Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-12-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/12/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Επιτόκια
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] Τσουκάτος
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Νομοσχέδιο υπουργείου Αμυνας

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εναρμόνιση των επιτοκίων με τα ευρωπαϊκά, η πορεία του Χρηματιστηρίου, τα εσωκομματικά της ΝΔ, η απομάκρυνση του Θ. Τσουκάτου από την Εκτελεστική Γραμματεία και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι τα βασικά θέματα των εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ερχεται φθηνό χρήμα από Ευρώπη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 9 στα 10 Ελληνόπουλα "τα πίνουν".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μαγειρέματα με τον εκλογικό νόμο. Τι δρομολογεί ο Κ. Σημίτης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καραμανλής: Τα σχέδιά μου για τη ΝΔ.

    Η ΑΥΓΗ: 2004: Σύγκρουση για τα δις. του εθελοντισμού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξήλωσε το στρατηγό ο Σημίτης. Ξέσπασε εμφύλιος και στο ΠΑΣΟΚ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τον Μάρτιο οι νέες αντικειμενικές αξίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στην πρέσα οι συντάξεις. "Δίσεκτο" το 2001 για εργαζομένους.

    ΕΘΝΟΣ: Μόνιμοι οπλίτες προσλαμβάνονται και στα 3 Σώματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το Γέρο της Δημοκρατίας μιμείται ο Μήτσος (Αβραμόπουλος)

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εφαγε τον Τσουκάτο. Υστερα από άγριο καυγά στο Μαξίμου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το κόλπο με τις καταθέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξωση σε Τσουκάτο. Εκτός Χαρ. Τρικούπη με απόφαση Σημίτη

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νόμος-σοκ στο ποδόσφαιρο.

    Εspresso: Μυστήριο με τον ερωτοχτυπημένο τυχερό των 3 δις.

    ΕΣΤΙΑ: Αυτά εσφράγισαν το 2000. Εκλογές Σοφοκλέους πυρκαϊές ναυάγιο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέοι "δρόμοι" για αποταμίευση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία. Συνδυασμός λίστας-σταυρού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επαγγελματίες κατακτούν το στράτευμα. Προσλαμβάνονται 15.000.

    ΝΙΚΗ: Φύλλο και φτερό οι εκσυγχρονιστές. Σύγκρουση Σημίτη - Τσουκάτου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο σχέδιο: Ανεργοι = Πελάτες του ΟΑΕΔ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Νέοι όροι από Ντόρα Λιάπη για να πάνε στο συνέδριο.

    Η ΧΩΡΑ: Σφάχτηκαν στο Μαξίμου Σημίτης Τσουκάτος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τρία μέτρα φωτιά για τις συντάξεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πάμε ... τζόγο και μάλιστα κρατικό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το 2001.

    [02] Επιτόκια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "δεδομένη πια μετά τα ανακοινωθέντα πενιχρά επιτόκια καταθέσεων, η κατάρρευση των εισοδημάτων από τόκους δημιουργεί νέες συνθήκες στην αγορά χρήματος, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή της υφιστάμενης, εδώ και δεκαετίες, αποταμιευτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "διαστάσεις πρωτοφανούς ληστείας σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικροκαταθετών προσλαμβάνει η πολιτική των τραπεζών, με αφορμή την εναρμόνιση των επιτοκίων με εκείνα του ευρώ, που ισχύουν και εφαρμόζονται από τις περισσότερες τράπεζες που λειτουργούν στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "πολλές 'παγίδες', τόσο για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες, κρύβει η σύγκλιση των ελληνικών επιτοκίων προς τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, αφού η μείωση στην οποία προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος αφορούσε στην ουσία μόνο τα επιτόκια καταθέσεων και όχι τα επιτόκια χορηγήσεων, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όχι μόνο στην εγχώρια τραπεζική αγορά αλλά και στις χώρες της 'ευρωζώνης'".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "τα χαμηλότερα επιτόκια ταμιευτηρίου της Ευρώπης αλλά και τα υψηλότερα για επιχειρηματικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες αντιμετωπίζουν οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών. Μεθόδους, όπως οι άτοκες καταθέσεις για μικρά ποσά και τα κλιμακούμενα επιτόκια που περιορίζουν τις αποδόσεις των αποταμιευτών χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία τους".

