Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-12-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/12/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Απελευθέρωση επιχειρηματία
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Συνέντευξη Πούτιν
  • [07] Συνέντευξη Σημίτη
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Ιδιωτικοποιήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/12/2001

    Το ασφαλιστικό, το Κυπριακό, η συνέντευξη Σημίτη στους δημοσιογράφους, η απελευθέρω-ση με καταβολή λύτρων επιχειρηματία και η συνέντευξη Πούτιν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ορχήστρα για τα πανηγύρια. Μπλέξανε το "σκληρό ροκ" με τον καλαματιανό!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το ρουσφέτι ολυμπιακό άθλημα! Ολες οι προσλήψεις με κομματική και μόνο επιλογή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προαγωγές με πριμ στο Δημόσιο. Ολο το διάταγμα αξιολόγησης υπαλλήλων.

    Η ΑΥΓΗ: Κάτι κινείται στην Κύπρο. Η πρώτη ενθαρρυντική εξέλιξη μετά το Ελσίνκι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο στραπάτσο Κόκκαλη. Ο Σημίτης απέρριψε κατηγορηματικά την συγχώνευση ΟΤΕ - ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Γιατί η τρομοκρατία κρούει τις θύρες του κόσμου. Συνέντευξη Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 62 μέρες όμηρος στα χέρια απαγωγέων.

    ΕΘΝΟΣ: Απαγωγή θρίλερ με αίσιο τέλος. Ελεύθερος χθες μετά από 2 μήνες 34χρονος γιος επιχειρηματία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καλή η ορχήστρα αλλά παίζει με ... παρτιτούρες του '50 και '60. Πάλι στο παρελθόν απέδωσε ο πρωθυπουργός τα σημερινά προβλήματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τους έπιασαν στον ύπνο οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Ερήμην της Αθήνας συζητά για τα ελληνοτουρκικά στην Αγκυρα ο Πάουελ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιές γυναίκες χάνουν την πρόωρη σύνταξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συνέντευξη Πούτιν: Γέφυρα η Ελλάδα στην προσέγγιση της Ρωσίας με την Ευρώπη.

    ΕΣΤΙΑ: Το "ποίημα" του κ. Σκανδαλίδη. Το εκλογικό σύστημα εξήντλησε τα όρια.

    Espresso: Η Ρούλα στο νοσοκομείο. Λιποθύ-μησε στο πλατό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φραγμός στην "κάθετη" σχέση Κόκκαλη - ΟΤΕ. Ο κ. Σημίτης παρεμβαίνει εκ των υστέρων και για το ναυάγιο της "Ολυμπιακής".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ... Προτροπή του πρωθυπουργού για να δουλέψει περισσότερο η κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Λύτρα μισό δις. για να πάρει πίσω τον γιό του. Οι απαγωγείς τον κρατούσαν δυο μήνες.

    ΝΙΚΗ: "Δούρειος ίππος" η ισότητα στο ασφαλι-στικό. Τακτική αναδίπλωση μετά τη γενική κατα-κραυγή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παλλαϊκός συναγερμός για την κοινωνική ασφάλιση. Πυρετωδώς ετοιμάζουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

    Traffic news: Ρ. Κορομηλά: Μακάρι να γίνω μάνα ... Τεστ εγκυμοσύνης στην Κορομηλά.

    Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα: Στον αέρα οι αντικειμενικές αξίες. Αρμόδια επιτροπή του υπ. Οικονομικών εισηγείται μείωση σε διάφορες περιοχές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πριμ και ποινές στο δημόσιο τομέα. Με 20 κριτήρια θα γίνεται η βαθμολόγηση των υπαλλήλων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πολεοδομία γιοκ! Λουκέτο από Δευτέρα λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρωτο-φανής αντίδραση του νομάρχη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Φουγάρα" οι μαθητές Θεσσαλονίκης-Β. Ελλάδος! Επιση-μαίνεται ο μέγας κίνδυνος για την υγεία τους από τη συνήθεια του καπνίσματος.

