Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-02-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/02/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα-ΕΕ-Ιράκ
  • [04] Τρομοκρατία - έρευνες
  • [05] Εφάπαξ εργαζομένων
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Υπόθεση εκβιασμών
  • [08] Κυβέρνηση-Αγρότες
  • [09] ΠΑΣΟΚ
  • [10] Κόκκαλης-Κατηγορίες-Απάντηση
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Οικονομία-Κρίση-Ιράκ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/02/2003

    Οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας, η πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, το Κυπριακό, οι κακοτεχνίες σε δημόσια έργα, οι καταγγελίες κατά Κόκκαλη και η απάντηση του μεγαλοεπιχειρηματία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Δάνεια σε επαγγελματίες με εγγύηση δημοσίου. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Εφάπαξ 2 ταχυτήτων. Τι ζητούν οι εργαζόμενοι, τι προτείνει το υπουργείο. Δημόσιο: Κόντρα για το ύψος του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Τραγωδία στο Αιγαίο. Χάθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ-4 αγνοούμενοι.

    Η ΑΥΓΗ:Μπλόκο στον πόλεμο. Εντείνονται οι προετοιμασίες για τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του Σαββάτου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Τους κρατάει όλους στο χέρι ο Κόκκαλης.Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: Επισπεύστε την ανάκριση για κατασκοπεία...

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Ανοιχτή κρίση στο ΝΑΤΟ. Οργή των ΗΠΑ για τη ''γηραιά Ευρώπη''. Μετά το βέτο Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Ρύθμιση - σωτηρία για τα εκτός σχεδίου. Αναθεωρείται το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής.

    ΕΘΝΟΣ:1.019 νέες προσλήψεις με επτά διαγωνισμούς. Οι υπηρεσίες, οι ειδικότητες και τα χρονοδιαγράμματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Τα σπουδαία του τόπου..στον κουβά μιας άθλιας δημοσιογραφίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Ωρες ευθύνης για την Ευρώπη. Μέσα σε κινούμενη άμμο η ελληνική πρωτοβουλία για έκτακτη σύνοδο κορυφής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:2.511 θέσεις σε νοσοκομεία, υπουργεία, ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Ρήγμα στο ΝΑΤΟ. Εξάλλος ο Μπους μετά το βέτο και προσπάθεια επανασυγκόλλησης μέσω Τουρκίας.

    ΕΣΤΙΑ:Συμπτώματα υπερκοπώσεως. Πολιτική ανορεξία κομματικός αυτισμός.

    Espresso:Γυναίκα επιχειρηματία κάρφωσε το κύκλωμα των κόλ γκέρλ. Δικηγόροι, γιατροί και δύο ηθοποιοί στη ροζ ατζέντα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Μέτωπο Γαλλίας-Γερμανίας- Ρωσίας. Είπαν ''όχι'' στον πόλεμο, λίγες ώρες μετά το βέτο των πρώτων στο ΝΑΤΟ.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Πρωτοβουλία ειρήνης. Σύγκληση συμβουλίου κορυφής της ΕΕ για το Ιράκ προτείνει η ελληνική προεδρία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο πόλεμος άρχισε από το ...ΝΑΤΟ. Τριπλό βέτο για Ιράκ-επιμένουν οι ΗΠΑ.

    ΝΙΚΗ: ''Φάκελος Κόκκαλη''. Να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ο Κρουσταλάκης επισπεύδει τις διαδικασίες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Κόντρες ΗΠΑ-ΕΕ με θύματα τους λαούς. Ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε εξέλιξη.

    Traffic News:Αν μιλήσει ο Κόκκαλης πάμε στα σίγουρα σε...επανίδρυση του κράτους. Βράζει το πολιτικό σκηνικό και η υψηλή αθηναϊκή κοινωνία.

    Η ΧΩΡΑ:Ο Κόκκαλης απειλεί με χιονοστιβάδα αποκαλύψεων τον αρχιερέα της διαφθοράς και όχι μόνον...

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΚαραμπιΝΑΤΟ ρήγμα. Εκτακτη σύνοδος κορυφής με πρωτοβουλία Σημίτη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Παγώστε μισθούς και συντάξεις. Προτροπή του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο πρώτος νεκρός από τον αποκλεισμό της Ι.Μ. Εσφιγμένου. Πενθεί η Ορθοδοξία.

