Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-08-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/08/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] Εκκλησία
  • [05] Αλβανία - Ελλάδα
  • [06] Διάσκεψη - Γιοχάνεσμπουργκ
  • [07] Ανατιμήσεις - μέτρα
  • [08] ΝΔ - νομαρχιακές εκλογές
  • [09] Συντάξεις γυναικών
  • [10] ΑΕΙ
  • [11] Κυπριακό
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Μισθοί - πληθωρισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/08/2002

    Η άκαρπη συνάντηση κυβέρνησης - πανεπιστη-μιακών, οι έρευνες για την τρομοκρατία και οι δηλώσεις Παπαθεμελή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στο σχέδιο χιλιάδες εκτάσεις και αυθαίρετα. Ο νέος ''δασονόμος'' ξεκαθαρίζει το τοπίο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αυξάνονται οι συντάξεις για τις γυναίκες. Αναδρομικά για μια πενταετία, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Σερίφης ήταν στο φόνο Γουέλς. Ανάβει συνέχεια φωτιές ο Σάββας Ξηρός.

    Η ΑΥΓΗ: Νέο παγκόσμιο απαρτχάιντ. Γιοχάνεσμπουργκ: Αγωνία για το μέλλον της ανθρωπότητας και της Γης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μίλησαν 2 ηγετικά στελέχη του ΕΛΑ. Νυχτερινή σύσκεψη ''επικοινωνιολόγων'' στο Μαξίμου για τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κλειστά τα ΑΕΙ λόγω ασυμφωνίας. Ακαρπη η χθεσινή συνάντηση υπουργών - πανεπιστημιακών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο Γιοχάνεσμπουργκ χτυπάει από χθες ο σφυγμός της Γης. Μπορεί να σωθεί αυτός ο πλανήτης;

    ΕΘΝΟΣ: ''Ανοίγουν'' 1.240 θέσεις στην Πυροσβεστική. Τα προσόντα, η μοριοδότηση και τα όρια ηλικίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ετσι ... εξοφλούν οι ψευτο-μακεδόνες της ευεργεσίες μας! Θα στήσουν άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κόντρα υπουργών για την τρομοκρατία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2.251 προσλήψεις στο Δημόσιο το Σεπτέμβρη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρήξη Σημίτη με τους καθηγητές. Ακαμπτος: ''Δεν θα τινάξουμε στον αέρα όσα πετύχαμε''.

    ΕΣΤΙΑ: Παπαθεμελής κατά Βαλυράκη. Τώρα αναδεικνύονται οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.

    Espresso: Ο Ακης παντρεύεται! Πήρε διαζύγιο ο υπουργός. Βίκυ Σταμάτη: Η γυναίκα που έκλεψε την καρδιά του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Στάζι στο προσκήνιο. Το μη αξιολογούμενο υλικό της διχάζει πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και ''παραθυράτους''.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μάχη κατά του πληθωρισμού. Νέα έκκληση Χριστοδουλάκη για συγκράτηση των τιμών στην αγορά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κινδυνεύει και η Β΄ Εξεταστική. Αδιέξοδο πάλι στα Πανεπιστήμια.

    ΝΙΚΗ: Αναστάτωση στη Ρηγίλλης. Επιχείρηση επιβολής της υποψηφιότητας Τζαννετάκου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο: Τρίπτυχο αιτημάτων ενάντια στην ακρίβεια.

    Traffic News: Ραντεβού Κάρλος Γιωτόπουλου στην Πάτμο. Τι υποστηρίζει έρευνα της Aegean Times.

    Η ΧΩΡΑ: Ολη η απόρρητη έκθεση του Παπαθεμελή στον Ανδρέα Παπανδρέου. Αγρια κόντρα με τον Σ. Βαλυράκη ο οποίος υποστηρίζει ότι έδωσε το φάκελο στον Ι. Διώτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χάος με τις εξελίξεις. Κλείσιμο σχολών προτείνουν οι πανεπιστημιακοί. Στο ''χορό'' και τα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κοροϊδία. Μετά τη ΔΕΘ η τελική απόφαση ... ''Μετακομίζουν'' στη Χαλκιδική τη σύνοδο κορυφής.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διεκδικητικός ο δήμαρχος για την πόλη. Εγκάρδια συνάντηση Πασχαλίδη - Παπαγεωργόπουλου.

