Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-09-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/09/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] ΗΠΑ-Ιράκ
  • [05] ΕΕ-Τουρκία
  • [06] ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ''Μαύρο χρήμα''
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Προϊόντα - Ανατιμήσεις- Μέτρα
  • [09] Δίκη Λεσπέρογλου
  • [10] Χρηματιστήριο
  • [11] Ελληνοτουρκικά
  • [12] Δημοτικές εκλογές- ΝΔ
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Αυξήσεις τιμών - Μέτρα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/09/2002

    Η αθώωση του Αβραάμ Λεσπέρογλου, οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την υπόθεση Mayo είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις. Με νομοσχέδιο και Προεδρικό Διάταγμα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ''Χρεωκοπεί'' το εφάπαξ των δημ. υπαλλήλων. Μυστική σύσκεψη χθες στο υπ. Εργασίας για λήψη μέτρων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6-2 ο Θρύλος, 4-3 οι ένορκοι. Πανηγυρίζουν οι χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού και οι 100 σύντροφοι του Λεσπέρογλου.

    Η ΑΥΓΗ: Δις αθώος ο Λεσπέρογλου. Δεν πέρασε η τεχνητή σύνδεση με τη ''17Ν''.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 15 νέα μέλη της 17Ν κάρφωσε ο Σάββας. Εδωσε και τον σκληρό πυρήνα της ''Αντικρατικής Πάλης''. Η αντιτρομοκρατική προχωρεί και σε άλλες συλλήψεις τρομοκρατών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Μπους θέλει το κεφάλι του Σαντάμ. Ο αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει τις υποχωρήσεις της Βαγδάτης. Εντονη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας στον ΟΗΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θητεία 270 ημερών! Ολα τα νέα δεδομένα για τους φαντάρους.

    ΕΘΝΟΣ: Κίνδυνος για το εφάπαξ. Δημόσιο: Ζητούνται επειγόντως 132 εκατ. ευρώ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εβαλαν και οι δυό τα... μαγιό τους στο μπαούλο. Με λεκτικούς διαξιφισμούς Μητσοτάκη-Λαλιώτη, ο επίλογος της ''ΜΑΥΟ''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προσλήψεις στον Στρατό Ξηράς. Υπεγράφη η απόφαση για 2.849 επαγγελματίες οπλίτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ατομικά επιτόκια για όλα τα δάνεια. Τειρεσίας: Λευκή λίστα με τις οφειλές των πελατών όλων των τραπεζών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κραυγή κατά πολέμου. Ενώ ο Μπους εκβιάζει ΟΗΕ και συμμάχους.

    ΕΣΤΙΑ: Το μαύρο χρήμα του ΠΑΣΟΚ. Δικαστική έρευνα ζητεί ο κ. Μητσοτάκης.

    Espresso: Το φρικτό μυστικό της Σωτηροπούλου. Σημαδεμένο παρελθόν με αθώο αίμα. Γιατί πήρε μαζί της τον Εκτορα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το ΧΑΑ σε απόγνωση. Υπερδανεισμένες οι εταιρείες δεν αντέχουν την αφόρητη πίεση από την διεθνή κρίση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κατάχρηση δικαιώματος. Φ. Πετσάλνικος: Οι κρατούμενοι καταχράστηκαν το δικαίωμα επικοινωνίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πακέτο SOS για τα καύσιμα. Μαζί με τα μέτρα για τις τιμές.

    ΝΙΚΗ: Κοινή γραμμή κατά της ακρίβειας. Μέτρα από Τσοχατζόπουλο-Χριστοδουλάκη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ψηφοδέλτιο αγώνα και προοπτικής. Συμπαράταξη για την Αθήνα.

    Traffic news: Πόλεμος Μάκη και Κακαουνάκη για τη 17Ν. Αγωγή καταθέτει ο ALPHA εναντίον του Νίκου που υποστηρίζει οτι πληρώθηκε 40 ή 50 ή 70 εκατομμύρια ο Ξηρός για τη συνέντευξη.

    Η ΧΩΡΑ: Επιχειρηματίας μπλέκει σε έγγραφα-φωτιά που έφτασαν στα χέρια του Σημίτη. Ο κ. Πρωτόπαπας διαψεύδει, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: SOS για την ακρίβεια. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει σήμερα 7 μέτρα που εισηγήθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ελεγχοι αντίδοτο στις ανατιμήσεις. ''Δεν υπάρχει λόγος... έντονης ανησυχίας''.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο εφιάλτης του τζόγου συνεχίζεται. Ασκούνται πλέον ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