    [03] Ελλάδα-ΕΕ-Ιράκ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι '' σε μια εντυπωσιακή κίνηση, που ανατρέπει τα δεδομένα της ιρακινής κρίσης και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρύτερων διεθνών ανακατατάξεων, Γαλλία , Γερμανία και Ρωσία εμφανίσθηκαν χθες σε ενιαίο μέτωπο για την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ, μέσω της ενίσχυσης των επιθεωρήσεων''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι '' μέσα σε συνθήκες διάσπασης της ΕΕ και με την κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να κορυφώνεται καλείται η ελληνική προεδρία να βρει μια χρυσή τομή για την κρίση στο Ιράκ''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι '' θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών στην πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας να συγκαλέσει ''εκτάκτως'' την ερχόμενη Δευτέρα το Συμβούλιο Αρχηγών των ''15'' σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτηθεί το χαμένο κύρος και να σβήσει την εικόνα διάλυσης που σήμερα εμφανίζει η ευρωπαϊκή οικογένεια. Αν μη τι άλλο η θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα της Αθήνας υποδηλώνει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις ευαίσθητες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί είναι διατεθειμένοι να δώσουν το παρών στη βελγική πρωτεύουσα αποδεικνύοντας εμπράκτως οτι επιθυμούν να παραμείνει η ΕΕ ενωμένη''.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ''μαζί με όλους τους άλλους θα πρέπει και η Ελλάδα να πάρει καθαρή θέση . ΄Η με τις απόψεις του γαλλογερμανικού άξονα ο οποίος ξεκινώντας από το θέμα του Ιράκ προσβλέπει σε μια ΕΕ χειραφετημένη από τις ΗΠΑ ή με τη θεώρηση των ''8'' που συνυπέγραψαν τη γνωστή επιστολή, καθώς και των ''10'' υπό ένταξη χωρών -κυρίως του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ-οι οποίες στήριξαν επίσης τις αμερικανικές επιλογές''.

    Στο άρθρο τους ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής από την Ελλάδα ''τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά, η διπλωματική προετοιμασία είναι μηδαμινή...Ενώ είναι περίπου βέβαιο ότι πολλές χώρες θα εμμείνουν σε ...αμερικανική γραμμή. ΜΕ αυτή την έννοια η σύγκληση της συνόδου είναι ένα μεγάλο ρίσκο για την ελληνική προεδρία. Ενα ρίσκο όμως που είναι υποχρεωμένη να πάρει...Αν δεν θέλει να κατηγορηθεί οτι δεν εξάντλησε όλες τις δυνατότητες για να σωθεί και η ενότητας της Ευρώπης αλλά και η ειρήνη''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,''η παρούσα κρίσις στο Ιράκ τείνει να αποδιοργανώση τις σχέσεις και τελικώς την δράση του πάλαι ποτέ Δυτική Κόσμου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν αρχικά με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και μετέπειτα με την συνεργασία της Συμμαχίας με την ΕΕ''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ''ανεξαρτήτως των πολιτικών σκοπιμοτήτων που μπορεί να έχουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, οι πολίτες μεθαύριο πρέπει να βροντοφωνάξουν οτι νόμος πρέπει να υπάρξει και στις διεθνείς σχέσεις. Δεν μπορεί να γράφεται ανάλογα με τα γινάτια του Λευκού Οίκου...''.

    [04] Τρομοκρατία - έρευνες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι'' ένα νέος κύκλος εξέτασης μαρτύρων, που είτε υπήρξαν θύματα στις επιθέσεις του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα είτε ήταν αυτόπτες μάρτυρες αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες. Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος θα καλέσει δεκάδες άτομα να καταθέσουν αναζητώντας νέα στοιχεία για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης''.

    [05] Εφάπαξ εργαζομένων

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "διαφωνούν για το εφάπαξ στο Δημόσιο, εργαζόμενοι και υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μήλον της έριδος είναι αν θα συνδυαστεί τελικά η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του βοηθήματος με αύξηση κατά 2%, ή 2,5%".

    [06] Κυπριακό

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "στη φάση 'πάρε-δώσε' πέρασαν πλέον οι συνομιλίες μεταξύ του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό και ειδικότερα για θέματα, για τα οποία οι δύο πλευρές ζητούν τροποποιήσεις επί του σχεδίου Αννάν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σπεύδει στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου για συνομιλίες και διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό, αλλά και για το θέμα του Ιράκ. Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα, στις 17 Φεβρουαρίου, θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να συζητήσουν τα θέματα ασφαλείας που αφορούν την Κύπρο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Αννάν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του θα υποβάλει το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο, για το οποίο βεβαίως δεν θα υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και θα αποτελεί τον συγκερασμό των διαφορετικών θέσεων που εκφράστηκαν από τους κ Κληρίδη και Ντενκτάς στη διάρκεια του τελευταίου γύρου των απευθείας συνομιλιών''.

