Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-12-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/12/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Μεσανατολικό
  • [04] ΕΓ ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] Ελληνική οικονομία
  • [07] Κυπριακό
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Οικονομία - Παπαδήμος

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/12/2001

    Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, το Κυπριακό, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ασφαλιστικό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σύνταξη στα 65 για όλες τις εργαζόμενες. Αποκάλυψε τις προθέσεις της η κυβέρνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ασφαλιστικό: Για την αύξηση του ορίου ηλικίας ξεσηκώνονται οι Ελληνίδες εργαζόμενες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συντάξεις χωρίς προνόμια για τις γυναίκες. Με άλλοθι την ισότητα οι περικοπές.

    Η ΑΥΓΗ: Με βόμβες και πυραύλους τα αντίποινα του Σαρόν. Εχοντας την κάλυψη του προέδρου των ΗΠΑ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 6,2 μονάδες μπροστά ο Σημίτης. Ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού δείχνει το γκάλοπ της Μέτρον Ανάλυσις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύνταξη στα 65 και για τις γυναίκες. Χθεσινή "βόμβα" για το Ασφαλιστικό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι νέες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.

    ΕΘΝΟΣ: 12.448 νέες προσλήψεις σε έξι υπουργεία. Πράσινο φως για μόνιμους και συμβασιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκλογικός νόμος από "μηδενική" βάση για... 2005%.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σύνταξη στα 65 και οι γυναίκες. Κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο 8.626 προσλήψεων στο Δημόσιο. Εξίσωση συντάξεων για άνδρες-γυναίκες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ της METRON ANALYSIS για το ΠΑΣΟΚ: Ψηλώνει ο Σημίτης. Κονταίνει η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    ΕΣΤΙΑ: Οι ενοχές του κ. Λαλιώτη. Γιατί επιτίθεται στον κ. Μητσοτάκη.

    Espresso: Με 150.000 κερδίζετε τα 50.000.000 του BIG BROTHER. Δεύτερο σπίτι φροντιστήριο στη Λούτσα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απειλή ολοκληρωτικού πολέμου στη Μ. Ανατολή. Παγκόσμια αγωνία από το νέο κύκλο της τυφλής βίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μπλακ λιστ" επιχειρήσεων που προχωρούν σε αυξήσεις. Οι έλεγχοι εστιάζονται εκτός από τα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Για στημένα ματς ασκείται δίωξη κατά Θωμά Μητρόπουλου. Ο εισαγγελέας διαπιστώνει εκβιασμό, δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος.

    ΝΙΚΗ: Καμία αύξηση στο ρεύμα. Ο Ακης "άδειασε" το γενικό διευθυντή της ΔΕΗ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι ΗΠΑ ... ρίχνουν λάδι στη φωτιά! Νέες φονικές επιθέσεις του Ισραήλ.

    Traffic news: "Ναι, είμαι λεσβία και ερωτευμένη με τη σπιτονοικοκυρά μου". Η 30χρονη Μαρία έσπασε τα ταμπού στην εκπομπή της Πάνια.

    Η ΧΩΡΑ: Σύνταξη στα 65 και για τις γυναίκες. Καμιά εξαίρεση για μητέρες με ανήλικα παιδιά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σύνταξη στα 65 για 200.000 γυναίκες. Την ισότητα των φύλων επικαλείται ο υφυπουργός Εργασίας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 2.181 ευκαιρίες. Ολες οι νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Θεσσαλονίκη επίκεντρο των δήμων των Βαλκανίων. Για δεύτερη χρονιά φέτος.

