Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-10-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/10/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ναυτική τραγωδία
  • [03] Ναυάγιο "Ζεύς III"
  • [04] Ολυμπιάδα
  • [05] Κυπριακό

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τη ναυτική τραγωδία, το ναυάγιο του μικρού τουριστικού σκάφους Ζεύς III, η λήξη της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΣΑΜΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ: Η εκατόμβη τους ξύπνησε.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιχείρηση "Κουκούλωμα". Δικαστικοί και νομικοί παράγοντες αναλύουν στον "Α.Τ." τα εγκλήματα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τρέμουν τη μαφία του Αιγαίου. Δίωξη στον Σφηνιά από τον εισαγγελέα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρόκληση Σφηνιά για συγκάλυψη. Αδίστακτη παρέμβαση ακόμη και σε ΜΜΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σάμινα: Και άλλοι νεκροί...ενώ ο Σφηνιάς κυκλοφορεί ελεύθερος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι να πρωτομαζέψει ο κ. Σημίτης! Ναυάγια, απεργίες και καβγάδες σε όλα τα επίπεδα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τορπίλη διαφθοράς βουλιάζει ναυτιλία, τουρισμό. Μεγαλώνει το "απόστημα" που δημιούργησε η κυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ: Ολυμπιάδα δεν γίνεται με ρυθμούς Δημοσίου. Η Γιάννα Δασκαλάκη μιλάει στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Να ξεταπώσουν τα Ελληνικά πετρέλαια. Εκτός και αν περιμένουν την ...συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αφαντοι Σημίτης-Σουμάκης. Εξαφανίσθηκαν από την Τετάρτη. Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την τραγωδία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δίωξη για κακούργημα στον Σφηνιά. Αποφασιστικό βήμα της Δικαιοσύνης μετά τη λαϊκή κατακραυγή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χωρίς πλοίο δεκάδες νησιά. Διέταξε να δέσουν 61 καράβια ο υπουργός.

    ΕΣΤΙΑ: Παραίτησις Σημίτη λόγω Παπουτσή! Ασβεστο μίσος κατά του υπουργού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δύο καταθέσεις φωτίζουν το ναυάγιο. Είδα τον βράχο στα 30 μέτρα. Δίωξη για κακούργημα και στις "Μινωϊκές".

    Νέα Ελλάδα: Το Μαξίμου σκέπτεται...Εικονικές καθαιρέσεις. Πριν μετρηθούν οι νεκροί...προσφέρουν αποζημιώσεις!

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Γιατί τώρα. Δέσανε 66 πλοία! Χάνουν τις άδειες ναυσιπλοίας.

    Η ΧΩΡΑ: Φιμώνουν τους μάρτυρες, πιέζουν τους εισαγγελείς. Γιατί το Μαξίμου ενδιαφέρεται για το ταμείο των Μινωϊκών Γραμμών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 2 χρόνια έπαιζαν με ζωές. Η απόφαση της τελευταίας στιγμής για το "δέσιμο" 64 πλοίων δημιουργεί νέα ερωτηματικά.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Σωσίβια" μέτρα στο και 5. Δένουν κάβους 65 πλοία - αίρεται το καμποτάζ.

    [02] Ναυτική τραγωδία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "υπό την πίεση της τραγωδίας και της ΕΕ σπάει το μονοπώλιο στο Αιγαίο. Τους 79 έφτασαν οι νεκροί του "Σάμινα" - Δίωξη κατά της MFD".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "μετά τις αδικοχαμένες ζωές στα αλυσιδωτά ναυάγια, η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, μετράει τώρα τις πληγές της στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η εικόνα της χώρας αμαυρώνεται διεθνώς, την ώρα που η επώνυμη πλέον διαπλοκή στο "μεγάλο λιμάνι" γίνεται μπούμερανγκ για την κυβέρνηση που την εξέθρεψε".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "ο μακάβριος κατάλογος των νεκρών επιβατών του μοιραίου ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ ολοένα και μακραίνει ενώ θεωρούνται βάσιμοι πλέον οι φόβοι, για πολλούς νεκρούς ακόμα καθώς στις καμπίνες και το γκαράζ του βυθισμένου πλοίου υπολογίζεται ότι βρίσκονται δεκάδες άτομα. Οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις των δυτών του Λιμενικού Σώματος δεν έχουν καλύψει ούτε το 50% του πλοίου".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής "έπρεπε να συντελεστεί μια τραγωδία, να πνιγούν ογδόντα, σχεδόν άνθρωποι, να διασυρθεί διεθνώς η χώρα...για να ανακοινωθεί - μέγα γεγονός! - πως το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διέταξε πενήντα πέντε σκάφη να αποσυρθούν...γιατί δεν ικανοποιούσαν τους κανόνες πυρασφάλειας και δεν είχαν κάνει τις μετατροπές που οι κανόνες αυτοί υπαγόρευαν".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "αντιμέτωπος με τη βαριά πληγωμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης μετά το ναυάγιο της Πάρου, αλλά και τις εσωτερικές έριδες που ουσιαστικά την παραλύουν, ο κ. Κ. Σημίτης θα προσπαθήσει να αλλάξει το κακό κλίμα. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς η κατάσταση επιβαρύνεται ιδιαίτερα μετά τον παροπλισμό για λόγους ασφαλείας 55 οχηματαγωγών, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος στην ακτοπλοΐα και να δυσχεραίνεται ο εφοδιασμός των νησιών".

