Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-08-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/08/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] ΑΕΙ
  • [05] Φορολογική μεταρρύθμιση
  • [06] Ευρωστρατός
  • [07] Τρομοκρατία
  • [08] ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΝΔ
  • [10] Ολυμπιακά έργα
  • [11] Ελλάδα-Αλβανία
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Φορολογικά μέτρα
  • [14]   

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/08/2002

    Οι έρευνες για την τρομοκρατία,η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, οι εξελίξεις στο θέμα της αποχής των πανεπιστημιακών και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Προσλήψεις σε υπουργεία και Τράπεζα Ελλάδος+ όλες οι προκηρύξεις για την πρόσληψη 10.195 εκπαιδευτικών. Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανοιχτά και την Κυριακή. Απελευθερώνεται το ωράριο και για τα καταστήματα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9 εις θάνατον δια χειρός Γιωτόπουλου. ''Φακέλωνε'' με συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς τα υποψήφια θύματά του.

    Η ΑΥΓΗ: Η ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνηση συνεδριάζει. Οι βιομήχανοι τα ρίχνουν στις ΔΕΚΟ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σε κλοιό η ''1η Μάη''. Πολλά στοιχεία στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. Επίκεινται συλλήψεις των ''παππούδων'' της τρομοκρατίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δρακόντειος νόμος για το ποδόσφαιρο. Κατετέθη χθες στη Βουλή και αρχίζει η συζήτησή του.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδότηση. Τέσσερα νέα προγράμματα στη μάχη κατά της ανεργίας.

    ΕΘΝΟΣ: Πακέτο με εκπλήξεις. Οι τελικές αποφάσεις για προϋπολογισμό-εισοδηματική πολιτική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ντόρα: Εχει ο Θεός, θα δούμε! Απαντώντας, χθες, για μελλοντική αρχηγία στη ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παίζει με τη φωτιά πάλι η Τουρκία. Στο φως στο σχέδιο προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρουκέτες εναντίον υπουργών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Κοινοβουλευτική Ομάδα: Καταγγελίες για αλαζονική συμπεριφορά και διαπλεκόμενες σχέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προγραφές δια χειρός ''Λάμπρου''. Ποιους κυβερνητικούς σημάδευε ο αρχηγός της 17Ν το 1981.

    ΕΣΤΙΑ: Παιδεία:Χαμένη επταετία. Βασική αιτία το δημόσιο πανεπιστήμιο.

    Espresso: Στάθης Παναγούλης:Αυτός είναι ο αρχηγός που ''κάρφωσε'' τον Γιωτόπουλο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα χειρόγραφα ''καίνε'' τον Γιωτόπουλο. Οι σημειώσεις στην προκήρυξη για τον Κ. Περατικό και το ''φακέλωμα'' πολλών δημοσίων προσώπων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τι περιλαμβάνει το ''τρίτο πακέτο''. Οριστικοποιούνται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χειρόγραφο βόμβα Γιωτόπουλου. Γνωστά ονόματα στόχοι.

    ΝΙΚΗ: ''Ομηροι'' οι φοιτητές. Ανυποχώρητοι παραμένουν κυβέρνηση-Πανεπιστημιακοί.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Φως-νερό-τηλέφωνο: Ανατιμήσεις με κυβερνητική απόφαση.

    Traffic News: Ο Σάββας καρφώνει τη Σωτηροπούλου. Ρωγμή στο τετράγωνο Ξηρού, Αλίθια, Κουφοντίνα, Αγγελικής. Η ίδια δεν το πιστεύει αλλά ανησυχεί!

    Η ΧΩΡΑ: Οι 2 γιατροί της 17Ν. Τα ονόματα είναι γνωστά στις Αρχές, ο Ξηρός μίλησε στους ανακριτές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 10.000 καταγγελίες για αυξήσεις τιμών. Ερευνα των λιανεμπόρων δείχνει ότι με το ευρώ ξοδεύουμε περισσότερα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τέλος τα αντικειμενικά κριτήρια. Δέσμη μέτρων με εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2003

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ακατάλληλη δίχως υποδομές η Θεσσαλονίκη. Χάνει τη σύνοδο κορυφής του 2003.

    [03] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ''κορυφώνεται το διπλωματικό παρασκήνιο για να αποτρέψουν το νόμιμο δικαίωμα της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ. Στο φως το σχέδιο προσάρτησης των κατεχομένων. Θα ξεκινήσει με τη συγχώνευση του τουρκικού ΥΠΕΞ με το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους. Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στο Αιγαίο και την Κύπρο, καταγγέλλει ο Γιάννος Παπαντωνίου και προειδοποιεί την Αγκυρα ότι αν προσαρτήσει τα κατεχόμενα θα αποχαιρετήσει οριστικά την ευρωπαϊκή προοπτική της''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''οι στρατοκράτορες της Αγκυρας καθημερινά φροντίζουν να δυναμιτίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις . Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αποκάλυψη του Τούρκου δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ ότι υπάρχει μυστικό σχέδιο για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αυτό στρέφεται κατά των τουρκικών συμφερόντων''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,''η Τουρκία θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να ενεργήσουν έτσι, ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, γιατί δήθεν οι Ελληνοκύπριοι καθυστερούν την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αφού περιμένουν την προσχώρηση της νήσου στους ''15''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''τη λήψη απόφασης για την ένταξη της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου εισηγείται με επιστολή του προς τους επιτρόπους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι. Ομως, η θέση του προέδρου της Κομισιόν συναντά και τις έντονες επιφυλάξεις της δανικής προεδρίας, που υποστηρίζει πως μια απόφαση των''15'' λίγες μόνο ημέρες πριν από τις τουρκικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση της κάλπης''.

