Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-12-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/12/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Επιτόκια
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] Καύσιμα
  • [05] 'Εξπρές Σάμινα'
  • [06] Κυπριακό

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εξομοίωση των επιτοκίων προς τα ευρωπαϊκά, η μείωση των τιμών των υγρών καυσίμων, η αλλαγή εμπειρογνωμόνων για το ναυάγιο ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, τα εσωκομματικά της ΝΔ και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα των εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις στρατιωτικών

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: Πριμ στους υπαλλήλους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πήρε κεφάλια ο εφέτης-ανακριτής για το ΣΑΜΙΝΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παίξαμε 1,3 τρις. στον τζόγο. 520 δις. στα καζίνα.

    Η ΑΥΓΗ: Τα χαμηλά επιτόκια "τρώνε" τις μικρές καταθέσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κορυφαίοι καθηγητές προσχωρούν στο κόμμα του Αβραμόπουλου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Από σήμερα οι συναλλαγές με επιτόκια... Φραγκφούρτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φθηναίνουν και οι κάρτες. Μελετάται μείωση επιτοκίων έως 4%.

    ΕΘΝΟΣ: Χαριστική βολή στις καταθέσεις. Καθιερώνονται κλιμακωτά επιτόκια

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μαρία προς Ιωσήφ: Ελα σπάσανε τα νερά!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μέτωπο υπουργών για εκπαραθύρωση Ακη Από υπουργείο Αμύνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ευρωαλλαγές σε τόκους και δάνεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρω-τζόγος με τα επιτόκια.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ερχεται με φθηνά καύσιμα. Βουτιά σε τιμές βενζίνη-πετρελαίου

    Εspresso: Εκλεψαν απόρρητα αρχεία του Γιώργου Παπανδρέου.

    ΕΣΤΙΑ: 15 τρις χάθηκαν στην Σοφοκλέους. Το ατιμώρητο έγκλημα του 2000.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιτόκια με ευρωπαϊκή εγγύηση. Τα υπέρ και τα κατά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιτόκια ευρώ στην ελληνική οικονομία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και μηδενικά επιτόκια για τους μικρο-καταθέτες.

    ΝΙΚΗ: Το ευρώ μπαίνει στη ζωή μας...Ολα έτοιμα για την ομαλή μετάβαση

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απόφαση 16ου συνεδρίου του ΚΚΕ: Κόμμα ισχυρό.

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ποιοί και γιατί υπονομεύουν τον Σημίτη!

    Η ΧΩΡΑ: Παπαθεμελής: Αποκαλύπτεται η βρώμα του Μαξίμου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το 90% μαθητών πίνουν. Συγκλονιστικά συμπεράσματα έρευνας

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αντίο, στην ελληνική δραχμή για πάντα!

    [02] Επιτόκια

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "Τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ είναι Από χθες γεγονός και για τον Ελληνα καταθέτη, καταναλωτή και επιχειρηματία. Η Τράπεζα της Ελλάδος μείωσε κατά μία μονάδα το επιτόκιο παρέμβασής της, εξισώνοντάς το με εκείνο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι 4,75%".

