Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] 17Ν-Κατηγορούμενοι
  • [05] Προϋπολογισμός
  • [06] Ευρωστρατός
  • [07] ΝΔ-ΣΕΒ
  • [08] ΕΕ - Τουρκία
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/11/2002

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες του με τον Ερντογάν και η κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2003 είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Νέο όπλο κατά του καρκίνου. Σωτηρία για χιλιάδες ασθενείς υπόσχονται οι Ελληνες επιστήμονες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Φτωχότεροι οι εργαζόμενοι το 2003. Στη Βουλή ο προϋπολογισμός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Θυσίες και αλχημείες. Με πρόσθετους φόρους 1,9δισ ευρώ ο προϋπολογισμός.

    Η ΑΥΓΗ:Και πάλι τα βάρη στους εργαζόμενους. Προϋπολογισμός κοινωνικών και ταμιακών ελλειμμάτων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:175 δις δώρο σε Κόκκαλη και Λιακουνάκο. Για την προμήθεια των συστημάτων ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Αμερικανικό non paper για Κύπρο και Τουρκία. Η Ουάσιγκτον ζητεί λύση πριν από την Κοπεγχάγη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Πως θα χτίζουν είκοσι περιοχές. Επιτέλους μπαίνει τέλος στην (χωρο)αταξία.

    ΕΘΝΟΣ:Οι νέοι πίνακες με μισθούς-συντάξεις. Προϋπολογισμός 2003: Τι προβλέπει για την τσέπη μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Προβληματισμένος ιδιαίτερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει: Ο...τοκετός ''Αννάν'' φρικτά επώδυνος για την Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Φόροι στη φτώχεια. Πέντε νέα χαράτσια-μποναμάς για το 2003. Λιτότητα και πλασματικές αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Μπούμερανγκ οι χειρισμοί Σημίτη για την ένταξη. Κυπριακό: Απομακρύνεται η ''καθαρή'' λύση/Πιθανή η ευρωδιχοτόμηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:5 κρουνοί πυροσβεστικοί. Προϋπολογισμός: Μπαλώματα χάριν σταθερότητας...

    ΕΣΤΙΑ:Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Τα ίδια λάθη και σήμερα. Προφητική αγόρευσις του Σπύρου Μαρκεζίνη το έτος 1959.

    Espresso:Απήγαγαν τους 6 επιβάτες ιστιοφόρου! Θρίλερ στο Ιόνιο με ναυάγιο-φάντασμα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Εξι σημεία διαπραγμάτευσης. Θέτουν Αθήνα και Λευκωσία στο τραπέζι. Γρίφος η στάση Ντενκτάς, που κωλυσιεργεί.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Προϋπολογισμός αβεβαιότητος. Πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο.

    ΤΑ ΝΕΑ:Το πάρε-δώσε σε μισθούς, φόρους. Κερδισμένοι-χαμένοι του προϋπολογισμού.

    ΝΙΚΗ:Ισχυρή θέληση για δίκαιη λύση. Ευρεία πλειοψηφία για το Κυπριακό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κρατικός προϋπολογισμός: Εργαλείο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

    Traffic News:Αθώος ο εφοπλιστής Βεντούρης. Με απόφαση του Κακουργιοδικείου Πειραιά. Δεν πυροβόλησε τον Κ. Αγαπητό.

    Η ΧΩΡΑ: Ρήμαξαν τα δημόσια ταμεία. Καταπέλτης ο Καραμανλής για τον Προϋπολογισμό του 2003.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Νέο χαράτσι στους δημότες από το 2003. Θεσσαλονίκη: Μεγάλες αυξήσεις σε δημοτικά τέλη, νερό, αποχέτευση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Παιχνίδι με τις καθυστερήσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, λένε οι ΗΠΑ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Πιέσεις στο Χριστόδουλο για το σχέδιο Αννάν. Να μην ταυτιστεί με την Κυπριακή Εκκλησία.

    [03] Κυπριακό

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''οι ΗΠΑ προχώρησαν χθες σε ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ διανέμοντας στις αντιπροσωπείες των ''15'' υπουργών Εξωτερικών , που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ένα non paper με τις θέσεις τους για Κύπρο και Τουρκία! Στο non paper χαρακτηρίζονται οι εβδομάδες που απομένουν ως την Κοπεγχάγη ''μια στρατηγική στιγμή για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και για την Κύπρο'' και επισημαίνεται ότι η ΕΕ ''έχει μια μοναδική ευκαιρία να επιτύχει δύο ιστορικούς στόχους: την επίλυση του Κυπριακού και την ακόμη στενότερη πρόσδεση της Τουρκίας στην Ευρώπη''.