    [03] Τρομοκρατία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές έχουν στα χέρια τους την ηγεσία του ΕΛΑ αλλά και τα περιφερειακά μέλη που συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια στην οργάνωση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένα μέλος του αρχικού πυρήνα του ΕΛΑ βρίσκονταν σε καθεστώς προστασίας από την εποχή που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Στέλιος Παπαθεμελής ενώ ένα ακόμα στέλεχος της οργάνωσης φέρεται να έχει ομολογήσει και να έχει δώσει πολύτιμα στοιχεία στις αρχές''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''οι αξιωματικοί της Αστυνομίας θεωρώντας σίγουρο ότι τα άτομα που έχουν βάλει στο στόχο τους δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν δεν προτίθενται να κάνουν βιαστικές κινήσεις και αξιοποιούν τον χρόνο προκειμένου να εμβαθύνουν στη δράστη των τρομοκρατών καθώς και τις πάσης φύσεως σχέσεις που είχαν αναπτύξει οι οργανώσεις μεταξύ τους''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ''ο Στ. Παπαθε-μελής επιμένει στην άποψη που εξέφρασε προ πολλού ότι αποπέμφθηκε το 1995 από τον τότε πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου επειδή είχε τη βούληση να προχωρήσει η υπόθεση της τρομοκρατίας''.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι ''στις πιέσεις που απροκάλυπτα άσκησε ο αμερικανός πρεσβευτής Μίλερ προστέθηκαν τώρα διάφοροι πολιτικοί παράγοντες (με πρώτο τον Στ. Παπαθεμελή) που πιέζουν για συλλήψεις με μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο τα ανεξέλεγκτα αρχεία της Στάζι! Χαρακτηριστική είναι και η κυβερνητική στάση: υποβαθμίζει τη σύσταση προς τον Μίλερ και για πρώτη φορά κάνει λόγο για ''συλλήψεις με βάση αποχρώσες ενδείξεις που θα γίνουν αποδείξεις''.

    Η Traffic News τονίζει ότι ''νέες εξελίξεις με βασικούς πρωταγωνιστές τον Γιάννη Σερίφη και τον Αργύρη Τσακαλία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς βάσει και της συμπληρωματικής απολογίας του Σάββα Ξηρού τόσο ο πρώτος όσο και ο θείος του Σάββα φαίνεται να υπήρξαν πρόσωπα εγγύησης σε ό,τι είχε να κάνει με την αντιμετώπισή τους από τα στελέχη της οργάνωσης - φάντασμα''.

    ''Ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος απηύθυνε χθες από τον Κορυδαλλό όπου κρατείται επιστολή προς ΤΟ ΒΗΜΑ μέσω του δικηγόρου του κ. Γιάννη Ραχιώτη. Ο κ. Γιωτό-πουλος απαντά σε ρεπορτάζ του Βήματος της περασμένης Κυριακής για να διαψεύσει ότι στη δεκαετία του '80 διαπληκτίστηκε σε ρεμπετάδικο των Εξαρχείων με τον επονομαζόμενο ''Λάκη''. Προσθέτει εξάλλου ότι δεν γνώριζε ούτε κατ΄ όψιν τον (δολοφονηθέντα από τη 17Ν εφοπλιστή) Κωστή Περατικό και διαψεύδει πηγές της ΕΛΑΣ σύμφωνα με τις οποίες τηρούσε φακέλους για υποθέσεις που τον ενδιέφεραν''.

    [04] Εκκλησία

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι ''έντονες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ αρχιερέων αναμένονται σήμερα κατά την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την παρούσα σύνθεσή της. Αιτία της αναμενόμενης όξυνσης αποτελεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την καταγγελία του μητροπολίτη Νικόδημου Γκατζιρούλη κατά του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συνοδικοί αρχιερείς αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είναι ενοχλημένοι από πρόσφατο υπόμνημα που έστειλε προς την Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος''.

    [05] Αλβανία - Ελλάδα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''διμερής συμφωνία οικονομικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων υπέγραψαν ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος και ο Αλβανός υπουργός Οικονομίας Αμπρέν Μάλαϊ, η οποία προβλέπει τη χορήγηση στην Αλβανία του ποσού των 50 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2002-2006 και τα οποία θα χρησιμο-ποιηθούθν κυρίως για την κατασκευή έργων υποδομής''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''η πράσινη κάρτα σε δεκάδες χιλιάδες Αλβανούς η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να περνούν νόμιμα τα σύνορα, η κάρτα ομογένειας που χορηγήθηκε σε επίσης δεκάδες χιλιάδες ομογενείς της Αλβανίας και ο αυστηρός έλεγχος, τον οποίο επιβάλλει η συμφωνία Σένγκεν, ήταν η αιτία για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στους μεθοριακούς σταθμούς της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής''.

    [06] Διάσκεψη - Γιοχάνεσμπουργκ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "αυλαία της Συνόδου για τη Γη, χθες στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι κυβερνήσεις έχουν στη διάθεσή τους δέκα μέρες για να συνδυάσουν ιδεαλισμό και realpolitick, με στόχο την επίτευξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να πληγεί κι άλλο ο πλανήτης. Παρουσία χιλιάδων εκπροσώπων χωρών και μη κυβερνητικών οργανώσεων -απουσία, ωστόσο, του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους -, ο οικοδεσπότης Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τάμπο Μπέκι έκανε, όχι τυχαίως, έκκληση να μπει τέρμα στο 'παγκόσμιο απαρτχάιντ' ανάμεσα σε πλουσίους και φτωχούς...".

    [07] Ανατιμήσεις - μέτρα

    Σύμφωνα με το Λόγο "η σύναψη συμφωνιών κυρίων για τη συγκράτηση των τιμών, είναι ο στόχος των επαφών που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει εντός της εβδομάδας με παράγοντες της αγοράς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Θεοδώρου".

