Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Γιουροφάϊτερ
  • [04] Ναυάγιο "Δύστος"
  • [05] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [06] Σοφοκλέους Η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι διώξεις για το ναυάγιο του "Δύστος" και η προμήθεια των αεροσκαφών "Γιουροφάϊτερ" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πώς θα κερδίσετε ξοδεύοντας. Εφορία 2001: "Εξυπνες " δαπάνες που γλιτώνουν φόρους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εργασία το απόγευμα. 35ωρο με "κυκλικό" ωράριο. Με τρίτο ρεπό τη Δευτέρα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τρύπια η άμυνα της χώρας. Με απόφαση Σημίτη-Παπαντωνίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο χείλος της καταστροφής ... βαδίζει πλέον η Σοφοκλέους.

    Η ΑΥΓΗ: Γαλλικός Γενάρης για το συνταξιοδοτικό. Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για τα όρια ηλικίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συγχώνευση μαμούθ αλλάζει τα δεδομένα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αλλάζουν όλα για δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Οι παρενέργειες από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνταξη έστω και πρόωρη! Ποιοί κινδυνεύουν να χάσουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

    ΕΘΝΟΣ: Σοφοκλέους τραγωδίες ... Αυξάνουν οι αποκαλύψεις για οικογενειακά δράματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κυοφορείται "σύγκρουση" Λαού-Προέδρου. Ο αιρεσιάρχης Πάπας δεν έπρεπε να κληθεί στο λίκνο της Ορθοδοξίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι απάτες στο Χρηματιστήριο. Ολόκληρο το χθεσινό μνημείο αθλιότητας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καλύπτουν ακόμη τους απατεώνες. Σοφοκλέους: πρόστιμα- κοροϊδία σε κερδοσκόπους. Ελεύθερος ο Μπατατούδης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με σκαμνιά και βρόχους. ΧΑΑ: διώξεις, μηνύσεις, αλλά και αυτοκτονίες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στην άκρη του τούνελ η Σοφοκλέους. Η κρίση και ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης αφυπνίζουν τις δυνάμεις της αγοράς.

    Espresso: Επανάσταση! Νέα επιστημονική μέθοδος για τη σεξουαλική ανικανότητα .

    ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάδα της αρπαχτής. Ετσι κατήντησε επί ημερών Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φυγόκεντρη έκρηξη ξεσπά στην Αττική. Μαζική πληθυσμιακή - οικιστική μετακίνηση στα προάστια έως το 2010.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Υπέρ του "Ασυμβίβαστου" η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ζητούν μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ρήγματα και φορτίο έπνιξαν το "Δύστος". 27 παραπέμπονται σε δίκη.

    ΝΙΚΗ: Σταθερή επιλογή για τα Eurofighter. Θεωρείται θέμα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τώρα κοινή δράση όλων για διάλυση του ΝΑΤΟ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αυτοκτονίες και εξαφανίσεις. Ο χορός του Ζαλόγγου.

    Η ΧΩΡΑ: Αυτοί σκότωσαν τον Τζώρτζη Αθανασιάδη. Πυκνώνουν πλέον οι αποδείξεις ότι η δολοφονία έγινε από ανθρώπους της πράσινης ΚΥΠ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 1,1 εκ. σχολικά βιβλία στο ράφι! Με την απόσυρση του "πολλαπλού" βιβλίου από Γυμνάσια και Λύκεια.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στο περίμενε 30.000 Θεσσαλονικείς. Δεν έχουν λάβει ακόμη εκκαθαριστικό της Εφορίας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στα μαχαίρια ο Ακης με τον Γιάννο. Οξεία αντιπαράθεση των δύο υπουργών για τα μαχητικά αεροσκάφη.

