Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-04-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/04/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [06] Ελλάδα - ΗΠΑ - Ιράκ
  • [07] Δίκη 17Ν
  • [08] Δημοσκόπηση
  • [09] Οικονομία
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Ιράκ -Αγορά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/04/2003

    Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού και οι αναφορές του στον πόλεμο του Ιράκ, οι επιπτώσεις του στην οικονομία, οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, η δίκη της 17Ν και οι εκλογές στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ολες οι αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Χρηστικός οδηγός προς τους φετινούς υποψηφίους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σύνταξη με 37 χρόνια ασφάλισης. Για ελεύθερους επαγγελματίες ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΤΑΕ. Τι προβλέπει νομοθετική ρύθμιση για έξοδο χωρίς όριο ηλικίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σύνταξη με 37 χρόνια. Επαγγελματίες: Με νομοσχέδιο που προωθείται.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κοινωνικό κράχ. Καλπάζει ο πληθωρισμός και εκμηδενίζει τους ήδη απαξιωμένους μισθούς.

    Η ΑΥΓΗ: Νέες απειλές και πιέσεις της Ουάσιγκτον. Ενώ εντείνεται η απομόνωση της υπερδύναμης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ισοπέδωσε ολα τα χρηματιστήρια. Η τρέλα του Μπους με τον πόλεμο στο Ιράκ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι θέλει ο Πάουελ στο παζάρι. Κολλημένοι στην άμμο οι Αμερικανοί σκάβουν χαρακώματα γύρω από τη Βαγδάτη. Πιέζει το ΝΑΤΟ, νουθετεί την Τουρκία, απειλεί Ιράν και Συρία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συνεταιρισμοί: Λύση τώρα ή προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Διεκδικούν αποζημιώσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

    ΕΘΝΟΣ: Με 1.837 προσλήψεις ξεκινά ο Απρίλιος. Σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΕΣΥ και Ενοπλες Δυνάμεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Συρία-ΝΟ Λουκούμι με... πικραμύγδαλο. Δαμασκός: Ο ιρακινός λαός υφίσταται όλες τις μορφές εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητος και οι ΗΠΑ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Εβραίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρεις βόμβες Πέτσου στη δίκη των κατηγορουμένων της ''17 Νοέμβρη''. Ελεύθεροι κυκλοφορούν οι εγκέφαλοι και ο συγγραφέας των προκηρύξεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προκηρύξεις για 14.345 θέσεις μέσα στον Απρίλιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Χτυπούν την ΕΕ''. Σημίτης:Οργισμένη δήλωση για ''αυτούς που αποφάσισαν τον πόλεμο''.

    ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ θα ηττηθή με μεγάλη διαφορά. Αυτό δείχνουν οι εννέα δημοσκοπήσεις της MRB.

    Espresso: Δύο άνδρες άνοιξαν οίκο ανοχής για γυναίκες. Πως έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αιχμάλωτη πολέμου η οικονομία. Πέφτουν διεθνώς οι αγορές. Επανακάμπτουν οι απολύσεις. Ανησυχία για τα έσοδα στην Αθήνα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στόχος το ηθικό των ιρακινών. Δίχως διακοπή το σφυροκόπημα της Βαγδάτης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αδίστακτοι και στην προπαγάνδα. Απέλυσαν ως φιλοϊρακινό τον Αρνέτ. Ψαλίδι και σε βιντεοκλίπ της Μαντόνα. Βόμβες στην ιρακινή τηλεόραση. Και βόμβες παραπληροφόρησης.

    ΝΙΚΗ: Τα ''γεράκια'' απειλούν με εισβολή και σε Συρία-Ιράν. Παρά την καθήλωσή τους στην έρημο του Ιράκ.

    POST: Θα βομβαρδίσουμε και την Τεχεράνη. Ασυγκράτητα τα γεράκια σε πολεμικό συμβούλιο με τον Μπους. Αυτόνομο κράτος Κούρδων ιδρύουν οι ΗΠΑ στο Β. Ιράκ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ηνωμένες Πολιτείες: Ανάβουν φλόγες πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή.

    Traffic News: Η άγνωστη ζωή της Δεβόρας του The Wall. Η Σίσσυ έφαγε 16 μήνες για ακάλυπτες επιταγές.

    Η ΧΩΡΑ: Χωρίς φάρμακα δημ. υπάλληλοι και συνταξιούχοι. Χρωστάνε 50 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς. Θα πληρώνουν τοις μετρητοίς στα φαρμακεία και μετά... βλέπουμε στα Ταμεία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέα... στάση για το Μετρό. Τινάζονται στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χάνεται ο έλεγχος. Ο κόσμος στη δίνη μιας συνολικής κρίσης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Βάζουν φωτιά τα οπωροκηπευτικά στο καλάθι της νοικοκυράς.