    [03] Ναυάγιο "Ζεύς III"

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "τα "απόνερα" των ναυαγίων και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έρχονται στο φως όχι μόνο σκορπούν θλίψη και οργή αλλά απειλούν να τορπιλίσουν και τον ελληνικό τουρισμό. Δυστυχώς, η βύθιση του τουριστικού πλοίου ΖΕΥΣ 3 ανοιχτά της Νάξου με έναν 82χρονο Αμερικανό νεκρό, ήταν ο,τι χειρότερο για την εικόνα της Ελλάδας, μόλις λίγα 24ωρα μετά τη συγκλονιστική τραγωδία με το "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" στην Πάρο".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "ούτε πέντε ημέρες έχουν περάσει από τη φοβερή ναυτική τραγωδία της Πάρου και ένα άλλο ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοικτά της Νάξου: το κρουαζιερόπλοιο "Ζεύς III" προσέκρουσε στη βραχονησίδα Στυλίδα και κόπηκε κυριολεκτικά στα δύο. Βυθίστηκε μέσα σε 10 λεπτά, αλλά ευτυχώς αυτή τη φορά τα σωστικά συνεργία έσπευσαν αμέσως και περισυνέλεξαν τους 31 ηλικιωμένους Αμερικανούς τουρίστες και το 7μελές πλήρωμα του".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "και οι Αμερικανοί μπαίνουν πλέον στο θρίλερ των ερευνών (συνεχίζοντας την προπαγάνδα τους για το 2004) για το ναυάγιο της Νάξου. από την πρώτη στιγμή, η αμερικανική πρεσβεία κινητοποίησε ομάδες ειδικών από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας εντός του 24ωρου για να ανιχνεύσουν -αυτόνομα- τα αίτια της βύθισης του πλοίου "Ζεύς III" που κόστισε τη ζωή σε έναν 82χρονο Αμερικανό επιβάτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα με τη ναυτιλία. Λίγες μόλις ημέρες από την τραγωδία της Πάρου και τη νύχτα του Σαββάτου, σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από το λιμάνι της Νάξου το επαγγελματικό τουριστικό σκάφος "ΖΕΥΣ III" προσέκρουσε σε φάρο με αποτέλεσμα να βυθιστεί ενώ κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο του νησιού έχασε τη ζωή του ένας από τους συνολικά 38 επιβαίνοντες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "η "κατάρα" που χτύπησε τις θάλασσές μας δεν λεει να περάσει. Μετά την τραγωδία του ΣΑΜΙΝΑ, νέο ναυάγιο πλοίου μ ένα νεκρό ήρθε να ταράξει την ελληνική ακτοπλοΐα, ενώ μια σειρά θαλάσσια ατυχήματα και βλάβες που σημειώθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου επιβεβαιώνει εκείνους που μιλούν για την τραγική κατάσταση των ελληνικών πλοίων".

    [04] Ολυμπιάδα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν - Αντόνιο Σάμαρανκ παρέδωσε στο Σίδνεί τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στο δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο και την πρόεδρο της ΟΕΟΑ κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη. Η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον και επίσημα τη διοργάνωση των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "εκατόν δέκα χιλιάδες ευρισκόμενοι εντός του Σταδίου θεατές και εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές έλαβαν χθες την πρώτη "γεύση" από την κουλτούρα της χώρας που εγέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με σημείο αναφορά το αρχαιοελληνικό πνεύμα και τελετουργικό και υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, παρελήφθη χθες και επισήμως η Ολυμπιακή Σημαία από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "την επομένη της παραλαβής της σημαίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004, η Γιάννα Αγγελοπούλου είναι κατηγορηματική: "έχουμε τέσσερα χρόνια στα οποία πρέπει να διανύσουμε μια απόσταση μαραθωνίου με ταχύτητα σπρίντ. Αυτό όμως δεν γίνεται με τους ρυθμούς του ελληνικού. δημοσίου", δηλώνει στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ".

    [05] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "σαφέστατο μήνυμα για πολλούς αποδέκτες είχαν οι δηλώσεις που έκανε στην Κύπρο μετά από συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής. Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας , ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας είναι δυνατόν να γίνουν πολύ πιο στενές. "Η Ελλάδα είπε ο κ. Καραμανλής είναι και παραμένει το μοναδικό στήριγμα της Κύπρου και πρέπει με τη συμπεριφορά της και στο διεθνές πεδίο να αποδεικνύει καθημερινά την αλληλεγγύη της".

    Η Νέα Ελλάδα υποστηρίζει ότι "τον συμβολισμό της ένθερμης συμπαράστασής του στον κυπριακό Ελληνισμό έδωσε με την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικής για την υποχωρητική ακολουθούμενη πολιτική από πλευράς ελληνικής κυβερνήσεως, προς χάριν μιας δήθεν - όπως χαρακτηριστικά είπε- ελληνοτουρκικής προσέγγισης και φιλίας, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι ο "κυπριακός ελληνισμός δεν χαρίζεται και δεν μπορεί να γίνει θύμα κανενός".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "ευθείες αιχμές για την πολιτκή της κυβέρνησης Σημίτη στο χειρισμό του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων άφησε με τις δηλώσις τους έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη στη Λευκωσία ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής , ενώ παράλληλα άφησε σαφώς να νοηθεί ότι κατά την εκτίμησή του η συνεργασία των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας δεν βρίσκεται στο ανώτατο επιθυμητό επίπεδο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ο δρόμος προς την ...πολυπόθητη για τις ΗΠΑ προσέγγιση των δύο κρατών - με άμεσο αντίκτυπο στο Κυπριακό - δεν περνά μόνο από τη συνάντηση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών κκ Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζέμ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 του μηνός στη Ρόδο και τη Μαρμαρίδα, αλλά από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Ντίσταντ Γκλόρι" τα κοινά ελληνοκυπριακά γυμνάσια "Νικηφόρος-Τοξότης" , την άσκηση "Παρμενίων" καθώς και τα ...σαλόνια της Διεθνούς Εκθεσης Αμυντικού Υλικού "Defendory International".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 2 October 2000 - 16:07:28 UTC