    [03] Τρομοκρατία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι ''έδωσε 15 νέα μέλη της 17Ν και τον πυρήνα της ''Αντικρατικής Πάλης''. Ο Σάββας Ξηρός, ένα εικοσιτετράωρο πριν ''ρουκετιάσει'' το πανελλήνιο με τα παραμύθια του, ''έδωσε'' πάνω από μια ντουζίνα ''συντρόφων'' του (και σε θυγατρικές της 17Ν), στη διάρκεια της πολυσυζητημένης συνάντησής του με τον στρατηγό Σύρο στον Κορυδαλλό''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει οτι ''πληροφορίες αναφέρουν οτι οι άνδρες της Ασφάλειας έχουν ήδη θέσει σε ασφυκτικό κλοιό τουλάχιστον 6 άτομα που φέρονται να έχουν κινηθεί στις παρυφές της ''17Ν'' και αναμένεται η σύλληψή τους. Για τα άτομα αυτά -τα δύο από τα οποία φαίνεται να είναι γυναίκες- δεν έχει κάνει λόγο κανένας από τους συλληφθέντες, ούτε καν ο λαλίστατος Σάββας Ξηρός στις ομολογίες του''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι ''το εργαστήριο εξέτασης DNA της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιπαραβάλλονται τα δείγματα βιολογικού υλικού των 16 ανδρών κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να γίνει δεκτό το αστυνομικό αίτημα προς το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών, για λήψη και από τη γυναίκα που χθες πέρασε το κατώφλι των Φυλακών''.

    Η Espresso γράφει οτι ''τέσσερα άτομα έχει βάλει στο στόχαστρό της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ως ύποπτα συμμετοχής στη ''17 Νοέμβρη''. Οι αστυνομικοί υποπτεύονται οτι οι τέσσερις είναι δευτεροκλασάτα στελέχη της οργάνωσης και οτι ο ρόλος τους ήταν καθαρά ρόλος τσιλιαδόρου σε τρομοκρατικά χτυπήματα ή ληστείες''.

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται οτι ''ντοκουμέντα για τροφοδότες λογαριασμούς που εξυπηρετούσαν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας έχουν στείλει οι Γερμανοί στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα έγγραφα-φωτιά ''δείχνουν'' μεγαλοεπιχειρηματία, από τον οποίο θέλει να απεμπλακεί η κυβέρνηση''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει οτι ''έναν πολιτικό και έναν εφοπλιστή εκτιμούν οι διωκτικές αρχές οτι πιθανόν παρακολουθούσαν διακριτικά τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και ίσως να είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα με τα υποψήφια θύματά τους. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν οι αρχές ασφαλείας, που συσχέτισαν δύο γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και αφορούσαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα''.

    [04] ΗΠΑ-Ιράκ

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει οτι ''διαπνεόμενος από πολεμικό μένος κατά του καθεστώτος της Βαγδάτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους απαξίωσε για τις διακηρυχθείσες αγαθές προθέσεις του Σαντάμ Χουσείν και τον κατηγόρησε οτι ''εξαπατά, καθυστερεί και εμπαίζει'' τη διεθνή κοινότητα. Για τον Λευκό Οίκο η βίαιη ανατροπή του Σαντάμ είναι πλέον μονόδρομος και η επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ δεν θα αποτρέψει τον σχεδιαζόμενο πόλεμο''.

    [05] ΕΕ-Τουρκία

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι ''μείζονα διπλή κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Κοινότητας φοβάται η Κομισιόν οταν στο Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη οι 15 ηγέτες αποφασίσουν αφενός μεν την ένταξη της Κύπρου και αρνηθούν να προσδιορίσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "η Ευρωπαϊκή επιτροπή ετοιμάζει ένα απλό και κατηγορηματικό "όχι" στο αίτημα της Τουρκίας να οριστεί από την ΕΕ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επικαλούμενη κυρίως το δημοκρατικό έλλειμμα στη χώρα αυτή".

    [06] ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ''Μαύρο χρήμα''

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης της λιβεριανής εταιρίας Mayo, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση κατά του Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Ενώ, προαναγγέλλει την υποβολή υπομνήματος από το κόμμα του για τη διερεύνηση της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων και των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ''.

    [07] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''αν σε πρώτο επίπεδο Αθήνα και Λευκωσία εκφράζουν ικανοποίηση για τις διαψεύσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν αναφορικά με ότι δήλωνε χθες διπλωματική πηγή της ΕΕ στο Ρόυτερς περί αποκλεισμού της Κύπρου από το πρώτο κύμα διεύρυνσης , ωστόσο η ανησυχία επί του θέματος που δεν περίμενε ''πληροφορήσεις'' από πηγές προκειμένου να υφίσταται δεν έπαυσε''.