    [03] ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''προβληματισμό αλλά και οργή έχει προκαλέσει στις τάξεις της ΝΔ η στάση του Συνασπισμού στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη προεδρείου στην ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ αλλά το συμπέρασμα του κόμματος είναι πως οι επιλογές στα δύο όργανα της Αυτοδιοίκησης έγιναν ερήμην των απόψεων και εντολών της κοινωνίας, η οποία καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική και στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης ''σχέσεων εμπιστοσύνης'' με το ΠΑΣΟΚ έκανε ο ΣΥΝ, ο οποίος στήριξε και στηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα στις εκλογές στις αυτοδιοικητικές ενώσεις της χώρας ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ και ΤΕΔΚΝΑ. Η Κουμουνδούρου επιχειρεί να κρατήσει σταθερά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Χαριλάου Τρικούπη''.

    [04] Κυπριακό

    Η TRAFFIC NEWS ισχυρίζεται ότι ''δεν πάτησε την ''μπανανόφλουδα'' που πέταξε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν η κυπριακή κυβέρνησης, απορρίπτοντας πρόταση που έθεσε υπόψη της ο πρώτος και με βάση την οποία το πρόβλημα έφευγε από τον ΟΗΕ και πήγαινε σε επίπεδο εγγυητριών δυνάμεων''.

    [05] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι ''ένας ''γίγαντας'' τραυματισμένος πάντα είναι επικίνδυνος...Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της χώρας μας εκφράζει τους έντονους φόβους της πως αν η Τουρκία μετά τα σοβαρά λάθη που έχει κάνει για την Αμερική αλλά και για την Ευρώπη, βρεθεί στην απομόνωση, τότε η συμπεριφορά της θα είναι επίφοβη. Μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''σε νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο προχώρησε χθες το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας συμβάλλοντας στην κορύφωση της έντασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στο Ιράκ. Δέκα σχηματισμοί, αποτελούμενοι από τουρκικά 25 μαχητικά αεροσκάφη-ορισμένα εξ αυτών οπλισμένα- προέβησαν σε 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών και πέντε παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, καθώς και στην περιοχή Νοτιοανατολικά της Ρόδου''.

    [06] Ελλάδα - ΗΠΑ - Ιράκ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ''το ισοζύγιο στις προνομιακές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έναντι της χώρας μας φαίνεται ότι αλλάζει ύστερα από πολλές δεκαετίες υπέρ της Ελλάδος. Αιτία ο πόλεμος κατά του Ιράκ και η στάση που τήρησαν οι δύο χώρες''.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ''ευθεία επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών -και δευτερευόντως, των Βρετανών-, ότι δεν θέλουν την Ευρώπη δυνατή, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του ΟΗΕ την επόμενη ημέρα στο Ιράκ, αφού από αυτήν θα κριθούν οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι ''τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης έκρουσε χθες ο Κώστας Σημίτης, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ένας από τους στόχους όσων εξαπέλυσαν τον πόλεμο στο Ιράκ είναι να πλήξουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι ''απαιτήσεις και στα ελληνικά χωρικά ύδατα προέβαλαν οι Αμερικανοί, 20 ημέρες μετά την αναγνώριση ελληνικού αεροσκάφους, από αμερικανικά μαχητικά, στον ελληνικό εναέριο χώρο! Ωστόσο αυτή τη φορά η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τέλος στις παράλογες αμερικανικές απαιτήσεις, με δεδομένο και την εντονότατη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''με εντολή του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Φλωρίδη εκταμιεύθηκε τη Δευτέρα, μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων για παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, σε υλοποίηση σχετικής κυβερνητικής απόφασης''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι ''οι εξελίξεις στο Ιράκ προδικάζουν μια κρίση διαρκείας η οποία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι πιθανό να γίνουν σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, με έντονη ανασφάλεια, οικονομική αβεβαιότητα και φόβο για ευρύτερη αποσταθεροποίηση''.

    H POST τονίζει ότι ''μετά τον βομβαρδισμό της Βαγδάτης τα γεράκια της Ουάσινγκτον φαίνεται να προετοιμάζουν επίθεση στην Τεχεράνη και όχι μόνο''.

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι ''με απειλές σε 'συσκευασία' προειδοποιήσεων κατά της Συρίας και του Ιράν διευρύνει τη διαρκή εκστρατεία κατά της 'τρομοκρατίας' η κυβέρνηση Μπους, μέσω της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Κ. Πάουελ προχθές στην Επιτροπή Ισραηλινο-αμερικανικών Υποθέσεων''.

