Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό - Εξελίξεις
  • [04] Πρώην βασιλική περιουσία
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Προϋπολογισμός-Οικονομία
  • [07] Τουρκία-ΕΕ
  • [08] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [09] Ελλάδα-Δύναμη ταχείας επέμβασης
  • [10] Δημοσκόπηση
  • [11] Εισιτήρια Ολυμπιακών Αγώνων
  • [12] Τιμές προϊόντων

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/2002

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η αναμενόμενη απόφαση για την αποζημίωση στον τέως μονάρχη, η σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και η σημερινή κοινή συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πως θα κριθούν 82.500 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί. Τα ''κλειδιά'' της επιτυχίας. Εξέταση και βαθμολόγηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: Οι νέες συντάξεις. Πίνακες με όλες τις αυξήσεις για 150.000 συνταξιούχους. Πως διαμορφώνονται με τις τελευταίες ρυθμίσεις από 1/1/2003.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4 μικροί μονάρχες. Δεν αναγνωρίζουν τίποτα - Δεν θέλουν να ελέγχονται από κανένα.

    Η ΑΥΓΗ: Ολυμπιακοί χωρίς ''Ολυμπιακή''. Ο αερομεταφορέας οδηγείται σε λουκέτο, η πίτα των μεταφορών του 2004 σε ξένες εταιρείες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλεισε η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Γκάλοπ: Τι αποκαλύπτει η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση που έγινε μετά τις δημοτικές. Ικανοποίηση στο Μαξίμου, κατήφεια στη Ρηγίλλης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σενάρια ''β' γύρου''. Τι φέρνει το ''ναι'' του Ντενκτάς. Ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Για ''ιστορική ευκαιρία'' μιλάει και ο κ. Πάουελ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πως θα διαγωνιστούν 82.000 εκπαιδευτικοί. Οι τελικές οδηγίες που εξέδωσε το ΑΣΕΠ.

    ΕΘΝΟΣ: Νόμος σκούπα για το ΕΣΥ. Ευνοϊκές ρυθμίσεις για μεταθέσεις-εφημερίες-προσλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απορρίπτουν τον ...ζουρλομανδύα του ''κοινού κράτους''. Απαυδισμένοι οι Κύπριοι από το ''σχέδιο'', προτιμούν την διχοτόμηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υπουργείο για κλάματα. Σε πλήρη διάλυση το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πάγκαλος: Η κυβέρνηση είναι... γυμνή. Βασιλική περιουσία: Ο πρώην υπουργός αποκαλύπτει ''εκ των έσω'' την προπαγάνδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψιλι-κοκό. Ψίχουλα στον Τέως, αντί των 165 δις. δρχ.

    ΕΣΤΙΑ: Τα σκάνδαλα με τις προμήθειες. Και η μεταμόρφωσις του κ. Σημίτη.

    Espresso: Η ''Espresso'' μέσα στη δίκη του Πάσσαρη. Τα περίεργα ερωτικά γράμματα. Ο προσωπικός του δεσμοφύλακας αποκαλύπτει τους φόβους του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πεδίο μάχης ο προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση με ασθενή επιχειρήματα αντέκρουσε τις καταγγελίες της ΝΔ για ''δημιουργική λογιστική''.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Χριστούγεννα με δανεικά από τις τράπεζες. Ελεγχοι και πρόστιμα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκβιάζει για λύση ο Αννάν. Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ΝΙΚΗ: Τριάκοντα αργύρια για τον Γλύξμπουργκ. Σήμερα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ελληνική κυβέρνηση - Προεδρία επέλασης του κεφαλαίου.

    Traffic news: Η αθέατη πλευρά της ζωής του Χατζηνικολάου. Ο κυρίαρχος των ειδήσεων ευτυχισμένος και στην προσωπική του ζωή.

    Η ΧΩΡΑ: Κέρδισε τη μάχη ο Μάκης και η αδέσμευτη δημοσιογραφία. Επίσημη ανακοίνωση του ALPHA: Η ''Ζούγκλα'' θα μεταδοθεί κανονικά σήμερα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγορά Θεσσαλονίκης: ''Καπέλο'' έως 100% σε φρούτα και λαχανικά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ξέφυγε το χρέος της Ελλάδας. Προειδοποίηση και συστάσεις από την Κομισιόν.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ξέσπασε στη Βουλή η κρίση για την οικονομία. Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία.