    [08] ΝΔ - νομαρχιακές εκλογές

    Η ESPRESSO υπογραμμίζει ότι "λίγο οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από στελέχη της ΝΔ μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τζαννετάκου, λίγο οι πρώτες δημοσκοπήσεις που - χαλκευμένες ή όχι - αποδίδουν σε γενικές γραμμές το κλίμα στη βάση του κόμματος, ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να πάρει ο ίδιος στις πλάτες του τον 'γαλάζιο' υποψήφιο.

    [09] Συντάξεις γυναικών

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "αυξήσεις στις συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων σήμερα γυναικών, με τη χορήγηση αναδρομικά για τα τελευταία 5 χρόνια, των ποσών που δικαιούνται από οικογενειακά επιδόματα, προβλέπει η τελική ρύθμιση της κυβέρνησης για την εφαρμογή σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου".

    [10] ΑΕΙ

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους άρθρο τονίζουν ότι ευθύνες εκτός από την κυβέρνηση ''έχει και η πανεπιστημιακή κοινότητα που τείνει να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα...Παρά το ότι πέντε μόλις χρόνια πριν εξασφάλισε καινούργιο μισθολόγιο.. Εχει ήδη πετύχει σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις και μπορεί να ελπίζει-χωρίς είναι αλήθεια συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το υπουργείο ... Σε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς από την επόμενη χρονιά''.

    Στο άρθρο της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής'' εν πρώτοις τα προβαλλόμενα αιτήματα των διδασκόντων στα ΑΕΙ δεν δίνουν την εντύπωση της δραματικής οξύτητας, η οποία θα δικαιολογούσε την προσφυγή στο τόσο ακραίο μέτρο της παρεμπόδισης των εξετάσεων των φοιτητών. Αν όμως τους έχουν όντως φέρει σε τέτοια απόγνωση, θα ήταν πολύ τιμιότερο εκ μέρους τους να καταφύγουν σε απεργία και όχι στην τόσο βολική λύση της διδακτικής αποχής, η οποία συνδυάζει άριστα τη ραστώνη με την αργομισθία και τον κοινωνικό εκβιασμό. Ας αρθούν επιτέλους στο ύψος της αποστολής τους''.

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "η Ελλάς είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι φοιτητές χάνουν την μία εξεταστική περίοδο μετά την άλλη και αυτό αντιμετωπίζεται σχεδόν ως θέμα ρουτίνας. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακόμη και οι θιγόμενοι φοιτητές να μη συνειδητοποιούν τη σημασία του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "το ναυάγιο της χθεσινής συνάντησης των πανεπιστημιακών με τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας αποτελεί προάγγελο της θύελλας που θα ξεσπάσει άμεσα στα πανεπιστήμια με τους φοιτητές να χάνουν και αυτήν την εξεταστική περίοδο, ενώ φουντώνουν πάλι τα σενάρια περί επιστράτευσης".

    [11] Κυπριακό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι ''αναταράξεις'' αναμένεται να δημιουργηθούν στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου προετοιμάζουν κύκλο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -εν όψει και της άσκησης της προεδρίας - ώστε να στηρίξουν την ένταξη της Λευκωσίας''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι ''ενώ αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία ο έκτος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, δύο εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος και αρχηγός του κόμματος των Εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο υπουργός Εξωτερικών Σουρκού Σινά Γκιουρέλ, με νέες δηλώσεις τους συνανγωνίστηκαν σε αδιαλλαξία δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις ελπίδες για εξεύρεση κάποιου συμβιβασμού''.

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "η ελληνική διπλωματία είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει ο,τιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ δεδομένης της δια-φαινόμενης αδυναμίας εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα 'Ντέιλι Τέλεγκραφ' επισείει τον κίνδυνο πολέμου στην Κύπρο σε περίπτωση που το νησί ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την επίτευξη λύσης".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Ερχεται η ''μάχη των μισθών''. Ανήσυχη η κυβέρνηση από τις κινήσεις των συνδικαλιστών''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Δραματική προειδοποίηση από τη ΓΣΕΕ. Καμπάνια ενημέρωσης και συμφωνίες κυρίων για συγκράτηση των τιμών σχεδιάζει η κυβέρνηση''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Σύγκρουση για το καζίνο του ''Πόρτο Καρράς''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Συνδικαλιστικές απειλές για τιμές και πληθωρισμό. Αυξήσεις πάνω από 5% ζητεί η ΓΣΕΕ''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Εθνική και ALPHA συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ερχεται νέος γύρος ανακατατάξεων στις τράπεζες''.

    [13] Μισθοί - πληθωρισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "με κινητοποιήσεις απειλεί η ΓΣΕΕ απέναντι στο κύμα των ανατιμήσεων, ενώ διευκρινίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν ευθύνονται οι μισθοί των εργαζομένων για την έκρηξη του πληθωρισμού. Η ΓΣΕΕ δίνει έτσι νέες κοινωνικές διαστάσεις στο ζήτημα του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χ. Πολυζωγόπουλος δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα συνδικάτα θα διεκδικούν στο εξής αυξήσεις μισθών μεγαλύτερες του 5%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 27 August 2002 - 19:48:13 UTC