    [03] Ασφαλιστικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "αλλαγές χωρίς εξαίρεση σε όλες τις ισχύουσες διατάξεις του ασφαλιστικού συστήμα-τος προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, εντάσσοντας μάλιστα στο ευρύ πεδίο εφαρμογής των αλλαγών αυτών, όχι μόνο τις γυναίκες, στις οποίες αναφέρθηκε προχθές ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "παρά την τακτική αναδίπλωση της κυβέρνηση και του ίδιου του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου, μετά την γενική κατακραυγή που υπήρξε για την πρόθεση να εξισωθούν τα όρια ηλικίας στην συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών, είναι σαφές πως αναζητάται εκ μέρους της τρόπος μερικής, έστω, επαναφοράς των προτάσεων που περιλαμβάνονταν στο πακέτο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "μπροστά στις γενικευμένες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αναφορές του υφυπουργού Εργασίας κ. Ρ. Σπυρόπουλου περί εξομοίωσης των όρων συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν μεταθέτοντας το θέμα στο πλαίσιο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός τους φόβους της κοινή γνώμης όσον αφορά την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "σε αναγκαστική αναδίπλωση οδηγήθηκε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρό-πουλος, ύστερα από το δικαιολογημένο σάλο που προκλήθηκε γύρω από την αναφορά του στον περιορισμό των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, στις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα σε ημερίδα που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Καραμάνου, με θέμα "μεταρρύθμιση των συστημάτων ασφάλισης και ισότητα των δυο φύλων".

    [04] Απελευθέρωση επιχειρηματία

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "μαφιόζικη απαγωγή με "χάπι εντ" για τον 34χρονο γιο γνωστού επιχειρηματία, κατοίκου της Εκάλης. Αφέθηκε ελεύθερος χθες το απόγευμα - ύστερα από δυο μήνες κράτησης - αφού πρώτα η οικογένειά του κατέβαλε για λύτρα στους απαγωγείς το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "αίσιο τέλος είχε αργά χθες το βράδυ η απαγωγή ενός 34χρονου γόνου εύπορης οικογένειας του Πειραιά, ο οποίος εδώ και δυο μήνες πέρασε δραματικές στιγμές στα χέρια των απαγωγέων του".

    Η Espresso προσθέτει ότι "ένα απίστευτο θρίλερ που κράτησε πάνω από 2 μήνες έφτασε χθες στο τέλος του. Μια απαγωγή, που όμοιά της δύσκολα βρίσκει κανείς στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά, κατέληξε με την απελευθέ-ρωση του απαχθέντος, αφού προηγουμένως οι δικοί του άνθρωποι πέρασαν μια πραγματική κόλαση, μη γνωρίζοντας ούτε αν ο άνθρωπός τους ζει, ούτε που βρίσκεται, ούτε σε τι κατάσταση είναι η υγεία του".

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "λύτρα μισού δις έδωσε σε απαγωγείς γνωστός επιχειρηματίας για να σώσει το παιδί του. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια αλλά και σε λύτρα απαγωγή που σημειώθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Υστερα από δυο μήνες ομηρείας ο Ιωάννης Κ. Ζώνας αφέθηκε ελεύθερος χθες το απόγευμα, αφού ο πατέρας του κατέβαλε τα λύτρα σε δολάρια".