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ''ευθεία παρέμβαση προς την Αγκυρα να ξεπεράσει το πρόβλημα Ντενκτάς η κατάσταση της υγείας του οποίου καθυστερεί τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ στο σχέδιό του για την επίλυση του Κυπριακού επιχειρεί η Ουάσιγκτον. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν οτι κατά την επίσκεψη στην Αγκυρα ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον μεταφέρει ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τη νέα τουρκική ηγεσία. Οτι δηλαδή ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα θετική απάντηση και ετοιμότητα διαπραγμάτευσης στο σχέδιο Αννάν ούτως ώστε οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα''.

    H Traffic News γράφει ότι ''οι εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της κατάθεσης του σχεδίου Αννάν και οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των Γ. Παπανδρέου και Τ. Γιαννίτση''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''η Ευρώπη δείχνει αποφασισμένη ν΄απορρίψει το έτσι κι αλλιώς αδικαιολόγητο τουρκικό αίτημα για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, καθώς και να απορροφήσει στους κόλπους της την Κύπρο αξιοποιώντας πλήρως το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας του Ελσίνκι. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, διέρρεαν πως μαζί με την λήψη της απόφασης για την ένταξη της κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ θα εκδοθεί και ένα πρωτόκολλο το οποίο θα αναφέρει οτι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το κοινοτικό κεκτημένο στο βόρειο τμήμα της νήσου όσο δεν υπάρχει λύση, διευκρινίζοντας πως όταν επιλυθεί το Κυπριακό θα μπορεί να εφαρμοσθεί αυτόματα χωρίς νέες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''ως ''γνήσια'' ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού ''σε συνδυασμό'' με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά με ''υψηλούς κινδύνους στην περίπτωση αποτυχίας'' αξιολογεί η γερμανική διπλωματία το σχέδιο λύσης που υπέβαλε ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αννάν ενώ ταυτόχρονα καθ΄ύλην αρμόδιοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν σήμερα στο Βερολίνο οτι η γερμανική πλευρά ''παρά τη σημασία του θέματος'' δεν επιθυμεί αυτή τη χρονική στιγμή ούτε να παίξει ούτε να φανεί οτι παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρολό, προκειμένου να μην καταστεί ''εμπλεκόμενο μέρος'' και να διατηρήσει τη δυνατότητα της ''προσφοράς καλών υπηρεσιών'' σε μια κρίσιμη στιγμή ίσως λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ''15'' στην Κοπεγχάγη''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι ''με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά το εθνικό θέμα της Κύπρου μπαίνει στην τελική ευθεία για την επίλυσή του ή την τοποθέτησή του στο ράφι''.

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αννάν σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, φέρεται αποφασισμένος να επισκεφθεί τη Λευκωσία στα τέλη Νοεμβρίου και να παραμείνει για ένα δεκαήμερο στη Μεγαλόνησο προκειμένου να ασκήσει την επιρροή του και στις δύο πλευρές για να υπάρξει μια απόφαση πριν από την Κοπεγχάγη''.

    Σύμφωνα με την Espresso,''σε τέσσερα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού κατέληξε χθες ο Κώστας Σημίτης μετά και την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου χθες βράδυ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων Θα επιδιώξει τη λύση, όχι όμως μια οποιαδήποτε λύση, ενώ διαβεβαίωσε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα προχωρήσει κανονικά ανεξάρτητα από την πορεία ''επίλυσης του Κυπριακού''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''προβληματισμένος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την προχθεσινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα εμφανίσθηκε χθες στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα μπορέσει τελικά ο κ Ερντογάν να εφαρμόσει όλα αυτά που έχει εξαγγείλει για την προοπτική της Τουρκίας προς την ΕΕ και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων''.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ''παρά τις επιμέρους διαφορές που διατυπώνονται ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου επιδεικνύει με εξαίρεση την Α. Παπαρήγα που απορρίπτει το σχέδιο, ''ισχυρή θέληση'' για έναρξη σκληρών διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Αννάν με στόχο τη δίκαιη λύση του Κυπριακού''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι ''με το βλέμμα στραμμένο στο Κυπριακό συνεδριάζει εκτάκτως από σήμερα το πρωί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρόντες στη συνεδρίαση του Ανώτατου Διοικητικού Οργάνου της Εκκλησίας είναι δύο Κύπριοι ιεράρχες, ο μητροπολίτες της Πάφου Χρυσόστομος και ο Κυρήνειας Παύλος, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα για να καταθέσουν την επίσημη άποψη της Εκκλησίας της Κύπρου επί του επίμαχου θέματος''.