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι ''διατήρηση των τετελεσμένων της κατοχής και διχοτομική λύση στην Κύπρο υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας , Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, μιλώντας σε ημερίδα αφιερμωμένη στην Ευρασία ''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,''την υποβολή έκθεσης και όχι σχεδίου λύσης αναμένει ο Ντενκτάς από τον Κόφι Ανάν στις νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''η Κύπρος θα αποτελέσει μέρος της απόφασης για τη διεύρυνση της ΕΕ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή αρμόδιος Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν ο οποίος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις της Αγκυρας. Η διαβεβαίωσε αυτή έχει σημασία, διότι δόθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούν αρνητικά σενάρια για την Κύπρο''.

    [08] Προϊόντα - Ανατιμήσεις- Μέτρα

    H Traffic News υποστηρίζει ότι ''στην οριστικοποίηση των μέτρων αντιπληθωριστικής πολιτικής που θα παρουσιάσουν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατέληξαν χθες έπειτα από δίωρη σύσκεψη οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι οποίοι διέψευσαν παράλληλα τις πληροφορίες περί αντιπαράθεσής τους''.

    [09] Δίκη Λεσπέρογλου

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ''για δεύτερη φορά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αθώωσε χθες τον Αβραάμ Λεσπέρογλου. Κι αυτή τη φορά η απόφαση κρίθηκε από την ετυμηγορία των 4 ενόρκων, μελών του δικαστηρίου. Η εξέλιξη αυτή τροφοδότησε επιχείρηση ανοιχτής υπονόμευσης του θεσμού τεσσάρων εκ των ενόρκων από συντηρητικούς πολιτικούς και δικαστικούς κύκλους, οι οποίοι προβάλλουν την αξίωση η δικαιοσύνη να υποκύπτει στις τρομοπιέσεις, διότι διαφορετικά...εκβιάζεται από τους ''τρομοκράτες''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι ''ένοχοι'' οι δικαστές, ο εισαγγελέας και ο άτυχος αστυφύλακας Γιώργος Ψαρουδάκης , αθώος ο Αβραάμ Λεσπέρογλου! Αυτό έκριναν οι τέσσερις λαϊκοί δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Εφτείου, οι οποίοι πείστηκαν ότι στις 24 Οκτωβρίου '82 στα Εξάρχεια, δεν ήταν εκείνος ο δράστης που πυροβόλησε τον αστυφύλακα και του κατέστρεψε κυριολεκτικά τη ζωή...''.

    [10] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''διαστάσεις μείζονος απειλής λαμβάνει η χρηματιστηριακή κρίση, καθώς διαχέεται στην πραγματική οικονομία και προκαλεί επικίνδυνες ρωγμές στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Η πτώση του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 1998, η ακατάσχετη αιμορραγία των επενδεδυμένων στο Χρηματιστήριο κεφαλαίων και η γενικευμένη απαξίωση που χαρακτηρίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα την ελληνική αγορά, συνεπικουρούμενη από την αρνητική διεθνή συγκυρίας, προκαλούν τρόμο στους επενδυτές, τον επιχειρηματικό κόσμο και στην κυβέρνηση''.

    [11] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ''έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην πολική και τη φυσική ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Οπως εκτιμάται, η αυξημένη δραστηριότητα των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα τελευταία 24ωρα στο Αρχιπέλαγος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη ετήσια διακλαδική άσκηση των ελληνικών ΕΔ με την κωδική ονομασία ''Παρμενίων''.

    [12] Δημοτικές εκλογές- ΝΔ

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''όλα για όλα τα δίνει η ΝΔ στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Με τη γενική καμπάνια της που αρχίζει το Σαββατοκύριακο προαναγγέλλει σκληρή κομματική αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ εφ΄όλης της ύλης, καλώντας τους ψηφοφόρους να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα.

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Ομοβροντία ύφεσης! Απογοητεύουν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στο Γ' τρίμηνο''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Νευρική κρίση στις διεθνείς αγορές. Τα σύννεφα του πολέμου ρίχνουν βαριά σκιά στην παγκόσμια οικονομία και απειλούν να την οδηγήσουν σε νέα ύφεση''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Ενδεικτικές τιμές σε 42 προϊόντα. Υστατη προσπάθεια συγκράτησης των τιμών με έγκριση και της ΕΕ''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''40 βασικά προϊόντα σε καθεστώς ενδεικτικών τιμών. Επτά παρεμβάσεις για συγκράτηση του πληθωρισμού''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Στιγματίζονται εισηγμένες και ανάδοχοι. Βαριές ποινές από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς''.

    [14] Αυξήσεις τιμών - Μέτρα

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "σαράντα δύο τύποι προϊόντων από τις κατηγορίες ζυμαρικών, γαλακτοκομικών και ελαιολάδου, νερών και αναψυκτικών θα υποχρεωθούν σε αναγραφή ενδεικτικών τιμών επί της συσκευασίας τους από το υπουργείο Ανάπτυξης το προσεχές διάστημα, ύστερα από σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει εξασφαλιστεί και αναμένεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 19 September 2002 - 15:45:14 UTC