    [05] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "ύστερα από 27 ολόκληρα χρόνια, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "τομή στη μετακατοχική περίοδο της Κύπρου είναι τα γεγονότα που τέθηκαν χθες εν κινήσει κατά τη συνάντηση των κκ Κληρίδη - Ντενκτάς στη Λευκωσία. Η συμφωνία για την εκκίνηση διαπραγματεύσεων στις 15 Ιανουαρίου με "καλή πίστη ως τον εντοπισμό της συνολικής λύσης, χωρίς προϋπο-θέσεις, με ανοιχτή ατζέντα και με τη δέσμευση ότι τίποτα δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνη-θούν όλα", ήταν η είδηση της συνάντησης των δύο ηγετών".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "την άρση του αδιεξόδου όσον αφορά στη διπλωματική διαδι-κασία επιλύσεως του Κυπριακού σηματοδότησε η χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς. Οι δύο ηγέτες θα αρχίσουν τις απ΄ ευθείας συν-ομιλίες τους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις 15 Ιανουαρίου, χωρίς προϋποθέσεις με καλή πίστη, με όλα τα θέματα στο τραπέζι".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "εξελίξεις στο Κυπριακό, έπειτα από πολύ καιρό, φαίνεται να δημιουργεί η θεαματική αναδίπλωσης της Αγκυρας και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που αποδέχτηκαν την έναρξη απευθείας συνομιλιών χωρίς διακοπή για το Κυπριακό από τις 15 Ιανουαρίου 2002".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "αποφασισμένοι να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς που πραγματοποιήθηκε χθες στην κατοικία του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώ-που του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο Βλόσοβιτς, παρουσία και του Αλβαρο ντε Σότο".

    [06] Συνέντευξη Πούτιν

    Βαρυσήμαντη συνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΤΥΠΙΑ και στο ΒΗΜΑ, έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έρχεται αύριο στην Αθήνα. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος της Ρωσίας ή της Σοβιετικής Ενωσης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. "Στη συνέντευξή του μιλάει για όλα. Θεωρεί την Ελλάδα γέφυρα στην προσέγγιση της Ρωσίας με την ΕΕ και δηλώνει ότι θέλει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Τονίζει ακόμη ότι είναι ικανοποιημένος που νικώνται οι Ταλιμπάν και εκφράζει την ελπίδα να είναι ρητορικές οι απειλές των ΗΠΑ για βομβαρδι-σμούς και άλλων χωρών".

    [07] Συνέντευξη Σημίτη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "την διαβεβαίωσή του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αιφνιδιασμό αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο έδωσε ο πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" κατά τη διάρκεια της εφ' όλης της ύλης συνέντευξης που έδωσε στο ετήσιο γεύμα της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, και όσο για τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν να προηγείται η ΝΔ, υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι ένα αρνητικό στοιχείο, αλλά μια προτροπή για καλύτερη δουλειά".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "είμαστε μια καλή ορχήστρα με ρυθμούς που δεν παρουσιάζουν φάλτσα. Αυτό το σχόλιο εχρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να χαρακτηρίση την τακτική του "σκληρού ρόκ" στην αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "εφ΄ όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, προσκεκλημένος από την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, αλλά... ουδέν νεώτερον. Ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησής του, χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο ότι τόσο ο κυνισμός των διατυπώσεων όσο και η απόλυτη λαϊκή εμμονή του πρωθυπουργού έχουν πάψει να προκαλούν το λαϊκό αίσθημα".

    Η Traffic News εκτιμά ότι "άνοιξε η ... όρεξη του Κώστα Σημίτη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του, χθες η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και μίλησε για όλους και για όλα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας μείωση την απόσταση που τη χώριζε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επανέλαβε ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και πως ο ίδιος θα καθορίσει πότε θα ανοίξει το θέμα εκλογής νέου προέδρου, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο".

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πλησιάζει η "μηδενική λύση". Για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γιατί θα φύγουν από τα repos 9 τρις δραχμές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δημοσιονομικός συναγερμός από ECOFIN στην ευρωζώνη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ξεκαθάρισμα Σημίτη για τις ιδιωτικοποιήσεις. Τι είπε για Ολυμπιακή και την πρόταση Κόκκαλη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κυβερνητικό βέτο για συγχώνευση ΟΤΕ - Ιντρακόμ. Μήνυμα Σημίτη με πολλούς αποδέκτες".

    [09] Ιδιωτικοποιήσεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "ναί" στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά "όχι" στο ξεπούλημα των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων είπε χθες ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά και την πρόταση του προέδρου της Ιντρακόμ για "κάθετη ενοποίηση" της εταιρίας του με τον ΟΤΕ. Μιλώντας στο καθιερωμένο γεύμα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου".   
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 5 December 2001 - 17:13:07 UTC