Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/08/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Υπόθεση Πάσσαρη
  • [05] Προϋπολογισμός
  • [06] Δημοσιονομικά
  • [07] Στρατιωτική θητεία
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/08/2001

    Η αποτυχία σύλληψης του Πάσσαρη και η εκλογή νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ,

    αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, το ασφαλιστικό και η δημοσιονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο νέος χάρτης της στρατιωτικής θητείας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο Πάσσαρης διαλύει και την κυβέρνηση.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τρομο-πιέσεις πάλι από τις ΗΠΑ. Με αφορμή το φιάσκο Πάσσαρη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δουλειές με τρομοκράτες έκανε ο Πάσσαρης.

    Η ΑΥΓΗ: Σχεδιάζουν συλλήψεις με τον αντιτρο-μοκρατικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολα τα μέτρα για ανέργους, συνταξιούχους και χαμηλόμισθους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ιδρύονται επτά νέες μικρές τράπεζες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πασσάρηςαν την ευθύνη. Διέλυσαν την ΕΛΑΣ.

    ΕΘΝΟΣ: Επίδομα ανάσα για 70.000 υπαλλήλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μετά βαϊων και κλάδων έρχεται ο Ειρηναίος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το μαύρο σχέδιο στο Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το Διάταγμα με τους νέους όρους συνταξιοδότησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 10΄΄ του φιάσκο.

    ΕΣΤΙΑ: Αστυνομία υπό διασυρμόν. Ηθικός αφοπλισμός ολοκλήρου του Σώματος

    Espresso: Τα τρία πιθανά σημεία που κρύβεται ο Πάσσαρης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προδιαγράφεται και νέα θύελλα στο Ασφαλιστικό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ο Πάσσαρης "σκιά" στην κυβέρνηση. Εκτακτη σύγκλιση ΚΥΣΕΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ενας από τους 7 άνδρες των ΕΚΑΜ: Παγιδευτήκαμε για δυο λεπτά.

    ΝΙΚΗ: Εκνευρισμός στο Μαξίμου. Ζητούνται όλοι οι υπεύθυνοι για το φιάσκο

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προχωρά η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Με αφορμή τον Πάσσαρη το ΕΛΑΣ ... να δεις για τον αρχηγό.

    Η ΧΩΡΑ: Ραντεβού για μονομαχία. Ο Πάσσαρης δεν θα παραδοθεί ζωντανός.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Με 16 νέα βιβλία η σχολική χρονιά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εκπαίδευση στα πεταχτά. Σε 10 ημέρες μεταμορφώθηκαν οι ράμπο

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ολη η Ελλάδα ασχολείται τώρα με την ανικανότητα.

    [03] Ασφαλιστικό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Φρένο" στις συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης Σημίτη θέτει η ΕΕ παρεμβαίνοντας στο ασφαλιστικό. Χθες η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να καταθέσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προβλέπεται η εξομοίωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, που συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο, τις δημόσιες επιχειρήσεις - οργανισμούς και τις τράπεζες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "Δύσβατο... νομικό μονοπάτι για την ανατροπή θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων ανοίγει η κυβέρνηση με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 86/378 ΕΟΚ και 96/97/ΕΚ σχετικά με την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο δυσμενών αλλαγών στα όρια ηλικίας και τις συντάξεις το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο ΣτΕ για την ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, το οποίο - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - θα αποτελέσει το "σκαλοπάτι" για την πραγματοποίηση των γνωστών κυβερνητικών σχεδίων".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "Παρά τις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και το διαγραφόμενο νέο κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση συντηρεί τη σύγχυση σχετικά με τα όρια ηλικίας. Χθες ανακοινώθηκε το περιεχόμενο του σχεδίου ΠΔ χωρίς να καθορίζεται ποιά ταμεία αφορά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "Αστραπιαία έσπευσε η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, που της πρόσφερε η γνωστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποδείχνοντας έτσι την εμμονή της στους αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς της στόχους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "Πρόσθετη ασάφεια ως προς το τι ισχύει για την εξομοίωση των συντάξεων ανδρών και γυναικών συσσώρευσε το αναμενόμενο προεδρικό διάταγμα με αποτέλεσμα τις συντάξεις να κληθούν να εκδώσουν τα ... δικαστήρια".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "Το πρώτο βήμα για την εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανάμεσα στα δυο φύλα έγινε χθες με την κατάθεση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "Βιάζεται η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα των συντάξεων με ενιαία όρια ηλικίας για όλους τους ασφαλισμένους. Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων για την εφαρμογή ίσων όρων και στα δυο φύλα η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Απώτερος στόχος είναι να δίνεται η σύνταξη σε άνδρες και γυναίκες στα 65".

    [04] Υπόθεση Πάσσαρη

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι"το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση Πάσσαρη προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος ανέβαλε για μία ημέρα την αναχώρησή του για τη Σίφνο, προκειμένου να παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο θα επιλέξει τον διάδοχο του παραιτηθέντα αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "Εσχολίασε και η 'Εστία' το αποτυχόν σχέδιο της Αστυνομίας να συλλάβη τον διαβόητο Πάσσαρη. Οχι όμως και έτσι! Αυτό που γίνεται στα τηλεοπτικά κανάλια, δεν έχει όρια. Κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να διασύρουν την Ελληνική Αστυνομία. Την έχουν φέρει σε θέση εγκαλουμένου και την κατηγορούν για κάθε ενέργειά της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "έρευνα προς κάθε κατεύθυνση πραγματοποιούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής για την δράση του διαβόητου κακοποιού Κ. Πάσσαρη. Στο σπίτι γιάφκα που χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο, βρέθηκαν εγχειρίδια κατασκευής βομβών, προκηρύξεις της βασκικής ΕΤΑ, ενώ ο συλληφθείς συνεργός του κατηγορείται για την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε Τράπεζες το 1996".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι"η κυβέρνηση για άλλη μία φορά κρύφτηκε και "Πασσάρη-σε" τις ευθύνες της για το νέο φιάσκο στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΚΑΜ. Ο πρωθυπουργός σήμερα θα ορίσει νέο αρχηγό. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρει να πιάσει τον Πάσσαρη και τους ομοίους του".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "διακαής πόθος της ηγεσίας της Αστυνομίας, αλλά και των πολιτικών της προϊσταμένων είναι σήμερα η σύλληψη Πάσσαρη. Και υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία, ότι μπορεί πολύ σύντομα να έχουν αποτελέσματα".