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τα εσωκομματικά της προβλήματα η ΝΔ, εν όψει και του τακτικού της συνεδρίου τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά και για να αντιμετωπίσει τον υπό ίδρυση πολιτικό σχηματισμό του Δ. Αβραμόπουλου στον χώρο της κεντροδεξιάς, ο Κ. Καραμανλής εμφανίσθηκε πρόθυμος για αλλαγές στη λειτουργία και την οργάνωση του κόμματος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "'ανοικτός' και έτοιμος για μεγάλες αλλαγές δήλωσε στους πολιτικούς συντάκτες, με τους οποίους συνέφαγε χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κύριος Καραμανλής ακολούθησε εντελώς διαφορετική τακτική από εκείνη που είχε υιοθετήσει κατά τη διάρκεια του γεύματος με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του δημάρχου Αθηναίων να ιδρύσει πολιτικό φορέα".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "αν η Ντόρα φτάσει στα άκρα -όπου, όπως όλα δείχνουν, θα την οδηγήσουν η άκαμπτη στάση Καραμανλή και η πίεση των νέων συμμάχων της- το Συνέδριο θα είναι μια εντυπωσιακή σκηνοθεσία θριάμβου των ... εντυπώσεων. Αλλά τίποτα επί της ουσίας. Με την εσωκομματική αντιπολίτευση να απέχει από το 'στημένο παιχνίδι', καμιά απόφαση του Συνεδρίου δεν νομιμοποιείται πολιτικά, ενώ ο Καραμανλής, ελλείψει αντιπάλου, δεν θα θέσει καν θέμα 'πανηγυρικής' επανεκλογής του στην προεδρία του κόμματος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "χωρίς 'ροζ συννεφάκια' και ευθείες αναφορές στην Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστα Καραμανλής είχε χθες την ευκαιρία να αναφερθεί για μία ακόμη φορά στις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "σε πολιτικό άνοιγμα προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες προχωρεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής προκειμένου να πετύχει τρεις συγκεκριμένους στόχους: να 'κλείσει' τα εσωκομματικά μέτωπα, να αντιμετωπίσει τον κ. Αβραμόπουλο με συσπειρωμένη τη βάση αλλά και την κορυφή και να απαντήσει με την ενότητα της ΝΔ στη διαρκή αμφισβήτηση που υφίσταται ο κ. Σημίτης από τα ίδια του τα στελέχη".

    [04] Τσουκάτος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "χωρίς 'Στρατηγό' από χθες το ΠΑΣΟΚ: με μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία και παραβλέποντας το ... εορταστικό κλίμα των ημερών, ο πρωθυπουργός αντικατέστησε χθες το βράδυ τον βουλευτή Επικρατείας κ. Θόδωρο Τσουκάτο από το Συντονιστικό Οργανο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννη Κουτσούκο".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "'καθαιρέθηκε' ο 'στρατηγός' του ΠΑΣΟΚ: απεπέμφθη από το Συντονιστικό της Εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, με χθεσινή απόφαση 'βόμβα' του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σημίτη. Στη θέση του τοποθετείται ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος'.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "νέα διάσταση προσλαμβάνει το εσωκομματικό παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ μετά τη χθεσινοβραδυνή αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού ν` αποπέμψει από το συντονιστικό όργανο της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος, τον Θεόδωρο Τσουκάτο".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "ως... Κρόνος που τρώει τα παιδιά του, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέπεμψε χθες τον Θόδωρο Τσουκάτο από το κομματικό αξίωμα του μέλους του Συντονιστικού της Εκτελεστικής Γραμματείας, πιστοποιώντας τη βαθιά κρίση που διέρχεται η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, η οποία, παράλληλα με την ουσιαστική απομόνωσή της από το υπόλοιπο κόμμα, μαστίζεται και από, οξύτατες πλέον, εσωτερικές αντιθέσεις".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "το ειδύλλιο Σημίτη και Τσουκάτου έλαβε τέλος. Ο πρωθυπουργός καθαίρεσε τον 'φίλο' του από τα κομματικά όργανα, έπειτα από έναν άγριο καβγά που είχαν στο Μαξίμου. Το επεισόδιο αυτό δρομολογεί απρόβλεπτες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "αιφνιδίως χθες το βράδυ ο Κ. Σημίτης κάλεσε τον Θ. Τσουκάτο και του ανακοίνωσε ότι τον αντικατέστησε από το συντονιστικό της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υποχρεώνοντάς τον ουσιαστικά να αποχωρήσει από το γραφείο του στη Χαρ. Τρικούπη. Ετσι επιβεβαιώθηκε το οριστικό διαζύγιο του πρωθυπουργού με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του".