    [07] Υπόθεση εκβιασμών

    Η ESPRESSO τονίζει ότι "στην αντίστροφη μέτρηση βρίσκεται η ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης των εκβιασμών προς ιεράρχες. Μετά τις καταγγελίες-βόμβες που εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έδωσε ονόματα και υποστήριξε ότι εκβιάστηκε ακόμα και εξ ονόματος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", αλλά και ο μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα άλλοι τρεις ιεράρχες να έχουν τε α τετ με τον εισαγγελέα κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο".

    [08] Κυβέρνηση-Αγρότες

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "σε προσωρινή ανακωχή βαίνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η διαμάχη μεταξύ των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας και του υπουργείου Γεωργίας, καθώς χθες οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο βασικό αίτημα των πρώτων, δηλαδή το άνοιγμα των εκκοκκιστηρίων, προκειμένου να εκκοκκισθεί η ποσότητα του βάμβακος που έμεινε απ΄ έξω".

    [09] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η 'πολιτική ανορεξία' που 'κατολόγισε' στο ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκάλεσε ... φαγωμάρα στο κυβερνών κόμμα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "στα όρια της εσωστρέφειας κινείται εσχάτως η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αν και επισήμως ξορκίζεται ακόμη και η υποψία επιστροφής στα φαινόμενα του παρελθόντος που ταλαιπώρησαν την κυβερνητική παράταξη για πολλούς μήνες. Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για πρωτοβουλίες που οφείλει να πάρει το κόμμα και αφήνουν αιχμές για τη σημερινή κατάσταση στασιμότητας που επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα και δημιουργεί συνθήκες ηττοπάθειες στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα και με προβολή την επόμενη μέρα της ηγεσίας Σημίτη εκδηλώνεται εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ούτε η διαδικασία εξάρθρωσης της τρομοκρατίας ούτε βεβαίως η πολυδιαφημιζόμενη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται να αποδίδουν για την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος".

    [10] Κόκκαλης-Κατηγορίες-Απάντηση

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "νέα τροπή παίρνει πλέον η δίωξη εις βάρος του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Intracom Σωκράτη Κόκκαλη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλλάκης, με αφορμή τα δημοσιεύματα της "Καθημερινής", ζήτησε χθες την επίσπευση της σχετικής έρευνας που διεξάγεται για τον επιχειρηματία, μετά και τη σχετική δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος του από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "σκληρή απάντηση στις εναντίον του κατηγορίες έδωσε ο επιχειρηματίες κ. Σ. Κόκκαλης με χθεσινή ανακοίνωσή του. Ο πρόεδρος του Ομίλου Ιντρακόμ κάνει μεταξύ άλλων λόγο για συκοφαντίες και προσπάθεια εκβιασμού της Δικαιοσύνης, παρά το ότι έπεσαν στο κενό στο παρελθόν οι εναντίον του καταγγελίες. Επισημαίνει επίσης ότι βάσει Εκθεσης του Γερμανικού Κοινοβουλίου έχουν κριθεί αβάσιμες οι κατηγορίες για τη δήθεν σχέση του με τις μυστικές υπηρεσίες της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "σε φάση περαιτέρω όξυνσης εισέρχεται ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρηματικών κύκλων στην Ελλάδα, προφανώς υπό την επίδραση και των αντίστοιχων εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει μάλλον να ενταχτούν και τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ιδιοκτήτη της "ΙΝΤΡΑΚΟΜ" Σ. Κόκκαλη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι ''η κυβέρνηση ανησυχεί ότι για άλλη μια φορά είναι ενδεχόμενο να βρεθεί στη δίνη μιας σφοδρής σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων, η οποία έχει ήδη αντανάκλαση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Η άμυνα που θα αντιτάξει η κυβέρνηση συνοψίζεται στη φράση ''έλεγχος παντού, να ψάξει η δικαιοσύνη''.

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Από τα προέσοδα στις μεταδαπάνες! Η κυβέρνηση μετακυλύει το κόστος των 500 εκατ. ευρώ από τα overlays του 2004".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: '' Αντιπολεμικός άξονας Πούτιν, Σρέντερ, Σιράκ".

    ΚΕΡΔΟΣ: '' Τι φοβούνται οι επιχειρηματίες. Αποκαλυπτική έρευνα του ΙΟΒΕ για τον επικείμενο πόλεμο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Συστάσεις από ΔΝΤ για σκληρές περικοπές δαπανών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Το βαλκανικό Ελντοράντο ανακαλύπτουν οι ελληνικές τράπεζες. Σπεύδουν να τοποθετηθούν στις αγορές ομολόγων".

    [12] Οικονομία-Κρίση-Ιράκ

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι " η απειλή μιας πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ έχει δημιουργήσει αυξημένες αβεβαιότητες για το μέλλον της οικονομίας μας. Μειωμένες προσδοκίες στάση αναμονής και επενδυτική διστακτικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 11 February 2003 - 17:00:44 UTC