    [04] ΑΕΙ

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''σε ''ομηρία'' βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές μπροστά στις ανυποχώρητες θέσεις που προβάλλει τόσο η κυβερνητική πλευρά, όσο και οι πανεπιστημιακοί, με αποτέλεσμα η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Τα μεγάλα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''ουδέποτε άλλοτε οπισθοδρόμησε η ελληνική Παιδεία τόσο πολύ, όσο κατά την επταετία της πρωθυπουργίας Σημίτη''.

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ''σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων στα τέλη Οκτωβρίου και έναρξη του εξαμήνου περί τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να εξετάσουν οι πρυτάνεις καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς τους πανεπιστημιακούς, ώστε να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Εξάλλου, οι φοιτητικές παρατάξεις συμφώνησαν ότι η αποχή δεν πρέπει να παραταθεί άλλο, κάτι που αναμένεται να ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές σήμερα και ο πρόεδρος της ΝΔ''.

    [05] Φορολογική μεταρρύθμιση

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''οι συνταξιούχοι και οι επαγγελματοβιοτέχνες είναι οι ωφελημένοι από τις ρυθμίσεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Αν και η εισοδηματική πολιτική, λόγω της συγκυρίας θα παραμείνει σφιχτή, η κυβέρνηση δείχνει ευαισθησία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Προχωρεί σε αυξήσεις των συντάξεων και σε ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες''.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι ''το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οριστικοποίησε χθες και πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα στον Κώστα Σημίτη το τρίτο πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Ετσι, θα διαμορφωθεί και το τελικό περιεχόμενο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας''.

    [06] Ευρωστρατός

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι ''στην προώθηση μιας επείγουσας ad hoc λύσεως προκειμένου να αναλάβει δράση ο ''ευρωστρατός'' στην ΠΓΔΜ εντός του 2002, έστω και χωρίς να έχει λυθεί η σχετική διαμάχη, προσανατολίζεται η ελληνική προεδρία στην ΕΕ''.

    [07] Τρομοκρατία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''κοντά στο ξερίζωμα μιας ακόμη παρωνυχίδας της Ελληνικής Τρομοκρατίας, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές. Ηδη, όπως λένε αξιόπιστες πηγές, έχει αρχίσει να ''συννεφιάζει'' για την ''1η Μάη'' για πολλά από τα μέλη της οποίας αναμένεται ...μαύρος Σεπτέμβρης''.

    Σύμφωνα με την Espresso, ''καθηγητής σε πανεπιστήμιο των Αθηνών είναι ένας από τους ιδρυτές της ''17Ν'' και παράλληλα είναι ο άνθρωπος που κατέδειξε στη Σκότλαντ Γιάρντ τον Γιωτόπουλο και το ρόλο του στην οργάνωση. Την αποκάλυψη αυτή έκανε στην Espresso ο Στάθης Παναγούλης προσθέτοντας ότι ο 60χρονος καθηγητής βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Σύμφωνα με τον κ. Παναγούλη, ο άνθρωπος αυτός εξακολουθεί να διδάσκει σε ελληνικό πανεπιστήμιο είναι παντρεμένος και ανήκει στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς''.