    [04] 17Ν-Κατηγορούμενοι

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι'' εμφύλιος...σπαραγμός αναμένεται να ξεσπάσει ανάμεσα στους 19 φερόμενους ως μέλη της οργάνωσης 17Ν, κατά τη διάρκεια της δίκης τους -αρχές της άνοιξης, καθώς - όπως προέκυψε από την τετράμηνη ανακριτική διαδικασία- ακολουθούν πλέον διαφορετικές πορείες σε μια προσπάθεια να σώσει ο καθένας τον εαυτό του''.

    [05] Προϋπολογισμός

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2003 ο οποίος ενσωματώνει τη χρηματοδότηση της ασφαλιστικής και της φορολογικής μεταρρύθμισης, προβλέπει συγκρατημένες αυξήσεις μισθών, αύξηση του ΕΚΑΣ και των επιδομάτων ανεργίας και συγκράτηση των δαπανών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "πέντε πυροσβεστικούς κρουνούς ανοίγει ο προϋπολογισμός του 2003 για να σβήσει φωτιές στους χώρους των έργων της φορολογίας, της ασφάλισης, της Παιδείας, της Υγείας και των αγροτικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, περιορίζουν ασφυκτικά την ελευθερία κινήσεων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2003 που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "εργαλείο για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2003, που εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε ήδη στη Βουλή".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "στον μονόδρομο της λιτότητας, της φορολογικής αδικίας και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας για να κλείσουν 'μαύρες τρύπες' των δημοσιονομικών κινείται και ο προϋπολογισμός του 2003".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "ο νέος προϋπολογισμός είναι και αυτός στην βάση του αντιαναπτυξιακός. Διότι, πέραν του ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός αναπτύξεως (3,8%) θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιος του μέσου ευρωπαϊκού, διατηρεί και διευρύνει τα ελλείμματα και τις δανειακές ανάγκες του Κράτους".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "'άρωμα εκλογών' αναδίδει ο κατατεθείς χθες στη Βουλή προϋπολογισμός του 2003".

    [06] Ευρωστρατός

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "τον Μάρτιο του επόμενου έτους θα είναι διαθέσιμες οι πρώτες δυνάμεις του ευρωστρατού, όπως δήλωσαν από τις Βρυξέλλες ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ξαβιέ Σολάνα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Χθες στις Βρυξέλλες επιβεβαιώθηκε και τυπικά πλέον ότι η Νατοϊκή Δύναμη θα είναι συμπληρωματική σε σχέση με την ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, για όπου αποφασίζει η Κοινότητα πως πρέπει να επέμβει. Βέβαια θα επιδιώκεται να υπάρχει κοινή πλεύση, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο και δεσμευτικό".

    [07] ΝΔ-ΣΕΒ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "τεταμένες πρέπει να θεωρούνται πλέον οι σχέσεις Ρηγίλλης - ΣΕΒ, μετά τις φιλοκυβερνητικές θέσεις που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών βιομηχανιών, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο".

    [08] ΕΕ - Τουρκία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "οι περισσότεροι από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η πλειοψηφία της Ευρωβουλής, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποκύψουν στις εντονότατες πιέσεις των ΗΠΑ και να δώσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία".

    [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Κυριαρχούν τα ελλείμματα! Στον Προϋπολογισμό του 2003 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Τρύπα" 2 δις. ευρώ κλείνουν οι εκκρεμείς. Σώζουν τον προϋπολογισμό 2003 οι παλαιές υποθέσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Τα χειρότερα στο ΧΑ ανήκουν στο παρελθόν".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Με προεκλογική χροιά ο προϋπολογισμός 2003. Δανεισμός μόνο για επενδύσεις, αλλά με το δημόσιο χρέος στα ύψη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:'' Νέα αφαίμαξη-μαμούθ από τη Σοφοκλέους ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εισπρακτικό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων".

    [10] Προϋπολογισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "με το φιλόδοξο στόχο ο δανεισμός του Δημοσίου γίνεται μόνο για νέες επενδύσεις και εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ταυτόχρονα με προεκλογική χροιά κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2003, ο οποίος θα υλοποιηθεί σε περιβάλλον αβεβαιότητας λόγω της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 20 November 2002 - 15:09:44 UTC