    [03] Μεσανατολικό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ο κύκλος της βίας και του τρόμου κυριαρχεί και πάλι στη Μ. Ανατολή, επιβαρύνοντας εκ νέου το διεθνές κλίμα, που έδειχνε να ομαλοποιείται μετά τον διαφαινόμενο έλεγχο της κρίσης του Αφγανιστάν".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "με ανηλεείς βομβαρδισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη "απάντησε" χθες η ισραηλινή κυβέρνηση μετά τα πολλαπλά χτυπήματα αυτοκτονίας που προ-ηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν δεκάδες αθώα θύματα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση με αερο-πλάνα, ελικόπτερα, πλοία και τανκς κατά των περιοχών της Παλαιστίνης. Η Γάζα, η Τζενίν, η Βηθλεέμ και άλλες περιοχές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, ενώ όλα τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν αποκλειστεί".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων κήρυξε το Ισραήλ και ο Α. Σαρόν μίλησε για μια επιχείρηση κατά της τρομο-κρατίας, παραλληλίζοντάς την με την αμερι-κανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "σε απόλυτο αδιέξοδο έχει οδηγηθή η κατάστασις στην Μέση Ανατολή μετά και την χθεσινή αντεπίθεση των Ισραηλινών και τον βομβαρδισμό του στρατηγείου του Γιασέρ Αραφάτ στην Γάζα".

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι "με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών το Ισραήλ άρχισε χθες να πραγματοποιεί επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας για τις επιθέσεις καμικάζι το περασμένο σαββατοκύριακο στην Ιερου-σαλήμ και τη Χάιφα, έχοντας στο στόχαστρο στρατηγικά σημεία αλλά και κτίρια της περιοχής".

    [04] ΕΓ ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "πολιτική κάλυψη της στρατηγικής που ακολουθεί ο κ. Λαλιώτης, παρείχε χθες ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι "στην πολιτική διαμάχη η αναδρομή στο παρελθόν δεν είναι άχρηστη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "ο Κώστας Σημίτης παρενέβη χθες δραστικά για να σταματήσει τη "ροκολογία" των ημερών, κόβοντας εν τη γενέσει της τη διαφαινόμενη επιστροφή στην εσωστρέφεια, η οποία είχε ταλανίσει το ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "το τέλος της (και νέας) εσωστρέφειας κήρυξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ανήσυχος για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η αντιπαράθεση για το ποιός ... χορεύει και ποιος όχι σκληρό ροκ στο ΠΑΣΟΚ. Η αναμενόμενη παρέμβασή του στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ χαρα-κτηριζόταν από αυστηρότητα αλλά και από ένταση".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "τέλος στο κλίμα εσωστρέφειας που διαμορφώνεται και πάλι στο ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να βάλει ο πρωθ-υπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας πως "ο ελληνικός λαός απεχθάνεται και δικαίως, την εσωστρέφεια και τις προσωπικές διαμάχες". Μιλώντας χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κώστας Σημίτης τόνισε πως "ο λαός θέλει δημιουργική παρουσία έχουμε υποχρέωση να έχουμε".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "να μπει τέλος στη... ροκολογία και στην εσωστρέφεια που απείλησε προς στιγμήν το ΠΑΣΟΚ ζήτησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος ξεκαθα-ρίζοντας ότι όταν χρειάζεται θα υπάρχει και σκληρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Ωστόσο ήταν σαφής σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των στελεχών κόμματος και κυβέρνησης ζητώντας να ασχοληθούν με το έργο τους και να αφήσουν κατά μέρος τις προσωπικές διαμάχες και τις άσκοπες φλυαρίες".

    [05] Ασφαλιστικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρί-ζει ότι "ο κύβος της ασφαλιστικής μεταρρύθμι-σης ερρίφθη, μόνο που κατά τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα βαρύς και θα καταπέσει στα κεφάλια των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, στις γυναίκες και μητέρες εργαζόμενες και εν γένει στους ασφαλισμένους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "πρόταση για κατάργηση όλων των ευνοϊκών διατάξεων συνταξιοδότησης που ισχύουν για τις γυναίκες, όπως τα χαμηλά όρια ηλικίας και η δυνατότητα για πρόωρη σύνταξη ακόμη και από τα 40 τους χρόνια, κατέθεσαν χθες στελέχη της κυβέρνησης πριν ανοίξει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "με πρόσχημα την ισό-τητα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει όλες τις ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών εργαζομένων και των μητέρων και να καθιερώσει ενιαία σύνταξη στα 65! Η εφιαλτική υπογεννητικότητα και η προστασία της οικογένειας και της μητρότητας δεν απασχο-λούν τους "εκσυγχρονιστές" του Κ. Σημίτη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "τις πραγματικές της προθέσεις για το ασφαλιστικό αποκάλυψε χθες η κυβέρνηση δια μέσου του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου και της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Α. Καραμάνου. ΜΕ πρόσχημα την ισότητα των δύο φύλων ανήγγειλαν την περικοπή όλων των αποκαλούμενων "προνομίων".