    Η ESPRESSO υπογραμμίζει ότι "θα πέσουν και άλλα κεφάλια από το ... σεισμό αρκετών Ρίχτερ που προκάλεσε στην ΕΛ.ΑΣ. το φιάσκο της επιχείρησης σύλληψης του δραπέτη Κώστα Πάσσαρη. Η παραίτηση του αρχηγού θεωρείται από αρκετούς μόνο η αρχή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "πανικό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη από το νέο φιάσκο της επιχείρησης σύλληψης του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη. Σύμφωνα με όσα έγιναν χθες, από όλες τις πλευρές δίνεται το μήνυμα ότι η υπόθεση Πάσσαρη διαλύει την κυβέρνηση αφού αναδεικνύεται σε όλη της τη διάσταση η ανικανότητα της κυβέρνησης ακόμα και στο να περιφρουρήσει την ασφάλεια του πολίτη από το οργανωμένο έγκλημα".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "ποιός θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. είναι ένα θέμα που θα λυθεί εντός της ημέρας από το ΚΥΣΕΑ... Δεν θα λυθεί, όμως, ως δια μαγείας το μεγάλο πρόβλημα των αδυναμιών της Αστυνομίας... Ετσι όπως - και για μία ακόμη φορά - αναδείχθηκαν στην προχθεσινή οικτρά αποτυχημένη επιχείρηση σύλληψης του επικίνδυνου κακοποιού".

    [05] Προϋπολογισμός

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "Εκνευρισμένοι σε μεγάλο βαθμό είναι οι υπουργοί οι οποίοι έχουν συναντηθεί έως σήμερα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ, σχετικά με τον προϋπολογισμό των υπουργείων τους για το επόμενο έτος, αλλά και κατ' επέκταση για το έτος 2003".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "Αναψε το πράσινο φως για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου στην τελευταία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, όπου αναζητήθηκαν αγωνιωδώς νέες πηγές εσόδων προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τη Σοφοκλέους και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "Σε δραστικές περικοπές δαπανών στα περισσότερα υπουργεία και τους επιχορηγούμενους οργανισμούς θα προχωρή-σει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επιτευχθεί το πλεόνασμα των 600 δις στον προϋπολογισμό του 2002 και να χρηματοδοτη-θεί το φιλόδοξο κοινωνικό πακέτο του 1,5 τρις. δρχ για την ερχόμενη τριετία".

    [06] Δημοσιονομικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "Κοινωνικό πακέτο για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού ύψους 155,8 δισεκατομμυρίων δραχμών πρόκειται να ανακοινώσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πορεία ανάπτυξης της χώρας να συνδυαστεί με την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "Τη χορήγηση πρόσθετου επιδόματος σε 70.000 χαμηλόμισθους του Δημοσίου προωθεί η κυβέρνηση. Το μέτρο αυτό, που στόχο έχει την άμβλυνση των υφισταμένων ανισοτήτων, θα συνοδευτεί με πάγωμα των υψηλών επιδομάτων".

    [07] Στρατιωτική θητεία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "Σε 20.000 ανέρχονται περίπου οι στρατεύσιμοι και των τριών κλάδων (Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό) οι οποίοι κατετάγησαν μέσα στο έτος 2001 -με τις ΕΣΣΟ 2001- και θα υπηρετήσουν κατά δυο μήνες λιγότερο τη στρατιωτική τους θητεία".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανησυχίες για τα μετοχοδάνεια. Τρεις περιπτώσεις δέσμευσης μετοχών τις τελευταίες ημέρες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκθεση για τις 4 μεγάλες τράπεζες. Πως κρίνει η ΑΒΝ - AMRO την Εθνική, την Εμπορική, την ALPHA και την EUROBANK".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το ΧΑΑ στοιχηματίζει με την αξιοπιστία του. Κρίσιμο για τους αναλυτές το επίπεδο των 2.850 μονάδων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι ιδιώτες επιστρέφουν στο Χρηματιστήριο. Νέο σκηνικό στην αγορά. Σταδιακή αναστροφή του αρνητικού κλίματος".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Καλπάζουν" οι δείκτες. Ανεβαίνει ο τζίρος, διαχέονται οι αγορές σε όλους τους κλάδους".

    [09] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Η αδιάλειπτη άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς, από τα μέσα Ιουλίου, φαίνεται ότι αποτέλεσε το καλύτερο κίνητρο αφύπνισης του ενδιαφέροντος των ιδιωτών επενδυτών για τη Σοφοκλέους. Πρόκειται, όπως αναφέρουν πληροφορίες από χρηματιστηριακές εταιρείες, για αξιοσημείωτη μερίδα επενδυτών, οι οποίοι για ικανό χρονικό διάστημα απείχαν από τη Σοφοκλέους, πρόσφατα όμως άρχισαν να επανατοποθε-τούνται σε αυτή, επιλέγοντας μάλιστα τίτλους όλων των κατηγοριών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 3 August 2001 - 15:10:13 UTC