    [02] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ατέλειωτες πράξεις φαίνεται ότι έχουν γραφεί στην τραγωδία της Σοφοκλέους. Χθες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μήνυσε τρεις επιχειρηματίες (Ζούλοβιτς και αδελφούς Φάις) αποκαλύπτοντας την κομπίνα με την οποία λεηλάτησαν - κατά μήνυση - περί τα 30 εκ. δρχ ως εγγύηση από τον επιχειρηματία Γ. Μπατατούδη για απάτη, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται. Την ίδια στιγμή στα Γιάννινα,η απελπισία έβαλε σε ακόμη ένα χαμένο επενδυτή βρόχο στο λαιμό του".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ επισημαίνει ότι "η αυτοκτονία στελέχους τράπεζας και η εξαφάνιση ενός άλλου θεωρείται από τους ειδικούς ότι σηματοδοτούν μόνο την έναρξη του ...χορού του Ζαλόγγου που έχει στηθεί, με φόντο την πολύμηνη κρίση του Χρηματιστηρίου. Η καταστροφική πορεία του δείκτη έχει οδηγήσει σε απόγνωση όχι μόνο τους μικροεπενδυτές, αλλά και τραπεζικά στελέχη που παρασύρθηκαν στη δίνη των παλαιών καλών ημερών της Σοφοκλέους και αντιμετωπίζουν τώρα ανοίγματα που θα τους οδηγήσουν σε δραματικές αποφάσεις".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "οι "εγκλωβισμένοι" του Χρηματιστηρίου στενάζουν, διευθυντές τραπεζών με "ανοίγματα" σε πελάτες τους αυτοκτονούν ή εξαφανίζονται, οι περιβόητες ΕΛΔΕ κλείνουν η μια μετά την άλλη και οι μισοί Ελληνες "κλαίνε" για τις ζημιές που υπέστησαν από το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της συγχρόνου ελληνικής ιστορίας. "Αυτή είναι η Ελλάδα" του κ. Σημίτη. Είναι η "Ελλάδα της αρπαχτής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η παρατεταμένη κρίση της Σοφοκλέους και η ισχυρότατη πίεση που αυτή ασκεί στην κοινωνία διαμορφώνουν συνθήκες, αναζήτησης στην οικονομική πολιτική. Παρ ότι επισήμως διαψεύδονται κινήσεις και πρωτοβουλίες, ανεπισήμως αναπτύσσεται γενικευμένος προβληματισμός για το δέον γενέσθαι?".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "μυστήριο" , χαρακτηρίζει την πτώση του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του, εφ' όλης της ύλης, στο σημερινό φύλλο της οικονομικής βελγικής εφημερίδας "L' Echo" που το αποδίδει στην "κακή οικονομική συγκυρία" ή ίσως στο ότι "δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τα καλά νέα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "πρωτοφανείς για την ελληνική κοινωνία συνέπειες προκαλεί η βαθιά κρίση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κορυφώθηκαν οι περιπτώσεις απελπισμένων επενδυτών που προχώρησαν σε ακραίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, φτάνοντας ακόμη και στα πρόθυρα της αυτοκτονίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "τελικά όλα τα πράγματα έχουν την εξήγησή τους. Και ίσως να έχουν άδικο όσοι κατά καιρούς διατείνονται πως είναι ανεξήγητη η τραγική πτώση του Χρηματιστηρίου που έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "σε τραγική κατάσταση 1 εκατομμύριο ελληνικά νοικοκυριά από τη χάρτινη γέφυρα που ...συνδέει τις τράπεζες με το ΧΑΑ, όταν μόνο για το προηγούμενο έτος 2000 βγήκαν σε πλειστηριασμό, ανά την Ελλάδα, 145.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "σε απόγνωση έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους σε πόλεις και χωριά η συνεχιζόμενη επί δεκαέξι μήνες πτώση του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου. Με την προσδοκία του μεγαλύτερου κέρδους είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους στη Σοφοκλέους είχαν πουλήσει σπίτια και επιχειρήσεις, είχαν δανειστεί σημαντικά ποσά. Η τραγωδία είναι ότι τώρα βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ένδειας. Με συνέπειες απειλείται η ίδια η εθνική οικονομία. Η κυβέρνηση ανησυχία και αναζητά λύσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "ένα απίστευτο παιχνίδι με τα αριθμητικά σημεία συν και πλην έπαιξε Χθες η Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών το πρωί ξεκίνησε με απώλειες και το μεσημέρι έφθασε να χάνει 1,40%"

    [03] Γιουροφάϊτερ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σε δυνατές περιδινήσεις εισήλθε από Χθες το πρόγραμμα αγοράς των 60 (συν 30 ``οψιόν``) μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.Η κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το ``Κονσορτσιουμ`` κατασκευής του μαχητικού για να μικρύνει η προκαταβολή που φτάνει το 50% του συνολικού κόστους (850) δις. δρχ και πρέπει να καταβληθεί εντός του έτους γεγονός με το οποίο διαφωνεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "σε ανοιχτή σύγκρουση οδηγούνται πλέον ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου ύστερα και από χθεσινή αδιέξοδη άτυπη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής κατά την οποία δεν βρέθηκε και πάλι η χρυσή τομή για την καταβολή της πρώτης δόσης για την αγορά των Eurofighter.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "αμετακίνητη στην επιλογή της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter παραμένει η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι κατέληξε Χθες στην απόφαση να εντείνει τις διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρία επιδιώκοντας την επίτευξη καλύτερων οικονομικών όρων για το ελληνικό Δημόσιο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "σε ανοιχτή αναμέτρηση μεταξύ του υπουργού Aμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου εξελίχθηκε χθες στην κυβερνητική επιτροπή η συζήτηση για την αγορά των 60 Γιουροφάιτερ που έχει χαρακτηριστεί η νέα αγορά του αιώνα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "πολύωρη ήταν η χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής όπου και επαναβεβαιώθηκε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την αγορά των Eurofighter. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επαναλήφθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του υπουργού Εθνικής Αμυνας γύρω από το οικονομικό μέρος της σχετικής -αστρονομικής σύμβασης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "στον ``αέρα`` βρίσκεται το πρόγραμμα για την προμήθεια μαχητικού αεροσκάφους τέταρτης γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία. Κατά την διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η άρνηση του Γιάννου Παπαντωνίου να απελευθερώσει κονδύλια για τη θωράκιση της εθνικής αμυνας και την κάλυψη των τεραστίων αναγκών που προκύπτουν από τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "σε αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκεται το θέμα του εξοπλιστικού προγράμματος του Γιουροφάιτερ, τόσο από τον κακό οικονομικό υπολογισμό, όσο και από τις έντονες παρεμβάσεις του απερχόμενου Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς, ο οποίος έχει απαιτήσει την ματαίωση του και την προμήθεια άλλου τύπου αεροσκαφών".