    [03] Κυπριακό - Εξελίξεις

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ''μπροστά σε τετελεσμένα επιχειρεί να φέρει τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους ο γγ του ΟΗΕ Κ. Αννάν ...Υιοθετώντας μια διαδικασία που ουσιαστικά καταργεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ .Αννάν θα παρουσίασε ένα τελικό κείμενο με όσες τροπολογίες εκείνος κρίνει οτι είναι αναγκαίες''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''η επιστολή που απέστειλε ο γγ του ΟΗΕ με την οποία ζητούσε από τους κκ Κληρίδη και Ντενκτάς να θέσουν μέχρι τις 30 Νοέμβριου τα στοιχεία που δεν θέλουν στο περιβόητο σχέδιο και βέβαια οι αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη από την Αγκυρα και από τις ΗΠΑ μετέβαλαν την στάση του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος τελικά με επιστολή του στον Κόφι Αννάν είπε ''κατ΄αρχήν ναι'' στη διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι ''πυκνώνουν οι διπλωματικές επαφές και παραλλήλως εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για το Κυπριακό και το σύνολο του πλέγματος περί των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικων σχέσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στις ΗΠΑ συναντήθηκε τόσο με τον Αμερικανό ομολογό του Κολιν Πάουελ και τον ειδικό συντονιστή του Στειτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Ουέστον όσο και με τη σύμβουλο του Τζορτζ Μπους επί θεμάτων ασφαλείας Κοντολίζα Ράις''.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ,''η Κοντολίζα Ράις τόνισε στον Γιώργο Παπανδρέου οτι οι ΗΠΑ εμμένουν στην ανάγκη άμεσης λύσης του Κυπριακού με αποδοχή του σχεδίου Αννάν πριν από την Κοπεγχάγη''.

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι ''οι ΗΠΑ πιθανολογούν τώρα οτι μπορεί να μην καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Αννάν έως τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Και αυτό παρά το γεγονός οτι ο Ντενκτάς έστειλε χθες τον γγ του ΟΗΕ την απάντησή του και από τις πρώτες ερμηνείες θεωρείται μάλλον ως κατ΄αρχην αποδοχή υπό όρους''.

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι ''τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία ζητώντας την αποδοχή του σχεδίου Αννάν ως βάσης για διαπραγμάτευση και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    [04] Πρώην βασιλική περιουσία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι ''κόλαφος για τον έκπτωτο μονάρχη η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 165 δις δρχ που ζητούσε θα του επιδικαστούν ελάχιστα (για μονοψήφιο αριθμό μιλούσαν στην κυβέρνηση). Επίθεση στον τέως θα κάνει ο Σημίτης μόλις ανακοινωθεί η απόφαση. Ο Βενιζέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην του επιτραπεί η είσοδος το 2004''.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''σήμερα το απόγευμα θα γίνει γνωστή η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναμένεται να εκδικάσει στον έκπτωτο μονάρχη χρηματική αποζημίωση που θα ανέρχεται γύρω στα 30 δις δρχ αν και στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι το τελικό ποσό μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο. Παρότι υπολείπονται κατά πολύ των αρχικών του απαιτήσεων για 160 δις τα..''τριάκοντα αργύρια'' που θα εισπράξει ο Κωνσταντίνος Γλιξμπουργκ προκαλούν πολιτικές αντιπαραθέσει στην Αθήνα όπου η κυβέρνηση χρεώνει την εξέλιξη αυτή στην παλαιά συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον τέως ενώ η ΝΔ επικρίνει τους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ''.

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα για να δημιουργήσει κλίμα επιτυχία γι την κυβέρνησή του θα επιχειρήσει με την ομιλία του σήμερα στην κοινή σύνοδο της ΚΟ και της ΚΕ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης''.

    Σύμφωνα με την Espresso ''φωνές βοώντων εν τη ερήμω'' θα θυμίζουν κατά πάσα πιθανότητα οι ισχυρές ενστάσεις που θα εγείρουν οι διαφωνούντες με το Κυπριακό σήμερα και αύριο στην κοινό σύνοδο ΚΕ και ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Καβούρι''.

