Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Δημοσκοπήσεις
  • [05] Πληθωρισμός
  • [06] 17Ν - Ερευνες
  • [07] Μίλλερ- Παπαντωνίου
  • [08] Σύνοδος ΚΕ- ΚΟ ΠΑΣΟΚ
  • [09] Πρώην βασιλική περιουσία
  • [10] ΝΔ-Εξοπλισμοί
  • [11] Γ' ΚΠΣ
  • [12] ΝΔ-Εκλογές
  • [13] Παπανδρέου-ΗΠΑ
  • [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [15] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/11/2002

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η αναμενόμενη για αύριο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την πρώην βασιλική περιουσία, οι έρευνες για 17Ν, ο πληθωρισμός και η πορεία της οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εορτοδάνεια που σας συμφέρουν. Ολα τα επιτόκια και οι δόσεις της αγοράς.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 10.000 πλαστά διαβατήρια. ΝΔ: Καταγγελία-σοκ στη Βουλή. Με ταρίφα 500.000 δρχ το κομμάτι!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τελεσίγραφο Αννάν. Νέα επιστολή σε Κληρίδη- Ντενκτάς.

    Η ΑΥΓΗ: Με δύο γραμμές η Τουρκία για το σχέδιο του Κ. Αννάν. Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις και το παρασκήνιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεκάρα τσακιστή δεν πρόκειται να πάρει ο Γλίξμπουργκ. Οποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου. Σκληρή στάση από την κυβέρνηση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Συναγερμός για τις τιμές. Ποιούς θα ελέγξει το ΣΔΟΕ τις γιορτές. Μεγάλες ανατιμήσεις και κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 45.000 θέσεις για ανέργους. Τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Στροφή στα ΤΕΙ κάνουν οι νέοι. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις σχολές προτίμησης των υποψηφίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο κ. Σημίτης δίνει ''βίζα'' στον Κωνσταντίνο. Ενώ, αύριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει τον τ. Βασιλέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι 45.000 θέσεις εργασίας. Του ΟΑΕΔ σε ολόκληρη τη χώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κορώνες αντιπερισπασμού για την καταδίκη. Βασιλική περιουσία: Η κυβέρνηση με αλχημείες κρύβει την αλήθεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οικονομαχίες. Επίθεση της κυβέρνησης στην αντιπολιτευτική κριτική.

    ΕΣΤΙΑ: Μεθοδεύονται διάτρητες εκλογές. Εμμεση ομολογία του Υπουργού Εσωτερικών.

    Espresso: Ηθοποιός ο Πάγκαλος.Εχει παίξει σε ταινία. Τι αποκαλύπτει σε τηλεοπτική εκπομπή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σήμα κινδύνου για τιμές. Αναθέρμανση πληθωρισμού διαπιστώνει η Τράπεζα Ελλάδος και πιέζει προς διαρθρωτικές αλλαγές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέα μέτρα για τον πληθωρισμό. Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον πρωθυπουργό ο Ν. Γκαργκάνας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τέλος εποχής για Γλύξμπουργκ. Αύριο κλείνει και ο λογαριασμός.

    ΝΙΚΗ: Στημένο παιχνίδι Αγκυρας-Ντενκτάς. Ηξεις-αφήξεις για το σχέδιο Αννάν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αθώοι! Επραξαν το καθήκον τους οι 5 φιλειρηνιστές.

    Traffic News: Χοντρό παιχνίδι με τον ταρζάν. Ολη η συνομιλία Κοντομηνά-Τριανταφυλλόπουλου.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιοί θέλουν να φάνε τον Μάκη. Λένε στο παρασκήνιο ότι ο κύβος ερρίφθη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Με καραμπίνες κατά του ΣΔΟΕ. Οργιάζει το παρεμπόριο βαμβακιού στην Κ. Μακεδονία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τουρκικό παζάρι ενώ οι προθεσμίες πιέζουν. Αντιφατικές δηλώσεις από Γιακίς και Ερντογάν.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγώνας για το Μετρό Θεσσαλονίκης. 130 φορείς ''επαναστάτησαν''.

    [03] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι ''νέο τελεσίγραφο τεσσάρων ημερών έστειλε χθες σε Κληρίδη-Ντενκτάς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, ο οποίος ζητεί από τα δύο μέρη να απαντήσουν εάν δέχονται το σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι ''η απόφαση των Τούρκων στρατηγών να μην επιστραφούν η Καρπασία και η Μόρφου προκαλεί σοβαρή εμπλοκή στις προσπάθειες για προώθηση λύσης του Κυπριακού μέσα από το σχέδιο Αννάν, νοουμένου βέβαια οτι τις θέσεις των στρατηγών θα υιοθετήσει επίσημα και η νέα τουρκική κυβέρνηση. Και καθ' όλες τις ενδείξεις θα τις υιοθετήσει κρίνοντας και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι ''η πλήρης αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις του είναι η μόνη ''απάντηση'' που μπορεί επί του παρόντος να ισχύσει από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σε ό,τι αφορά το σχέδιο Αννάν, καθώς οι δηλώσεις μεταξύ του ιδίου και της νέας τουρκικής κυβέρνησης παραμένουν αντιφατικές, ενώ οι πιέσεις που ασκούνται εν όψει της συνάντησης Κορυφής της Κοπεγχάγης είναι ασφυκτικές''.