    [07] Δίκη 17Ν

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει οτι "τη θέση οτι οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη "17Ν" αποτελούν μόνο ένα "μικρό επιχειρησιακό κομμάτι" της τρομοκρατίας στη χώρα μας, διατύπωσε χθες ο Γιώργος Πέτσος, ο οποίος επέμεινε στην άποψη οτι οι "εγκέφαλοι" δεν έχουν συλληφθεί".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "ο κ. Πέτσος άφησε να εννοηθεί οτι στην υπόθεση της τρομοκρατίας εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες και για το λόγο αυτό ζήτησε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου να καλέσει για κατάθεση τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Τσίμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο μήνες πριν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, αυτοκίνητο ή δίκυκλο με συμβατικές πινακίδες, που πιθανότατα ανήκαν στην ΕΥΠ, παρακολουθούσε τις κινήσεις του".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά οτι "η κατάθεση του κ. Πέτσου έρχεται να "κάψει" την ΕΥΠ επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που ήθελαν διαρροές από την Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών να φτάνουν στα χέρια Ελλήνων τρομοκρατών. Μάλιστα όσα κατέθεσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συμπλέουν με την εκδοχή Μίλερ οτι τελικά οι 19 είναι ένας εκτελεστικός βραχίονας και τίποτα άλλο".

    [08] Δημοσκόπηση

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "η τελευταία δημοσκόπησις της MRB είναι καταλυτική για το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι πέρυσι, τα κυβερνητικά στελέχη προέβλεπαν οτι η "ψαλίδα' θα κλείση και τελικά θα αντιστραφή. Σήμερα, όμως, δεν υπάρχουν πλέον τέτοια περιθώρια. Αντίθετα, μέχρι τις εκλογές η "ψαλίδα" δεν αποκλείεται να ανοίξη ακόμη περισσότερο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "με τα γκάλοπ και το φτηνό πόλεμο εντυπώσεων γύρω από το δικομματικό σκυλοκαυγά για την εξουσία, προτιμά να ασχολείται η ηγεσία της ΝΔ ακριβώς για να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που έχουν προκληθεί από την πολιτική στήριξη που προσφέρει στις ΗΠΑ για τη σφαγή του ιρακινού λαού".

    Η ΑΠΌΦΑΣΗ επισημαίνει ότι ''σε συνθήκες κοινωνικής χρεοκοπίας οδηγείται η χώρα, καθώς η κατάσταση στην Οικονομία καθημερινώς επιβαρύνεται με αποτέλεσμα τις επώδυνες συνέπειες να τις υφίσταται ο λαός''.

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι ''ο Κ. Σημίτης έχει επιλέξει την οικονομία ως το πεδίο για την υπέρβαση της πολεμολογίας που αποτελεί βαρίδι για τις κυβερνητικές δραστηριότητες. Για τον λόγο αυτό συγκαλεί σήμερα νέα μεγάλη σύσκεψη, με τη συμμετοχή περίπου δέκα μελών του υπουργικού συμβουλίου και με αντικείμενο (για άλλη μια φορά!) το Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το πως θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη''.

    [09] Οικονομία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "σύνταξη με 37 χρόνια ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας θα μπορούν να παίρνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι σήμερα στο ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ ή το ΤΣΑ. Σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "σε μαζική κατάρρευση όλων των αγορών οδηγεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στο Ιράκ. Οι βόμβες του Μπους, όπως όλα δείχνουν, έχουν βάλει στόχο και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, που μέρα με τη μέρα διαγράφουν ελεύθερη πτώση. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση των αγορών, αφού το σύνολο των χρηματιστηρίων βρέθηκαν στο κόκκινο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου".

    Η Espresso επισημαίνει οτι "έξι χρόνια πίσω γύρισε η Σοφοκλέους μετά από το χθεσινό κραχ. Με "πρωτεργάτη" τον ΟΤΕ, ο οποίος έχασε 8,5% στη χθεσινή συνεδρίαση, το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε μία ακόμη απίστευτη βουτιά, κλείνοντας στις 1.467,3 μονάδες - νούμερο που είχε να δει από το 1997".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Ανησυχητικές οι εξελίξεις...Πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες στην οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Οι ΗΠΑ δεν θέλουν ισχυρή Ευρώπη. Ανεβάζει τους τόνους ο πρωθυπουργός".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Πέφτουν "αμαχητί" οι αγορές. Ελεύθερη πτώση στα χρηματιστήρια-Πάνω πετρέλαιο, ευρώ και χρυσός".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Οι απειλές κατά Συρίας - Ιράν τρόμαξαν τις αγορές. Ενώ ο Κ. Σημίτης υποστηρίζει τη μη λήψη μέτρων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Βατερλώ ΟΤΕ με πολλούς αποδέκτες. Στη "δίνη του κυκλώνα" η μετοχή του Οργανισμού".

    [11] Ιράκ -Αγορά

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "καθώς απομακρύνεται η προοπτική μιας σύντομης εκτόνωσης της κρίσης ενώ πληθαίνουν τώρα οι απειλές και για γεωγραφική επέκταση της θερμής περιοχής και σε άλλες χώρες- όπως η Συρία και το Ιράν- οι χρηματιστηριακές αγορές αντιμετωπίζουν πλέον στην πράξη τη νέα πραγματικότητα για την παγκόσμια οικονομία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 1 April 2003 - 15:30:26 UTC