    ΤΑ ΝΕΑ σε σχόλιό τους αναφέρουν ότι "και για όσους δεν κατάλαβαν με την πρώτη... Και πώς, άλλωστε, να καταλάβει το κοινό ένα 'μαγείρεμα' που απαιτεί ειδικές γνώσεις... Τα επιτόκια των καταθέσεων που θ` αρχίσουν να ισχύουν σε λίγες ημέρές... Γυρνούν την πλάτη στους μικρούς. Αυτή είναι η 'λογική' του κλιμακωτού επιτοκίου που πλήττει τις μικρές και μεσαίες καταθέσεις...".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "νέα εποχή για καταθέσεις και δανειολήπτες σηματοδοτεί η χθεσινή μείωση-προσαρμογή από την Τράπεζα της Ελλάδος των διατραπεζικών επιτοκίων με εκείνα του ευρώ. Από χθες η δραχμή προσφέρει ίδια επιτόκια με το ευρώ στο 4,75% και η προσαρμογή από τις εμπορικές τράπεζες υπήρξε σχεδόν αυτόματη".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "στην τελευταία πράξη άσκησης νομισματικής πολιτικής προχώρησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο από το 5,75% στο 4,75%, όσο δηλαδή είναι και το επιτόκιο της ζώνης του ευρώ. Εφεξής οι αποφάσεις για τη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική θα λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε τα μόνο εργαλεία τα οποία απομένουν στην ελληνική κυβέρνηση είναι οι δημόσιες δαπάνες και οι μισθοί που θα κληθούν αναγκαστικά να σηκώσουν το βάρος μελλοντικών δυσκολιών".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "στο ρυθμό του ευρώ θα κινείται από τις 3/1/2000 η χώρα, καθώς το ενιαίο νόμισμα μπαίνει, στη λογιστική του μορφή, και τυπικά στη ζωή μας. Η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε χθες στην τελευταία μείωση επιτοκίων κατά μία μονάδα, προσαρμόζοντας το βασικό επιτόκιο της χώρας μας στα επίπεδα του 4,75% που ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "με εκπλήξεις άνοιξε ο 'χορός' για μείωση των επιτοκίων. Την αρχή έκανε η Εθνική, με επιτόκια από τα οποία κερδίζουν όσοι είχαν δανειστεί σε δραχμές, ενώ επιβαρύνονται όσοι είχαν προτιμήσει το ευρώ. Χαμένοι είναι και οι μικροί καταθέτες, καθώς το επιτόκιο διαμορφώνεται από ...0% ως 2%".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "αναβαθμίζονται οι μέθοδοι κλοπής των λαϊκών αποταμιεύσεων, αφού οι τράπεζες αρπάζουν την 'ευκαιρία' της ... εναρμόνισης των επιτοκίων, αποκαλύπτοντας ακόμα μια πλευρά των επιπτώσεων από την εισαγωγή του ευρώ για τα λαϊκά στρώματα. Χωρίς τόκους οι καταθέσεις μέχρι και 170.000 δραχμές στην Εθνική".

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "εμφύλιος χωρίς τέλος στη Νέα Δημοκρατία. Με συνέντευξή του στην 'Α' που δημοσιεύει σήμερα ο Βουλευτής Βασίλης Μιχαλολιάκος ρίχνει τρεις νέες βόμβες στο κάστρο της παρέας: - 'κοντά στον Καραμανλή υπάρχουν άνθρωποι με φαινόμενα πολιτικού νανισμού και παρασιτισμού... πρέπει ο Καραμανλής να τους ρίξει μια κλοτσιά'".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "προβληματισμός επικρατεί στη Ρηγίλλης για την αλλαγή πλεύσης της τομεάρχου Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας Ντόρας Μπακογιάννη όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιστροφής του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "'Πρόεδρε, κάνε κάτι'! Την παραπάνω παρότρυνση στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας απευθύνουν πλέον ολοένα και περισσότερα στελέχη της ΝΔ, ζητώντας του να πάρει μέτρα που θα ανυψώσουν το ηθικό της βάσης και θα αποκαταστήσουν το αίσθημα ενότητας στο κόμμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ανακοινώσει ο Κ. Καραμανλής το πρώτο πακέτο αλλαγών στην οργανωτική δομή του κόμματος. Καμία κίνηση 'εκτός προγράμματος', που θα δίνει την εικόνα του εσπευσμένου, δεν πρόκειται να κάνει ο Κ. Καραμανλής. Αυτό τουλάχιστον αποκόμισαν οι συνομιλητές του στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα".

    Η ESPRESSO σημειώνει ότι "η απομόνωση του με τη Νατάσα, στον Ελατο Παρνασσίδας, τις ημέρες των Χριστουγέννων έδωσε την ευκαιρία στον Κώστα Καραμανλή να σκεφτεί αρκετά τα ουκ ολίγα εσωκομματικά προβλήματα, που εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση περί ίδρυσης κόμματος από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τις 'προκλήσεις' της Ντόρας Μπακογιάννη".

    [04] Καύσιμα

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ένα χρόνο πίσω γύρισαν οι τιμές των βενζινών μετά την τέταρτη συνεχόμενη μείωση που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται μόλις 10 δραχμές ακριβότερα από τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ η σημερινή του τιμή έχει υποχωρήσει κατά 47 δραχμές από τις αρχές Δεκεμβρίου".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "πρωτοχρονιάτικος μποναμάς τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η τέταρτη διαδοχικά μεγάλη μείωση στις τιμές των υγρών καυσίμων. Ειδικά το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ φθηνότερο απ` ό,τι στην αρχή της σεζόν (από 170 Δρ. τον Οκτώβριο κατέβηκε στις 115 Δρ. τώρα). Ευεργετική επίδραση της τιμής των καυσίμων και στον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "νέες εντυπωσιακές μειώσεις μέχρι και 10 Δρ. το λίτρο στις τιμές των υγρών καυσίμων, ανακοίνωσαν χθες τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχικά εβδομάδα μειώσεων των τιμών πώλησης των καυσίμων που ανακοινώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, δίνοντας μία σημαντική ανάσα τόσο στο οικογενειακό εισόδημα όσο και στον πληθωρισμό".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "'προσγειώνονται' στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου οι τιμές για το πετρέλαιο και τη βενζίνη στη χώρα μας, μετά τη 'βουτιά' που έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις εβδομάδες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει να πωλείται από τα μεσάνυχτα προς 109,10 Δρ./λίτρο, τιμή στην οποία με απόκλιση μερικών δραχμών επωλείτο στις αρχές του χρόνου".