    Η ESPRESSO υπογραμμίζει ότι "η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Οπαδός της ρήσης αυτής ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, επεφύλαξε 'μαύρη' Πρωτοχρονιά για τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη, Θόδωρο Τσουκάτο, με αφορμή την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι"σε αγώνα μέχρι τελικής πτώσεως φαίνεται ότι εξελίσσεται η κόντρα του Κώστα Σημίτη με τον Θεόδωρο Τσουκάτο. Το χάσμα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον πρώην στενό του συνεργάτη έγινε αγεφύρωτο πλέον μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Κώστα Σημίτη να 'εκπαραθυρώσει' τον κ. Τσουκάτο από τη Χαριλάου Τρικούπη και να τον αντικαταστήσει στο μοναδικό κομματικό όργανο στο οποίο συμμετείχε από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Γιάννη Κουτσούκο".

    [05] Χρηματιστήριο

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι"η μονοτονία του επαναλαμβανομένου υποτονικού σκηνικού των προηγουμένων συνεδριάσεων εχαρακτήρισε και την χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αγορά εν μέσω υποτονικών συναλλαγών εκινήθη πτωτικώς για ογδόη συνεχή συνεδρίαση, με την πλειονότητα των επενδυτών να εξακολουθή να παραμένη στο περιθώριο των συναλλαγών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "μια κακή χρηματιστηριακή χρονιά φαίνεται ότι θα έχει ένα αντάξιο τέλος. Οι επενδυτές αδιαφορούν πλήρως, με αποτέλεσμα στην προτελευταία συνεδρίαση του 2000, η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στα 29 δις. Δρ., ενώ ο συνολικός τζίρος, μαζί με τα πακέτα έφτασε τα 94,8 δις. Δρ.".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτα ουσιαστικό στη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, η οποία κλείνει και τυπικά το 2000, και οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στη νέα χρονιά. Οι επενδυτές είναι φανερό ότι έχουν επιλέξει να περάσουν ήσυχες οικογενειακές στιγμές και ουδένα, πέρα από κάποιους επαγγελματίες που προσπαθούν όπως όπως να κλείσουν θέσεις, δεν απασχολεί το τι γίνεται στο ΧΑΑ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "υποτονικότητα και έλλειψη κατεύθυνσης συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν το ΧΑΑ, ενώ ο χαμηλός όγκος συναλλαγών εξακολουθεί να συμβάλλει εκ νέου στη σταδιακή φθορά των αποτιμήσεων, καθώς μια τεχνική αντίδραση καθίσταται ολοένα και λιγότερο διατηρήσιμη. Η περιορισμένη παρουσία των θεσμικών επενδυτών Ελλήνων και ξένων είναι εμφανής, καθώς αναμένουν μάλλον τη νέα χρονιά με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η έλευση του ευρώ, ώστε να σχεδιάσουν την επενδυτική τους στρατηγική".

    [06] Νομοσχέδιο υπουργείου Αμυνας

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "το νομοσχέδιο που εισάγει τον θεσμό του επαγγελματικού στρατού είναι έτοιμο. Πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι να τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2001. Για το λόγο αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα που με το νέο έτος θα κατατεθούν στη Βουλή. Υπολογίζεται ότι 15.000 άνδρες και γυναίκες θα κληθούν να αναλάβουν υπηρεσία και στα τρία Σώματα. Ετσι θα μειωθεί η θητεία των κληρωτών".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "τις Ενοπλες Δυνάμεις κατακτούν οι 'επαγγελματίες οπλίτες', οι οποίοι εισβάλλουν στο στράτευμα από τους πρώτους μήνες του 2001 με ρυθμό 5.000 κατ` έτος και επί μια 3ετία. Η πρόσληψή τους δρομολογεί, παράλληλα, τη σταδιακή μείωση της θητείας κατά 6 μήνες -δύο κατ` έτος μέχρι το 2003. Οι 'επαγγελματίες οπλίτες' θα έχουν πρώτο καθαρό μισθό περίπου 220.000 Δρ. το μήνα και κατά την 35ετή παραμονή τους στο στράτευμα θα φθάνουν τις αποδοχές του ταγματάρχη. Θα μπορούν όμως να αποχωρούν στην 25ετία με μειωμένη σύνταξη, ενώ τα 10 πρώτα χρόνια θα υπηρετούν υποχρεωτικά στην πρώτη γραμμή".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 29 December 2000 - 14:17:27 UTC