Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 9/8/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών
  • [05] ΝΔ
  • [06] Υπουργείο Εσωτερικών - ΤΑ
  • [07] ΠΓΔΜ
  • [08] Οικονομία
  • [09] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • [10] Κεντέρης
  • [11] Μετανάστες
  • [12] Προσλήψεις - Ολυμπιάδα
  • [13] Κυπριακό
  • [14] Αβραμόπουλος
  • [15] Συντελεστής δόμησης
  • [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] Συντελεστής δόμησης

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 9/8/2001

    Τα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και οι εσωκομματικές διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): 12,5δισ. επιδοτήσεις σε άνεργους επαγγελματίες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σχέδιο δράσης. Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη ΝΔ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αποστάσεις κρατάει η Βάσω. Χαλάει τα μπάνια του Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εισβολή Βουλγάρων και Αλβανών.

    Η ΑΥΓΗ: Σκόπια: Συμφωνία στη σκιά των όπλων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στήνουν προβοκάτσια στο Σημίτη ΝΔ – ΚΚΕ - αριστεριστές στη ΔΕΘ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οργιάζει το εμπόριο προσωπικών στοιχείων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ιδιωτικά ΑΕΙ με "βίζα" από ΕΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Φ. Πετσάλνικος: Οχι στα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 50.000 Βούλγαροι "εισβάλλουν" κάθε μήνα στην Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διέλυσαν το κράτος. Τους φταίει ο Αρχιεπίσκοπος. Δηλώσεις Σηφουνάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Που πάνε 5.928 εκπαιδευτικοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στα όπλα πάλι τα Σκόπια. Πάγωσε ο διάλογος.

    ΕΣΤΙΑ: Κομματικός ελιγμός. Οι αλλεπάλληλες αναβολές της Σίφνου.

    Espresso: Αυτόπτες μάρτυρες: Ηρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πάσσαρη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αυξήσεις - κίνητρα σε χαμηλόμισθους και επιχειρήσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σκάνδαλο στο Πάντειο. Ποινική δίωξη για ατασθαλίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεπαγώνει η μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Ετοιμο νομοσχέδιο.

    ΝΙΚΗ: Προσυνεδριακή Βαβέλ. Αλληλοσυγ-κρουόμενες προτάσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκρηκτικό κοκτέιλ στην ΠΓΔΜ. Οξύνεται η κατάσταση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: 10 αγκάθια στο Συνέδριο. Πονοκέ-φαλος Σημίτη.

    Η ΧΩΡΑ: Μακελειό στα Βαλκάνια. Οι αντάρτες σκότωσαν 10 στρατιώτες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στο "μικροσκόπιο" τα δημόσια κτίρια.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αποσπάσεις 5.928 εκπαιδευτι-κών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κουνούπι "τίγρης" μας απειλεί.

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "αλλαγή προέδρου σε κυβέρνηση και κόμμα μεθοδεύεται τόσο από κέντρα εκτός ΠΑΣΟΚ όσο και από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κ. Σημίτη, με την προώθηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος και την απομάκρυνση του πρωθ-υπουργού!".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "αποστάσεις κρατάει η Βάσω. Δεν την έπεισε ο πρωθυπουργός στις δύο συναντήσεις τους και αυτή δεν στέλνει τους συνεργάτες της στις επιτροπές των 'εκσυγχρονιστών' που προετοιμάζουν το Συνέδριο. Επιμένει στη δημιουργία πολιτικού κέντρου που θα αποφασίζει συλλογικά. Εχει βρει δίαυλο επικοινωνίας με τους επίσης δυσαρεστημένους Κ. Λαλιώτη, Ευάγγ. Βενιζέλο, αλλά και τον Θ. Πάγκαλο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "χωρίς να έχουν καμία κατ΄ ιδίαν συνάντηση, πρόεδρος και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επιδίδονται τις μέρες αυτές σε ένα απρόσωπο 'πάρε - δώσε', ενδεικτικό για τη μεταξύ τους ψυχρότητα για το νέο καταστατικό και για τον 'εφιάλτη' που ζει αυτές τις μέρες ο Κ. Σημίτης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "'Βροχή' πέφτουν πλέον οι αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις για τις θέσεις και το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, από όλες τις 'πτέρυγες' ενόψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου, και παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου για συγκερασμό των απόψεων του εκσυγχρονιστικού μπλοκ".