    [05] 'Εξπρές Σάμινα'

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "νέος κύκλος ερευνών για το ναυάγιο του 'Εξπρές Σάμινα' αρχίζει μετά την αποδοχή της παραιτήσεως του πραγματογνώμονος Ηλία Στεφανάκου από τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Ν. Καραδημητρίου. Στο σκεπτικό της αποδοχής της παραιτήσεως του κ. Στεφανάκου και του ορισμού νέων πραγματογνωμόνων, ο εφέτης ανακριτής αποδέχεται ότι μέχρι τώρα δεν έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμού στην πορεία της ερεύνης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στον διορισμό τεσσάρων νέων πραγματογνωμόνων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν μαζί με τον κ. Μανιό και τους ακτοδύτες κ. Θωκταρίδη και Β. Δημητριάδη, στις έρευνες για τα αίτια και τις συνθήκες ναυαγίου του 'Εξπρές Σαμινα', προχώρησε ο ειδικός εφέτης-ανακριτής Ν. Καραδημητρίου. Εν τω μεταξύ τα ελληνικά κρουαζιερόπλοια ακολουθούν τις διεθνώς προβλεπόμενες διαδικασίες ασφάλειας, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε νέο δελτίο προξενικών πληροφοριών που εξέδωσε πριν από τα Χριστούγεννα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "φερμουάρ στο στόμα εκείνων που τον ήθελαν να λυγίζει κάτω από τις πιέσεις, τα διαπλεκόμενα, και το ένοχο παρελθόν κάποιων από τους συνεργάτες του έβαλε χθες ο ειδικός εφέτης-ανακριτής Σύρου, Νίκος Καραδημητρίου, ο οποίος με μία αποφασιστική κίνηση 'έπαυσε' τα μέλη της ομάδας των πραγματογνωμόνων-συνεργατών του διατηρώντας στη θέση του μόνο τον Δημήτρη Μανιό".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "τέσσερις νέοι πραγματογνώμονες εκ των οποίων οι δύο καθηγητές ναυπηγικής, ορίσθηκαν από τον ειδικό εφέτη Νίκο Καραδημητρίου, για την έρευνα των πραγματικών αιτιών του τραγικού ναυαγίου 'Εξπρές Σαμίνα', που έστειλε στον υγρό τάφο 82 ψυχές, λίγο έξω από το λιμάνι της Πάρου".

    [06] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι 'νάρκη στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού βάζει ο Ραούφ Ντενκτάς με τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και τις παράλογες απαιτήσεις του για την αναγνώριση της ισότητας των δύο πλευρών από τον ΟΗΕ. Παρά την αρχική αισιοδοξία που διατύπωναν ανώτατοι αξιωματούχοι του Οργανισμού, η απουσία ουσιαστικών πιέσεων από τη διεθνή κοινότητα και η μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ οδηγούν σε αδιέξοδο τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών". Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "ο έκτος γύρος των διακοινοτικών συνομιλιών, που ήταν προγραμ-ματισμένος να πραγματοποιηθεί τα τέλη Ιανουαρίου στη Γενεύη αναβάλλεται - κατά πάσαν πιθανότητα για τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου του 2001. Εγκυρη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι ο λόγος της αναμενόμενης αναβολής είναι η απαράδεκτη αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς να αναγνωριστεί η πλήρης ισότητα των δύο πλευρών, ως δύο κράτη, και η επίμονη άρνησή του να μην παρακαθίσει στις συνομιλίες αν η αξίωσή του αυτή δεν γίνει αποδεκτή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "αναβάλλεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για τις αρχές Μαρτίου του 2001, ο έκτος γύρος των διακοινοτικών συνομιλιών που ήταν προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί τα τέλη Ιανουαρίου στη Γενεύη".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 28 December 2000 - 22:52:28 UTC