Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-10-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/10/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Προϋπολογισμός 2001
  • [03] Απεργίες
  • [04] Ναυάγιο
  • [05] Γιουγκοσλαβία

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο απόηχος από το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα", ο προϋπολογισμός του 2001, ο ελληνικός ρόλος στην ειρηνική μετάβαση της Γιουγκοσλαβίας και η 48ωρη απεργία των τραπεζών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Δένουν" τα νησιά ένα - ένα! Το "Σάμινα" βούλιαξε και την ακτοπλοΐα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αδειάζει το δημόσιο. Φεύγουν οι πρώτοι 31.000. Οι δημόσιοι υπάλληλοι φοβούνται ότι θα χάσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι στήνουν οι Αμερικανοί για Ολυμπιάδα και τρομοκρατία. Διπλή πρόκληση για τη χώρα μας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις 13.096 στο δημόσιο. Μόνιμοι σε δήμους - νομαρχίες - νοσοκομεία-υπουργεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Παιχνίδια διαπλοκής από Καραμανλή. Ζητεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για το πόρισμα Ντογιάκου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα πέντε αγκάθια για το Ασφαλιστικό. Που θα κριθεί η ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ξεσηκωμός για μισθούς-ασφαλιστικό. Κλειστές και σήμερα οι τράπεζες. Νεκρώνει αύριο η χώρα.

    ΕΘΝΟΣ: Νέο τοπίο στη φορολογία. Τι φέρνει ο προϋπολογισμός του 2001.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με πολλές μαμές το παιδί βγαίνει κουζουλό! 18 κόμματα, αλά SKIP, συνιστούν Κοστούνιτσα, όμως...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μόνος στο κότερο. Ευθέως αμφισβήτησαν την πολιτική, τις αποφάσεις και τις επιλογές του κ. Σημίτη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τριπλή κομπίνα με τη ΜΙΝΟΑΝ. Παρέμβαση του ΣΔΟΕ ζητεί η Νέα Δημοκρατία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φωνή από τον τάφο. Ο Μποκάν μίλησε στην "Ε" λίγο πριν δολοφονηθεί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κάνουν πίσω στο εργασιακό. Μόνο στην "Ε": Ποιές αλλαγές θα κάνει ο Τ. Γιαννίτσης.

    ΕΣΤΙΑ: Το ΣΔΟΕ στην "Μινόαν". Να ελεγχθούν όλες οι δοσοληψίες της.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφή γραμμή της Αθήνας με τον Κοστούνιτσα. Ο ελληνικός ρόλος στην πτώση Μιλόσεβιτς.

    Νέα Ελλάδα: Απόρρητη αναφορά προειδοποιεί: Αφύλακτα αεροδρόμια.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μηνύματα προς Σημίτη. Πάρε μέτρα ΠΑΣΟΚ. Σε κυβέρνηση και κόμμα. Οργή για τη σιωπή υπουργών.

    Η ΧΩΡΑ: Ραγδαία πτώση του Σημίτη. Βαρύ κλίμα 6 μήνες μετά τις εκλογές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φονική αμέλεια.Παρά την αυστηρή και έγκαιρη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αδράνησε.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Βροχή - φονιάς. Μετράμε τρεις νεκρούς από την ξαφνική νεροποντή.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ναρκωτικά: Διαπαιδαγώ-γηση.

    [02] Προϋπολογισμός 2001

    "Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε προεκλογικά ο πρωθυπουργός περνάνε στο νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται το Νοέμβριο στη Βουλή", τονίζει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης. "Οι ελαφρύνσεις αφορούν μείωση συντελεστών φυσικών προσώπων και εταιριών , κατάργηση φόρων, μείωση άλλων, νέες κλίμακες, αύξηση αγροτικών συντάξεων και ΕΚΑΣ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "φορολογικά έσοδα αυξημένα τουλάχιστον κατά 600 δισεκατομμύρια δραχμές θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2001. Τις προβλέψεις για τα αυξημένα έσοδα από φόρους, η ηγεσία του υπουργείου ΟΙκονομικών θα επιδιώξει να τις δικαιολογήσει υποστηρίζοντας ότι θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όμως στην πραγματικότητα εκείνοι που τελικά θα συνεισφέρουν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα είναι κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "στο "τραπέζι" των συζητήσεων θα βρεθούν τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού μέσα από μια σειρά διαδοχικών συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα. Η αρχή γίνεται σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή, όπου το οικονομικό επιτελείο θα κωδικοποιήσει τις προτεραιότητες και τους στόχους του προϋπολογισμού του 2001."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "τα οριστικά μεγέθη των δαπανών των υπουργείων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις τελευταίες συναντήσεις (σ.σ. αφορούσαν τα τέσσερα βασικά υπουργεία, Εργασίας, Αμυνας, Υγείας και Παιδείας) του υπουργού Εθνικής ΟΙκονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου την προηγούμενη εβδομάδα, θα εξεταστούν εκτενώς στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό".

    [03] Απεργίες

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "νέα "καυτά" προβλήματα κλυδωνίζουν την ήδη δοκιμαζόμενη από καιρό κυβέρνηση. Ασφαλιστικό, μισθολογικά, αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, που αποτελούν την "αιχμή του δόρατος" των απεργιών που ξεκινούν από σήμερα, έρχονται να προστεθούν στη θύελλα που έχει ξεσηκωθεί για τη διαπλοκή, την κοτερολογία, το μονοπώλιο των "Μινωϊκών", το τραγικό ναυάγιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "την παράλυση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και...συγκοινωνιακό "μπλακ άουτ" αναμένεται να προκαλέσει η 24ωρο γενική απεργία που έχουν κηρύξει για αύριο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες (γραφεία), στο εμπόριο, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, τις οικοδομές, τις τηλεπικοινωνίες, τις τράπεζες, τα ταχυδρομεία, την ΕΥΔΑΠ και σε άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Επίσης, στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές".

    Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ τονίζει ότι "τη σημαία της απεργίας υψώνουν από σήμερα τα μεσάνυχτα και για 24 ώρες οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις και προβάλλοντας παράλληλα τις θέσεις και τις προτάσεις των συνδικάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση. Η απεργιακή έκρηξη δείχνει ότι "το ποτήρι ξεχείλισε". Η αυριανή απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αποτελεί την πρώτη κορύφωση των κινητοποιήσεων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το ολομέτωπο απεργιακό διήμερο προμηνύει τις επερχόμενες δυσκολίες: ο δρόμος της κυβερνήσεως Σημίτη προς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ασφαλώς δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα -υπάρχουν και τα αγκάθια. Οι κοινωνικές αντιδράσεις και η έντασή τους θα κριθούν από τις λύσεις οι οποίες θα επιλεγούν σε πλέον κρίσιμα προβλήματα, όπως είναι το ύψος των συντάξεων και των παροχών του νέου ασφαλιστικού συστήματος, οι περιουσίες των υπό συγχώνευση Ταμείων, τα απαιτούμενα για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όρια ηλικίας και έτη ασφαλίσεως, η χρηματοδότηση του ΙΚΑ και οι οριακές περιπτώσεις όσων βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "με αλλαγές στις προτάσεις της για τα εργασιακά, που είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω και επιχειρεί άνοιγμα στους συνδικαλιστές. Οι αλλαγές αφορούν το όριο απολύσεων, την ευελιξία, τις εργοδοτικές εισφορές και άλλα 4 σημεία".

    [04] Ναυάγιο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "οι υπερτιμολογήσεις στο "Εξπρές Σαμίνα", οι ενδείξεις φοροδιαφυγής από την ελλιπή καταγραφή επιβατών και το "παραχρηματιστηριακό" παιχνίδι ύψους 138 δις. δραχμών που έστησε η διοίκηση της "Μίνοαν" είναι τα τρία στοιχεία που δίνουν νέες διαστάσεις στην πολύνεκρη τραγωδία της Πάρου".

    Για την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "επεκτείνεται η δικαστική έρευνα για τη ναυτική τραγωδία. Το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου θα περάσουν και πολιτικά πρόσωπα, ενώ στην αλυσίδα των κατηγορουμένων προστίθενται και άλλοι εμπλεκόμενοι, καθώς αναμένεται να απαγγελθούν και νέες κατηγορίες κατά όσων ευθύνονται."

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "πολιτικά πρόσωπα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καλέσει σε κατάθεση ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ν. Καραδημητρίου, που διενεργεί το ανακριτικό έργο για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας του "Σάμινα", τα οποία ενδεχομένως να γνωρίζουν πολλά στοιχεία που θα βοηθήσουν στο ανακριτικό έργο".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "όπως συμβαίνει πάντα, τα θύματα του ναυαγίου, για τα οποία χύθηκε ποταμός κροκοδείλιων δακρύων, σχεδόν ξεχάστηκαν και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της. Βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης που ερευνά προσεκτικά όλα τα στοιχεία, χωρίς να ενδίδει στις πιέσεις που ασκούν οι αυτόκλητοι εισαγγελείς της πολιτικής και των ΜΜΕ".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ "αν ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρετο πραγματικά "να χυθη άπλετο φως" στην υπόθεση του "Σάμινα" θα είχε ήδη δώσει εντολές σε δύο τουλάχιστον ελεγκτικά όργανα που υπάγονται στην Κυβέρνηση - και όχι στην Δικαιοσύνη- να διερευνήσουν τις δοσοληψίες και δραστηριότητες των Μινωϊκών Γραμμών".

    [05] Γιουγκοσλαβία

    ΤΑ ΝΕΑ σε σχόλιό τους γράφουν ότι "δικαιολογημένη ασφαλώς είναι η ικανοποίηση που εκφράζεται απ' όλους για την ομαλή "αλλαγή φρουράς" που συντελέστηκε τούτες τις μέρες στο Βελιγράδι..και ακόμα περισσότερο δικαιολογημένη είναι σε χώρες όπως η δική μας που, καθώς γειτονεύουν με τη Γιουγκοσλαβία, έχουν κάθε λόγο να απεύχονται οποιαδήποτε νέα κρίση στην περιοχή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "νέα πνοή στις ελληνο-γιουγκοσλαβικές σχέσεις προτίθεται να δώσει ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Γ.Α. Παπανδρέου κατέγραψε μια ακόμα πρωτιά, αφού ήταν ο μόνος υπουργός της Ε.Ε. που έφθασε στο Βελιγράδι για να συνομιλήσει με το νέο Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο και να παραστεί - μαζί με το Νορβηγό ομόλογό του- στην ορκωμοσία του Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "με εμπρηστικούς υπαινιγμούς εναντίον του εκ μέρους στελεχών της Γιουγκοσλαβικής συγκυβέρνησης, πλέον, με συνεχιζόμενες τις απειλές εκ μέρους Δυτικών πρωτευουσών περί παραπομπής του στην Χάγη, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποσυρμένος από το πολιτικό προσκήνιο του Βελιγραδίου, ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Η λεγόμενη "νυφίτσα των Βαλκανίων", θεωρείται αναμενόμενο ότι θα μείνει στο σχετικά ασφαλές περιβάλλον της Σερβίας από όπου καμμία Κυβέρνηση - όσο αμερικανόδουλη και εξαρτημένη και εάν είναι - δεν μπορεί να διαπράξει την προδοσία της παράδοσής του στους Δυτικούς".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 9 October 2000 - 15:50:05 UTC