    [04] Ναυάγιο "Δύστος"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "τέσσερα ολόκληρα χρόνια περίμεναν οι οικογένειες των 21 αδικοχαμένων του ``Δύστος`` την ημέρα που οι κατηγορούμενοι σ` αυτήν την πολύκροτη υπόθεση θα κάθονταν στο ειδώλιο".

    Η Espresso προσθέτει ότι "το ειδώλιο του κατηγορουμένου καλούνται να καθίσουν συνολικά 27 άτομα ως υπεύθυνα για το πολύνεκροι ναυάγιο του φορτηγού πλοίου ``Δύστος`` πριν από τέσσερα χρόνια ανοιχτά της Κύμης. Το πλοίο που μετέφερε τσιμέντο από τον Βόλο στον Πειραιά έμελλε να γίνει υγρός τάφος για τα 18 μέλη του πληρώματος και δύο συγγενείς τους στις 28 Δεκεμβρίου 1996".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "χρειάστηκαν 4 χρόνια μέχρι οι φερόμενοι ως υπεύθυνοι για το πολύνεκροι ναυάγιο του φορτηγού πλοίου ``Δύστος`` να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Τελικώς 27 άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο για το θάνατο 20 ναυτικών και συγγενών τους που χάθηκαν με το μοιραίο τσιμεντάδικο στις 28 Δεκεμβρίου το 1996".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "ρήγματα και φορτίο βύθισαν το ``Δύστος``.Ετσι τέσσερα χρόνια μετά το τραγικό ναυάγιο, όπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, παραπέμπονται να δικαστούν, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, 27 άνθρωποι ως υπεύθυνοι για το ναυάγιο".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρόκειται να καθήσουν 27 άτομα για το ναυάγιο του πλοίου ``Δύστος`` που μετατράπηκε σε υποβρύχιο φέρετρο για 20 άτυχους ναυτικούς. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και η τότε διοίκηση του Ελληνικού Νηογνώμονα και της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Ηρακλής, θυγατρικής της Ηρακλής ΑΕ. Διώκονται επίσης ένας δύτης και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε ασφαλίσει το μοιραίο πλοίο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "συνολικά 27 άτομα μεταξύ αυτών και ο δύτης που φρόντισε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο να εξαφανίσει για λογαριασμό των υπευθύνων της εταιρείας τα ενοχοποιητικά στοιχεία, προκαλώντας έκρηξη στο πλοίο λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο και ενώ το κουφάρι του ``Δύστος`` έμεινε αναποδογυρισμένο στα ανοιχτά της Κύμης παραπέμφθηκαν Χθες σε δίκη με το βούλευμα 70/2001 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά ενώ τέσσερις ακόμη από τους ενεχομένους αρχικώς στην υπόθεση απηλλάγησαν των κατηγοριών".

    [05] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στασιμότητα στις ΗΠΑ "βλέπει" ο Γκρίνσπαν".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κάτι κινείται! Το φράγμα των 3.000 άντεξε".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέος χάρτης στη Σοφοκλέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θρίλερ στη Σοφοκλέους με χάπι έντ στις 3.068,16 μονάδες".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αντεξε το οχυρό των 3.000 μονάδων. Ανοδική αντίδραση-αλλάζει το κλίμα".

    [06] Σοφοκλέους

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ υποστηρίζει ότι "κρίσιμη για τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς θα αποδειχθεί η σημερινή συνεδρίαση, κατά την οποία αγοραστές και πωλητές θα "διασταυρώσουν τα ξίφη" τους στην περιοχή των 3.100 μονάδων. Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, καθώς το χθεσινό ενδοσυνεδριακό ριμπάουντ συνέτεινε στη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος και στην ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 26 January 2001 - 15:33:35 UTC