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται οτι ''φαίνεται οτι ο Ραούφ Ντενκτάς είναι πανίσχυρος και μπορεί από το κρεβάτι της ''ανάρρωσης'' να αγνοεί και τις ''θετικές προσεγγίσεις'' της Αγκυρας στο σχέδιο Αννάν και την επιθυμία της Ουάσιγκτον ''να δει τα πράγματα να προοδεύουν γρήγορα''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι ''χτες στην Αθήνα κυκλοφορούσε έντονα το σενάριο για μια αναμενόμενη θεαματική στροφή της Αγκυρας την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να υιοθετηθούν οι βασικές αρχές του ''σχεδίου Αννάν'' πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Μάλιστα, σύμφωνα με το σενάριο, η Τουρκία θα λάβει ως αντάλλαγμα στην Κοπεγχάγη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι ''ο νικητής των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλάζοντας την έως τώρα στάση του, δήλωσε οτι το Κυπριακό και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι θέματα που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Κατά την επίσκεψή του χθες στη Λισσαβόνα, απέσπασε από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό υπόσχεση οτι η Λισσαβόνα θα στηρίξει υπό προϋποθέσεις την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας''.

    Η Espresso επισημαίνει οτι ''έξαλλους έχει κάνει τους Αμερικανούς ο Ραούφ Ντενκτάς με την αρνητική στάση του στο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που προτείνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν. Διαπιστώθηκε από καιρό πως η παρουσία του Τουρκοκύπριου εκπροσώπου στον ''απευθείας'' διάλογο ήταν ''υπονομευτική'' και ακούγονταν παρατηρήσεις και δυσαρέσκειες. Τώρα όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Τόσο σοβαρά που δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να οδηγήσουν τον Ραούφ Ντενκτάς μακριά από την εξουσία στα Κατεχόμενα''.

    Η ΑΥΓΗ σε σχόλιό της τονίζει οτι ''πίσω από υπερπατριωτικές φωνές δύσκολα κρύβεται η προτίμηση ορισμένων κύκλων προς την ντε φάκτο διχοτόμηση, σε μια χωριστή πορεία της ελληνικής και της τουρκικής Κύπρου. Με δύο λόγια πίσω από την καταγγελία κάθε λύσης ως ''μειοδοτικής'' πολιτικοί και άλλοι κύκλοι στην Κύπρο και στην Ελλάδα καλλιεργούν την παλιά ιδέα της ''διπλής ένωσης''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει οτι ''ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Αγκυρα στις 4 Δεκεμβρίου και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Γιασάρ Γιακίς ενώ αναμένεται να έχει επαφές και με τον Πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος Ερντογάν και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Μπαϊκάλ".

    [04] Δημοσκοπήσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ''και μέσα σ΄όλα έρχονται και οι δημοσκοπήσεις να επιβαρύνουν το ήδη πολύ φορτισμένο κλίμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Τρεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα. Το σημαντικό είναι ότι από τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης φαίνεται ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού έχουν θετική επίδραση στη δημόσια εικόνα της. Οπως ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης από μια πρώτη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων προκύπτει οτι κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και η μείωση κυμαίνεται σε 1,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες''.

    [05] Πληθωρισμός

    Η ΚΑΘΗΕΜΡΙΝΗ τονίζει ότι''τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος και ζητεί τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση. Το θέμα έθεσε ο διοικητής κ. Ν. Γαργκάνας στον πρωθυπουργό κ. Σημίτη κατά τη συνάντησή τους χθες''.

    [06] 17Ν - Ερευνες

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''τον Δημ. Κουφοντίνα και την Αγγελική Σωτηροπούλου αναγνωρίζουν μάρτυρες που έχουν καταθέσει σχετικά με την επίθεση με ρουκέτα από τη 17Ν σε βάρος του πρώην υπουργού οικονομικών Ιων. Παλαιοκρασσά που είχε γίνει στις 14 Ιουλίου του 1992 στο κέντρο της Αθήνας και είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου Θάνου Αξαρλιάν''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι '' σε αγώνα δρόμου που καλύπτει βάθος 24 χρόνων στο παρελθόν, έχουν επιδοθεί οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Υπηρεσιών, προσπαθώντας να ανακαλύψουν το δεύτερο πρόσωπο της Πάρνηθας! Τον τρομοκράτη, ο οποίος μαζί με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο έγραψε τα περίφημα ''αρχεία''!!!!

    [07] Μίλλερ- Παπαντωνίου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι χθες υπήρξε ''ξαφνικό τετ α τετ του υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου με τον Τόμας Μίλλερ, μετά από αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του Αμερικανού πρεσβευτή. Επισήμως δεν δόθηκε καμία ανακοίνωση για τη συνάντηση των δύο ανδρών που διήρκεσε είκοσι λεπτά. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε τις θέσεις των ΗΠΑ για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο Κυπριακό, έδωσε ''συμβουλές'' στην ελληνική κυβέρνηση που οδηγεί στο άρμα του ΝΑΤΟ την Αλβανία και τα Σκοπια και παράλληλα συζήτησαν για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων''.

