η 4σέλιδη προκήρυξη για τη δολοφονία Περατικού-δεν είναι δικές του αλλά είναι κατασκευή μυστικών υπηρεσιών αντέκρουσε στην κατάθεσή του χθες ο δικαστικός γραφολόγος -πραγματογνώμονας Ιωάννης Μακρής''.

    [11] Κάρλα ντελ Πόντε

    Η ESPRESSO γράφει ότι ''μυστική επίσκεψη πραγματοποίησε στην Αθήνα η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε και ερεύνησε ''αθόρυβα'' τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται με τα μυστικά κονδύλια που διακινούσε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς''.

    [12] ΧΥΤΑ

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "πλήγμα δέχθηκε χθες η συνοχή της ΝΔ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε πληγωμένο από την ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου σχετικά με τη δημιουργία νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συντάχθηκε και με την ψήφο του με την κυβερνητική τροπολογία, την οποία οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν, χωρίς πάντως να διατυπώσουν αντιπροτάσεις, αλλά με κυριότερο επιχείρημα, όπως το διατύπωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Σάββας Τσιτουρίδης, οτι "πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μόνη της την πολιτική ευθύνη να λύσει το πρόβλημα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "ψηφίστηκε η τροπολογία για ΧΥΤΑ και η αξιωματική αντιπολίτευση πέτυχε να τριχοτομήσει τη θέση της. Επίτιμος: Είμαι υπέρ. Τσιτουρίδης: Να αποσυρθεί. Αλογοσκούφης: Καταψηφίζουμε".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι "η αποφασιστικότητα της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου κλόνισε τον κ. Κ. Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός να αποκλίνει από την αρνητική ψήφο της ΝΔ στην τροπολογία για τη χωροθέτηση των νέων "χωματερών", την ίδια ώρα που ο βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ -και β' αντιπρόεδρος της Βουλής- κ. Ντ. Βρεττός διαχώριζε τη θέση του από την κυβερνητική γραμμή".

    [13] Τουρκία-Ελλάδα-ΕΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "στη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας στο Αιγαίο προχωρούν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς εντός των επόμενων ημερών θα κινηθεί στο Αρχιπέλαγος το σύνολο σχεδόν του τουρκικού στόχου και ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων. Αναμένεται ένα δεκαήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου ενδέχεται να δοκιμαστεί η ...επιχειρησιακή νηνεμία στην περιοχή".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "η κατάστασις θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Στα πλαίσια της διαμάχης με την Κυβέρνηση Ερντογάν, το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο είναι πολύ πιθανόν να σχεδιάζη θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ωστε να δημιουργήση "ντε φάκτο" καταστάσεις τύπου Ιμίων και να τορπιλλισθή η ελληνοτουρκική προσέγγισις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει οτι "στενεύει ο ευρωπαϊκός κλοιός γύρω από τους στρατηγούς της Αγκυρας. Καταπέλτη για το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας αποτελεί η χθεσινή έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που εισηγήθηκε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής κ. Arie Oostlander".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "με ψήφισμα εκφράζεται η λύπη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποτυχία της συναντήσεως της Χάγης στις 10 Μαρτίου 2003 και καλούνται η τουρκοκυπριακή ηγεσία και οι τουρκικές αρχές να λάβουν γενναία μέτρα για να εξασφαλιστεί τελικά μια δίκαιη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος με βάση τις προτάσεις του γγ του ΟΗΕ, πράγμα που συνιστά και ουσιαστική προϋπόθεση για την προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας ένταξης στην ΕΕ".

    [14] ΕΛΠΕ-Πετρόλα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι "λίστα" συνεργιών που θα προσδώσει έως και 300 εκατ. ευρώ στο... ταμείο των νέων ΕΛΠΕ, εκτιμάται οτι θα προκύψει την επόμενη πενταετία για την επιχείρηση, η οποία δεν αποκλείεται να αναζητήσει εκ νέου συνεργασίες, ακόμα και μέσα από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Την πεποίθηση αλλά και πρόθεση αυτή έκανε γνωστή χθες η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων".

    [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Φθηνότερα δάνεια από τις τράπεζες. Αποφασίζουν νέα μείωση επιτοκίων''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Η σκυτάλη σε Alpha Bank και ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ διαθέτει και τρίτο πακέτο μετοχών του - Το 33% της ΕΧΑΕ στις Τράπεζες''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Αποφασίστηκε ο κεφαλικός φόρος και στους ''μεγάλους''. Ενώ παρατείνεται η ρύθμιση της εξαετίας για μικρομεσαίους''.

    Σημείωση: Οι εφημερίδες ΕΞΠΡΕΣ και ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχαν φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [16] Δάνεια

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι ''Από την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα τα νέα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών, μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης του ευρώ κατά 0,50 της μονάδας, στο 2%''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 6 June 2003 - 17:00:16 UTC