    [06] Ελληνική οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "την ανάγκη της ταχύτερης εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνι-στικότητα της ελληνικής οικονομίας και του καθορισμού σαφών και δεσμευτικών στόχων, ώστε να διασφαλιστεί η συγκράτηση της αύξησης των πρωτογενών δαπανών επιση-μαίνει στην εξαμηνιαία ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "αισιόδοξα μηνύματα, παρά την αβεβαιότητα που απορρέει από το ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2002 αποτυπώνονται στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "σε στροφή των επενδυτών- καταναλωτών σε ευέλικτα προϊόντα με υψηλές αποδόσεις, λόγω των χαμηλών αποδόσεων των καταθέσεων, προτρέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος. Τα επιτόκια ταμιευτηρίου κατρα-κυλάνε μέρα με τη μέρα και μαζί τους οι αποδόσεις των καταθετών, οι οποίες προ πολλού έχουν γίνει αρνητικές, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι τραπεζικές τους καταθέσεις".

    Η Traffic News ισχυρίζεται ότι "τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον επισημαίνει στην ενδιάμεση Εκθεση Νομι-σματικής Πολιτικής ο διοικητής της Τρα-πέζης της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος και συνιστά αφενός ταχύτερη εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικό-τητα της ελληνικής οικονομίας, και αφετέρου καθορισμό σαφώς και δεσμευτικών στόχων, ώστε να διασφαλιστεί η συγκράτηση της αύξησης των πρωτογενών δαπανών".

    [07] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "το γεγονός ότι σήμερα, μέσω μιας διαδικασίας που όταν προτάθηκε, αρχικά από τον Ντενκτάς, θεωρή-θηκε επικίνδυνη και εκτός πλαισίου και κατόπιν έλαβε την αιγίδα του ΟΗΕ - μετά από τέσσερα χρόνια ο πρόεδρος Κληρίδης συναντάται με τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο σε πρώτη ανάγνωση δηλώνει το ευκόλως ευνοούμενο ότι, δηλαδή, ένας διάλογος των δύο πλευρών ξαναρχίζει".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "μάλλον απίθανη θεωρεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, την περίπτωση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, να προσέλθει στη σημερινή συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, απλώς για να επαναλάβει τις αρνητικές του θέσεις. Στο μεταξύ, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη συνάντηση, ενώ περιορισμένες θεωρούνται οι προσδοκίες για το αποτέλεσμά της".

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φορολογική μεταρρύθμιση τώρα! Επισημάνσεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για την Οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προσλήψεις 50.000 ανέργων μέσω ΟΑΕΔ. Εντονο ενδιαφέρον επιχειρήσεων για τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχό-λησης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Συγκρατήστε μισθούς και τιμολόγια το 2002. Ο Λ. Παπαδήμος με την έκθεσή του ζητάει επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο κ. Παπαδήμος αισιοδοξεί για πληθωρισμό - ανάπτυξη. Συνιστώντας συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πρωταθλήτρια ανάπτυξης η Ελλάδα στην ευρωζώνη. ΤτΕ: ΘΕτικές προοπτικές για το 2002".

    [09] Οικονομία - Παπαδήμος

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "συστάσεις προς την κυβέρνηση αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους για συγκεκριμένες πολιτικές και ενέργειες που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας κάνει μέσω της Ενδιάμεσης Εκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, ο διοικητής της Λ. Παπαδήμος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 4 December 2001 - 14:54:29 UTC