    [06] Προϋπολογισμός-Οικονομία

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "με σκληρή γλώσσα απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης στην προσπάθεια της ΝΔ να "τινάξει" στον αέρα τη συζήτηση του προϋπολογισμού και να χρησιμοποιήσει την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να τεκμηριώσει τις κατηγορίες της για "άδηλο" έλλειμμα 1,5 τρις. δρχ. "Πρόκειται για πολιτικό θέατρο της ΝΔ που χρησιμοποιεί ως εξόφθαλμο προπέτασμα καπνού το Ελεγκτικό Συνέδριο", τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "οξύνθηκαν τα πνεύματα χθες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2003. Αφορμή για να αποχωρήσει η ΝΔ διαμαρτυρόμενη έντονα, στάθηκε η απουσία του Υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος βρισκόταν σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό και η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία υποστηρίζεται οτι υπάρχουν άδηλα χρέη τα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί στο δημόσιο χρέος ενώ εμφανίζει πρόσθετο έλλειμμα 1,5 τρις. δρχ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "σε κλίμα πρωτοφανούς οξύτητας, που παραπέμπει σε προεκλογικές περιόδους παλαιότερων εποχών πολιτικής πόλωσης, άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2003. Ρόλο πυροκροτητή έπαιξαν η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί άδηλου ελλείμματος της τάξης του 1,5 τρις. δραχμών και αντίστοιχες, πρόσφατες επισημάνσεις της Eurostat για την ανησυχητική πορεία του δημοσίου χρέους - στοιχεία που θεωρήθηκαν από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας ως πειστήρια λογιστικών αλχημειών εκ μέρους των κυβερνώντων".

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "σε καθεστώς επιτήρησης θέτουν οι Βρυξέλλες την Ελλάδα, που μαζί με την Ιταλία και το Βέλγιο είναι οι τρεις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "με τη διεύρυνση τα πράγματα στην οικονομία θα χειροτερέψουν", διεμήνυσε ο Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες. Η ΕΕ αναμένεται, στο μεταξύ, να θέσει την ελληνική οικονομία κάτω από στενή κοινοτική εποπτεία. Ο αρμόδιος επίτροπος Πέδρο Σόλμπες ζήτησε τη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας κατά 4 με 5% του ΑΕΠ ετησίως".

    [07] Τουρκία-ΕΕ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "ημερομηνία για την ημερομηνία" είναι το περισσότερο που θα πάρει η Αγκυρα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12 Δεκεμβρίου, σχετικά με το αίτημά της να αρχίσουν το συντομότερο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ. Στην πρόταση αυτή φαίνεται να προσανατολίζονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με προεξάρχουσα την κυβέρνηση της Γερμανίας".

    [08] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "σε οριστική χρεοκοπία και συνεπώς σε κλείσιμο οδηγείται η "Ολυμπιακή Αεροπορία". Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Κομισιόν μέσα στο Δεκέμβριο θα αποφασίσει οτι ο εθνικός αερομεταφορέας πρέπει να επιστρέψει την κρατική ενίσχυση ύψους 40 δις. δρχ που της δόθηκε για "εξυγίανση" το 1998 και κατά μεγάλο μέρος δαπανήθηκε για την αγορά νέων αεροσκαφών. Η Κομισιόν θεωρεί την επιχορήγηση παράνομη".

    [09] Ελλάδα-Δύναμη ταχείας επέμβασης

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "πρωτοστάτη στη δημιουργία της "δύναμης ταχείας επέμβασης" της ΕΕ, εμφάνισε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου την ελληνική κυβέρνηση".

    [10] Δημοσκόπηση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "έκλεισε η ψαλίδα, που χώριζε το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε από την "METRON ANALYSIS" και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Η επεξεργασία των απαντήσεων αποκαλύπτει οτι το ΠΑΣΟΚ μείωσε την διαφορά που το χώριζε από τη Νέα Δημοκρατία κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εμφανίζεται να κερδίζει τον Κώστα Καραμανλή, στο κρίσιμο ερώτημα για το ποιός είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός".

    [11] Εισιτήρια Ολυμπιακών Αγώνων

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "χαμηλότερες των αναμενομένων είναι τελικώς οι τιμές των εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι οποίες ανεκοινώθησαν χθες από την Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004", ενώ συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, η οποία συζήτησε, μεταξύ άλλων, και τις καταγγελίες της αντιπολιτεύσεως για σπατάλες και υπερβάσεις του Ολυμπιακού προϋπολογισμού".

    [12] Τιμές προϊόντων

    Η Traffic news αναφέρει οτι "μέσω της γνωστής μεθόδου των εντατικοποιήσεων των ελέγχων και της ενημέρωσης των καταναλωτών, θα επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να αποτρέψει νέο κύμα ανατιμήσεων εν όψει των εορτών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 29 November 2002 - 17:10:24 UTC