    [04] Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "Το υπουργείο Παιδείας αποκλείει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να αναγνωριστούν τα πτυχία που χορηγούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, τα συνεργαζόμενα με Πανεπιστήμια του εξωτερικού".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "'Βόμβα' στην εκπαιδευτική πολιτική της Ελλάδας ρίχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την άμεση αναγνώριση των πτυχίων σε σπουδαστές που φοιτούν ή φοίτησαν σε παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που λειτουργούν στη χώρα μας. Μάλιστα, η Κομισιόν απειλεί να σύρει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί. Και ενώ η ελληνική απάντηση είναι 'όχι', ισχυροί εκπαιδευτικοί οργανισμοί χωρών-μελών της ΕΕ προετοιμάζουν την ... 'απόβασή' τους στα ελληνικά εκπαιδευτικά δρώμενα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "αποκλείει κατηγορηματικά ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το ενδεχόμενο να αναγνωριστούν τα διπλώματα των ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "το γεγονός όμως, ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει διατηρηθή 'κλειστό', οφείλεται ακριβώς στην προσπάθεια των φορέων του να αποκρύψουν τις μεγάλες αδυναμίες του. Η μη αναγνώρισις ξένων πτυχίων εκεί αποβλέπει. Τυπικώς, καλύπτεται από την συνταγματική διάταξη που απαγορεύει την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά ουσιαστικώς υπάρχει για να συγκαλύπτη τις ατέλειες της ελληνικής Παιδείας. Αυτή είναι η πραγματικότης ...".

    [05] ΝΔ

    Η ESPRESSO τονίζει ότι "με μία μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση των οπαδών της στην Αθήνα απαντά πιθανότητα η ΝΔ στο ... συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στόχος των επιτελών της Ρηγίλλης είναι να κερδίσουν πόντους σε επικοινωνιακό επίπεδο και να μην επιτρέψουν στο κυβερνών κόμμα να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου".

    [06] Υπουργείο Εσωτερικών - ΤΑ

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, κρίνοντας ως επιβεβλημένη τη δημιουργία νέων μηχανισμών ελέγχου στους δήμους της χώρας. Παράλληλα προτείνεται νέο μοντέλο διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο τα αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης θα φέρουν την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ η διοικητική ευθύνη περνά στα χέρια μάνατζερ".

    [07] ΠΓΔΜ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "φουντώνουν, για άλλη μια φορά, οι φωτιές του πολέμου, που διατηρούν οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές στη γειτονική ΠΓΔΜ. Στο κλίμα αυτών των εξελίξεων, οι μεσολαβητές του ιμπεριαλισμού, Τ. Πάρντιου και Φ. Λεοτάρ (ΗΠΑ και ΕΕ, αντίστοιχα), επέβαλαν την όπως-όπως μονογραφή μιας 'ειρηνευτικής συμφωνίας'".

    [08] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σε μια στιγμή εσωτερικής αναζήτησης στο κυβερνών κόμμα, που κρατάει ακόμη και τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη μακριά από την αγαπημένη του Σίφνο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου μεταδίδει, μέσω των επιτελών του, ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες δημοσιονο-μικής χαλάρωσης, καθώς εκτιμά ότι η οικονομία απειλείται από αναζωπύρωση των πληθωριστι-κών πιέσεων κάτι που βεβαιώνεται από τα στοιχεία του Ιουλίου που τον φέρουν να διατηρείται στην περιοχή του 4%".

    [09] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "αναπάντητα ερωτήματα αφήνει η απόφαση της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΤΒΑ και του συνεταιρισμού των εργαζομένων, να αναδειχθεί ως πλειοδότρια εταιρεία για την αγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η γερμανική κοινοπραξία HDW. Η προσφορά της ανέρχεται μόλις σε 1,5 δις δρχ., την ώρα που το ελληνικό δημόσιο καλείται να επωμισθεί τα χρέη των Ναυπηγείων και το κόστος της αποχώρησης 600 εργαζομένων, συνολικού ύψους 100 δις. δρχ. Παράλληλα, αναμένεται αντίδραση από τον Ομιλο Ταβουλάρη, η προσφορά του οποίου μειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό".

    [10] Κεντέρης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "με τον αέρα του χρυσού Ολυμπιονίκη, ο Κώστας Κεντέρης προκρίθηκε, χθες τα ξημερώματα, στα ημιτελικά των 200 μέτρων, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εντμοντον. Ο Ελληνας πρωταθλητής πήρε την πρώτη θέση στην σειρά του, με χρόνο 20.30, σταματώντας (!) στα τελευταία 15 μέτρα της κούρσας...".