    Η Traffic News αναφέρει ότι ''χθες και σε μία ακόμη από τις απανωτές συμπληρωματικές απολογίες του Σάββα Ξηρού ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου ο αγιογράφος ούτε λίγο ούτε πολύ ''καρφώνει'' πλέον την πρώην σύζυγο του Αγγελική Σωτηροπούλου''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι ''δίχτυ προστασίας απλώνει μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού ο αρχηγός της ''17Ν'' Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, στους συνήθεις υπόπτους της αστυνομίας για τη δράση τους στον ένοπλο αγώνα της τρομοκρατίας. Με επιστολή που έστειλε στο ΒΗΜΑ μέσω του δικηγόρου του κ. Γιάννη Ραχιώτη, διαψεύδει δύο ρεπορτάζ της εφημερίδας, που αναφέρονται στο επεισόδιο με τον ''Λάκη'' στα Εξάρχεια και τη γνωριμία του με τον εφοπλιστή Κωνσταντίνο Περατικό''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι ''εννιά ''είς θάνατον'' δια...χειρός Γιωτόπουλου. Νέους στόχους, έναν ακόμη βουλευτής της ΝΔ, πρόσωπα από το χώρο της Κεντροδεξιάς, δικαστικούς, αξιωματικούς και διπλωμάτες φακέλωνε από παλιά ο Αλέκος Γιωτόπουλος. Μάλιστα ανάμεσά τους βρισκόταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και οι Χρ.Μαχαιρίτσας και Στ. Στρατήγης. Ο Λάμπρος της ''17 Νοέμβρη'' είχε συλλέξει στοιχεία που θα τα χρησιμοποιούσε για τις προκηρύξεις, τις οποίες έγραφε πάντοτε ο ίδιος''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι ''στα χέρια του ειδικού εφέτη ανακριτή βρίσκεται και μελετάται ως πειστήριο της ενοχής Γιωτόπουλου απόσπασμα τυπωμένου από κομπιούτερ κειμένου που συνέταξε ο ίδιος ο ''Λάμπρος'' και περιλαμβάνει κομμάτι της προκήρυξης για τη δολοφονία Περατικού. Κάτοικος των Λειψών, κατέθεσε, εν τω μεταξύ ότι είδε τον Κουφοντίνα στο νησί μαζί με τον Γιωτόπουλο''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''μετά την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι στις 16 Μαΐου του 1999, ο Σάββας Ξηρός τραυματισμένος πήγε σε ιδιωτική κλινική όπου τον περιέθαλψαν δύο γιατροί, τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά στις διωκτικές αρχές. Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι συγκεκριμένοι γιατροί κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για υπόθαλψη τρομοκράτη και τι γίνεται εν προκειμένω με το ιατρικό απόρρητο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σάββας Ξηρός έχει μιλήσει και για αυτό στην ανάκριση''.

    [08] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''το ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας, τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα, προτάσεις ανάληψης πρωτοβουλιών όλα αυτά συνοδευόμενα από γκρίνιες, σχόλια και παράπονα για τη συμπεριφορά ορισμένων υπουργών αλλά και του ίδιου του Κ. Σημίτη, αποτέλεσαν το πάζλ της τετράωρης συνεδρίασης των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στο β΄ θερινό τμήμα της Βουλής''.

    [09] ΝΔ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''τη στρατηγική του β΄γύρου καταστρώνει τώρα η ΝΔ. Ενώ την περασμένη άνοιξη η Ρηγίλλης καλλιεργούσε υπερπροσδοκίες για ''εκλογή-περίπατο'' σε πολλές νομαρχίες και δήμους από τον α΄γύρο, οι φιλοδοξίες έχουν τώρα περιοριστεί. Στο ψαλίδισμα των φιλοδοξιών συνέβαλε κυρίως το πολιτικό κλίμα. Οι αποκαλύψεις για τη 17Ν έδωσαν αναμφίβολα πόντους στην κυβέρνηση και θορύβησαν τη Ρηγίλλης. ''Οι οπαδοί μας έχουν πάθει ψυχολογική κατάπτωση πάλι. Στην πρώτη δυσκολία τα βλέπουν όλα μαύρα'' ομολογεί κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που εκλέγεται στην επαρχία και πιάνει τον παλμό του κόσμου''.

    [10] Ολυμπιακά έργα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''θετική χαρακτήρισε την πορεία των ολυμπιακών έργων ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια της χθεσινής-πρώτης μετά το καλοκαίρι-συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής. Στη διάρκεια της μιάμισης ώρας που κράτησε η συνεδρίαση ο κ. Σημίτης ανέφερε πως οι ρυθμοί προετοιμασίας είναι εντατικοί και έτσι πρέπει να παραμείνουν ενώ αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα τόνισε πως πρέπει να τηρηθούν με προσήλωση''.

    [11] Ελλάδα-Αλβανία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''συνεχίζεται η ''Κάθοδος των Μυρίων'' στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τα κύματα των Αλβανών που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα μας για σύντομες διακοπές στην πατρίδα τους, επιστρέφουν.Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση οφείλεται τόσο στη μαζική επιστροφή των Αλβανών που ζουν και εργάζονται νομίμως πλέον στη χώρα μας, όσο και στο γεγονός ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εξ αυτών έχουν αγοράσει αυτοκίνητα τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε τελωνειακό έλεγχο πριν εισέλθουν τα ελληνικά σύνορα''.

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Ευθύνες στην κυβέρνηση. Από τον ΣΕΒ για τις ανατιμήσεις''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Αυξήσεις 6% στις συντάξεις του Δημοσίου''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Συναγερμός για την τιμή του ''μαύρου χρυσού''. Πληθαίνουν οι ενδείξεις για πολεμική επιχείρηση κατά του Ιράκ''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Σκληρή φορολογική πολιτική με κοινωνική γαρνιτούρα''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Με βάση τα βιβλία ο προσδιορισμός των εισοδημάτων. Βαθιά ανάσα για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

    [13] Φορολογικά μέτρα

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "η εισοδηματική και κοινωνική πολιτική, αλλά και τα φορολογικά μέτρα, εξετάζονται σήμερα σε σύσκεψη στο Μαξίμου. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι 6%".

    [14]   


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 28 August 2002 - 15:09:57 UTC