    [08] Σύνοδος ΚΕ- ΚΟ ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ''αρχίζουν αύριο οι εργασίες της κρίσιμης διήμερης κοινής συνεδρίασης της ΚΟ και της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης έχει διαμηνύσει προς τους διαφωνούντες οτι θα παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό αν στην κοινή συνεδρίαση ξεπεράσουν τα εσκαμμένα. Για να μην προλάβουν δηλαδή να λειτουργήσουν ''αντικυβερνητικά'' κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού''.

    [09] Πρώην βασιλική περιουσία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι ''ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να πάρει ο έκπτωτος μονάρχης όποια κι αν είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που θα εκδοθεί αύριο για το ζήτημα της περιουσίας της έκπτωσης βασιλικής οικογένειας. Την πολιτική βούληση να μην επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά με δήθεν χρέη που το κράτος δεν έχει διαμηνύουν εδώ και καιρό προς τους συνεργάτες τους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης''.

    [10] ΝΔ-Εξοπλισμοί

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην επίσημη ηγεσία της ΝΔ και στον πρώην πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Έβερτ σχετικά με την υπόθεση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος επιβεβαιώθηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις των δυο πλευρών οι οποίες κινήθηκαν σε διαφορετικό μήκος κύματος παρά την προσπάθεια του Θ. Ρουσόπουλου να πείσει οτι ''η λογική του κόμματος δεν απέχει από τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Έβερτ οτι αν υπάρχουν στοιχεία θα πρέπει το κόμμα να προσφύγει στον εισαγγελέα''.

    [11] Γ' ΚΠΣ

    Η Traffic News ισχυρίζεται ότι ''το γοργόν και χάριν έχει...και με αυτό το σκεπτικό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε την επιτάχυνση των προγραμμάτων της κοινωνίας της πληροφορίας, της γεωργίας και της αλιείας, καθώς πρόκειται για τα προγράμματα εμφανίζουν καθυστέρηση σε σχέση με τα υπόλοιπα προγράμματα του Γ ΚΠΣ''.

    [12] ΝΔ-Εκλογές

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι ''ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε στους επιτελείς του οτι το κόμμα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για εκλογές τον Οκτώβριο αφού οι φοροαπαλλαγές που προβλέπει ο προϋπολογισμός καθώς και οι προσπάθειες προσέγγισης με τους αγρότες προϊδεάζουν για κάλπες''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''η Κυβέρνησις μεθοδεύει επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, με επίκληση του Κυπριακού. Αφ΄ενός για να αξιοποιήση την εθνική συγκυρία και αφ΄ετέρου για να προλάβη τον ενδελεχή έλεγχο των εκλογικών καταλόγων. Αν οι εκλογές προκηρυχθούν πρόωρα θα γίνουν με διάτρητους καταλόγους''.

    [13] Παπανδρέου-ΗΠΑ

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι ''πλήρης σύμπτωση απόψεων ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε χθες στον Λευκό Οίκο ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου κυρία Κοντολίζα Ράις. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο προς ''Το Βήμα'' αμερικανού αξιωματούχου που συμμετείχε στη συνάντηση: ''Μια τυπική συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, εξαιρετική, απόλυτα εποικοδομητική. Για μία ακόμη φορά τελειώσαμε τη συνάντηση λέγοντας οτι βλέπουμε με το ίδιο μάτι και έχουμε πλήρη σύμπτωση απόψεων σε όλα αυτά τα στρατηγικά θέματα''.

    [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Οδυνηρές καθυστερήσεις. Για ένταση και εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών προτρέπει η ΤΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Επτά τράπεζες ελκυστικές για συγχώνευση. Οι χαμηλές χρηματιστηριακές αξίες δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για νέο γύρο συγχωνεύσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Επειγόντως μέτρα για τον πληθωρισμό. Ν. Γκαργκάνας: Ευθύνες στην οικονομική πολιτική. Πολύωρη συνάντηση χθες Σημίτη-Τσοχατζόπουλου για ενέργεια και τιμές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Ρωγμές από τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας. Φόβοι αλυσιδωτών επιπτώσεων από την άνοδο του πληθωρισμού".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Με δύο ταχύτητες "έτρεξαν" τα κέρδη εννεαμήνου. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων".

    [15] Προϋπολογισμός

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "ναρκοθετημένη από τον πληθωρισμό φαίνεται να παραμένει η ελληνική οικονομία. Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος παραδέχονται πλέον ανοιχτά την κρισιμότητα του προβλήματος και μιλάνε για την ανάγκη λήψης μέτρων. Ενδεικτικό του οικονομικού κλίματος αποτελεί και το γεγονός της χθεσινοβραδυνής πολύωρης συνάντησης του Κ. Σημίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 27 November 2002 - 15:55:25 UTC