    [11] Μετανάστες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "μείζον πρόβλημα παράνομης εισόδου στην Ελλάδα οικονομικών μεταναστών από τις χώρες των Βαλκανίων, κυρίως δε από τη Βουλγαρία, που εμφανίζονται αρχικά στα σύνορα ως τουρίστες εκμεταλλευόμενοι τη θερινή περίοδο και ακολούθως παραμένουν ως λαθρομετανάστες στη χώρα, αποκαλύφθηκε χθες στη Βουλή. Την ίδια ώρα, εντυπωσιακή αλλοίωση των πληθυσμών παρατηρείται κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές, όπου μέχρι και το 45% των κατοίκων σε συγκεκριμένους δήμους είναι μετανάστες που έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για απόκτηση πράσινης κάρτας".

    [12] Προσλήψεις - Ολυμπιάδα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "η Οργ. Επιτροπή του '2004' έχει προγραμματίσει 4.000 προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών μέχρι την τέλεση των Αγώνων. Ο αριθμός των εργαζομένων για το '2004' θα είναι λίγο μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του Σίδνεϊ".

    [13] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε την αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς, για μια τρίτη συμφωνία κορυφής, στην οποία να καθορίζονται νέοι παράμετροι λύσης του Κυπριακού προβλήματος".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "στις 28 του μήνα ο Κόφι Ανάν θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς και στις 29 Αυγούστου ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο θα φθάσει στην Κύπρο για διαβουλεύσεις. Από τις διαβουλεύσεις με τον κ. ντε Σότο, είπε ο πρόεδρος Κληρίδης μετά τη χθεσινή συνεδρία-ση του υπουργικού συμβουλίου, θα διαφανεί αν ο γενικός γραμματέας θα συγκαλέσει και πότε συνομιλίες. Χθες εξάλλου διεξήχθη υπηρεσιακή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα με αντικείμενο τη χάραξη πολιτικής στο Κυπριακό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "παρά την έντονη αντίδραση των προσφυγικών δήμων και σωματείων αναφορικά με τη διδυμοποίηση ελλαδικών και τουρκικών δήμων, η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να παρέμβει για να σταματήσει η διδυμοποίηση. Αυτό καταδεικ-νύεται από τις δηλώσεις του πρέσβη στη Λευκωσία Χρ. Παναγόπουλου".

    [14] Αβραμόπουλος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "για εγκατάλειψη της Κρήτης και αδιαφορία της κυβέρνησης προς τη Μεγαλόνησο έκανε λόγο χθες από το Ηράκλειο, κατά τη δεύτερη ημέρα της 4ήμερης περιοδείας του, ο πρόεδρος του ΚΕΠ Δημήτρης Αβραμόπουλος".

    [15] Συντελεστής δόμησης

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "ξεπαγώνει και πάλι -ύστερα από πέντε χρόνια – το μέτρο της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, με σχέδιο νόμου που ετοίμασε και προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (ΥΠΕΧΩΔΕ). Υπενθυμίζεται, ότι ο παλιός νόμος για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης παραμένει ανενεργός από το 1996, όταν εκδόθηκαν σχετικές ακυρωτικές πράξεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας".

    [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στόχος οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με την αύξηση των μοναδικών συντελεστών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αύξηση 5,2% στις δαπάνες για μισθούς. Ολο το προσχέδιο του προϋπολο-γισμού 2002 που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέοι φόροι για τα εφετινά εισοδήματα. Αυξάνονται οι συντελεστές κέρδους σε εμπόριο και επιτηδευματίες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πως θα μεταφέρεται ο συντελεστής δόμησης. Στη Βουλή το Σ/Ν απαγορεύει μεταφορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Δυναμικά στο προσκήνιο τα νέα επιχειρηματικά deals. Πυρετός επαφών και διαπραγματεύσεων".

    [17] Συντελεστής δόμησης

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Με το νέο νόμο αντιμετωπίζονται τα προβλήματα περίπου 50.000 πολιτών, που ήταν εγκλωβισμένοι πάνω από 5 χρόνια μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του νόμου που ίσχυε μέχρι το 1996. Με το νέο νόμο, "ξεπαγώνουν" οι αιτήσεις που είχαν εγκριθεί αλλά δεν είχαν προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικών αδειών και προβλέπεται ότι η μεταφορά του συντελεστή θα γίνεται μέσα στα όρια του δήμου ή όμορων, ενώ απαγορεύεται μεταφορά από την επαρχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 9 August 2001 - 18:06:11 UTC